Miért lett divat mostanában a katolikus egyház szidása?
Az a kár, hogy piszkosul nehéz ellenőrizni a JW.ORG-on írt forrásokat. Direkt így van megcsinálva. Példának okáért ha nincs meg nekem otthon a New Catholic Encyclopedia összes kötete, akkor nem tudom kikeresni a szövegkörnyezetet stb. És ezeknek az “idézeteknek” a nagy része azt írja, ami az Egyház tanítása ellen van, pedig elméletben egy katolikus lexikonból idézünk; nem egy elfogadható dolog.
Ezenfelül, ha megmondod, melyik ókori görög filozófus tanított a Szentháromságról…
Most viszont nézzük mit csinálsz, ha a saját “bizonyítási” technikáddal szemben:
Én megértem, hogy neked ez sértő, vagy gyalázó, pedig nem az.
Hogy az Ördögtornyot elkezdték támadni nem véletlen, és ennek az okát te is jól tudod. Nem az én világképem, hanem a Biblia ír ezekről — bizony mindig is voltak tévtanítók, megtaláljuk a Szentírásban —, amit valamiért nem fogadsz el.
A Katolikus Egyház Katekizmusában olvasható írások pedig nem a semmiből származnak, csak idéznek Bibliából,egyházatyák, teológusok irodalmaiból.
Ezeknek utána lehet nézni, és akkor lehet látni, hogy amit ott olvasol, az hiteles. És amit te a Katekizmusban olvasol, mind az összes forrás, amire hivatkoznak, nyilvános, meg lehet ám nézni. Csak a Google használata szükséges hozzá. A JW.ORG-on írtakról nem lehet elmondani ugyanezt.
A lélek halhatatlanságának alapja a Biblia.
“Akik jót tettek, azért, hogy feltámadjanak az életre, akik gonoszat tettek, azért, hogy feltámadjanak a kárhozatra.” (Jn 5,29)
A pokol tüzéről is a Szentírás tesz tanúságot:
“Örök kárhozattal fognak bűnhődni: eltaszítva az Úr színe elől és távol fönséges hatalmától,” (2Tessz 1, 9)
Remélem hatásos volt a tükör, hogy a JW által produkált rágalmakat, bizony, vissza lehet fordítani; ilyet mindenki tud csinálni. Nem szeretek ilyet csinálni, de kell.
A pokol tüze nem azt jelenti amit értenek alatta, a többit alatt sem, amit az egyház tanít.
De ha ez neked megfelel, higgy abban.
Szép napot neked.
Nem sértő, hanem Biblia ellenes, Isten szavának mondasz ellen, nem nekem.
A lélek halhatatlanságának nincs Bibliai alapja.
(1Mózes 2:17) . . .mert azon a napon, amelyen eszel róla, bizony meghalsz.”
Ide kellett volna írni, hogy a lelkedet pedig a pokol tüzében fogom gyötörni...
(Ezékiel 18:4) . . .Amely lélek vétkezik, az hal meg.
A lélek nem halhatatlan.
Isten a halált nevezte meg büntetésnek.
(Róma 6:23) 23 Mert a bűnért járó fizetség a halál, . . .
(Róma 6:7) 7 Mert aki meghalt, azt felmentették a bűne alól.
Ehhez jön még Jézus megváltó halála, ami fedezi az ember bűneit.
Isten ellentmondana a saját kijelentéseinek?
Sehol nem olvasható, hogy Ádám a halála után egy másik létformában szenved az emberként elkövetett hibái miatt, igazságtalanság, és nincs összhangban az Istentől jövő kijelentéssel.
Ha pedig lenne másik létformája, akkor milyen jogalapja van a további büntetésnek, holott az emberi büntetést megkapta?
Isten egyik szavával vágja a másikat? Vajon hol nevezhető ez igazságos ítéletnek?
Szerinted nem lehet Istennek olyan teremtménye, akiknek egy rendeltetésük van? Az ember emberként élhet örökké, az angyalok pedig angyalként.
Ha pedig az embernek örökké tartó életet szánt emberként a földre, minek másik életforma? Hiszen a halál nem létezik....
Isten megszünteti a halált. De hol, szünteti meg?
Ott ahol nem is volt? Vagy ahova az engedetlenséggel bejött büntetésként?
Ha egy angyal vétkezik, miért nem lehet megváltani?
Gondolkodtál már ezen?
Mert Bizony Sátán vétkezett és érte nem halt meg senki, ahogy a démonokért sem.
Ahogy Ádám sem élhet tovább sehogy, Sátánék sem.
Pusztulás, teljes életmegvonás jár.
