A pokolra kerül az is, aki valamikor bűnt tett, de halála előtt megtérült?
"Onán bűne nem az önkirlégítés volt, hanem hogy nem volt hajlandó sógorházasságot kötni bátyja gyermektelen özvegyével, Támárral, valamint nem volt hajlandó gyermeket nemzeni neki, bár megtévesztő módon úgy tett mintha hajlandó lenne rá."
Bizony, inkább kiverte.
Isten megölte ezért.
Te is azt csinálod, inkább kivered, mintsem gyereket csinálnál vakakinek.
24
Nagy tévedés!
Együtt kell nézni, a lényeg, hogy nem akart neki gyereket csinálni, inkább csak onanizált.
Úgy szeretem, amikor valaki azzal jön, hogy az önkielégítés egészséges. Ilyenkor de facto kijelenti, hogy így van, semmi forrás stb. És ilyenkor merül fel bennem az a gondolat, hogy ez nem így van. Az Isten gondoskodott ennek természetes módjáról. Ezt nevezzük éjszakai magömlésnek (manapság hallom “nedves álomként” is nevezve, mint az angol “wet dream” tükörfordítása). Isten nem tesz bűnt szükségessé.
Egyházunk mindig is tiltotta az önkielégítést. Sokszor mondják, hogy “nincs benne a Bibliában,” pedig ez nem igaz. Az önkielégítés a kéjvágy (luxuria) cselekedete — s nem is kell sokat keresgélni — tehát bűn.
Ahhoz, hogy megértsük, hogy az önkielégítés bűn, nem feltétlenül a Szentírás minden betűjét kell nagyítóval megnézni, hanem gondolkozni is kell, megérteni a tisztaság (castitas) erényét. Nézzük is a kezdetektől! A továbbiakban igyekszem rövid lenni, ha valami nem világos, szívesen kifejtem bővebben. Tisztelettel megkérek, mindenkit, hogy a lepontozásra a hozzászólásom elolvasása után kerítsen sort; nem kötelező velem s a Katolikus Egyházzal egyetérteni.
Az Isten megteremtette az embert a SAJÁT KÉPÉRE ÉS HASONLATOSSÁGÁRA (ad imaginem Dei, ld.: Ter 1,27), jónak. Ebből következik, hogy a testünk alapvetően jó és mind az Örök Atya képmásai vagyunk. Ezáltal testünknek, sőt egész lényünknek ebben az istenképiségben gyökerezik a méltósága (dignitas). Olvassunk egy kicsit tovább a Ter 2,24-ig! “Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz.” (Ter 2,24) Itt egy csodálatos dologról olvashatunk. Az Úristen megalkotja a legtökéletesebb emberi szeretetközösséget — a Szentháromság mintájára —, ebben a Szentlélek által eggyé lesz. Mit is ír ezután az Írás? “Mind az ember, mind az asszony meztelen volt, de nem szégyenkeztek egymás előtt.” (Ter 2,25) “Miért nem?” — merülhet fel bennünk ez a teljesen jogos kérdés, hiszen manapság ilyen kevéssé lehetséges. Azért, mert elődeink a teljes istengyermekség állapotában voltak, a bűn által sértetlen méltóságukban. A másikat VALÓBAN, Isten képmásaként, értékes emberként látták. Ez a fajta nézés nem kelt szégyenérzetet.
Felettébb érdekesnek találom, hogy s bűnbeesés után mi az első dolgunk? Eltakarjuk magunkat egymás (ld.: Ter 3,7) és a Teremtő (ld.: Ter 3,8) elől. Ismételten megkérdezem: “Miért?” A válasz hasonló a korábbihoz. A bűn által megsérült a méltóságunk, a másik emberre már kéjvággyal telve néztünk, mely őt a SAJÁT kielégülésem, nemi vágyaim ESZKÖZÉVÉ redukálja. Ez a nézés nem látja az Örökkévaló képmását, nem törődik az illető lelkével, csak a testét (ami még mindig az Isten képe és gyönyörű és csodálatos) akarja használni.
És itt jön be a képbe egy nagyon fontos erény, mely manapság kiemelten fontos: a tisztaság (castitas).
De mi is az? A Katekizmus a következőképpen határozza meg: “A tisztaság a szexualitás személybe integráltságát jelenti, azaz az ember belső egységét a maga testi és lelki valóságában. A szexualitás, amelyben az embernek az anyagi és biológiai világhoz tartozása jut kifejezésre, akkor válik személyessé és valóban emberivé, amikor beépül a személytől személyhez irányuló kapcsolatba, a férfi és nő kölcsönös, teljes és idõben korlátlan odaadásába. A tisztaság erénye tehát őrzi a személy épségét és az odaadás teljességét.” (KEK 2337)
De mielőtt még ezt kibontanánk, ejtsünk pár szót arról, amit eddig — nagy ravaszul — kerülgettem (mint macska a forró kását): a szexualitásról. Természetesen erkölcsi értelemben.
