Egy Jehova tanúja adja meg kérem a választ hogy a MÁTÉ 27: 51 -53 ban kik azok a " szentek" akiknek a teste " lathatova" vált...? A Tanúk tanitasa szerint csupan a holtestek lettek lathatová...
Gondolom itt a regi huseges bibliai igazsagos emberekre gondolnak..de azok teste elporladt az evszazadok vagy evezredek soran..... a regi forditasban ezek " feltunt szentek " bementek a " szent varosba" ugy van irva tehat feltamadtak...... Jehova Tanui Ujvilagforditasaban pedig ugy szerepel mint ahogy lentebb itt leirtam....itt is valami emberek " jönnek kifele a sirok kozul " es szinten " bemennek a szent varosba" ...... tehat itt nem lehet hullakrol szo amik csak szimplan a foldbol kivetnek nem?? Aki ezt olvassa biztos erti mit pedzegetek.... szoval kerem magyarazza el vilagosan erthetoen normalisan mirol szol a resz
... mert itt emberek cselekmenye van ennel a resznel... valakik feltamadtak ......( Gúnyolodas nelkul barki valaszat mas vallasbol is meghallgatom , de Jehova Tanuitol szeretnem latni ...mert en Toluk tanultam a Bibliat
És íme, a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt. A föld is megrendült, és a sziklák megrepedeztek. Sírok nyíltak meg, és sok elhunyt szent teste feltámadt. Ezek kijöttek a sírokból, és Jézus feltámadása után bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek. Máté 27,51-53
EZ PEDIG JEHOVA TANUI REVIDEÁLT BIBLIÁJÁBÓL VAN... ÉN EBBŐL OLVASTAM MINDIG...VOLTAKEPP UGYANAZ VAN IRVA:
MATE 27:51-53
A szentély függönye kettéhasadt, felülről az aljáig, és a föld megrázkódott, a sziklák pedig széthasadtak. 52 A sírok megnyíltak, és sok, alvásba merült szentnek a teste a felszínre került, 53 és láthatóvá vált sokak számára. (És az emberek, akik Jézus feltámadása után kifelé jöttek a sírok közül, bementek a szent városba.)
2Tim 2:18 Akik az igazság mellől eltévelyedtek, azt mondván, hogy a feltámadás már megtörtént, és feldúlják némelyeknek a hitét.
Mivel Pál apostol is támasztott fel halottat, ez a vers nem jelenthet fizikai feltámadást, hanem szellemit, nyilván a szellemi feltámadást hirdették - helytelenül.
Amely halottat Pál feltámasztott, az megtörtént! Le is van írva Jézus kijelentése:
Máté 10:8 Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.
Akkor megtörtént a halottak feltámasztása, vagy nem?
10
Sajnálom, hogy nem értünk egyet.
A görög e·geiʹro ige, amely azt jelenti, hogy „fölkelteni” nem mindig vonatkozik feltámadásra. Többek között jelenthet „kiemelni” egy gödörből, vagy „fölkelni” a földről
Ezt a görög szót használja Jézus esetében amikor a következőket mondja:
11 Ezt mondta nekik: „Ha van egy juhotok, és az sabbaton verembe esik, melyikőtök az, aki nem fogná meg, és nem emelné ki?
Itt a juhokkal kapcsolatban használja, hogy kiemelik a gödörből, és nem feltámadásról van szó.
Azt pedig vedd figyelembe kérlek, hogy az ó szövetségben, a feltámadott emberek, újra meghaltak. És nem kelhettek fel semmilyen életre.
Elsőként azok támadhatnak fel, akik "Krisztusban" haltak meg. Vagy is az Ó szövetségben, még nem volt új szövetség, nem kötött senkivel új szövetséget, a királyságára.
