Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért lett divat mostanában a...

Miért lett divat mostanában a katolikus egyház szidása?

Figyelt kérdés
Szerintem nem őket minősíti, hogy egy-két tagjuk vétett az isteni törvények ellen. Így furcsának találom mikor erre hivatkozva sajnálják le a katolikusokat, holott ők se jobbak.
szept. 20. 17:29
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

Amint rámutattam, az Újszövetség nyelvezetében a világ a Római Birodalmat jelenti.

A "világrendszer" befejezéseről meg csak annyit, hogy ha a teljes preaterista kommentárt elutasítjuk - ami szerint minden i.sz. 70-ben beteljesedett, - akkor az a magyarázat lép életbe, hogy a hívek közelre várták a világ végét.

Vagyis sem a szentírók, sem a korai hívek nem gondolhattak arra, hogy még 2000 év múlva is állni fog a világ.

Elég kétséges tehát számomra az, hogy (Mt 24,14) szakasznál a szerző nagyobb területre gondolt annál, mint amit ismert.

De még annál is kétségesebb, hogy a a szerző abban hitt volna, hogy majd azt kell terjeszteni amit ti hisztek.

Egy 1. századi keresztény még abban sem értett volna veletek egyet, hogy mi a Biblia. Az Újszövetség és az apostoki atyák írásai alapján ők nem a 66 könyves protestáns kiadásban gondolkodtak.

szept. 21. 15:55
 32/41 anonim ***** válasza:

De kifelejted az írások többi részét

Dániel próféciája alapján a Római világhatalom után még Jött az Angol-Amerikai kettős világhatalom, ami leigázta Rómát.

Ez a Szobor lábfeje, ami részben vasból részben cserépből van, Ezért nem tudnak erősek lenni, mert a kettő nem tud keveredni. Mivel az emberek és a szakszervezetek beleszólnak az emberi uralmakba, ezért gyengék ezek a hatalmak. A lábfej után Isten királyságától jön majd egy nagy kő, ami a lábfejet fogja eltalálni, és az emberi uralmak végét jelenti.

Ha ez úgy lenne ahogy Te mondod, akkor már régen Isten új rendszerének, a Messiási Királyságnak kellene uralkodnia.

szept. 21. 16:05
 33/41 anonim ***** válasza:

A Dániel 2 többféleképpen van magyarázva.

Vannak olyanok, akik szerint a szobor részei a babiloni, a méd, a perzsa és a görög világbidodalmat jelentik. A szobor lábujjai a diadokhosz államok időszaka, ahol a vas a Szeleukida-Szír Birodalmat, az agyag pedig a Ptolemaida dinasztiát jelenti. A 43. vers a utalás a két donasztia közötti házasságra, amiről Dániel a könyv 11. fejezetének 6. versében beszél.

Mindez azt jelenti, hogy az író Isten országát az i.e. 2. századra várta, ez azonban nem teljesült.

Később, a római korszakban átértelmezhették a próféciát, és akkor már a megyedik birodalom Rómát jelentette - de amint látom, ti az amerikaiakat meg az angolokat is beleértitek ebbe.

Ezek csak találgatások. Dániel a négy világbirodalomból csak egyet nevez meg, a Babilonit.

A múltkor azon gondolkodtam, hogy a maradék három nem is konkrét birodalmakat, hanem birodalom típusokat jelöl.

szept. 21. 16:29
 34/41 anonim ***** válasza:

33

Való igaz, hogy sokan sokféle képen magyaráznak kiszakított Biblia verseket. Azonban ha az időszakokat, és az Isten népével kapcsolatos emberi uralmakat vesszük figyelembe, akkor máris sokkal tisztábban lehet látni a tényeket. Mindegyik világhatalomnak valamilyen módon köze volt Isten népéhez.

A Biblia pedig megmagyarázza önmagát.

A világhatalmak felemelkedése és bukása tisztán érthető ezzel kapcsolatban.

Az első ilyen hatalom, Egyiptom volt. Isten népe rabszolgaságban élt egy ideig ott. Ezután következett Assziria, Babilon, Méd-perzsa, Görög ország, Róma, majd az Angol-amerikai világhatalom.

Ezeknek a világhatalmaknak köze volt így vagy úgy Isten népének történelméhez, alakulásához.

A hetedik világhatalom után nem lesz több emberi hatalom, mivel Isten messiási királysága fogja vissza venni az uralmat a Föld felett.

Ezért írja, hogy egy kő válik le a hegyről kéz érintése nélkül, és eltalálja a szobor lábfejét.

