Mi célja lehetett az újszövetségi BETELJESEDÉS gondolatának?
Ahogy az első válaszoló írta: a célja, hogy Isten szándéka a Földdel és az emberekkel kapcsolatosan helyre legyen állítva, az Ábrahámnak tett ígéret szerint, amit Jézus a halálával biztosított.
Azonban az új szövetség egy másik szövetséget foglal magában, ami eredetileg nem volt szándéka, terve Istennek.
Ezt nevezi Krisztus "Királyság szövetségnek".
Isten messiási Királya, néhány emberrel arra köt szövetséget, hogy az égben vele együtt legyenek Királyai és papjai Istennek.
Így két feladatot fognak ellátni. A királyság kifejezés a hatalmat, a papi kifejezés pedig a tanítást foglalja magában.
Régebben a papoknak volt a feladatuk a népet Isten szavára oktatni, és a törvényi szerint vezetni, tisztán tartani.
ezért olyan személyeket választ ki Isten akik hasonlóan a Fiához már most is gyakorolják ezt kinevezésüket. Vagy is felelősséget vállalnak a nyájért, tanítva vezetve őket.
Amikor megkapják az égi életüket, feladatuk lesz az utolsó napon együtt ítéletet végrehajtani Krisztussal, illetve az ezer év alatt a földön maradottakat elvezetni az Ádámi tökéletességre.
Valamint feltámasztani azokat, akik meghaltak az elmúlt évezredekben, és jogosultak is lesznek erre az áldásra.
A BETELJESEDÉSSEL kapcsolatos újszövetségi idézetek:
"Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni.
Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik." (Máté 5, 17-18)
"Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott:
Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten." (Máté 1,21-23)
"Ott maradt Heródes haláláig. Így beteljesedett, amit a próféta szavával mondott az Úr: "Egyiptomból hívtam az én fiamat."" (Máté 2,15)
"Így beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt:
Kiáltozás hallik Rámában, keserves sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, s nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé." (Máté 2,17-18)
"Így beteljesedett Izajás próféta szava:
"Zebulun és Naftali földje, a tenger menti út a Jordánon túl, a pogányok Galileája,
a nép, mely sötétségben ült, nagy világosságot látott. Világosság támadt azoknak, akik a halál országában és árnyékában ültek."" (Máté 4,14-16)
"Amikor beesteledett, sok ördögtől megszállt embert vittek hozzá. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket, és mind meggyógyította a betegeket,
hogy beteljesedjen Izajás jövendölése: "Magára vállalta bajainkat és hordozta betegségeinket."" (Máté 8,16-17)
"Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése, aki ezt mondja:
"Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben tetszésemet találom. Kiárasztom rá Lelkemet, és ítéletet hirdet a népeknek.
Nem vitatkozik s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken.
A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el, míg győzelemre nem viszi az igazságot.
Az ő nevében bíznak a pogány népek."" (Máté 12,17-21)
"Beteljesedett rajtuk Izajás próféta jövendölése, mely így szól: Hallván hallotok, de nem értetek, nézvén néztek, de nem láttok." (Máté 13,14)
"Így beteljesedett a próféta szava, mely így szólt: Példabeszédre nyitom ajkam, hirdetem, ami a világ teremtésétől fogva el volt rejtve." (Máté 13,35)
"Ez azért történt, hogy beteljesedjék a próféta szava:
Mondjátok meg Sion leányának: Nézd, királyod jön hozzád, szerényen, szamárháton, a teherhordó állat csikaján." (Máté 21, 4-5)
"Ez mind azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai." Erre a tanítványok mind elhagyták és elmenekültek." (Máté 26,56)
"Ezért hívják azt a telket még ma is Vérmezőnek.
Így beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: Fogtam a harminc ezüstöt, annak árát, akit ennyire becsültek, akit Izrael fiai becsültek ennyire,
s a fazekas telkéért adták, ahogy az Úr parancsolta nekem." (Máté 27,8-10)
"Vele együtt két gonosztevőt is fölfeszítettek, az egyiket jobb, a másikat bal felől.