Az egeironak többféle jelentése van:
G1453 ἐγείρω (egeiró) 1) felébred, felkel, feláll 2) feltámad (feltámasztatik) 3) feltámaszt, felébreszt, felkelt 4) felállít, felemel, felsegít 5) vkire támad, felkel vki ellen 6) támaszt, előidéz, okoz, létrehoz 7)
létrejön, támad 8) épít, felépít
Lásd a példákat:
kövekből támaszott fiak (Mát 3:9)
egy beteg fölkelése (Mát 8:15)
álomból való fölkeltés (Mát 8:25)
halottak feltámasztása (Mát 10:8; 11:5)
juh kivonása gödörből (Mát 12:11)
nemzet támadása nemzet ellen (Mát 24:7)
hamis próféták támadása (Mát 24:11,24)
okos szűzek felkelése (Mát 25:7)
szentek testének föltámadása (Mát 27:52)
középre állás (Márk 3:3)
kézen fogva fölemelés (Márk 9:27)
üdvösség szarvának felemelése (Luk 1:69)
próféta támadása (Luk 7:16)
éjszaka ágyból felkelés (Luk 11:8)
templom megépítése 3 nap alatt (Ján 2:19)
Saul felkelése a földről (Csel 9:8)
Dávid királynak támasztása (Csel 13:22)
Dávid magvából támasztása Jézusnak (Csel 13:23)
Róm 8:11 De ha Annak a Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ugyanaz, aki feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, megeleveníti a ti halandó testeiteket is az ő ti bennetek lakozó Lelke által.[A halandó testek megelevenítése nem magát a személyt jelenti?]
Máté 27:52 És a sírok megnyílának, és sok elhúnyt szentnek teste föltámada [égerthészan]. [A szentek testének feltámadása nem magukat a szenteket jelenti?]
álomból felserkenés (Róm 13:11)
fölserkenés szellemi alvásból (Eféz 5:14)
szellemi betegségből felsegítés (Jak 5:15)
- a Károli fordítást idéztem -
"A görög e·geiʹro ige, amely azt jelenti, hogy „fölkelteni” nem mindig vonatkozik feltámadásra." - És azt ki mondta, hogy mindíg arra vonatkozik? Hanem te érted arra, csak a feltámadásra nem. Pedig Jézus feltámadására is számtalan helyen van használva.
2Tim 2:8 Emlékezzél meg, hogy Jézus Krisztus feltámadott [egégermenon] a halálból, ki a Dávid magvából való az én evangéliumom szerint:
Az égerthészan vagy egégermenon (stb.) a szótári egeiro szó különböző nyelvtani formái, amiknek a szövegösszefüggés szerinti jelentései vannak.
A halottakkal kapcsolatban használva az életrekelés/feltámadás értelemszerű jelentését hordozza, de hozhatsz ellenpéldát, ha tudsz.
"Itt a juhokkal kapcsolatban használja, hogy kiemelik a gödörből, és nem feltámadásról van szó. " És ezt egyáltalán ki gondolja, hogy a feltámadás juhokkal kapcsolatban van használva? Állatok feltámasztása sehol nincs a Bibliában, egyáltalán hogy jön ez ide?
"az ó szövetségben, a feltámadott emberek, újra meghaltak. És nem kelhettek fel semmilyen életre. " Miért, Lázár újra meghalt, nem kelhetett fel semmilyen életre? Nagyon is felkelhetett.
Az az sem áll meg, hogy a Sára, mint szent asszony volt az utolsó személy, aki szent lehetett (1Pét 3:5) Jézus színrelépéséig. Elizeus is szent ember volt (2Kir 4:9) Bemerítő Jánost is szent embernek tarttották. (Márk 6:20; vö. Luk 1:15) Szent prófétákról is olvasunk. (Csel 3:21) Akiket Pál üldözött, azokat is szenteknek nevezi az írás (Csel 9:13; vö. Jud 1:3).
Tehát bizonyos szent emberek feltámadhattak Jézus halálakor. Egyébként miért csak sok elhúnyt szentnek a teste támadt fel? Csak szentek voltak a sírokba temetve? A szenteknek külön temetőjük volt? A szentek testét a földrengés kiválogatta, hogy csak azok a holtestek fordultak ki a sirokból? A nem szent embereké meg a sírokban maradt? Micsoda véletlen!
