Melyik a legjobb zsidó imakönyv?
Reform zsidóként.
A Sámuel imáját és a Mishkan T'filah-t ismerem:
Egyéb javaslat?
Transzliteráció jó lenne, mert nem tudok egyelőre folyékonyan olvasni héberül.
Ezek ortodox szidurok, nem reform. Ettől persze még jók (én mondjuk pont ezeket nem szeretem), de ezt érdemes figyelembe venni.
Ez az új izraeli reform szidur: [link]
Én még nem használtam, de a szerzőjét ismerem személyesen, egy nagyon felkészült hölgy, aki liturgiát is tanít az egyetemen.
Ez ugyan nem reform, hanem maszorti, de alapmű: [link]
Személy szerint én a maszorti imakönyveket jobban szeretem, a reform túl sok mindent kihagy, és ha nem vagy nagyon felkészült a liturgiában, tök logikátlanná válik az egész. A maszorti gyakorlatilag minden lényeges részletét megtartotta az imának, csak minimálisan változtatott a megszövegezésen.
A reform szidúr amit linkeltél nem tartalmaz se fordítást, se transzliterációt ha jól látom.
A maszorti szidúrnál látom, hogy van angol fordítás, de a transzlitárcióval mi a helyzet?
U.i.: Igen, én is észrevettem, hogy ortodox szidúrok amik az első kommentben vannak.
Elnézést, azt totál figyelmen kívül hagytam, hogy kell a transzliteráció.
Ebben az esetben itt egy másik maszorti, ebben van fordítás és transzliteráció is: [link]
Ez egy nagyon jó imakönyv, sok magyarázattal.
Ha nem zavar, hogy a fordítás német, itt egy elég jó reform szidur transzliterációval: [link]
Egy jó tanács. Tudom, hogy nehéz, de próbáld ne használni a transzliterációt, többet árt mint használ. Látom a rabbihallgatókon, évek után és rendszeres előimádkozás mellett is akadoznak az olvasással, akik eleinte a transzliterációt használták. Eleinte nehéz lesz, de nagyon hamar rá fog állni az agyad a héber szövegre, és sokkal folyékonyabban fogsz olvasni mint mások. Ezt a legegyszerűbb úgy elérni, ha első pillanattól kezdve olyan imakönyvet használsz, ami nem tartalmaz transzliterációt, hogy akaratlanul se tudjon odatévedni a szemed. ;)
Persze neked kell tudnod, mindenkinek más jön be.
Köszönöm a válaszod. :)
Héberül tanultam már picit korábban, de nem folytattam. Tudsz esetleg olyan lehetőséget ahol lehetne folytatni? Pl telefonos applikáció?
Duolingo-n gondolom van héber, de hátha tudsz esetleg jobbat.
Na látod ez egy nagyon jó kérdés, mert én csak gyorsan átlapoztam amikor a mellettem ülőtől elkértem h megnézhessem amikor először láttam...Egyébként ha egyszer megakarod venni akkor majd inkább innen vedd meg, mert emlékeim szerint a booklineon drága volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!