Így beteljesedett az Írás: "A gonoszok közé sorolták."" (Márk 15,27-28)
"Mivel már sokan megkísérelték, hogy a köztünk beteljesedett eseményeket leírják, úgy,
ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az Igének,
jónak láttam én is, hogy elejétől kezdve mindennek szorgalmasan utánajárjak, és sorban leírjak neked mindent, tiszteletreméltó Teofil,
hogy meggyőződjél róla, mennyire megbízhatók azok a tanok, amelyekre tanítottak." (Lukács 1,1-4)
"Nagy szóval felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!
Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám?
Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek.
Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"" (Lukács 1,42-45)
"S elkezdte beszédét: "Ma beteljesedett az Írás, amit az imént hallottatok."" (Lukács 4,21)
"Akkor félrevonta a tizenkettőt, s így szólt hozzájuk: "Most felmegyünk Jeruzsálembe, s beteljesedik minden, amit a próféták az Emberfiáról megjövendöltek.
Kiszolgáltatják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpdösik.
Aztán megostorozzák, megölik, de harmadnap feltámad." (Lukács 18,31-33)
"Ezek a bosszú napjai lesznek, hogy beteljesedjék mind, ami meg van írva." (Lukács 21,22)
""Most azonban - folytatta -, akinek van erszénye, vegye elő, ugyanúgy a tarisznyáját is. Akinek pedig nincsen, adja el a ruháját, és vegyen rajta kardot.
Mondom nektek, be kell következnie annak, amit az Írás rólam mond: A gonosztevők közé számították. Sorsom beteljesedik."" (Lukács 22,36-37)
"Miután így minden beteljesedett, amit róla írtak, levették a keresztfáról és sírba tették." (Ap. Csel. 13,29)
"Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése: "Uram, ki hitt a szavunknak, és az Úr ereje ki előtt vált nyilvánvalóvá?"" (János 12,38)
"Amíg velük voltam, megőriztem őket a nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, így beteljesedett az Írás." (János 17,12)
"Így beteljesedett, amit mondott: "Senkit sem vesztettem el azok közül, akiket nekem adtál."" (János 18,9)
"Így beteljesedett, amit Jézus mondott, amikor megjövendölte, milyen halállal hal meg." (János, 18,32)
"Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: "Szomjazom!"" (János 19,28)
"Amint Jézus megízlelte az ecetet, így szólt: "Beteljesedett!" Aztán lehajtotta fejét és kilehelte lelkét." (János 19,30)
"Mert ez azért történt, hogy beteljesedjék az Írás: "Csontját ne törjétek!"" (János 19,36)
"Amire ugyanis a törvény nem volt képes, mert a test miatt erőtlenné vált, azt Isten véghezvitte: elküldte tulajdon fiát a bűn miatt a bűn testének hasonlóságában, hogy elítélje a testben levő bűnt,
és hogy a törvény beteljesedjék rajtunk, akik már nem a test, hanem a lélek szerint élünk." (Rómaiakhoz írt levél 8,3-4)
Reagálás a 2. bejegyzésre:
"...az Ábrahámnak tett ígéret szerint, amit Jézus a halálával biztosított."
Az Tórát Ezsdrásék hozták létre ( [link] ) és i.e.445-ben ismertették azt meg népükkel (Nehemiás könyve 8,1-8).
A Tel-Aviv-i Egyetem Régészeti Intézetének volt igazgatója, Israel Finkelstein professzor és az USA-ban élő Neil A. Silberman régészprofesszor a közösen kiadott könyvük ( [link] ) 336. oldalán azt állítják, hogy a Mózesnek tulajdonított törvényekről csak i.e. 300-ban történt említés első alkalommal Izraelen kívül.
Michael Klonovsky "Létezett-e Mózes?" címmel jelentetett meg egy cikket ( [link] ) a német nyelvű Fokus magazinnak 2001. évi 38. kiadásában, amiben arról számolt be, hogy Mózes neve sehol nem szerepelt i.e. 300-ig, csak az Ezsdrásék által létrehozott Tóra sorai között.
