Miért nincs evangélikus imakönyv? Azt mondják a saját szavainkkal kell imádkozni, de sokszor nem tudok imát megfogalmazni, és irigylem a katolikusokat, hogy ők előveszik a kis könyvet, és olvassák is fel.
Az a baj, hogy a katolikus imakönyv nincs összhangban a Bibliával.
Miért nem adnak ki olyan könyvet, amiben szépen megírt keresztény imák vannak segítségnek, amiket fel lehet olvasni?
Sajnos ezt már nem forgalmazzák, elérhetetlen, és használata nem is gyakorlat az evangélikus egyházban :(
Inkább arra irányul a kérdésem, az imakönyv használata úgy általánosságban miért nem gyakorlat a protestáns egyházakban, miért csak a katolikusoknál?
Nem általánosítanék ennyire, például sok evangélikus rendszeresen imádkozza a Luther által írt reggeli imát.
Elárulnád, hogy miért nincs összhangban a katolikus imakönyv a Bibliával? Miért gondolod olyan hatalmas bűnnek, amikor pl. én a katolikus imakönyvből imádkozom Istenhez?
"Inkább arra irányul a kérdésem, az imakönyv használata úgy általánosságban miért nem gyakorlat a protestáns egyházakban, miért csak a katolikusoknál?"
Én sokáig adventista gyülekezetbe jártam, ott sem volt imakönyv, csak énekeskönyv. Ami azért hasonló az imakönyvhöz.
Nem ismerem a teljes protestantizmus válaszát erre a kérdésre. Az adventista teológiából kiindulva viszont talán azért, mert a Miatyánk egy minta imádság volt, nem pedig egy olyan, amit ismételgetni kell. A katolikusok viszont Jézusnak azt a kijelentését, hogy "így imádkozzatok" szó szerint veszik. Erre van is némi alap, hiszen a Didakhé őskeresztény dokumentum alapján az ősegyház is szó szerint vette, és elimádkozta naponta 3-szor. Erre a mintára tehát a katolikusok is megalapozva gondolhatják az előre megírt imákat.
Ellenőrizheted egyenként az imákat, hogy mely imák nincsenek összhangban az evangélikus tanítással. Ott is lehet olyan, mint:
Édes Jézus, légy vendégünk,
Áldd meg, amit adtál nékünk! Ámen.
A szentekhez szóló, Oltáriszentségről szóló imákat átlapozod. Amit kiválasztasz, hogy megfelel, azt megjelölöd a tartalomjegyzékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!