Ezért használja a "tűz" kifejezést rájuk is, és magára a "halál" fogalmára is.
A halál nem élőlény, és a tűz tavába lesz vetve. Ahova a gonoszok is.
Gondolkozz már Kérlek.
#22 tehát az mind hazugság, amit az egyház tanít, csak az az igazság, amit te kitalálsz. Ez ám az érv a javából!
#23 ha ez mind így lenne, akkor miért mondta Jézus, hogy az emberek a haláluk után már nem nősülnek, mert olyanok lesznek, mint az angyalok? Ha nincs élet a halál után, akkor kikkel beszélgetett Jézus a hegyen, néhány tanítványa szeme láttára? (direkt sem fogom a Bibliai verseket ide írni. Ha VALOBAN ismernéd a bibliát, akkor kapásból kellene tudnod, hogy miről beszélek)
Ismered a halál fogalmát? Az összes a fizikai halálra vonatkozik. AMelyiknél meg lélek szerepel, az a nefesh chaja (נפש ח'ה), ami az adott személy életére vonatkozik.
24
Szió Prókátor.
(Máté 22:29, 30) . . .„Tévedtek, mivel nem ismeritek sem az Írásokat, sem Isten hatalmát. 30 Mert a feltámadáskor a férfiak nem nősülnek, és a nőket sem adják férjhez, hanem olyanok lesznek, mint az angyalok az égben.
Először nézzük, hogy kiknek mondta Jézus ezeket a szavakat, és miért.
A szadduceusoknak mondta, akik nem hittek a feltámadásban.
Jézus hivatkozott nekik az írásokra Mózestől, hogy bizony van feltámadás:
Kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy tévedtek, van feltámdás.
(Lukács 20:37, 38) . . .»Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének« hívja. 38 Ő nem a halottak Istene, hanem az élőké, mert mindnyájan élnek őneki.”
Ugyanakkor Jézus elsősorban azokról beszélt, akik az égi életre fognak feltámadni:
(Jelenések 20:6) 6 Boldog és szent, akinek része van az első feltámadásban. Fölöttük nincs hatalma a második halálnak, hanem Isten és Krisztus papjai lesznek, és királyokként fognak uralkodni vele az 1000 év alatt.
Velük Jézus, a királyságára kötött szövetséget, hogy a földön maradottaknak nyújtsanak vezetést az égből. Vagy is halhatatlan szellemi életre kelnek, ahogy Jézus is a feltámadása után megkapta a halhatatlan életet mint Isten messiási Királya. Olyan testben élnek majd, mint az angyalok, ott pedig nincs nemiség, sem házasodás, sem szaporodás.
Ami az Ábrahámmal kötött szövetséget illeti, az a Földi életre való feltámadásról van szó, nem az égiről. Jézus nem kötött velük szövetséget és előbb is haltak meg Jézusnál. Így ők nem is előzhetik meg Jézust a feltámadásban, sem a választott királyi papságot.
Ugyanakkor mivel nem kötött velük és másokkal szövetséget a királyságra, ezért Ők a földi feltámadás várományosai.
Isten nem úgy hozta létre az embert, hogy meghaljon, így nem is tett a testébe más életformát. Ha Ádám nem vétkezik, mai napig is itt élne a Földön velünk együtt.
Az engedetlenség következménye lett, hogy Ádám elvesztette az életre való jogot. Ádám személye nem égi, nem angyali, hanem emberi, nem az égből jött.
Emberi életformában lett létrehozva, és ezt elveszítette, amikor vétkezett. Sajnos utána születtek az utódai, akik szintén nem angyalokból leszületett emberek, hanem két embernek a fizikai utódai.
Örökölték a halált. De Jézus azért halt meg, hogy ezt feloldja.
Nem pedig azért, hogy égi életre kapjon lehetőséget.
Ahogy az embereknek, úgy az angyaloknak is egy lehetőségük van az életre, abban a formában, amiben Isten létrehozta.
Ha vétkeznek meghalnak, ezt nevezte meg büntetésnek.
Az angyaloknak annyival "rosszabb", hogy ők nincsenek, és nem is lesznek megváltva. Ezért Sátán a démonaival ellesznek pusztítva, vagy is az életüktől Isten megfosztja.
Ádám utódainak, kaptak kizárólag lehetőséget, hogy a halál ne legyen része az ember életének, mivel nem tehetnek Ádám butaságáról.
Ezért a Földön fognak újra élni.
Akkor, amint ígértem, leírom, hogyan kell helyesen értelmezni a Jelenések könyvét (a továbbiakban: Jel).