Feltétlenül érdemes itt megemlékezni arról a kínhalált halt Thomas Aikenhead (1676 - 1697.01.08.) skót orvastanhalgatóról is, akit azért ítéltek kötél általi halálra, mert többek között megkérdőjelezte Mózes személyének történelmi hitelességét is.
Nemcsak Ábrahám, Sára, Izsák, Rebeka, etc. egykori létezésének realitását vonják kétségbe elfogulatlan, elkötelezettlen kutatók, hanem Mózes léte mellett az egyiptomi fogságot, a kivonulást és magát a sínai szövetségkötést is.
Már csak az a kérdés, hogy a Názáreti Jézus valóban önként áldozta fel az életét i.sz. 25.04.01-én ( [link] ), a Peszách ünnep előkészületi napján "az első szövetség alatt elkövetett bűnök váltságáért" (Zsidókhoz írt levél 9,15), páskabárány gyanánt (Korinthusiakhoz írt I. levél 5,7; Péter I. 1,19), véres áldozat céljából a Szanhedrin követelésére (Máté 26,3-4; 27,1; Márk 14,1; 15,1; Lukács 22,2; 23,1; János 11,45-53; 18,14), merthogy
"A törvény szerint majdnem mindent vérrel tisztítanak meg, a vér kiontása nélkül nincs bűnbocsánat. Szükséges volt, hogy a mennyei dolgok képmásait ezekkel tisztítsák meg, magukat a mennyei dolgokat azonban ezeknél különb áldozatokkal." (Zsidókhoz írt levél 9,22),
vagy pedig ez a fajta magyarázat kínhalála után évtizedekkel jött csak létre?
Korrigálás:
Feltétlenül érdemes itt megemlékezni arról a kínhalált halt Thomas Aikenhead (1676 - 1697.01.08.) skót orvastanhallgatóról is, akit azért ítéltek kötél általi halálra, mert többek között megkérdőjelezte Mózes személyének történelmi hitelességét is.
Személy szerint nekem :
Rómaiakhoz 8:2
Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bûn és a halál törvényétõl.
2 Korintusi 5:17
Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés [az]; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden.
2 Korintusi 5:19
Minthogy az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az õ bûneiket, és reánk bízta a békéltetésnek ígéjét.
Kolossé 2,
2 Hogy vígasztalást vegyen az õ szívök, egybeköttetvén a szeretetben, és [hogy eljussanak] az értelem meggyõzõdésének teljes gazdagságára, az Isten és az Atya és a Krisztus ama titkának megismerésére,
3 A melyben van a bölcsességnek és ismeretnek minden kincse elrejtve.
A 3. bejegyzésben olvasható újszövetségi idézetek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a középkor legnagyobb talmudtudósának, Maimonidesnek igaza kellett legyen abban, ami szerint a kereszténységnek és az iszlámnak a feladata abban merül ki, hogy megtisztítsák az utat és felkészítsék a világot az ószövetségi Messiásnak, Immánuelnek ( [link] ) a fellépésére:
"All these matters relating to Jesus of Nazareth and the Ishmaelites who came after him, only served to clear the way for King Messiah, to prepare the whole world to worship God with one accord, as it is written For then will I turn to the peoples a pure language, that they may all call upon the name of the Lord to serve Him with one consent (Zeph. 3:9).