A legfelsőbb hatalom Isten uralma, véget vet az emberi uralmaknak, és a megigért Messiási Király veszi át azt.

János is ír erről:

(Jelenések 17:9–11) . . .A hét fej hét hegyet jelent, és ezek tetején ül az asszony. 10 És hét király van: Öt elesett, egy van, a másik még nem jött el. Amikor viszont eljön, rövid ideig fog fennmaradni. 11 A vadállat pedig, amely volt, de nincs, szintén király, a nyolcadik, de a hétből származik, és a pusztulás felé tart.

János idejében öt emberi világhatalom megszünt. Az egy van, az János idejében a római világhatalmat jelentette. Ami akkor még nem jött el, az a hetedik. Kétszarvú vadállat, két emberi hatalom. További világhatalom nem lesz, a vég idején élünk.

A "nyolcadik király" pedig nem világhatalom, mert az emberi uralmak támogatásával létezik. Ez pedig az ENSZ.

Dániel nem csak Babilont nevezi meg, hanem Görög országot is.

(Dániel 8:21, 22) 21 A szőrös kecskebak Görögország királya, a nagy szarv pedig, mely a szemei között volt, az első király. 22 És hogy az letört úgy, hogy végül négy másik került a helyébe, az azt jelenti, hogy négy királyság lesz a nemzetéből, de nem az ő hatalmával.

Nagy Sándor halála után a hatalom a négy hadvezére között oszlik fel, és együtt sem voltak olyan erősek.

Ezt követte a Római hatalom, akik Isten valamikori népét leigázták, sőt Jézust, Isten felkent királyát is kivégezték.

(Dániel 8:23, 24) 23 Királyságuk befejező szakaszában, amikor a törvényszegők tetteit már nem lehet tovább fokozni, hatalomra jut egy könyörtelen kinézetű király, aki érti a kétértelmű beszédet. 24 Hatalmas erejű lesz, bár nem a saját erejéből. Rendkívüli módon fog pusztítani, sikeres és hatékony lesz. A hatalmasokat elpusztítja, még a szentekből álló népet is.

Dániel írja, hogy „rendkívüli módon fog pusztítani”, ami a 2. világháború idején meg is történt. A két atombombát, melyek bevetése meghatározó szerepet játszott abban, hogy lezáruljanak a harcok a csendes-óceáni térségben, brit és amerikai tudósok közösen fejlesztették ki.

(Jelenések 13:13) 13 És nagy jeleket tesz, még azt is eléri, hogy tűz jöjjön le az égből a földre az emberek szeme láttára.

szept. 21. 19:19
 35/41 anonim ***** válasza:

Dániel valóban nem csak Babilont nevezi meg, hanem más hatalmakat is, például a 8. fejezetben. De én a 2. fejezet szoborlátomásáról beszéltem, ahol a próféta csak az arany birodalmat nevezi néven.

Hogy a görögöket a szobor részén ki hol helyezi el, már teljesen szubjektív.

Egyébként a JT értelmezést én a historikus irányzathoz sorolnám, ami hasonlít az adventistára. Ezt nagyon érdekesnek tartom.

Dániel 2-nél az adventisták is eljutnak addig, hogy a négy világbirodalmat, így azonosítják:

Arany fej: Babilon.

Ezüst mellkas és karok - Méd és Perzsa Birodalom

Réz has: Nagy Sándor görög birodalma.

Vas lábszárak: Római Birodalom.

Ők viszont a lábfejre és a lábujjakba kevert agyagot a népvándorlás kori törzsekkel azonosítják, amelyek Róma szétesése után felvették annak kultúráját. Így úgy vélik, hogy a lábujjak az európai nemzetállamokat jelentik.

Mivel egy emberszoborról van szó, ezért nyilván 10 lábujjról van szó.

Ez azért fontos, mert ezt a 10 lábujjat azonosítják a 10 szarvval Dániel 7 és Jelenések 17. fejezetében, vagyis úgy vélik, hogy ezeken a helyeken Európáról jövendöl a Biblia.

Ami az USA-t illeti, azt a Jelenések 12. és 13. fejezetében vélik felfedezni. A Jel 17-ben szereplő parázna asszonyt hitehagyott egyházakkal azonosítják (a nagy parázna a Katolikus Egyház a parázna lányok pedig a belőle kiszakadt protestáns egyházak)

Az adventistáknak meg isteni küldetésük van Jel 10,8-10; és ők a végidő maradék egyháza (Jel 12,17).

Amúgy a 7 fejet is magyarázzák.

Nos, ezt azért írtam le, hogy lássátok: Jehova tanúi és az adventista magyarázatok között van átfedés.