Természetesen távol áll tőlem, hogy a kisegyházak "gondolkodását" a magaménak mondjam, akik "tudják az igazságot". Az igazságot én ugyan nem tudom, de azt igen, hogy a kisegyházak tanításai Jel-el kapcsolatban hoax.
Előre szólok, hogy hitgyülisek, JT-i, adventisták stb. nem fogják szeretni ezt a cikket, de nem is nekik szól ez, hanem azoknak, akik kapcsolatba kerültek a kisegyházakkal, és gondolkodnak a hozzájuk való csatlakozáson.
---------
Előre szólok, hogy ez SAJÁT ÍRÁS!!!
Ezek az én szavaim, nem másoltam sehonnan! Ha valaki felhasználja (amit engedélyezek), akkor ennek a topiknak a linkjét, és a komment számozását adja meg.
(Az esetleges tévedésekért előre is elnézést kérek).
1. A könyv műfaja:
Az egészet onnan kell kezdeni, hogy meghatározzuk a műfajt.
A Jel - a közhiedelemmel ellentétben - nem jóskönyv.
Nem lehet belőle megmondani a jövőt, annak ellenére, hogy a kisegyházak folyamatosan jóskönyvként használják.
A Jel egy apokaliptikus könyv, amely az i.e. 2. és i.sz. 2. század között volt virágzó műfaj.
Az apokaliptikára jellemző, hogy vigasztalni próbálja a híveket, a jelenben. Szimbolikus-látomásos stílusban múltbeli eseményeket tár fel, amelyekhez a szerző a jövő időt használja (vaticinium ex eventu). Az apokaliptika - a prófétai könyvek higgatságával ellentétben - izgatott műfaj, szerzője a végidő várásában él.
2. Példa: Dániel könyve.
Dániel könyvének keletkezési idejét a kisegyházak kb. i.e. 605-535 közé teszik, ez azonban valószínűtlen.
Sírák fia (i.e. 180 körül) még nem ismeri a könyve, de az 1. Makkabeusok könyvének szerzője (i.e. 100) már igen.
Dániel, bár a babiloni korszakban él, de jövendöléseiben szinte semmit nem mond erről a korról, azonban a hellenista kort részletekbe menően ismeri. Mindezek alapján a könyv az i.e. 2. században keletkezett - közelebbről, az i.e. 167-164 közötti makkabeus felkelés idején, amire számtalan utalást tesz.
Ez tehát tipikusan olyan könyv, amely úgy néz ki, mintha valódi jóslatokat tartalmazna, azonban inkább korabeli, és rég elmúlt eseményeket "jósol meg".
A könyv célja értelemszerűen az volt, hogy bátorítsa a zsidóságot a szabadságharc idején.
3. Jelenések könyve.
Most, hogy tisztában vagyunk a műfajjal, lássuk a Jel-t.
Alapvetően 4 értelmezés van hozzá:
- preaterista (a múltban beteljesedett)
- futurista (a jövőben teljesedik)
- idealista (minden időre vonatkozik)
- historikus, történeti-folytatólagos (folyamatosan teljesedik)
Ha mindegyik iskolának egyenlő esélyt adunk, akkor 25% az esély arra, hogy valamelyik jó.
A Jel-re minden valószínűség szerint a preaterista értelmezés illik, mert a könyvben a szerző arról ír, hogy "MINDAZT, aminek HAMAROSAN meg kell történnie (Jel 1,1).
Ez már jelzi felénk, hogy itt nem lehet szó évszázadokkal/évezredekkel későbbi dolgokról, a kisegyházak tévednek, amikor a saját korukra magyarázzák! A címzettek kortárasak voltak, 7 ókori gyülekezet (Jel 1,11), NEM a mai ember! Ez is arra mutat, hogy itt nem lehet szó évszázadokkal későbbi jövendölésekről, hiszen akkor nem tudtak volna vele mit kezdeni a címzettek...
4. Egy félreértelmezési lehetőség.
Végül szólnom kell még arról, hogy ezeket az apokaliptikus jövendöléseket nagyon sokszor félreértik a kisegyházak, mivel nem veszik figyelembe az eredeti célközönséget.
Lássunk egy tipikus hibát.
A JT-i és az adventisták egyik kedvenc igehelye az (Mt 24,14) szakasz, amelyet magukra magyaráznak.
De gondoljunk csak bele: az eredeti cínzettek is arra gondoltak, hogy az evangéliumot is az "egész világon" (=Amerikában is) hirdetik majd?
Nem.
Az "egész világ" az Újszövetség idején élt emberek a Római Birodalmat jelentette (völ Lk 2,1).
