Nő lehet rabbi?
Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem a neve az intézménynek, de nem csak rabbikat képeznek. Ahogy katolikus teológiát sem csak férfiak végezhetik el, akikből papok lesznek.
Itt vannak zsidó világi szakok is, ahol nők is tanítanak, ahogy láttam.
De mivel a zsidóság nem egységes, ezért reform közösségekben lehet női rabbi, pl.: [link]
Vannak olyan irányzatok, amelyek elfogadják.
Az, hogy valaki zsidó, nem olyan, mint az, hogy rom. kat., hanem, olyan mint az, hogy keresztény.
A zsidó vallásnak ugyanúgy több ága vagy irányzata van, mint a kereszténységnek.
5.Hsz!
Pici tulzással azt is mondhatjuk,hogy ahány rabbi él a Földön,annyi különböző zsidó vallás létezik.
Igen, nő is lehet rabbi.(Különösen a neolog irányzatokban.)
A leghíresebb New York-manhattani rabbi egy nő.(A neten hallgathatók rendszeresen a szombati istentiszteletei.)
Nem, viszont férfi hiányában, befedett fővel, végezhet olyan szertartást amit rendes esetben férfinak kellene végeznie.
Ezért kell a Nőnek is ismernie ezeket.
lehet, attol fugg, mennyire progressziv, vagyis modern az iranyzat
en is lattam mar ilyen rabbi novel interjut a teveben (kulfoldon)
Hát nem tudom, ez a szituáció eléggé specifikusnak hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!