Egyébként meg nem kívánom erőltetni a dolgot, azt hiszel, amit akarsz, rád tartozik. Azt viszont megjegyzem, hogy sajnos ugyanez a dogmatikus kiállás van a háromsághívőknél, amelyek nem engednek a huszonegyből, a Jézus istenségének bizonygatásából. És az a probléma, hogy kikeresik az összes olyan igét a Bibliából, amit érzésük szerint felhasználhatnak álláspontjuk védelmezésére, mit te is teszed. Azt írod: "Sajnálom, hogy nem értünk egyet." Majd próbálj meggyőzni egy háromsághitűt, hogy a Jézus Istene, az Atya nem háromszemélyű! (2Kor 1:3; 11:31; Eféz 1:3, 17; 1Pét 1:3) Aligha fog menni! Pedig már a Ján 17:3-ból fel kellene fognia, hogy az egyedül igaz Isten és a Jézus Krisztus nem ugyanaz az Isten, két Isten meg nincs, nem hogy három, vagy három személyű egyisten.
Hiszel amit akarsz, hiszel amire tanítanak, a te felelősséged, de az eseted jó példa a dogmatikus gondolkodásra, hogy valamit erősen erőltetsz. Még jó hogy nem a szentháromságot erőlteted. Mert annak erőltetése bálványimádásra visz, és elkárhozásra!
Meg a gyülekezeti rend miatt is jobb ha egy adott sémában gondolkodsz, legalább másokat nem próbálsz meggyőzni a saját felfogásodról. Gond esetleg akkor lehet, ha pl. nem engedelmeskedsz Jézus valamely parancsának, mert az értelmezésed mást mond neked. Isten is mondott olyat az Édenben, hogy NE egyél, meg Jézus is mondott olyat, hogy NE tedd, mégis teszed, mert másként értelmezed a kijelentését, mert úgy vagy tanítva és hogy komolyan utána nézzél, arra nem vagy felkészülve.
Hogy mire gondolok, nem mondom meg, mert mindenre magadnak kell rájönnöd. Arra vagy buzdítva, hogy mindent vizsgálj felül és a jót tartsd meg. (1Thesz 5:21)
Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve. - Róma 14:5
Az elcsábítás veszélye fönnáll (Gal 2:13), hogy bármilyen hamis értelmezésre kapható vagy, ha nem vizsgálsz felül mindent és szigorúan nem ragaszkodsz a kinyilatkoztatáshoz, vagyis a görög szöveghez. Ott kezdődik, hogy nincs is rá eszközöd, meg nem is hiányzik, mert megelégszel azzal, amit eléd tesznek, mint kész értelmezést. Maradjunk ennyiben. Összeveszni nem fogunk amiatt, hogy a megértési igényünk szintje más és ehhez képest kutatjuk az írásokat.
szószerinti fordítás görögből:
52. "A volt szentek testei kiemelkedtek (a felszínre kerültek)
53. és MIKOR Ő (Jézus) feltámadott kijöttek sírjaiból és bementek a szent városba.
azaz 53. előreugrik három napot, MIKOR Jézus feltámadt, és az volt szetntek feltámadását itt említi meg.
Ennyi. Nem mondja, hogy Jézus halálakor bárki feltámadt. Azt mondja, hogy amikor Jézus feltámadt, akkor 52-ben említett testek - azaz a volt szentek -kijöttek sírjaikból....
Teljesen érthetetlen amiket beszélsz.
Arra adjon választ a feltámadást elutasítók tábora, hogy miért csak szenteknek a teste fordult ki a sírokból?
Nekik külön temetőjük volt?
A szentek feltámadásának és Jézus feltámadásának összehasonlítása
„Sok elaludt szent testét felemelték ( egeiro ) ” (52. v.).
Máté ugyanezt a görög kifejezést egeiro („feltámadt”) használja Jézus feltámadásának leírására néhány verssel később, a 28:7-ben („Feltámadt a halálból”). Ugyanez a kifejezés Jézus feltámadását írja le az ApCsel 10:40-ben („Isten feltámasztotta őt a harmadik napon”) és az 1Korinthus 15:14-ben („Ha Krisztus nem támadt fel , hiábavaló a mi prédikációnk, hiábavaló a ti hitetek is”.)