Ezért írja Szent Pál, hogy a rómabeli keresztények hitének az "egész vilàgon" (Rm 1,8) híre van. Értelemszerűen pl. Kínában senki sem ismerte a kereszténységet, így nem igaz, hogy az egész világon ismerték őket. De nem is szó szerint kell értelmezni azt a szakaszt, mint említettem, a Római Birodalom határait jelenti az "egész világ" kifejezés. Így viszont a (Rm 1,8) szakasz érthetővé válik.
A (Mt 24,14) szakasz tehát már réges-régen beteljesedett (egyébként ha Máté evangéliumát i.sz. 80 körül írhatták akkor ez is utólag megírt jóslat).
--------------
A fentiekből mutattam egy kis ízelítőt abból, hogy a kisegyházak magabiztos próféciaértelmezése egyáltalán nem áll olyan sziklaszilárd lábakon, mint ők hiszik. Ez persze alapvetően nem kellene, hogy zavarja őket, náluk azonban súlyos a helyzet, hiszen némelyek a próféciákból eredeztetik magukat. Azokból próféciákból, amiket többféleképpen lehet értelmezni, és tulajdonképpen ezek csak találgatások, mivel egyik értelmezést sem lehet egzakt módon bizonyítani.
Nos igen, erre szorul az a felekezet, akinek a létezése és a létjogosultsága tulajdonképpen teljesen alaptalan.
Gondoljátok meg jól, hogy csatlakoztok-e a kisegyhágakhoz, ne legyetek olyan hülyék, mint amilyen én voltam, amikor csatlakoztam az egyikhez, aztán éveken át hülyítettek.
Kedves 27-es Hozzászóló.
Isten azt ígérte Ábrahámnak, hogy a messiás az Ő vonalán fog eljönni, és ez minden nemzetből valóknak áldás lesz, nem csak a Római, vagy Görög népeknek.
Ezért minden nemzetben prédikálni kell a világrendszer befejezéséig.
Mint láthatod, hogy ez nem teljesedhetett be, mivel nincs még vége a jelenlegi gonosz rendszernek.
A "vég" még nem jött el.
Sajnos ezt figyelmen kívül hagyod, ezért a "világ" ebben az esetben, nem korlátozódik az első századra, és annak két környező országára.
János azzal kezdi a Jelenések könyvét, hogy leírja a látomása alapján, hogy milyen próféciák fognak a jövőben beteljesedni.
De ez nem jóslás, hanem Isten előre felkészíti azokat ezekre az eseményekre, amiknek be kell következniük. Így nem maradnak tétlenek, és passzívak.
A Dániel könyve sem jóskönyv, még is amiket előre Isten bejelentett, azok bekövetkeztek. Nem azért íratta le, hogy az emberek természet feletti könyvek olvasásával növeljék az adrenalin szintjüket.
Hanem hogy tudják mihez tartsák magukat Isten szándéka szerint.
Emlékszem arra, amikor valamelyik Tanú bemásolta ide a jw.org-ról valamelyik katolikus enciklopédiát.
Na most, én, aki a Tanúkkal szemben jártas vagyok valamennyire a katolikus hitben, rögtön észrevettem, hogy egy katolikus enckiklopédista nyilvánvalóan nem írhatott olyan hülyeséget (ez két esetben is elfőfordult), mint ami a jw.org-os linken van
Az eredeti forrást - ellenőrzésre - persze meg be sem másolták a Tanúk, gondolom utána sem nézek. Ami nyilvánvalóvá teszi, hogy a Tanúknak nincs igényük forrásellenőrzésre, így az Őrtorony azt ír le nekik, amit akar, úgyis elhiszik.
Gond akkor van, amikor szembetalálkoznak egy olyan emberrel, aki nem hisz el mindent a jw.org-nak.
Egyébként meg a jw.org úgy tálalja a dolgokat, hogy a saját követőinek befogadható legyen. Ha feltételezzük, hogy nem is hamisít forrást (bár nagy valószínűséggel ez is benne van a pakliban) akkor úgy fogja azokat összeválogatni a cikkeket, és "tudósok" néven eladni a Tanúknak, mintha az lenne az egzakt tudományos álláspont.
Az Őrtoronyt nem az igazság érdekli, hanem azokat van egy saját igazságuk, és ahhoz próbálnak forrásokat keresni/módosítani.
Ez most olyan, mintha én abban hinnék, hogy Amerika nem létezik, és olyan tudósokat raknék ki, akik tagadják Amerika létezését, a hivatalos térképeket meg eltitkolnám.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!