Hogyan tudom a szektákat felismerni?
Manapság nagyon divatos ,hogy higgyünk valamiben, csatlakozzunk egy csoporthoz vagy gyülekezethez, de melyikhez?
Hogyan tudom kiszürni hogy igaz vagy hamis amit mondanak?
12-es: Igen.
János10,30
Én és az Atya egy vagyunk.
1János5,9-13
Ha elfogadjuk az emberek bizonyságtételét, az Isten bizonyságtétele nagyobb, mert az Isten bizonyságtétele az, amellyel bizonyságot tett az ő Fiáról.
Aki hisz az Isten Fiában, bizonyságtétele van önmagában. Aki nem hisz az Istennek, hazuggá tette őt, mert nem hitt abban a bizonyságtételben, amellyel bizonyságot tett Isten az ő Fiáról.
És ez az a bizonyságtétel, hogy örök életet adott nekünk az Isten, és ez az élet az ő Fiában van.
Akié a Fiú, azé az élet; akiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban.
Ezeket írtam nektek, akik hisztek az Isten Fiának nevében, hogy tudjátok meg, hogy örök életetek van, és hogy higgyetek az Isten Fiának nevében.
János5,18
Emiatt aztán még inkább meg akarák őt ölni a zsidók, mivel nemcsak a szombatot rontotta meg, hanem az Istent is saját Atyjának mondotta, egyenlővé tévén magát Istennel.
János10,33
Felelének neki a zsidók, mondván: Jó dologért nem kövezünk meg téged, hanem káromlásért, tudniillik hogy te ember létedre Istenné teszed magadat.
János20,28
És felele Tamás, és monda neki: Én Uram és én Istenem.
21
Kedves Gergő
Nagyon sokszor írtunk arról, hogy az általad idézett versek a szövegkörnyezet és a teljes Biblia figyelembe vételével, nem azt jelenti, hogy Jézus a mindenható Isten.
Azt jelenti, hogy Jézus az Atyjával teljes egységben egyetértésben vannak szándékban, nem pedig a személyükben, személyiségükben egyek.
Maga Jézus is megmagyarázza ezt, de valamiért folyamatosan elvetik Jézus szavait, magyarázatát.
Jézus így imádkozott Istenéhez, Atyjához:
(János 17:25, 26) 25 Igazságos Atyám, a világ bizony nem ismert meg téged, de én ismerlek, és ők felismerték, hogy te küldtél el engem. 26 És megismertettem velük a nevedet, és ezután is megismertetem, hogy ők is úgy szeressenek másokat, ahogyan te szerettél engem, és hogy egységben legyek ővelük.”
Ha Jézus lenne a mindenható Isten, akkor nem imádkozott volna saját magához, és a saját nevében beszélt volna, illetve a saját nevét hangsúlyozta volna, mint ami megszentelni való.
Ami pedig az egységet jelenti, Jézus a következőket mondta:
(János 17:11) . . .Szent Atyám, vigyázz rájuk a te nevedért, melyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek vagyunk.
Jézus itt arra Kéri az Atyját, hogy vigyázzon a tanítványokra, a juhokra.
Ugyanakkor kérlek figyeld meg, hogy mit kér még:
"hogy egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek vagyunk."
A tanítványok milyen értelemben lehetnének egyek, ahogy Jézus is egy az Atyával?
Talán a keresztények egy személyiségben, vagy "testben" fognak élni?
Jól értelmezhető, hogy Jézus az Atyjával való egységet hangsúlyozta, és nem azt, hogy egyenrangú, vagy egyenlő lenne a saját Teremtőjével, Istenével. Az itt fordított görög kifejezés is az egységet, és nem a személyiségbeli egyenlőséget jelőli.
Jézus pedig a messiási kilétét tette bizonysággá, nem pedig az Isten személyiségét.
A többi versekben is Isten fiaként való hivatkozással vádolták, mert olyan emberektől született emberként tartották, mint másokat.
Annak ellenére, hogy Isten csodákat halytott végre Jézus jelenlétében.
