Kinek mit jelent az, hogy "zsidó"?
Ez a kérdés azért merült fel bennem, mert sokan nincsenek tisztában ezzel.
A zsidó kifejezést pedig néhányan "szitok" szóként használják.
8
Attól még a "faj" eredendően nem szitokszó...
A meleg szavunkat is hozzátársították egy szexuális csoporthoz.(Holott arra a fajta irányultságra a magyarban van megfelelő,egyértelmű szakszó.)Ennek ellenére mégis használjuk a meleget a szó nemesebb értelmében is.
12
Igen, valamelyest ezzel is egyetértek.
Sajnos akkor van baj, ha rossz értelemben kezdenek valamit használni.
Végül is mi az emberi "fajhoz" tartozunk. bármilyen nyelvet is beszélünk.
Én nem szeretem azt a kifejezést, hogy "meleg".
A saját neméhez vonzódót használom.
16
Juj de jó.
Én is jobban szeretem ezt a kifejezést. Ehhez nem kötödik annyira rossz jelentés, mint a "zsidó" kifejezéshez.
#1.
Ez ÉDESKEVÉS!
Ezen túlmenően jelent egy önálló identitással rendelkező NEMZETET is.
Akkor beszéljünk a ráragadt szitokszó eredetéről is...?
Ez is egy ÁLTALÁNOSÍTÁS, egy ELŐÍTÉLET. Csak mint minden előítéletnek, ennek is van némi valóságtartalma:
Már a rómaiak sem kedvelték őket, de ebbe nem akarok belemenni. I.u. 73-ban Masszáda eleste után a zsidóság szétszóródott Európa területén. Bárhol telepedtek le, mindenütt KISEBBSÉGBE kerültek. Ezért és eltérő életmódjuk miatt a többség céltábláivá váltak. Földjük, polgári mesterségük nem lehetett, hogy megéljenek, a kereskedelem mellett azzal foglalkoztak, amit a polgárság megvetett: PÉNZ KÖLCSÖNZÉSSEL, UZSORAKAMATTAL. A mózesi törvényeknek megfelelően sokkal költségesebb volt az élelmezésük. Életvitelük rákényszerítette őket a magasabb intellektusra, amiért persze az elmaradottabbak IRIGYELTÉK őket. Ld.: Numerus Clausus...
Tény és való:
- idők folyamán a zsidóság hatalmas VAGYONI, SZELLEMI előnyre tett szert!
- de az is igaz, hogy sokszor vissza is élt ezzel: Ld.: arab - izraeli konfliktusok...
18
Ebben is van némi igazság. De az általánosítás nem szép dolog. Ugyan is minden nemzetben vannak olyanok, akik rettenetes dolgokat tesznek. Ezért mondta Jézus, hogy az ember tetteit kell gyűlölni, nem magát az embert.
Ahogy az Arabok, úgy az Izraeliták közül sem mindenki ébredt rá arra, hogy Isten nem őket választja már ki. Ezért igazából sajnos téves úton járnak.
Ez az önzőségből fakad, Istent kiakarják sajátítani maguknak.
De Ő mindenkinek az élet forrása. Ugyanakkor Isten választ, nem emberek.
ezt sem értik meg, vagy nem akarják megérteni.
Jehova egyébként "vad szamárként" említi az arabokat, akik mindenkinek neki mennek. Ezt előre megmondta róluk, és nagyon kevesen vannak, akik változtatnának ezen. Többnyire a félelem miatt, mert félnek az emberi uralmaktól.
Lehet, hogy emberileg ez előnyt jelent nekik, de Isten előtt olyan jelentéktelen, mint egy homokszem.
Zsidónak lenni olyan mint egy BDSM játék, ahol életed végéig szub szerepben vagy. Valami ilyesmi.
Viccet félretéve, én nem vagyok vallásos, szóval ez nekem inkább származási dolog. Anyám, apám zsidó, tehát én is az vagyok, röviden ennyi. Most hogy xy rabbi több ezer éve mit mondott, meg milyen mitzvah létezik engem nem különösebben érdekel. Nagyjából azt csinálom amihez kedvem van. Vannak ünnepek amit a család megtart pl Hanuka meg néhány más, de ez is inkább kulturális.
Vannak szép pillanatok, pl az ünnepek miatt a család többször van együtt, vagy amikor pénteken hazaérek és meggyújtom a menórát az hangulatos. Aztán amikor másnap vitázok neten valami széljobberrel aki vagonba pakolna a családommal együtt akkor kicsit elmegy az életkedvem. Amikor ismerkedek emberekkel sokszor van bennem ilyen gát, hogyha megtudják hogy zsidó vagyok elküldenek e a francba vagy nem. Mióta kitört ez a háború én életemben nem láttam ennyi antiszemita megnyilvánulást mint az elmúlt fél évben. Ez is eléggé lehangoló. Szóval számomra zsidónak lenni egyszerre jó és rossz, van amikor jó és van amikor hatalmas szívás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!