A véleményem azonban továbbra is fenntartom:

Ezek találgatások. Én erre nem alapoznék semmit.

Ettől függetlenül maximálisan tiszteletben tartom a felekezetek hitét (a Jehova tanúiét is), de engem ezek a próféciai magyarázatok nem győznek meg semmiről.

"A Biblia pedig megmagyarázza önmagát."

Sajnálom, de ezzel nem értek egyet. Ha ez így lenne, akkor Dániel és a Jelenések könyvét mindenki egységesen magyarázná.

Így viszont minden felekezet azt gondolja, hogy neki van igaza.

szept. 21. 21:15
 36/41 anonim ***** válasza:

"Ők viszont a lábfejre és a lábujjakba kevert agyagot a népvándorlás kori törzsekkel azonosítják, amelyek Róma szétesése után felvették annak kultúráját. Így úgy vélik, hogy a lábujjak az európai nemzetállamokat jelentik."

Mint említettem, azokat a nemzeteket kell figyelembe venni, akik Isten népével voltak valamilyen kapcsolatban, illetve üldözte őket.

Illetve Világhatalmakról beszélünk, nem pedig egyes nemzetekről, és azoknak keveredéséről.

A Biblia pedig megmondja, hogy nem fognak egységesen magyarázni, csak azok, akiket Isten erre kiválaszt, felhatalmaz.

Isten nem különböző vallásokat támogat, hanem egy egységes vezetést biztosít, oda kell jönni.

Soha nem is tett ilyet, mindig egy egységes népet választott.

szept. 22. 07:43
 37/41 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Megjegyezném, hogy árulkodó, hogy a kisegyházak — a saját véleményük szerint — mindent tudnak; evvel szemben az Egyház meg nem mond hivatalos magyarázatot a Jelenések könyvére, csak egyes részeit értelmezi.

Tudom, a Jehova tanúnak maga a Jehova olvassa ki az igazságot, meg ők mindent belemagyaráznak. De képzeld, ha mondjuk előfordul a Szentírásban, egy teljesen más kontextusban egy olyan szó, ami a saját absztrakt tanaik szerint megfelelne, akkor “a Biblia megmagyarázza önmagát.” (Mindenki mástól kérdezem, aki jehovás, az úgysem látja meg) nem vesztek észre ebben egy kis abszurditást? Ugyanaz pepitában, mintha lenne egy beszédem, annak kivenném egyes mondatait, aztán egymás után raknám, és, jé, egészen más jön ki belőle. Ezt nevezik az Ördögtorony háza tájékán bibliaértelmezésnek.

U. i.: aki belép a JW-be el kell felejtenie a tulajdonnév fogalmát? Mert bárhány jehovás ír, teljesen véletlenszerűen vannak nagybetűvel szavak, és ugyanaz sokszor kisbetűvel is szerepel. Aztán mellékneveket is leírnak nagybetűvel…

szept. 22. 07:59
 38/41 anonim ***** válasza:
100%

"Mint említettem, azokat a nemzeteket kell figyelembe venni, akik Isten népével voltak valamilyen kapcsolatban, illetve üldözte őket."

Ez nem mond ellent az adventista teológiának.

Ők úgy vélik ugyanis, hogy Rómának két része van: a pogány és a pápai Róma. Az agyag az ő teológiájukban az Egyházat is jelenti, amely kegyetlenül üldözte "Isten népét", akit mindig más képviselt a történelem folyamán.

Az ő teológiájukban a Jel 2-3. fejezetben szereplő 7 kevél 7 egyháztörténeti korszakot is jelent, mivel ezek az ókori gyülekezetek így következtek egymás után a római hadiúton, ezzel jelezve az egymás után jövő korszakokat. Illetve Jézus egyre többet utal bennük a 2. eljövetelére, ami mutatja az idő múlását. Az első levélben egy szó sincs róla, az utolsó levélben meg már az ajtó elkött van, jelezve, hogy a végidő elérkezet. Egy nem adventista teológus így írt róla:

"Megnézve a szöveget, mintha az egyes gyülekezeteknek írott üzenetekben levélről-levélre egyre jobban közeledne Jézus visszajövetele: az első három levél (Efézus, Szmirna, Pergamon) alig beszél erről, aztán a negyedik (Tiatira) már igen ("amitek van, ahhoz ragaszkodjatok, amíg el nem jövök"), az ötödik (Szárdisz) már kifejezetten erősen beszél a visszajövetelről ("úgy érkezem hozzád, mint a tolvaj"), a hatodik már időben is sürgetően említi Jézus közelségét ("íme, csakhamar eljövök"), végül a hetedikben már itt is van Krisztus ("íme, az ajtónál állok és zörgetek").

