Miért nem véd meg a gonosztól Isten?
Sziasztok!
Szerintetek miért nem véd meg a gonosztól Isten?
Sorozatosan sok rossz dolog történt velem, ami miatt úgy érzem Isten nem véd meg rossz dolgoktól.
Miért lehet?
Nem tudom ilyenkor mit mondjak. 16-os és 21-es válaszoló. Pont az ellenkezőjét írjátok, mint amit a másik.
Vajon mi az igazság?
A gyülekezetben mondták, hogy "minek megy gyülibe, akin nincs kenet? ".
Nem tudom erre mit mondjak, mert igazuk van.
De az is igaz, hogy "akin nincs kenet", az is lehetőséget kap megismerni Istent és ne úgy skatulyázzuk be az embereket, hogy "akin van kenet" és "akin nincs".
De látom, hogy a keresztény testvéreimnek hatványozottan jobb az élete, cserébe egyes testvérek úgy lenéznek engem, mint egy csótányt.
Sajnos könnyű karizmatikusként a “van/nincs vele a Lélek, s ez alapján ítéljük meg” csapdába beleesni.
Az első számú buktató, hogy ilyenkor sokszor a látványosabb karizmák alapján vonják le a következtetést. És ez a “módszer” kizár rengeteg adományt a detektálásból.
A második számú hiba, miszerint elfeledkeznek arról, hogy egy a Lélek, Akitől a lelki adományokat kapjuk, s nincs olyan, hogy “neki megvan ez meg ez az ajándék, de az meg nincs.” A Szentlélek úgy fúj, ahogy kedve tartja, úgy használ minket Krisztus dicsőségére, ahogy akar, s ehhez kapcsolódóan osztja ajándékait.
A harmadik számú hibát én kevélységnek nevezném. Ezt a legkönnyebb elkövetni, rengeteg testvértől hallottam már tanúságtételben, bizony felismerni sem egyszerű. Erről már Szt. Pál is ír (hadd ne kelljen most hirtelen kikeresnem). A sok csoda során sokszor óhatatlanul bekövetkezik, hogy “én tettem — igaz a Szentlélek által —, de ez az bizonyítja, hogy én milyen jó keresztény vagyok.” S ez öntömjénezéshez vezet, ami a “jó keresztény” képet saját magához rendeli. De mi evvel a nagy baj? Az, hogy aki (!) nem ugyanazt teszi, amit én, az már nem lesz jó keresztény.
S bizony megeshet, hogy a templomban rózsafüzérező jámbor öregasszony is nagyobb nálam a mennyek országában. Pedig ő nem részesült a Lélek-keresztség kegyelmében.
Summa summarum, azt szeretném ezzel mondani, hogy mindenki más módon szolgálja az Istent. S a mérce ne mi magunk legyünk, hanem Krisztus. S aki esetleg úgy tűnik, hogy hitben, kegyelemben vagy bármiben alattunk áll, azt ne nézzük le, hanem az Úrra nézzünk, akit szolgálunk mindnyájan.
A "rossz dolgok" nak lélekerősitő szerepük van.
Vannak olyan énekek ahol nyilvánvaló ez. "Édes az én igám.." Mert ez azt jelenti Isten odafigyel rád és nevel.
Rengeteg teodicea létezik amik lényegében erre próbálják megadni a választ. Persze vannak hozzájuk ellenérvek is bőven és ha valamelyiket el is fogadja valaki megfelelő magyarázatnak akkor sem lehet biztos abban, hogy az valóbban igaz és nem csak egy tévedés miatt fogadott el igaznak egy téves teodiceát.
Pont ugyan ez igaz az itteni válaszokra is amik néha az áldozatot hibáztatják vagy azt mondják, hogy a jó érdekében vannak és hasonlókat. Ezek közül sem lehet tudni, hogy melyik a valós és ezekre is vannak kritikák.
De Isten is hasonló. Az ő létezésére is vonatkozóan is vannak kritikák és nem lehet tudni biztosan az igazat.
Az is lehet, hogy nem segít mert nem létezik semmilyen isten. De az is lehet, hogy nem segít mert Isten nem létezik hanem egy másik isten létezik és még temérdek lehetőség van.
Én egy szóval sem mondtam, hogy engem ne fenyegetne. Nem poénból használok E/1-t a válaszaimban, ha példával kell szemléltetnem valamit. Mindenekelőtt rám vonatkozik minden, amit írok, ezt jól tudom.
Kedves Kérdező!
A bűnbeesés után az ember köztes helyzetbe került Isten és Sátán között.
Isten megvédhet bárkit, mert megvan hozzá a hatalma. Szerintem ne is ebben kételkedjünk, ha rosszra fordulnak a dolgok.
Azonban ott van Sátán is, aki a "vádló" és csak az alkalmat keresi, hogy olyan feltételt találjon, amelynél fogva támadhatja az embert.
Ebben a köztes helyzetben csak az embertől függ, hogy milyen feltételeket hoz létre, amelyekre támaszkodva Isten megvédheti az embert. Ha csak úgy feltétel nélkül elhárítaná a sátáni akciókat, akkor azzal az embert még több bajnak tenné ki. Azon az alapon ugyanis Sátán is joggal támasztana igényt arra az emberre. Ezt azonban Isten nem engedheti meg. Tehát Isten aggódva figyeli az embereket és várja, hogy alkalma legyen közbeavatkozni.
Ez a kérdés az ember bűnbeesés miatti felelősségéből vezethető le, ami eléggé megosztja még a hívőket is.
Szia
Azt írta János apostol a kérdéseddel kapcsolatosan: „MI TUDJUK, hogy Istentől származunk, de az egész világ a gonosz hatalmában van.” János apostol ezzel a kijelentéssel a legtöbb ember számára kellemetlen igazságot mondott ki, éspedig azt, hegy az egész világ „a gonosz”, vagyis a Sátán hatalmában vesztegel. Sátán azonban „nem keríti hatalmába” azokat, akik az igaz Istentől, Jehovától származnak. Ezért az egész emberi család vagy Sátán uralma alatt, vagy Jehova uralma alatt találja magát. Ez személyes döntés dolga.
1János 5:18–20
"Tudjuk, hogy aki Istentől született, nem követ el bűnt újra meg újra, és mivel az, aki Istentől született, óvja őt, a gonosz nem tudja hatalmába keríteni. Tudjuk, hogy Istentől származunk, de az egész világ a gonosz hatalmában van. Ám tudjuk, hogy Isten Fia eljött, és éleslátást adott nekünk, hogy megismerjük azt, aki igaz. És a Fia, Jézus Krisztus által egységben vagyunk vele, aki az igaz Isten és az örök élet forrása."
A versek szerint megvéd minket Isten a gonosztól, ha éleslátást szerzünk tőle és így felismerjük ki a gonosz. ha egységben maradunk Istennel, az védelem a gonosz ellen - jelenleg. A kilátásunk pedig egy örök élet itt a földön gonoszság, tehát gonosz nélkül, aki jelenleg tönkretesz az életünket. Miért vár Isten még a mai napon is? Ezt elmondja a Bibliában Krisztus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!