Kinek mit jelent az, hogy "zsidó"?
Ez a kérdés azért merült fel bennem, mert sokan nincsenek tisztában ezzel.
A zsidó kifejezést pedig néhányan "szitok" szóként használják.
Köszi szépen
Ment a zöld kéz,
Az előbb egy másik kérdésben, valaki azt válaszolta, hogy a "zsidó nem vallás, hanem egy "faj".
De azt hozzá tette, hogy ennek a "fajnak" zsidó a vallása.
Mi a véleményetek erről?
A zsidó egyáltalán nem szitokszó! Egy származást és az ahhoz identitást jelenti. A zsidó identitás persze összefügg a zsidó vallással is, de sok zsidó identitású ember nem kifejezetten vallásos, főleg Európában. Magyarországon erősen asszimilálódott a zsidóság, így a legtöbb zsidó magyar anyanyelvű, magyar identitású, változó mértékű zsidó identitás mellett.
"Az előbb egy másik kérdésben, valaki azt válaszolta, hogy a "zsidó nem vallás, hanem egy "faj".
De azt hozzá tette, hogy ennek a "fajnak" zsidó a vallása.
Mi a véleményetek erről?"
A "faj" szót Hitler bukása óta nem szokás embercsoportokra használni. Ott az volt az elképzelés, hogy léteznek genetikailag alább való és feljebb való fajok. Hitlerék természetesen a saját német fajukat tartották a legtökéletesebbnek, a magyarokat még másodrendű szolganépnek azért el tudták képzelni, és a szlávok, zsidók, színes bőrűek annyira alul voltak, hogy elképzelésük szerint ki kell őket irtani. De emellett irtották a homoszexuálisokat, fogyatékkal élőket, és a simán más politikai nézetűeket is. Ez a modern világban már természetesen elfogadhatatlan, és inkább azt gondoljuk, hogy az egyén a saját döntéseiért felelős, nem azért amiről nem tehet, mint hogy kik voltak az ősei.
köszönöm szépen mindenkinek a kedves válaszát.
Bíztam benne, hogy egyetértetek velem abban, hogy nem osszuk meg az emberiséget "fajokra",ahogy egy hozzászóló tette.
Én magam sem vagyok Izraelita, de bántott, hogy ilyesmit olvastam.
Legyen szép napotok. 😁✌️👍
6
"Mint fatutaj a folyamon,
mint méla tót a tutajon,
száll alá emberi fajom.."
7
József Attila akkor még nem tudhatta, hogy ezt a kifejezést más okból fogják használni. A háború kitörése előtt 2 évvel írta.
DE köszi...
Számomra vallást is jelöl, de csúnya szóval "fajt" is. De inkább nevezzük ezt népcsoportnak.
Több ismerősöm van, aki zsidónak vallja magát származásilag, de egyáltalán nem vallásos. De az identitásuk része a zsidóságuk.
Pont ez a fogalmi többértelműség volt a holokauszt értelmezésének problémája is, mert ki a zsidó? A zsidó vallású? Vagy akinek csak az egyik nagyszülője zsidó származású, akkor már ő maga is az? A holokauszt során az utóbbi értelmezés kerekedett felül, így lett áldozat többek között az amúgy római katolikus vallású Radnóti Miklós is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!