Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy katolikus és egy ortodox...

Egy katolikus és egy ortodox házasságkötése hogy zajlik pontosan?

Figyelt kérdés

A sztorimhoz kell. Felvázolom a történetet röviden: Portugáliában fognak összeházasodni, a nő odavalósi és főleg az ő rokonsága fog részt venni. A férfi orosz.

Milyen feltételekkel köthetnének házasságot templomban? Kinek milyen kompromisszumot kellene kötni és milyen engedélyekre van szükség? Hogyan lenne legjobb mindkét félnek?

2023. dec. 16. 09:23
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
55%

Egyiknek engedni kell a másik javára.

Vagy az egyik, vagy a másik egyház adja össze őket.

2023. dec. 16. 09:38
 2/43 anonim ***** válasza:
82%

Portugáliában szerintem nem sok ortodox templom van, de ha lenne, akkor javítsatok ki.

Szóval elmebnek szépen a katolikus templomba, részt vesznek a jegyesoktatáson. Katolikus egyházjog szerint elegendő, hogy az egyik fél katolikusnak legyen megkeresztelve. Ha a másik fél nem katolikus, de keresztény, azt vegyesházasságnak hívják. Teljesen szabályos ilyet kötni. A nem katolikus félnek még a házasságkötés előtt nyilatkoznia kell arról, hogy tudomása van arról, hogy a párja a szertartás alatt ígéretet fog tenni a gyerekek katolikus nevelésére (csak erről kell nyilatkoznia, hogy erről tudomása va. Arról nyilván nem, hogy ő majd katolikus módon nevel. Ilyet nem várnak el és nem is várhatnak el).

Az ortodox oldalt nem tudom, hogy kell-e feléjük valamit intézni.

Ha vallásos az ortodox fél is, akkor lehetséges ökumenikus házasságkötés is. Ilyenkor mindkét felekezet papja ott van és a pár tagjai a saját felekezetek szerinti szöveget mondják és mindkét felekezet szertartási elemei megjelennek, pl mindkét pap megáldja őket saját rítus szerint. Sajnos az orosz ortodox házassági szertartást nem ismerem.

2023. dec. 16. 10:42
 3/43 A kérdező kommentje:
Köszi. Ha esetleg valaki tudja az ortodox oldalon hogy megy, ne tartsa magában.
2023. dec. 16. 10:49
 4/43 anonim ***** válasza:
64%
A házasság a katolikus egyház szertartása szerint köttetik, az orosz ortodox egyháznak ehhez semmi köze.
2023. dec. 16. 11:51
 5/43 A kérdező kommentje:
Mi van ha az ortodoxban kötik meg? Vagy itt alap hogy a katolikusban legyen megkötve?
2023. dec. 16. 12:00
 6/43 anonim ***** válasza:
31%
Az ilyen szélsőségesek nem házasodnak egymással, tehát nem történik meg sehogy. Különben sem lenne hosszú az a házasság, ahol komolyan hívők a felek és mások a vallási irányzatok.
2023. dec. 16. 13:44
 7/43 anonim ***** válasza:
66%

Az én családomban nyáron házasodott össze egy pár, a lány katolikus, a Fiú ortodox. Mind a két templomban megtartották a szertartást. (Nem itt Magyarországon, hanem Erdélyben laknak.)

A fiú ugyanúgy részt vett a katolikus szertartásban, ahogy a lány is az ortodox szertartásban.

2023. dec. 16. 15:47
 8/43 anonim ***** válasza:
39%

Bocsánat, az lemaradt, hogy a házasságkötés előtt, mind a ketten részt vettek a másik fél vallásának, a felkészítőjén. Hogy miként zajlott ez a felkészítő, nem tudom, mert nem ezekhez a "vallásokhoz" tartozom.

De ha szükséges megkérdezhetem.

2023. dec. 16. 15:52
 9/43 A kérdező kommentje:

8-as köszi. Azt is ha megkérdezed.

Én úgy tudtam hogy csak az egyik egyházban lehet megtartani

2023. dec. 16. 16:35
 10/43 anonim ***** válasza:
17%
Bárhol meg lehet tartani, mindkettőben is, vagy csak az egyikben, vagy csak a másikban, vagy egyik helyen sem. Lényeg úgyis az, ahol a hivatalos okmányt kapod, az illetékes tanácsi hivatal. Nálunk így van.
2023. dec. 16. 16:43
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!