Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy pap nem szól a rendőrségne...

Egy pap nem szól a rendőrségnek ha valaki bevall neki egy gyilkosságot?

Figyelt kérdés
Én azt hallottam hogy egy pap nem mondja el senkinek akár azt sem ha az adott ember gyilkos vagy pedofil, míg egy pszichiáter vagy pszichológus az utóbbiért például (ha nem tévedek) értesítenie kell a hatóságokat. Nem mintha én bármelyik lennék csak érdekel mennyire köti őket a titoktartás.
jún. 13. 05:59
1 2 3
 1/29 Potyondi Gergely ***** válasza:
43%

A gyónás szent és sérthetetlen.

Ha gyónás alatt tudja meg a pap, akkor semmiféleképp sem mondhatja el.

Sok pap az életét adta a gyónási titokért.

jún. 13. 06:17
 2/29 anonim ***** válasza:
27%

Nem, nem szólhat.

Egy rendőrt valamennyire köti a törvény, de lehet korrupt is (húszas a zsebben és nem látott gyorsan hajtani) illetve emberséges is (nem fog bevinni egy mókás cigi miatt).

Ellenben a vallási fanatizmus minden ilyesmit tilt. Ők tényleg hisznek Istenben és tényleg elhiszik hogy mérges lesz ha majd kikotyogják.

jún. 13. 06:52
 3/29 IstenGyermeke1 ***** válasza:
50%
Nem. A gyónási titok szent és sérthetetlen. A megsértésére a CIC a “nefas est” kifejezést használja, ami a tilos legmagasabb fokozata, mert isteni és nem emberi törvényt sért.
jún. 13. 07:11
 4/29 anonim ***** válasza:
76%

Ha gyóntatás közben hallja, akkor nem. Ha "csak úgy", akkor igen.

Amit nem értek (és felháborítónak tartom), az az, hogy akármilyen indokkal miért lehet kibújni a világi jogszolgáltatás alól?

jún. 13. 08:25
 5/29 anonim ***** válasza:
14%
Kell szólnia!
jún. 13. 08:56
 6/29 anonim ***** válasza:
24%
Leszarnám , simán besugnám ha bérgyilkos körözött sorozat-kéjgyilkos rejtőzködne de mégis eldicsekszik nekem mekkora ász , mert ez van a játszmában fogj meg ha tudsz . Szomorú hogy törvenyek a moslek trógereket kimosdatókat védik , szakértő idióták engednek ki visszaeső aljanépeket gyógyultnak minősitve stb . Egyház a vallás mindenhol rég leszerepelt a hasznuk egyenlő a semmivel kevés kivétellel.
jún. 13. 10:41
 7/29 anonim ***** válasza:
21%
Akkor sem szólhatna, ha gyerekeket fogva tartó bűnőző beszélne a démonokról...
jún. 13. 11:55
 8/29 anonim ***** válasza:
61%

"Amit nem értek (és felháborítónak tartom), az az, hogy akármilyen indokkal miért lehet kibújni a világi jogszolgáltatás alól?"

Ki bújik ki?

A jelenlegi jogrend (legalább is Európában) bizonyos foglalkozást űző emberek a "világi jog" szerint sem hallgathatók ki tanúként.

Illetve biztos, hogy minden esetben mindenek felé kell helyezni jogszolgáltatás "szentségét? A kommunista diktatúra kínzással kényszerített papokat a gyónási titok megsértésére. Kiss Szaléz ferences vértanú szerzetes esete például idevág. Neki gyilkossági ügyben kellett volna vallania (egy nála gyónó fiú korábban megölt egy orosz katonát, mivel a szeme láttára megerőszakolta az édesanyját), de a gyónási titok miatt nem tanúskodott. Akkori jog szerint ezt jelentenie kellett volna (ami miatt a nála gyónó fiút is jó eséllyel kivégzik). De nem jelentett. A kommunisták megkínozták ezért az Andrássy út 60-ban, majd végül Sopronkőhidán kivégezték.

Biztos, hogy minden esetben felülírja a világi jog az erkölcsöt?

jún. 13. 12:17
 9/29 anonim ***** válasza:
37%

Szerintem eset függő is, hogy szólnia kellene-e vagy sem.

Nem tudom, hogy az itt válaszolók mit szólnának ahhoz, hogy ha lenne egy sorozat gyilkos aki már többszőr is meggyónta az újabb és újabb gyilkosságokat a papnak de a pap nem jelentette a gyónási titok miatt. Majd egyszer a sorozat gyilkos eljut a kedves válaszoló családjához és megöli őket. Ebben az esetben is úgy gondolnátok, hogy a pap jól tette, hogy nem szólt?

Nem csak az elkövetett bűnök miatt lehet lényeges elmondani, hogy mit tett hanem a következők megelőzése miatt is.

jún. 13. 12:27
 10/29 anonim ***** válasza:
57%

ma 12:27. Azt senki nem mondta hogy a pap jól tette hogy nem szólt, és a kérdés sem ez volt.

Egyszerűen: a gyónási titoktartás nem engedi.

jún. 13. 12:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!