But when the true King Messiah will appear and succeed, be exalted and lifted up, they will forthwith recant and realize that they have inherited naught but lies from their fathers, that their prophets and forbears led them astray." (forrás: Marc Saperstein *rabbi és professzor: Essential Papers on Messianic Movements and Personalities in Jewish History, Page 508, New York, 1992, ISBN 0814779425)
A keresztény egyházak állásfoglalásai értelmében az Ószövetségben megjósolt Messiás, az i.e. 8.02.10-én ( [link] ) bűntelenül született és i.sz. 25.04.01-én ( [link] ) keresztre feszíttetett Názáreti Jézus kellene legyen:
"Ezért maga az Úr fog nektek jelt adni: Íme, egy fiatal nő teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezik el." (Ézsaiás 7,14)
"Ezek azért történtek, hogy BETELJESEDJÉK, amit az Úr a próféta szavával mondott:
Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten." (Máté 1,21-23)
Csakhogy a Jelenések könyvében is van utalás az Ézsaiás 7,14-ben említett fiúgyermekre, aki természetesen nem azonos a Názáreti Jézussal, hanem ő 1999.08.11-én ( [link] ) látta meg a napvilágot a teljes napfogyatkozással hatásfokozott kozmikus kereszt égisze alatt:
"Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához," (Jelenések könyve 12,5)
Az asztrológiában, kabbalah-ban, hermetikus ismeretekben és a héber nyelvben is jártas, zsidó származású Nostradamus már a XVI. században felhívta az utókor figyelmét az említett kozmikus eseményre, amely szellemi hatásának inkarnációjaként jött a világra Immánuel:
"L` an mil neuf cens nonante neuf sept mois, Du ciel viendra un grand Roy d` effrayeur," (Centurie X., LXXII.) (Les Propheties de M. Michel Nostradamus, Dont il y en a trois cens qui n`ont encore jamais été imprimées; A Lyon, 1566; S. 164)
"Ezerkilencszázkilencvenkilenc hetedik havában az égből megérkezik a rettegés nagy királya." (Centuriák X. 72.)
Minden kétséget kizáróan erre a gyermekre vártak közel 2500 éven át az Ószövetségben hívők is, aki úgymond vaspálcával fogja majd irányítani a világ népeit a messianisztikus elképzelések (Ézsaiás 2,1-4; 11,1-12; 49,23; 49,26; 60,1-16; 61,5-6; 63,1-4; 66,10-13; Mikeás 4,1-4; 5,1-14; etc.) szerint:
"Isten és felkentje diadalmaskodik
Miért tombolnak a népek, milyen hiábavalóságot terveznek a nemzetek? Összegyűlnek a föld királyai, a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és felkentje ellen: Dobjuk le magunkról bilincseiket, tépjük le köteleiket! A mennyben lakozó kineveti, az Úr kigúnyolja őket. Majd így szól hozzájuk haragjában, izzó haragjában így rémíti meg őket: Én kentem föl királyomat szent hegyemen, a Sionon! Kihirdetem az Úr végzését. Ezt mondta nekem: Az én fiam vagy! Fiammá fogadtalak ma téged! Kérd tőlem, és neked adom örökségül a népeket, birtokul a földkerekséget. Összetöröd őket vasvesszővel, szétzúzod, mint a cserépedényt!" (Zsoltárok 2,1-9)
A Jelenések könyve szintén ugyanerről ír:
"Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját." (Jelenések könyve 19,15)
"hogy legeltesse őket vasvesszővel, törje őket össze, mint a cserépedényeket;" (Jelenések könyve 2,27)
Marc Saperstein rabbi és professzor által tolmácsolt Maimonidésztől származó prófétikus előrelátás napjainkra érvényes...
Jichák Kaduri (1898 - 2006) kabbalista rabbi szerint van még feladata a két térítő vallásnak, nevezetesen, hogy a Messiás közeli fellépéséig egymás ellen harcoljanak ( [link] ; [link] ).
Még annyit, hogy az Európa Tanács kulturális osztálya vezetőjének, a II. világháború után katolikus hitre áttért Paul Michel Gabriel Lévinek (1910 - 2002) ötlete alapján vált 1955.12.08-án, a "szeplőtelen fogantatás" ünnepén a Londonban 1949.05.05-én alapított Európa Tanács szimbólumává a Jelenések könyve 12,1-ben taglalt jelkép, nevezetesen a kék alapon elhelyezkedő 12 sárga színű pentagramma ( [link] ), ami a leírás szerint úgymond a "Napbaöltözött Asszony" (Apokaliptikus Asszony, Holdsarlós Madonna, Magyarok Nagyasszonya, a Mennyek Királynője, Fekete Madonna, etc.) koronája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!