Egy katolikus és egy ortodox házasságkötése hogy zajlik pontosan?
A sztorimhoz kell. Felvázolom a történetet röviden: Portugáliában fognak összeházasodni, a nő odavalósi és főleg az ő rokonsága fog részt venni. A férfi orosz.
Milyen feltételekkel köthetnének házasságot templomban? Kinek milyen kompromisszumot kellene kötni és milyen engedélyekre van szükség? Hogyan lenne legjobb mindkét félnek?
Hát én azt olvastam, hogy a katolikusban nincs olyan hogy válás, tehát nem lehet elválni. Hiába válik el valaki, a katolikus egyház még mindig érvényesnek tekinti, tehát nincs második házasság.
Ortodoxban azt olvastam, ott lehet második is. Tehát egyszerűen csak elválik ott is, elvileg lehet. Ha valaki másképp tudja, szóljon
Most tegyük fel, katolikus esküvőt akarnak és az ortodox fél elintézte, hogy az egyház is érvénytelenítse a házasságot (amit ugyebár elvileg az ortodoxban lehet). Ha ez megtörtént, akkor a katolikus egyházban megtörténhet-e az esküvő, mivel katolikus esküvője nem volt, de ortodox igen, az a katolikus elismeri-e az ortodox házasságot. Ha igen, akkor az ő szemében az még érvényes házasság, hiába lehet az ortodoxban másképp. Vagy ez csak a katolikusra érvényes? Tehát ha az ortodoxot nem számolják bele, akkor lehetne csak katolikus esküvő. Remélem érthető.
25
Ugyesen csusztatsz. A poligamiat a vilagi torvenyek is tiltjak, es nem ez a kulonbseg, hanem az, hogy a VALAST nem fogadjak el a katolikusok.
Egyből a rosszindulat… 🙄 “csúsztatsz”
A válást semmilyen keresztény egyháznak sem szabad megengednie. Krisztus ezt tanította: “Akkor odamentek hozzá a farizeusok, hogy próbára tegyék. Ezt kérdezték: "El szabad a férfinek bármilyen okból bocsátania a feleségét?" Így felelt: "Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket, és azt mondta: Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő? Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét." De azok mondták: "Miért adta akkor Mózes azt a parancsot, hogy elbocsátáskor adjunk válólevelet?" "Mózes szívetek keménységére való tekintettel engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket - felelte -, de kezdetben nem így volt. Mondom nektek: aki elbocsátja feleségét - hacsak nem paráznasága miatt -, és mást vesz el, házasságot tör. Aki elbocsátott nőt vesz el, szintén házasságot tör." (Mt 19, 3-9)
Tehát a válás nem megengedett. Nincs hatalmunk eltépni azt a szentségi köteléket, ami létrejött.
Az érvénytelenítés azt nézi, hogy volt-e akadály, amikor megkötötték a házasságot, és emiatt a felek VÉLT házasságban éltek. Ott pedig nincs isteni kötelék.
A más egyház által tanúsított házasságokról egy szót sem ír a CIC, tehát nem tudom mi arra a szabály.
"Tehát egyszerűen csak elválik ott is, elvileg lehet. Ha valaki másképp tudja, szóljon"
Szólok!
"Az ortodox fél elvált. Korábban ortodox egyházban kötött házasságot."
De kivel? Ezt fontos lenne tudni ahhoz, hogy válaszolni tudjunk arra, hogy mit gondol a katolikus egyház erről a korábbi házasságáról. Ortodoxszal kötött korábban házasságot? Vagy katolikussal?
Akkor katolikus egyházban nem köthetnek házasságot. Mi a helyzet az ortodoxszal?
Én úgy olvastam hogy ott lehet érvényteleníteni és lehet második házasságot kötni. Ez mennyire igaz?
Köszönöm előre is a választ
Érvénytelenítést kérni lehet, de hogy valóban érvénytelenítik-e, az egyáltalán nem biztos.
De egyáltalán miért olyan fontos ez az egész? Miért kell, hogy egyházi esküvőjük legyen? Melyikük vallásos egyáltalán?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!