Követhet-e egy hívő egyszerre több keresztény vallást?
Katolikus vagyok, de más felekezetek tanításait is olvasom és tanulmányozom. Egy magyar és új keletűnek szímító bibliaiskola tanításait olvasom, amely egy hazai felekezet online tanodája.
Emellett egy amerikai keresztény szervezet tanításait is olvasom, szintén egy online bibliaiskola berkein belül.
Katolikus vagyok. A másik két keresztény felekezetet inkább a metodistákhoz tudnám párosítani. Nagyon gyakorlatiasak. Nagyon tetszenek a tanaik.
Összehangolható három keresztény tan egybe valahogyan? Bennem egy kissé zavart okoz. Ez inkább a lelkigyakorlatok végzése miatt van. Ragaszkodom a katolikus templomokhoz és a katolikus imarendszerekhez. Nincs azoknál jobb a számomra, de az újszerű tanítások modern szövegkörnyezetben azok nagyon elbűvöltek engemet.
A #9. tökéletes válasz. Csak tökéletlenek pontozták le!
Valaki tud annál jobbat?...Nem hiszem!
Az én közösségem-most- 7 különböző felekezetből állt össze. Folyamatosan kérem őket,hogy EGYETLEN VALLÁST SE KÖVESSENEK, mert akkor 7 különbözőfele haladunk. Sohasem válhatunk közösséggé. Ha mindenki Jézust követi-a krisnahitűtől a katolikusig- akkor mindenki az egyetlen tökéletes utat járja és együtt zarándokolhatunk az Ő országa felé.
A sok vallásfelekezet gyengíti a hívő emberek erejét. Nem jó út!
Ott bukik az egész, hogy a krisnások nem keresztények. Megjegyzem a keresztény = krisztusi, és én katolikusként Krisztust követem.
Szia
Vajon mire gondoltál, amikor "több keresztény" vallásról kérdezel, Krisztus szempontjából? Ó hányféle tanítást hagyott a földön? Tanította ő azt, hogy minden út Istenhez vezet? Ő csak egy keskeny útról tanított, amely az örök életbe vezet. Az összes többi utat "széles útnak" nevezte? Vajon miért? Nyilván ott bármit tehet az ember, amihez kedve, affinitása van. Na de mit mondott hova vezet az az út? Biztosan tudod!
IstenGyermeke1!
A római katolikus NEM Krisztust,hanem a "Szent hagyományokat"követik.
Netán Krisztussal együtt eszerint élsz:
"Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
1 Ne legyen más istened rajtam kívül!
2 Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.
De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.
3 Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét, mert nem hagyja az ÚR büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!
4 Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!
Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!
De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény.
Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját.
5 Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked!
6 Ne ölj!
7 Ne paráználkodj!
8 Ne lopj!
9 Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
10 Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!"
IstenGyermeke1!
Honnan tudod,hogy az én krisnás tagjaim nem Krisztust követik?
Ne általánosíts!
Látom a tájékozottságunk a katolikus teológiáról egyenlő a nullával. Nem baj, ezen könnyen lehet segíteni, csak, amit nem tudsz, arról, kérlek szépen, ne próbálj meg következtetéseket levonni, mert azok helytelenek lesznek.
Az Egyházat Krisztus alapította, Ő az Örök Főpap és Szentlelke által ma is vezeti. Az Egyház az Úr földi képviselete, a Jelenések könyvében említett menyasszony, Krisztus teste.
A hitnek két egyenrangú forrása van: a Szentírás és a Szenthagyomány. Ezek mindegyik Krisztusig vagy az apostolokig vezet vissza. Mindkettő kölcsönösen mércéje a másiknak.
Mivel a Szentírásban MINDEN megtalálható BENNEFOGLALTAN, ami az üdvösséghez szükséges — akár hiszed, akár nem —, minden dogmánk bibliai alapú. A Szenthagyomány pedig a helyes értelmezést adja meg, mivel az apostolok főleg szóban tanítottak, ez a tanítás a Szentlélek által megőriztetve maradt ránk. A Hagyomány valójában a helyes utat jelöli ki, aminek mentén az Írásokat értelmeznünk kell. Ezt az ortodoxia is elfogadja.
De nézzük csak meg mi van a protestánsok körében. A különböző országokban egyházaik közt sokszor elég hatalmas tanítási különbségek is létrejöhetnek, sőt egyes gyülekezetekben is teljesen mást mondhat a lelkész az adott kérdésről, mint a másikban; mert a lelkész minden egyes gyülekezetben konkrétan pápa és tanítóhivatal helyett funkcionál.
Ez még “szebb” az egyház nélküli gyülikben. Ott már tényleg azt tanít a lelkész/(lelki)pásztor/ahogy azt hívják, amit csak akar. Saját maga tölti be a Szentatya szerepét (és gyakorlatban ugyanúgy, sőt még jobban is tévedhetetlennek számít, mint nálunk az infallibilitas (= tévedhetetlenség) dogmája megengedné), ezenfelül nincs is tanítóhivatal, azaz ő maga a teljes “Hittani Kongregáció” és ő szabja meg, mit hisznek. Egyedül.
Ez a szabadkeresztényeknél a legjobb. Ott tényleg az illető SAJÁT GONDOLATAI számítanak abszolútnak. Én ezt el sem tudom képzelni. Rengetegszer tévedtem már hit dolgában, és hogy én legyek az, aki valójában tévedhetetlenül értelmezi a Szentírást… teljes lenne a káosz és eretnekség.
Onnan, hogy a Krisna-tudatú hívők közössége a HINDUIZMUS EGYIK IRÁNYZATA. Ha a tanításaikra legalább egyszer rá is néztél volna, rájöttél volna, hogy nem keresztények. Google a barátunk, nem írok most konkrét linket, egy perc alatt megtaláltam.
A két pipás egy külföldön élő, önjelölt szektás tévtanító, könnyen rá lehet jönni hozzászólásaiból is.
#17.
A temérdek bibliai alap nélküli hagyomány közül a leg felháborítóbb a hullákhoz való imádkozás gyakorlata a katolikus gyakorlatban.
Egyetlen példa sincs a Bibliában,amikor Jézus,vagy bibliai személyek hullákhoz imádkoztak!
Hullákhoz nem is imádkozik senki, de Krisztus tanítása alapján a benne elhunytak élnek. Elég antikrisztusi magatartás, ahogy tagadod a Megváltó tanítását és meghazudtolod Őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!