Forrás: [link]

Az adventisták szerint az utolsó idői prófécia - amelyet Dán 8,14-ből vezetnek le, a 2300 reggel és este, amikor Jézus megkezdte a mennyben a főpapi szolgálatát - 1844-ben járt le:

[link]

[link]

Isten pedig mint utolsó napi egyházát, a hetednapi adventista egyházat választotta ki. Ők úgy vélik, Jel 10. fejezetében János azoknak a tapasztalatait élte át, akik 1840 és 1844 között várták Jézus eljövetelét.

Vankó Zsuzsa adventista teológus fordításában:

"Ekkor [ezt] mondta nékem: >>Ismét prófétálnod kell néked sok nép, nemzet, nyelv és király előtt.<<" (Jel 10,11).

Az "ismét" arra utal, hogy a nagy csalódás után fel kell álni, és el kell vinni az üzenetet a világnak.

Egyébként Vankó Zsuzsa írt egy gigantikus, 4 kötetes Jelenések könyve kommentárt, "Jézus Krisztus apokalioszise címen, a fordítását a 3. kötetből idéztem.

Ajánlom, olvasd el. Nem csak azért érdekes, mert megismered az adventista teológiát, hanem azért is, mert a szerző ír arról is, hogy ezeket a próféciákat hányféleképpen magyarázták.

-------------------

A fentiekkel arra szerettem volna rámutatni, hogy ezeket a bibliai próféciákat ezerféleképpen lehet magyarázni.

Ha azt hiszed, hogy te magyarázatod logikusnak tűnik, akkoe tudd, hogy más magyarázatok legalább ilyen logikusak.

Éppen ezért ezekre a próféciákra nem alapozhat az ember semmit!

Az, hogy te hiszel abban, hogy JT-i helyesen magyarázzák a próféciákat, csak a te hited!

De egazkt módon nem bizonyítasz vele semmit!

Gondolkodj el ezen!

szept. 22. 08:33
 39/41 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Hozzászoló.

DE vajon ezek összhangban vannak a teljes Bibliával?

Isten népének azonosító jele Istennel van kapcsolatban, nem a karácsonnyal, aminek nem Jézus születésének a dátuma. Ez csak egy a sok közül

Sajnos ők is abba a hibába estek bele, hogy kiragadnak Biblia verseket, kihygaják Isten eredeti szándékát a földdel, emberekkel kapcsolatban.

Jézus hamis születésének időpontja az azonosító jelük, ami nem Bibliai alapú.

szept. 22. 08:49
 40/41 anonim ***** válasza:
82%

"DE vajon ezek összhangban vannak a teljes Bibliával?"

Nehéz kérdés, mert itt azt kellene definiálni, hogy mi a Biblia, ami irányzatonként eltér. Neked nem ugyanaz a Biblia, mint egy katolikusnak, hiszen te 66 könyvet fogadsz el belőle. De ha nem haragszol a kanonizáció témájába nem mennék most bele.

De azt gondolom, hogy a Bibliájában mindenki talál elegendő támpontot arra, hogy alátámassza a maga prófécia magyarázatát. A fentiekkel csak arra akartam rámutatni, hogy a próféciákat - most főleg az apokaliptikus látomásokra gondolok - sokféle módon lehet értelmezni, ezért (szerintem) azokra egy felekezet nem építheti magát.

Ha mondjuk a Buddhizmust akarom majd megismerni, akkor nem azokat az irányzatokat fogom keresni, akik valamiféle jóslatra építik magukat (ha van ilyen), hanem azokat, amelyek közvetlenül Buddhától vagy tanítványaitól származnak (nem ismerem a Buddhizmust, szal nem tudom, találok-e ilyet), és az első irányzatokhoz tartoznak.

Félreértés ne essen, én nem állok egy felekezet mellett sem, és a jövőben sem fogok hinni egy vallás igazságában sem. De ha egy vallás eredei tanításait akarom megismerni, akkor azt gondolom, az ősi forráshoz kell fordulnom, nem azokhoz, akik azzal érvelnek, hogy ők éveszázadokkal/évezredekkel később helyreállították a dolgokat.

Ez a szubjektív véleményem, én így látom a dolgokat.

A karácsony meg nem tudom, hogy jön ide.

Ha jól gondolom, az adventizmus is megosztott ebben.

Egy adventista lelkész állásfoglalása:

[link]

szept. 22. 09:49
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!