Hithü katolikusok olvasnak Károli Bibliát (1909-es revidreált stb), vagy RÚF Bibliát?
Józsikácska-3 Creative Commons License 4 órája -1 0 193735
A Jubileumi Kommentárt a reformátusok adták ki, letölthető ITT és ITT.
Tárkányi Béla nevéhez fűződik Káldi György bibliafordításának 1865-ben kiadott revíziója, ennek alapszövege elérhető ezen a linken:
Erre azért volt szükség, mert Káldi György óta a nyelv sokat fejlődött, ezért a Katolikus Egyház előírta, hogy akkori nyelvre dolgozzák át, és az volt az elve, hogy ’Káldit úgy kell átdolgozni, mint ő maga tenné, ha most még élne’.
Káldi György bibliafordítását 1927-34 között ismételten revideálták, ennek magyarázó jegyzetei az előbbi linken elérhetőek "Jegyzet 2" alatt, maga a fordítás szövegéből egyelőre az Ószövetség elérhető az alábbi linkeken:
Első kötet - Mózes első könyvétől a Királyok (Második) könyvéig
Második kötet - Krónikák első könyvétől - Sirák fia könyvéig
Harmadik kötet - Izaiás (Ézsaiás) könyvétől Makkabeusok 2. könyvéig
Érdemes őket lementeni. Az Újszövetséget elvileg most fogják a közeljövőben feltölteni. Ez volt a 2. vatikáni zsinat előtti utolsó magyar bibliafordítás.
Előzmény: Leslie07 (193732)
[link] ...
"ÉN önállóan döntök"
Hát, erről beszélhetnénk, hogy mennyire önállóan... Hiszen te is hagyod magad vezetni, csak te nem a katolikus bibliatudósok által. :) Mindenesetre azt hiszem, jobban teszed, ha bármelyik fordítást olvasod, mint ha egyiket sem. :)
"a mély katolikus hivők szabályok szerint élnek"
Nem csak ők. Mások is. Tulajdonképpen mindenki, csak vannak, akik folyton változtatgatják a saját szabályaikat - az érzéseik alapján... és az érzésekre hagyatkozni veszélyes dolog, mert azok folyamatosan változnak... Meg ha folyton csak az érzéseinkkel vagyunk elfoglalva, az önzővé tehet, lustává, meg ilyenek.
Hitvitába nem mennék... katolikuas misét ha úgy érzem hallgatok, az ilyen megjegyzései a papnak nem nagyon jönnek be, de ez én vagyok.
"Hát, erről beszélhetnénk, hogy mennyire önállóan... Hiszen te is hagyod magad vezetni, csak te nem a katolikus bibliatudósok által. :)" Akkor mégegyszer,,, én ezt MAGAM választottam, ez tetszi stb. Az hogy irtam ki érdeklődő kérdéseket az más de csak érdeklődtem pl a Károli Bibliáról, nrm 1 ember irtA , hogy nem jó mmodernet olvassak satöbbi, ha úgy lenne ahogy irod már rég modernet olvasnék mert mások azt mondták... de nem egyenlőre a Károli az ami bejön.
Ennek a kérdezőnek magyarázhatsz, teljesen felesleges. Rendszeresen felbukkan valami hasonló kérdéssel és csak önigazolást keres, hogy jó, amit csinál és jó ahogy csinálja. A neki nem tetsző válaszokat általában ignorálja, vagy támadásnak veszi, a neki tetszőkkel meg lelkesen bólogat.
Most is csak azért írta ki a kérdést, hogy kifejthesse, ő mennyire el van attól, hogy erőltetetten archaizáló nyelvű Károlyi-fordítást olvas.
@16
Kifejtenéd bővebben mit értessz eröltetten archaizáló forditás alatt ami több száz éve készült?
Hogy már akkor se így beszéltek az emberek köznyelvben. Elég megnézni pár 20. század első felében írt irodalmi művet.
7-es:
Szeretném hithű katolikusnak tartani magam, de azt csak Isten ítélheti meg, hogy az vagyok-e, vagy sem.
Szerintem annyiszor szoktam olvasni a Bibliát, mint egy átlagos keresztény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!