„Feltámadása után Bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek ( enethanizo )” (53. v.) ”
Lukács ugyanezt a görög szót használja Jézus megjelenésére az Apostolok Cselekedetei 10:40-41-ben (Jézus „ láthatóvá vált [ emthanes ]… a szemtanúk számára”).
„Ők [a századosok] látták a földrengést és a történteket” (54. v.)
Földrengés kíséri Jézus feltámadását a Máté 28:2-ben (" súlyos földrengés volt").
„[A századosok] nagyon megijedtek, és azt mondták: „Bizony, ez Isten Fia volt!” (54. v.)
A természetfeletti eseményektől való félelem ugyanaz a nyelvezet kíséri Jézus feltámadásának őreit, akik „remegtek a félelemtől, és olyanok lettek, mint a halottak” (Mt. 28:4), valamint azokat az asszonyokat, akik „félelmével gyorsan elhagyták a sírt. és nagy örömmel futott, hogy beszámoljon róla tanítványainak” (Mt. 28:8). Sőt, miért félnének a szó szerinti őrök olyan eseményektől, amelyek valójában meg sem történtek?
Nem a vita itt a lényeg, hanem az, hogy nem zárható ki kategorikusan a feltámadás ténye a a görög szavak és a szövegösszefüggés alapján.
Jehova tanúi vagyok.
Úgy látom még mindig nem kaptál a választ, mert egyik sem Jehova tanúi.
Az első kérdést tettél fel: Egy Jehova tanúja adja meg kérem a választ hogy a MÁTÉ 27: 51 -53 ban kik azok a " szentek" akiknek a teste " lathatova" vált...?
Magadom a választ a járókelőkre utal.
Miért utaltam erre a járókelőkre, elmagyarázzom az emberek, akik. . . kifelé jöttek: Vagy: „azok, akik. . . kifelé jöttek”. A görög ige alakja azt mutatja, hogy itt többes számú, hímnemű alanyról van szó, mely az emberekre, nem pedig az 52. versben említett testekre (semlegesnemű a görögben) vonatkozik. Ez kétségtelenül a járókelőkre utal, akik látták a földrengés (51. vers) által kivetett holttesteket, majd bementek a városba, hogy elmondják a történteket.
A második kérdést tettél fel:A Tanúk tanitasa szerint csupan a holtestek lettek lathatová...?
Megadom a választ nem lettek a holtestek láthatóvá.
Miért nem lettek?
Arra találtál a leírást ami Jehova tanúi írtak, (láthatóvá vált: Kétségkívül az 52. versben említett holttestekre utal). A járókelők látták a holtesteket, így kell érteni.
Elmagyarázzom még ezt is lásd a Máté 27:52 a vers azt írja a sírok megnyíltak, és sok, alvásba merült szentnek a teste a felszínre került: A görög e·geiʹro ige, amely azt jelenti, hogy ’felkelt’ valakit, vonatkozhat a feltámadásra, de gyakran használják más szövegkörnyezetekben is. Többek között jelentheti azt, hogy ’kiemel’ egy gödörből, vagy ’felkel’ a földről (Mt 12:11; 17:7; Lk 1:69). Máté nem arról írt, hogy a „szentek” kerültek felszínre, hanem hogy a testük. Minden bizonnyal olyan erős volt a földrengés, hogy a sírok kinyíltak, és a holttestek kikerültek belőlük.
Ha ilyen erős volt a földrengés, akkor Jeruzsálem hogy hogy nem lett porrá? Hiszen közvetlenül mellette történt. Azért elég nagy rengésnek kell lennie, hogy 2 méter mélyről felhozza a tetemeket. Ilyen rengésben egyszerűen a környező városok megsemmisülnek, semmi nem marad épen.
Sziasztok kedves Mindenki!
Nagyon halas a szivem minden egyes tagnak kivetel nelkul hogy ideirta a gondolatat... kint vagyok epp kulfoldon Luxembourgban itt dolgozom es igy a nap vegen munka utan tudom csak elolvasni...