Nem fogták fel, vagy nem akarták felfogni, hogy Jézusnak az emberi léte előtt égi élete volt, onnan származik, más emberekkel ellentétben, akik nem az égből származnak.
Valamiért ezeket a verseket rendre kiragadjátok a Bibliából, így tanították nektek, hogy ezzel magyarázzátok azt ami ellent mond Isten szavának többi részével, és Isten hatalmának, uralmának kizárólagosságával.
Isten soha nem osztozkodott, és nem osztozkodik Istenségén, Jézus sem állított soha ilyet.
Hatalmas alázat kell ahhoz, hogy valaki felismerje a hitehagyás miatti tévedést, mert akkor mást is elkellene ismernie, amit nem szívesen tenne.
Hiszen az emberektől való félelem, a családtagok, vagy más esetleges helyzetek "elvesztése" kellemetlenül érintené.
Ezeket sok éve így szokták meg, és nem is akarnak ezen a "kényelmükön" komfortjukon változtatni.
Sajnos ezért van az, hogy nagyon sokan vannak, akik nem adnák fel a megszokott életüket. Félelem a kirekesztettség, vagy a másoknak való megfelelési kényszertől való elszakadástól, távol tartja őket, hogy változtassanak.
Ez volt az első században is, igen kevesen reagáltak jól Jézus meghívására.
Pedig sajnos igazuk van: a J.T és a szcientológusok SEM szekta.
Szekta az a KICSI csoport, amelyik NEMRÉG szakadt ki a fő áramlatból.
Tehát az sem szekta, ahol már több helyszín van, vagy több generáció óta működnek, és például az sem, amelyik nem egy másik vallásból szakadt ki.
Jézus annak idején egy zsidó szektát alapított!
Csak azóta ugye mindezek kinőtték magukat...
23
Kedves Válaszoló.
Hogy ki a szekta azt Isten határozza meg, és a szellemével íratott Bibliában határozottan azonosítja is ezeket.
Jézus nem "zsidó" szektát alapított, hanem helyreállította azt, amitől a valamikori népe teljesen eltért, csak halovány mása volt az eredetinek.
Ezt köszönhetik az emberek azoknak a vallásvezetőknek, akik hatalmat, tekintélyt, erőszakkal, mások elnyomásával vívtak ki.
Már akkor elkezdtek Isten ellen lázadni amikor azt követelték, hogy nekik is olyan emberi uralkodójuk legyen, mint más népeknek.
Nekik nem volt elég jó a Teremtőjük.
Sámuelt megrendítették ezek az emberektől való követelések, de Isten elmondta Sámuelnek, hogy engedjen az embereknek, majd megtudják mi lesz ha emberek fognak uralkodni, és nem Ő.
Ezt követően a számtalan lázadása és önzöségük oda vezetett, hogy Isten sorozatosan fogságba engedte őket, hogy más népek igázzák le.
Végül elege lett belőlük, és Jézus halála után, már nem az Ábrahám leszármazási vonala volt a lényeges, hanem az Isten iránti engedelmes szellem.
Így az Örökkévaló a nemzetekhez fordult, és azok közül kezdett el választani népet. Közben megtörtént az előre bejelentett hitehagyás.
A prófécia alapján Isten több mint 2000 évig magára hagyta az embereket, hogy a saját fejük, és útjuk szerint éljenek.
A sötét középkorban elkövetett aljasságok, ember életek, háborúk, és még sorolhatnám, jól mutatja, hogy amit Isten előre megmondott, az bekövetkezett.
Amikor pedig letelt ez az időszak, Isten kiválasztotta azokat, akik valóban őszintén szívükön viselik Isten érdekeit, és a szándékát.
ezeket az embereket elkezdte oktatni, és megtisztítani, hogy ne úgy éljenek, ahogy addig saját maguk akartak, ez egy folyamat, amihez idő kellett, hogy a változtásokhoz hozzászokjanak.
Ez alapján Isten fokozatosan megtisztított egy népet magának, akik megtermik azokat a gyümölcsöket egységesen, amiket Isten szándékában áll megvalósítani.
