Miért nem válaszolnak a jehova tanúi?
Minden közegben előfordult már, hogy elkezdenek nem válaszolni.
Mikor kamasz voltam, és frissen magas szinten spirituálisan, szerettem tesztelni az önmagukat ostenszolgának nevező testvéreimet, hogy miként is segítenek annak, aki rá szorul. Nos bár csalódás volt, de a lényeg itt, hogy akkor is elkezdtek csak nem válaszolni, és valami mást mondani, vagy annyit mondtak, "olvassa el a bibliát, ott van", és mikor mondtam, hogy és ha az ember erre azt mondaná, hogy elolvasta de nem látta meg belőle, akkor mi legyen, arra meg csak a semmi, vagy hogy legyen figyelmesebb, de arra, hogy hogyan megint semmi.
Ez még a legaktívabb, mert itt nem tudnak eltűnni, mint mindenhol máshol. Gyakorin is többször előfordult, hogy önmagát jehova tanújának valló egyén egyszer csak a semmiből nem válaszolt többé. Volt akivel két beszélgetés is alakult, a lettő között hónapok teltek el, és megint eljátszotta ezt.
A gyakorin híresebb zita is, nem tudom most a felhasznó nevét, de valami zita szerű, ő is megcsinálta, pedig írtam neki többször is, hogy örülnék, ha válaszolna az utolsó levelemre, és várom a választ.
A legutolsónál telt be a pohár, és már izzok, hogy megértsem, hogy magukat a teremtő szolgálatában állónak vallók, hogy merik ezt megtenni az egy végtelen teremtővel, hogy ilyen mocskos orcával fordulnak felé, és hazudják maguknak továbbra, hiogy minden oké.
Felkerestem az egyesületet. Sőt szeretek megállni és dicsőíteni az urat, és még myáron egy nagyon aranyos tag segített nekem jelentkezni, hogy felkeressenek.
Nos én már telefonban is mondtam, de aztán kettőjüknek élőben is, hogy engem nem a tanulás érdekel, csupán én mindenhol istent látom, és vágyom kibeszélni a csodát. Mondták, hogy erre nincs lehetőség, én pedig, hogy így nem venném el a lehetőséget mástól, akinek segítyégre van szüksége. De azzal zártuk, hogy ha lenne kérdésem, akkor írjam meg nekik, hogy ők is gondolkozhassanak rajta, és megpróbáljanak válaszolni.
Teltek a hetek, hónapok, és végre lett egy kérdésem. Írtam sms-t, elkoüldte azemail címét rá 2 napra. Megírtam az e-mailt. Ennek megint 2 hete, vagy több, és nincs válasz.
Kérdésem tehát, MIÉRT NINCS SOSE VÁLASZ EGY IDŐ UTÁN? MIÉRT TŰNNEK EL???
"Nem mocskolom a hitedet és világnézetedet, de te ezt teszed!"
Nekem is van világnézetem, mint mindenkinek a világon! Hogy történetesen egyre jobban egyetértek a Tanúk bibliai hitével, az egy dolog, de nem tartozom közéjük. Mindenkinek van szimpatikus szellemi irányultsága, nekem is. Tehát rosszul következtettél. De végül is mindegy.
"...az én általad feltételezett hitemet, egyházamat."
Azért tettem hozzá az "általad feltételezett" kifejezést, hogy egyértelmű legyen, nem vagyok Tanú, bár szimpatizálok a hitükkel. De ilyen is van nem egy! Ezen kívül minden információ fent van a neten róluk és a tanításaikról, mindenki számára elérhető. Csak kevesen veszik a fáradságot, hogy kutassák. Pedig sokat segítene, még mielőtt sok butaságot írkálnának róluk.
Az utolsó mondataidból is jól látszik, hogy nagyon nagy benned a velük kapcsolatos pontos ismeret hiánya. Ahogy az előbbi megnyilvánulásodból is látom, a naiv tekintélytisztelet is súlyos hiba nálad.
És bizony ezen is látszik, hogy milyen sok ember él abban a tévedésben, vagyis megtévesztésben, hogy Jehova Tanúi a vezetőik, vagy a Vezető Testület révén szinte megbabonázva követik a "parancsot". 😄
De ez valójában éppen a vádolóikra érvényes. Ha nem is nevezek meg konkrét egyházakat, akkor is egy komoly hívőt igen negatívan érint a papi-laikus osztály létezése. Más közösségekben azt tapasztaltam, hogy sokakban hatalmas szinten van a tekintély feltétlen és vak elfogadása és nem őszinte párbeszéd, hanem lefektetett dogmák vannak, amelyeket el kell fogadni kérdés nélkül, és mire alapozva? Hát persze hogy a tekintélyre. Nincs mindegyikben így, de azokban is ott vannak az írásellenesen tanítások. Az a bizonyos háromság, lélekhalhatatlanság és az erre épülő pokol tüze. Ez a három nem bibliai tanítás a legtöbb, magát kereszténynek valló közösségben ott van. De ezek közül egy vagy több, még többen.
