Hogy higgyen az ember, ha minden bizonytalan, és semmire sincsen bizonyíték?
János20,29
Monda neki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél; boldogok, akik nem látnak, és hisznek.
A hit fogalma így egy kicsit homályos. Szerintem három dolgot kellene itt különválasztani: 1. Ha valamiről objektív bizonyítékunk van, az már nem hit, hanem tudás. 2. Ha valamiről személy szerint meg vagyunk győződve, de a külvilág felé nem tudjuk bizonyítani, hogy úgy van, azt inkább személyes meggyőződésnek kellene nevezni, de általában ezt nevezik hitnek (a vallásos hit kontextusában). 3. Ha valamiről nem vagyunk meggyőződve, de vágyvezérelten hiszünk benne, mert szeretnénk, ha igaz lenne, azt is hitnek szokás nevezni (vallási értelemben), pedig ez inkább a remény vagy vágy kategória.
Ha mindeben bizonytalan vagy, akkor ez a 3-as eset. Szerintem ez nem hit, te is érzed, hogy ez így nem stimmel, ezért tetted fel ezt a kérdést. Hogy higgyen az ember ilyen esetben? Hát, sehogy. Legfeljebb csak reménykedhet.
Kedves Kérdező
Isten nem hagyja tudatlanságban, bizonyítékok nélkül az embert.
Ha valaki még is így gondolja, annak az az oka, hogy más szemszögből vizsgálódik, és nem Isten szelleme által.
Hogyan győződsz meg arról, hogy van áram?
Úgy hogy felkacsolod a villanyt. Ha világit a lámpa, akkor meggyőződtél arról, hogy van áramszolgáltatás. Pedig nem látod az áramot, ami a falban kering.
A valódi hitnek ugyan ez az alapja, amit a Héberek 11:1 ír:
(Héberek 11:1) . . .A hit a remélt dolgokba vetett megalapozott bizalom, és a nem látható dolgokról való meggyőződés. . .
Számtalan bizonyítékot szolgáltat Isten, a szaván keresztül.
Ha ezeket látjuk megvalósulni, akkor elhisszük.
De ha nem látjuk, akkor sem a Bibliával van baj, hanem a mi egyéni értelmezésünkkel, gondolkodásunkkal.
A hit nem hiszékenység. Meg kell vizsgálni milyen érvek szólnak az adott vallás igazsága mellett. Én keresztény vagyok és értelmes érvek is felhozhatók mellette. A hit bizalmat jelent Istenben, bármilyen körülmény között (rossz vagy jó). Egy jó gondolatébresztő könyv:
John Maisel: Isten-e Jézus?
A vak hiten túl
Sorban végig kell bizonyos kérdéseket vizsgálni. Hogyan állt össze az Újszövetség, miért pont azok a könyvek kerültek bele? Megváltoztatta e az egyház a szöveget? Ugyanaz e ma a kereszténység tanítása, mint volt a kereszténység első évszázadaiban? Milyen érvek szólnak a feltámadás mellett?
Jézus feltámadás történelmi tény?
A legjobb könyv az Újszövetség történelmi hitelességéről:
Peter J. Williams: Biztosak lehetünk az evangéliumokban?
Milyen érvek szólnak Jézus hitelessége mellett?
1) magas szellemiségű tanítás és ezzel összhangban lévő élet
2) csodatételek, feltámadás
3) ószövetségi próféciák beteljesítése
3) ponthoz: Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz)
Ennél is bővebb irodalom:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!