Jézus ezt annak nevezte, hogy "Isten királyságának, vagy országának" a támogatása legyen az első az életükben. Máté 6:33.
A többi vallások elvoltak foglalva a világ dolgaival, ügyeivel, annak politikai és egyéb személyes érdekeikkel. Az embereket a halálba engedték a háború oltárán, támogatva az emberi hatalmakat, Jézus messiási királysága helyett.
Nem képeztek tanítványokat, hogy megtartsák Jézus parancsait. Hiszen Ők maguk sem Jézus parancsai alapján éltek, hanem a személyes érdekeik alapján, hogy az emberi hatalmak nem korlátozzák a hatalmukat.
Kedves #24:
ha te nem ismered rendesen a saját anyanyelved, az a te problémád. A szekta az, amit írtam. Ha esetleg még mindig problémás lenne neked, akkor nézz utána.
22-es:
Nem értek egyet!
Én az igazságot keresem.
A lelkiismeret az Isten hangja.
Én azért vagyok katolikus, mert Isten a lelkiismeretemen keresztül oda vezetett.
Ha Isten akarata ellen mennék, akkor igazságosan büntetne meg.
Ha elvárod, hogy ne kritizáljam a vallásodat, akkor kérlek szépen, hogy te se kritizáld a vallásomat.
#26.
"Szeresd azokat, akik keresik az igazságot!
De messziről kerüld azokat, akik azt hirdetik, hogy már megtalálták..."
Én nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem ezekből a bibliaversekből egyáltalán nem az jön le, hogy a Teremtő Isten és Jézus Krisztus ugyanaz a személy, inkább az, hogy Isten Fia.
„…Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.” (János 14:28)
Jézus pedig felele nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom. (János 5:17)
„Aki képe a láthatatlan Istennek, minden teremtménynek előtte született.” (Kolossé 1:15)
"Az Úr az ő útának kezdetéül szerzett engem; az ő munkái előtt régen. Örök időktől fogva felkenettem, kezdettől, a föld kezdetétől fogva. Még mikor semmi mélységek nem voltak, születtem vala; még mikor semmi források, vízzel teljesek nem voltak. Minekelőtte a hegyek leülepedtek volna, a halmoknak előtte születtem. Mikor még nem csinálta vala a földet és a mezőket, és a világ porának kezdetét. Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget; Mikor megerősíté a felhőket ott fenn, mikor erősekké lőnek a mélységeknek forrásai; Mikor felveté a tengernek határit, hogy a vizek át ne hágják az ő parancsolatját, mikor megállapítá e földnek fundamentomait: Mellette valék mint kézmíves, és gyönyörűsége valék mindennap, játszva ő előtte minden időben. Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.(Példabeszédek 8:22-31)
26
Kedves Gergely.
Bocsáss meg ha megbántottalak, nem volt szándékomban.
Mindössze az volt a célom, hogy Isten szavának igazságát hangsulyozzam, mert az a lényeg, és ezt maga Jézus is kiemelte az imájában.
(János 17:17) 17 Szenteld meg őket az igazság által. A te szavad igazság.
Soha nem olvastam azt, hogy Isten a szaván kívül személyes emberi lelkiismeretet használ fel arra, hogy a keskeny utat megtalálja. Mindig is azt olvastam, hogy a Biblia az, ami lámpásként vezet.
Felmerül a kérdés, hogy vajon Isten szava a mérvadó, vagy a személyes lelkiismeretem?
Ezt azért kérdezem mert tudom, hogy Biblia olvasó ember vagy.
Személy szerint soha nem találkoztam a bibliában olyan meghatározással, hogy Isten vallásköziséget használ, illetve mindig is Isten szavát kellett minden időben figyelembe venni, nem a személyes érzéseinket, vagy belső hangunkat.
"Mindig is azt olvastam, hogy a Biblia az, ami lámpásként vezet."
Olyan, mint Biblia a 4. század legvégéig nem létezett. De például Jézus idejében se volt, ezt talán még te is be tudod látni úgy, hogy semmi ismereted a témában. Akkor közel 400 évig hogy vezetett lámpásként?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!