"Tehát rosszul következtettél."
Nyilván rosszul ;)
"hanem lefektetett dogmák vannak, amelyeket el kell fogadni kérdés nélkül"
Meséld már el, hogy a te vallásodban mit tesznek a vének, ha én elkezdem hirdetni, hogy Jézus imádása helyes, illő és üdvös dolog? Azért is ezt a példát hoztam fel, mert az 50-es évekig még olyad lefektetett dogma volt nálatok ezzel kapcsolatban, hogy így van.
Nincsenek az én vallásomban vének, mert nincs hivatalos vallásom. Az hogy egy embernek az életében van egy kialakult etalon, nem feltétlenül köteleződik el. Aztán hogy később mi lesz, jövő zenéje.
De gondolom ezek a vének elbeszélgetnek az illetővel a bibliai bizonyítékok alapján. Az oldalukon bőségesen talál mindenki arról infót, hogy miért nem helyes Jézust imádni.
Egyébként nem életszerű egy ilyen fajsúlyos kérdés egy alapos bibliatanulmányozáson, keresztelkedésen átesett Tanú esetében. Minden megtörténhet, hiszen mindenki tökéletlen, de aki alaposan megismerte a bibliai igazságot, arra nem jellemző, hogy ilyen imádati kérdésen elbukik.
Ahogy hallottam, inkább előfordul az erkölcstelenség miatti bukás, gyülekezettől való eltávolododás, kiközösítés. Mint ahogyan ebben a világban szinte mindenhol. Persze van ahol ezért nem jár semmi.
Itt van a szóban forgó téma kifejtve:
Igen, valószínűleg vallásod vénei elbeszélgetnek vele először, ha akkor se fogadja el a kialakult dogmát, akkor azt mondják neki, hogy kívül tágasabb és hitehagyottnak minősítik.
"de aki alaposan megismerte a bibliai igazságot, arra nem jellemző, hogy ilyen imádati kérdésen elbukik"
Miért is? Direkt olyan példát hoztam fel, amit közel 100 évig hittek a vallásod tagjai, még egyik 1953-as újságotok is azt írta, hogy helyes, tehát később változott meg. Vagy közel 100 évig nem tanulmányozták alaposan a Bibliát?
A hétköznapi értelemben vett "dogma" fogalmát sokszor pejoretív értelemben használják, és olyan megkérdőjelezhetetlen álláspontra használják, amit túlzott tekintély véd! Ilyen a háromság dogmája a magukat kereszténynek vallók körében. Valódi bibliai bizonyítékai nincsenek, ellenben a vallási hatalom elnyomó tekintélye megkérdőjelezhetetlenné tette.
Ennélfogva az ezzel ellentétes bibliai igazság, vagyis hogy Jézus nem "egyenlő" a háromságban Istennel és ezért nem is imádható, nem tekintélyelvű dogma, hanem tényszerűen bizonyítható bibliai igazság.
Tehát ahogy mondtam: nem ez a jellemző botláskö egy Tanú életében.
Ha pedig ennyire érdekel Jehova Tanúi fejlődéstörténelme, akkor csak buzdítani tudlak, vesd bele magad, minden információ fent van a neten, az is hogy mit, mikor és miért változtattak meg, igazítottak helyre. 👍
Valahol olvastam egy cikkben, de fogalmam sincs hol az okokat, hogy mi vezetett el eddig. Ez tudod még világosabbá és érthetőbbé teszi a különböző bibliai igazságokat.
Akkor a hittársaid bármelyik jehovás dogmát megkérdőjelezhetik? Bár a kérdésem elől inkább csak kitérsz.
"és ezért nem is imádható"
Közel száz éven át imádható volt a vallásodban, s addig ez volt az elfogadott dogma nálatok. Hogy lehet, hogy egyszer a tekintélyes véneitek ezt olvasták ki, aztán meg ellenkezőjét a Bibliából? Aztán persze ezt a tekintélyt minden tagnak el kellett fogadnia kiközösítés terhe mellett.
Jehovának nem dogmái vannak, olyan értelemben ahogyan a világ legnagyobb szektája, a katolikus egyház pl a háromságot teszi megkérdőjelezhetetlenné, hanem kutatható és bizonyítható igazságai. Isten gondoskodik arról, hogy a kellő időben ezek a bibliai igazságok minden őszinte szívű ember számára elérhetőek legyenek. Így ezek a bibliai igazságok fokozatosan tároltak fel, mivel számtalan olyan sátáni csalás és hamis tanítás, dogma uralta a világ vallásos emberei életét, amelynek felismerése az akkori források és lehetőségek birtokában nyilván nem ment olyan gyorsan.