De parba bele - beleolvasgattam....
Jehova Tanuinak kulon azert koszonom meg mert nagyon reszletesen es vilagosan megerositettek engem most ebben... mert igazandibol ingatag labakon allok a hitben.. nem reszleteznem miert ...de jo olvasni a szellemi a mely igazsagokat
Termeszetesen akik ide irtak nagyon koszonom Nektek is barmilyen vallasbol vagytok is
... a Ti irasotokat is olvasom es probalom fejben ossze rakni minel jobban a kepeket
Az apropoja a kis irasomnak igazandibol abbol fakad hogy napok ota diskurzust folytatok egy erdelyi magyar emberrel aki epp Irorszagban el, es Pünkosdista..... igazabol az inditotta be a szellememet hogy most kicsit Jobban utanna nezzek dolgoknak.... ugy velem
Tobb igazsag nem lehet ..egy IGAZSAGNAK KELL HOGY LEGYEN....
Ez az ember es sok mas vallasu szemely peldaul azt tanitja hogy a halal utan a lelked vagy purgatoriumszerusegbe kerul vagy a pokolra... viszont en sok verset ismerek ami azt mondja hogy a maga a lelek is meghal... vagyis mi magunk...mert mi vagyunk az elo lelkek... ( amely lelek vetkezik annak kell meghalnia... Ezekiel 18:4)
Az a helyzet hogy Jehova Isten sok olyan reagalasat nemtudom hova tenni ahogy bizonyos helyzetekben reagalt az oszovetsegben.... viszont arra kerem Őt hogy bocsassa meg Nekem ha barmiben vetkeztem a szammal ...Ő a teremto en hiszek benne es tudom hogy Ő teremtett mindent es a Fiaval , akit elkuldott ertunk Jezussal
Sok dolgot nem ertek pedig van egy " ugymond" melyebb ismeretem
Megis minden porcikam az ellen is felkialt peldaul, hogy Jehova Isten barkit hagyna kinoztatni orokkon orokke .... nem a felelemtol.... hanem nemtudom elkepzelni Rola hogy egy ember aki amugy is vegig szenvedte az eletet utanna valahol kinozzak.....ebben nem lenne szeretet .....
Igazabol fejet hajtok es azt kerem teremtsen bennem alazatos szivet mert nem akarok lazadni ellene..... valamiert leiratta azokat a dolgokat amiket ugye megtett amik szamomra szemely szerint kisse " felfoghatatlanok"
Nem voltam ott nem lattam a gonoszsagot.....szoval ezek ellenere is hogy vannak bennem kerdesek hogy mit miert tett
Ennek ellenere is azt mondom hogy lehetetlen Rola hogy gonoszsagot tegyen.....
A forditasoknak koszonhetoen amiket nem jol forditottak vagy nem olyan nyelvezettel, sok ember felreertelmezi akarva akaratlanul a Bibliat
Jehova Tanui itt tobbek irtak ugye a 1 Timoteusz leveben 2:18 azt hiszem...ahol Pal apostol irja hogy az igazsag elferditoi azok akik azt terjesztik hogy a feltamadas mar megtortent.... " Tehat akkor itt mar megdol az, hogy barki feltamadt volna Jezus halala utan vagy akar kozvetlen a feltamadasa utan..... ( tudom hogy 144000 bol mar tamadtak fel), de mas emberek vagy akar a regi emberek még nem tamadhattak fel ennek a Bibliaversnek a fenyeben...."
"
a teljes iras Istentol ihletett... " ebbol az kovetkezik hogy a Bibliaban leirtak az Igazsagot tartalmazzak.....
Ez a Mate 27: 51- 53 elgondolkodtato egyebkent....a forditasokat nem ertem a regiekben hogy miert igy adtak vissza hogy valakik feltamadtak?? Mert egy Laikus olvaso igy tenyleg felreertelmezheti tudtan kivul is....
Elnezest mindenkitol a kis monologomert es hogy nem osszeszedetten irtam most le a dolgokat...igazabol semmit sem nezek vissza abbol amit irtam szoval ez egy rogtonzott reagalas
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!