Miért nem véd meg a gonosztól Isten?
Sziasztok!
Szerintetek miért nem véd meg a gonosztól Isten?
Sorozatosan sok rossz dolog történt velem, ami miatt úgy érzem Isten nem véd meg rossz dolgoktól.
Miért lehet?
8 válaszoló :
Mármint nem én tettem erőszakot, hanem velem tették.
Nemi erőszaktételről van szó, vagy “mezei” erőszakos viselkedésről?
9.válaszoló :
Köszönöm szépen a válaszod.
Ez igaz. Hiszek Istenben, hogy jobbá teszi a dolgokat, csak foglalkoztat ez a kérdés.
12.válaszoló :
Egyik sem. Vagy nem tudom.
Nem nemi erőszak, de fájdalmas volt nagyon!
Kedves Kérdező.
Isten, Jézust sem védte meg minden esetben Sátán, vagy a környezetében élő emberek gonoszságaitól.
Hogy miért, azt a Bibliában olvasva kapjuk meg a választ.
Jób könyve tartalmaz egy választ erre, de a példabeszédek könyvében is olvasunk egy másik lehetséges okot.
Egyébként pedig úgy könnyű lenne kitartani Isten mellett Sátán világában, ha Isten burokban tartaná a népét. Ebben az esetben pedig Sátánnak lenne igaza.
Figyeld meg mit mondott Isten Jóbról, és Sátán pedig elmondta, hogy Jób, miért hűséges stenhez:
(Jób 1:8, 9) . . .„Felfigyeltél Jóbra, az én szolgámra? Nincs hozzá hasonló a földön. Feddhetetlen és becsületes ember, istenfélő, és kerüli a rosszat.” 9 Sátán így válaszolt . . . . .: „Vajon ok nélkül istenfélő Jób? 10 Hiszen sövényt emeltél köréje, a háza köré és mindene köré, amije csak van, hogy megvédd! Keze munkáját megáldottad, és nagyon sok állata lett a földön. 11 De nyújtsd csak ki a kezed, és sújts le mindenére, és biztos, hogy szemtől szembe meg fog átkozni téged.”
Sátán azt állítja, hogy az ember önző érdekből szereti Istent. Ha Isten nem áldaná meg az ember munkáját, életét, és nem védelmezné, az ember szemtől szemben megátkozná Istent.
Vagy is az ember csak addig hűséges Istenhez, amíg Isten "pincérként" ugrál az embernek, és azért hűséges, mert Isten lefizeti az embereket, hogy szeressék. Tehát az Isten iránt érzett hála és szeretet, érdekből van, nem pedig azért, mert Isten eleve megérdemli.
Csak az imádság jut eszembe: nem azt mondjuk, hogy védj meg, hanem, hogy szabadíts meg a gonosztól.
A kettő nagyon más, ha belegondolunk.
Szerintem kb. az, hogy a saját gonoszságunkat segítsen kipucolni (... vétkeztem: gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással...)
Valamint a mások gonoszsága ne nyomorítson meg, szabaduljak meg a hatása alól.
Meg nyilván van még elvontabb jelentése is, de nem vagyok teológiában olyan játatos.
Mivel minden ember bűnös, ezért minden ember megérdemli, hogy rossz dolgok történjenek velük"
Ritkán olvasni ennyire gonosz mondatot. Az lehet, hogy te bűnös vagy, de egy csecsemő vagy egy kisgyerek hogy lenne már bűnös? És őket is érik szörnyűségek, erőszak, akár súlyos betegség, halál.
Amúgy csatlakozom a 15-öshöz, én sem vagyok bűnös ember.
A kérdező teljesen normális kérdést tett fel, amire ez neki nem lehet hiteles válasz, legfeljebb ha valami szektás vagy.
Milyen kaocsolatban vagy Istennel ?
Találkoztál Jézussal, olvasod a Bibliát ?
Itt arról van szó, hogy Isten szabad akaratot adott az embereknek. Ez az emberi méltóság egyik legfőbb alappillére. Lenne hozzá hatalma és ereje, hogy mindenkire rákányszerítse az akaratát, és ha bárki bármi rosszat tesz, meg tudná Isten tenni, hogy abban a pillanatban lesújt rá, és olyan fájdalmat okoz neki, ami aztán félelmből elrettenti attól, hogy újra vétkezzen. Így Isten gyakorlatilag egy diktátor lenne, aki erőszakkal rákényszeríti az emberekre az akaratát, vagyis hogy ne tegyen rosszat. Isten azonban azt akarja, hogy az emberek ne a büntetéstől való félelem miatt engedelmeskedjenek neki (ez a világ despotáinak a módszere), hanem azért, mert Isten a legjobbat akarja nekik, mint szerető Apa. Ugyanakkor gyakorlatilag senki sincs a mai világban, aki engedelmeskedne Istennek, és ebből rengeteg elkerülhető szenvedés származik. És Istennek bármilyen fájdalmas is ez, el kell fogadnia mindenki szabad döntését, hogy különféle bűnös utakat választanak Őhelyette.
És igen, lesz egy ún. ítéletnap, egy feltámadás, amikor a halottak feltámadnak, az éppen akkor élő emberek pedig átváltoznak egy örök és többé nem változó testbe, amikor mindenkinek visszafizeti Isten, amit tett ebben a fizikai testben, akár jót, akár gonoszat. A Biblia azt írja, hogy azon a napon minden bűn, a legkisebb is és a legnagyobb is elnyeri a méltó büntetését. De azt a napot senki sem tudja, hogy mikor lesz, sem azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen formában történik meg az igazságszolgáltatás, de azt tudjuk, hogy Isten a halottakat is elő fogja hozni arra a napra, szóval senki sem fogja megúszni a számonkérést, azok sem, akik a Halottak Birodalmában próbálnak elbújni előle.
Ezért jó lenne megbarátkozni a gondolattal, hogy Isten nem hibázik, amikor türelmes és jó a gonsozokhoz is, azokhoz is, akik téged bántanak. A türelemnek és a kegyelemnek vége fog szakadni egyszer, amikor a világ gonszsága eléri az Isten számára tűrhetetlen mértéket, de én nem siettetném annyira a harag és bosszúállás napját, és te se tedd, mert Isten veled is türelmes, ugyanis te is rengeteg bűnt követsz el nap mint nap, mint minden ember. Akik vétkeztek ellened, azokat Isten meg fogja büntetni a maga idejében, mint ahogyan téged is meg fog büntetni a bűneidért a maga idejében.
üdv, a javuló Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!