Amikor egy ilyen mélyreható hazug tan, mint a háromság dogmája lassan lelepleződik, akkor ez nyilván nagyon aprólékos és alapos kutatás eredménye. Tehát aki ezt a bibliába magyarázott, erőszakolt csalást megérti, lelepleződik előtte, hogy mennyi bibliai helyen és hogyan manipulálták a szövegeket ennek a pogány tannak a kedvéért, akkor már nem fogja megkérdőjelezni ezt az igazságot. És így van ez minden mással is.
Tehát az utolsó provokatív kérdésed okafogyottá vált.
Inkább azon kellene elgondolkoznod, hogy a saját egyházad miért tart ki olyan tanok és az ezekből következő cselekedetek mellett, amelyek gyümölcse borzalmas! Vagy ha ezen nem óhajt változtatni, akkor te miért tartozol hozzájuk?
Most zajlik olyan háború, amelyben az egyházad tagjai is részt vesznek egymás ellen nemzeti, politikai alapon?
Mivel az őrtorony világméretű szektájában olyan "igazságokat" mondanak ki, amiket a megvezetett hívek nem kérdőjelezhetnek meg (különben kiközösítik őket), ezért nálatok dogmák vannak.
"Isten gondoskodik arról, hogy a kellő időben ezek a bibliai igazságok minden őszinte szívű ember számára elérhetőek legyenek."
Akkor a ti jehovátok elég szarul csinálja. Mert közel 2000 éven keresztül hagyta tévedésben az embereket, még a szektád tagjait is, akik csak az 1950-es évek végén jöttek rá legkorábban, hogy Jézus imádása helytelen, addig helyesnek gondolták.
Ezzel szemben a Szentírás igaz Istene már 2000 évvel korábban először a Fiú által, majd a Szentlélek által kinyilatkoztatott mindent.
"a saját egyházad miért tart ki olyan tanok és az ezekből következő cselekedetek mellett, amelyek gyümölcse borzalmas!"
Pontosan melyik tan következménye borzalmas? Leírnád, hogy melyiké és miért?
Az első bekezdésedben is nagyon mellé lőttél, mert hogy minden későbbi Tanúnak alapos bibliatanulmányozáson kell megismernie az isteni igazságokat. Tehát már itt, a kezdet kezdetén lehet (és kell) kutatni, utánanézni mindennek! Tehát az érdeklődők még véletlenül sem zsákbamacskát kapnak, pontosan tisztában lesznek vele, mit és miért választottak.
A papíron legnépesebb egyházban ez még véletlenül sem így megy, hiszen már csecsemő korban keresztelnek, ami akkor is a legtöbb esetben odaláncolja a tagokat, ha nem foglalkozik az illető a vallással. A gyakorló hívők is torz és hamis ismeretet kapnak csak a dokmák felől. Ezt én is tapasztaltam fiatalon és itt is, máshol is, így a rálátásom szerint a legtöbb katolikus képtelen erősebb érveket felhozni a hite mellett. Aki bibliainak látszó érveket mond, az is a szokásos félrevezetés csupán!
Az utolsó kérdésemre nem válaszoltál, vajon miért? Mert hogy az a kérdés nagyban érintené a utolsó kíváncsi kérdésedet.
"Tehát már itt, a kezdet kezdetén lehet (és kell) kutatni, utánanézni mindennek!"
Igen, a szektád vénei, tanítói által sorvezetve. Amúgy a kutatás tőletek azért hat viccesen, mert még a fordítóitok se ismerték a bibliai nyelveket, az egyszerű tagok hogy tudnák bármilyen ismeret nélkül kutatni a Bibliát? Az nem kutatás, hogy az előre megadott jehovás dogmákhoz kikerestetik veletek a bibliai idézeteket.
"a legtöbb katolikus képtelen erősebb érveket felhozni a hite mellett"
Hogy hányad részük, azt nem tudom, de valóban elég sokan vannak így. Nem véletlen, hogy a szektád tagjai csak ilyeneknél házalnak. Miért nem folytatnak teológiai vitát tanult teológusokkal? Akik mondjuk éveken át valóban kutatták a Bibliát, természetesen eredeti nyelven.
"Az utolsó kérdésemre nem válaszoltál, vajon miért? Mert hogy az a kérdés nagyban érintené a utolsó kíváncsi kérdésedet."
Tessék, ezzel remélem, hogy meg is válaszoltam. A válaszokkal inkább te maradsz el, a kényes dolgokat egyszerűen ignorálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!