Ahogy azt korábban említettem, az Isten megalkotta a házasság szeretetközösségét. Ő — mértehetetlen bölcsességében — úgy alkotta meg az embert, hogy ne csak lelkiekben, hanem testileg is kifejezhesse a teljes, tökéletes és örök önátadó szeretetet. Ebben az aktusban a férj és a feleség erről a szeretetről tesz tanúbizonyságot; amit az oltárnál Isten és az egész Egyház színe előtt kimondtak, testileg is megteszik. A szexualitás a szeretet testi nyelve. Az ÖRÖK, TÖKÉLETES ÉS TELJES ÖNÁTADÓ SZERETETÉ. Örök (és nem egy éjszaka, vagy ameddig szakítunk), mert a házasság a halálig tart, tökéletes, mert az agapé szeretet (és ez nem tűr meg hűtlenséget) és teljes, mert az egész lényedet adod, minden hibájával és erősségével egyetemben. És a házasságban nincs visszautasítás, mert arra esküdtél meg, hogy a házastársadat szereted, míg a halál el nem választ. És ebből a szeretetből fakad az új élet. Hát nem csodálatos! A Teremtő munkatársai lehetünk az Ő legnagyobb hétköznapi csodájában; mégpedig nem akárhogy: a szeretet által! És ez adja az isteni kegyelmet, mely összetartja, megerősíti és az erények forrásává teszi a családot: az Úr szentélyévé.
Mostmár beszélhetünk a tisztaságról is. Ez magába foglalja, hogy MEGÉRTEM a Mennyei Atya tervét a szexualitással kapcsolatban, elfogadom a méltóságomat, hogy a testem jó, csodálatos, gyönyörű, az Isten képmása, Krisztus testének tagja, a Szentlélek temploma; nemcsak megértem a szexualitás csodálatos voltát, hanem tisztelem és belehelyezem magam Isten tervébe. És ezeket a többi emberre is kiterjesztem. Tisztelem az ő méltóságukat, testüket és lelküket, valamint az ő szexualitásukat is elfogadom, tisztelem és NEM KÍSÉRTEM őket, tiszteletben tartom az ő tisztaságukat. És ez nem könnyű. De megéri.
Sokan a nehézség miatt — mert ugye a gonosz meg nem akarja — tagadják ezt és (ugye a nagy sola Scripturában, ami ugye azt jelenti, hogy csak nekem van igazam) a Bibliából megpróbálják levezetni az ellenkezőjét, több kevesebb sikerrel módosítva a tisztaság utát. Mert a tisztaság útja az önmegtartóztatáson alapszik, mondhatni azzal van kikövezve. De nincs más út a teljes önátadás képességének és a méltóságunk megőrzésére.
Visszatérve az eredeti kérdésre, miért is bűn az önkielégítés? Mit is mondtunk a szexről? Hogy a teljes, tökéletes és örök önátadó szeretet kommunikációja a házastársak közt. Valaki mondja el nekem, hogy kivel teszi ezt, miközben maszturbációt végez. Mert szerintem senkivel, kizárván az Istent az aktusból. Mint a rövidzárlat. Ezenfelül mit csinál közben? Erősen tisztátalan dolgokról fantáziál. S mit mondott Jézus, bűn-e a képzelt paráznaság (segítek: Mt 5,28)? Igen, az. Tehát márcsak ezért is bűn lenne. Valamint az önkielégítés önzésre nevel (ugye a saját kielégülésed a cél benne, nem az önátadás), a fantáziálás pedig irreális elvárásokat támaszt. Több házasságról tudok, ami pont emiatt ment tönkre.
Most lehet lepontozni.
29-es: A forrast hiányoltad, hát itt van: [link]
Részlet a cikkből:
"A European Urology című szaklapban közzétett kutatás szerint (amit az Indy100 szemlézett), a varázsszám a 21. A szakértők szerint ha valaki havonta legalább ennyiszer önkielégít, akár harmadával is csökkenteti a daganatos betegség kialakulásának esélyét. Az értékeléskor továbbá egy olyan megfogalmazást is tettek, miszerint a maszturbálás a futáshoz és az egészséges táplálkozáshoz hasonló „egészségügyi lökést” adhat az embernek."
Ezek szerint minden férfinak havi 21 magömlést kell produkálnia az egészsége érdekében. Ha van ehhez partnere, akkor vele. Ha nincs, vagy a partner nem akar ennyiszer szexelni, akkor magának kell megoldania a dolgot.
A Biblia mindig is az élet és az egészség védelmét helyezte előtérbe, ez még a bibliai parancsokat is felülírja. Vagyis ha a rendszeres önkielégítés megmenthet valakit a halálos betegségtől, akkor annak gyakorlása nem bűn.
De, mint látjuk, a Biblia nem tiltja az önkielégítést, Onánnak sem emiatt kellett meghalnia.
Az kifejezetten ostoba érvelés, hogy az emberben lévő szexuális energiát kéjsóvárságnak minősíted. Bizony, ez ott van mindenkiben, és ennek elfojtása testi és lelki betegségekhez vezet.
Ha pedig valaki a zavaros eszmefuttatásodra hallgat, elfojtja a szexuális energiáit és emiatt megbetegszik, az a te lelkeden fog száradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!