Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A csókot is tiltja a keresztén...

A csókot is tiltja a kereszténység?

Figyelt kérdés

Ugye a testi örömöket ellenzik a házasságig. Viszont a csókot is? Mert az is egy fajta testi öröm amit a szeretet testi kifejezésére használunk valamint öröm szerzésre...

Lehet hülyeséget kérdezek, de en nem vagyok valami tájékozott ebben a témában, szóval ne kövezzetek meg érte ha hülyeséget mondtam.

2023. dec. 1. 20:05
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/71 anonim ***** válasza:
51%

Mondtam, hogy nem most kezdtem utánanézni, viszont most, ennyi idő alatt ezeket találtam.

De zárjuk rövidre: te nyilván ismersz tudományos cikkeket.

Hozzál légy szíves olyat, ahol tudós írja azt, hogy utánanézett, és megtalálta a szerinte legszigorúbbat, ami ez és ez.

Olyan nem jó, ahol csak találomra leír egy tájegységet, mert mindenhol más volt, és időben is változott.

Még egy dolog: nyilván sok minden történt, ami szembement a szokással és a törvénnyel is. Én most arról beszéltem, ami a követelmény volt. Nem mindenki tartotta be - de akkor számolnia kellett a következményekkel is, amiből a legsúlyosabb a kivégzés volt, de például volt olyan is, hogy onnan kezdve egész életében könyörögnie kellett kegyelemért.

Még egy adalék, ami nem a középkorban történt:

ugye tudod, hogy muszlim országokban elég szigorú az erkölcs. Van olyan hely, ahol a házasságon kívüli szex halálbüntetéssel jár.

Nemrég volt olyan, hogy egy szeretőpár egyik tagja nem bírta a stresszt, és feladta magukat.

1000 korbácsütésre ítélték mindkettőt, de őt úgy, hogy részekre osztva, és így életben maradt.

A párját egyben.

Ennek alapján is elképzelheted, hogy régebben mi volt az általános megítélés.

(TUDOM, hogy ők nem házasok. De házasságon belül is szigorú volt az erkölcs.)

2023. dec. 9. 22:24
 52/71 anonim ***** válasza:
51%

50. Dehogy mondanád, te is jól tudod. Ezek a kiszólások az estek szinte teljességében megmaradnak az online térben, mert így könnyebb, kényelmesebb, és nem szükséges érte felelősséget vállalni élőben a másik szemébe nézve. Most még te sem értheted ezen dolgokat, amiket Általuk igyekszem írni, átadni, de ha csak a negyedét!, a negyedét élnéd ezeknek lélekből, amiket magam Tőlük megkaptam és megkapok, örömködne a lelked, hogy ez neked is kijelentetett. Akkor nem támadnál és beszélnél a másikkal lealacsonyító módon, mert lenne más munkád lelkiekben, és értenéd ezen dolgokat.

Ha ennyi ideje tudod, mióta vagyok itt fent, akkor ez bizonysága annak is, hogy olvasol azóta. A próféta jelzőt magad mondtad ki, nem állítottam, hogy az volnék. Erre mondta Krisztus, a Főpapnak, amikor az azt kérdezte tőle, hogy Isten fia-e, hogy: magad mondtad, hogy az vagyok. Miért írod rám te is ezt a szót, ha lekicsinylőn szólsz rólam és balgának tartasz? Nem, nem azért, mert magam annak tartom magam. Mert a szívedből szól a szád, amit onnan érzel.

Legyen meg a hitünk szerint!

A Szent Lélek akarata legyen meg!

üdv.

2023. dec. 9. 22:36
 53/71 anonim ***** válasza:

Én múltkor a jehovásnak is a szemébe mondtam, hogy hazudik, amikor a pápáról hazudott, miért ne tenném meg veled is? Az igazság kimondása nem olyan dolog, amitől félnék. Ha esetleg 2 ajtós szekrény vagy, akkor lehet elgondolkodom rajta, de amúgy nincsenek félelmeim.

Én korábban olvastam pár cikket, egyik egy olyan kódexet mutatott be, amiben egy szerzetes írt különböző örömszerzési pózokat. Tehát megleptek a te állításaid.

Ugye az eredeti hazug állításod ez volt:

"Miért tiltaná? A papság tiltja csak, mint a szexet, de csak irigységből."

Természetesen nem tiltja és a különböző szabályok se irigységből lettek, hanem mert a Bibliából és különböző hagyományokból ezt vezették le.

Erre céloztam is utána válaszomban.

Arról is hallottam, hogy böjti napokban nem csak étellel, de örömökben is böjtölni kellett (pont mint a Bibliában), de sehol nem olvastam, hogy csak sötétben lehetett összefeküdni.

Már csak azért is tűnik ez szintén egy hazugságnak részedről, mert bizonyos esetekben tanúk előtt is el kellett hálni a házasságot, na most ezt sötétben érdekes lett volna megvalósítani.

Az is egyértelmű hazugság tőled, hogy minden szex tilos volt, amiből nem lehetett gyerek. Hiszen a természetes születésszabályozási módszerek megengedettek voltak, most is azok. Ilyen a napok számlálása, ami nem egy atom biztos módszer, de egy középkori óvszer se volt sokkal jobb.

Az se tartom valószínűnek, hogy terhesség alatt nem lehetett, azt el tudom képzelni, hogy egészségügyi okokból utolsó hónapokban már nem lehetett a magzat védelme miatt.

Az pedig rendkívül ostoba és abszurd állítás, hogy a nő nem élvezhette. Ilyen elvárás kizárt, hogy lett volna, nem véletlen, hogy alátámasztani is képtelen voltál.

A muszlim országok példája pedig teljesen irreleváns. Egy teljesen másik vallás, más erkölcsi rend, más büntetések. Sőt még a bizonyítás is teljesen más. Tehát ennek alapján nem képzelheted el, hogy milyen volt a keresztény középkorban.

Mint írtam, én egyetlen példát tudok a szigorúbb erkölcsi rendre, a puritán reformátusok részéről, de ők legjobb tudomásom szerint középkorban még képzelet szintjén se léteztek, de majd biztos ebben is kijavítasz :D

2023. dec. 9. 23:05
 54/71 anonim ***** válasza:
51%

53. Igen, egy olyan személynek nem túl kihívás a szemébe mondani. Az emberek zöme olyan, hogy mindig felmér, kinek mer, kinek nem mer, és általában annak szól, akinek mer. Azért, mert soknak nincsen megfelelő mintája az ilyen élethelyzetek kezelésére, nincsen szülői norma. Így az emberek zöme nem mer és tud konfrontálódni, nem tudja kifejezni, megélni az érzéseit - magam ezt tapasztalom az embereknél. Bocsásd meg érte, de már itt van egy óriási ellentmondás a te soraidban is. Azt írod, hogy nincsen félnivalód az Igazságot illetően. Igen, ez nemes dolog, nem is szabad félni, mivel aki fél, abban nincsen szeretet, abban nincsen ott Isten. De utána már úgy fogalmazol, ha olyan méretes emberke lennék, akkor már elgondolkoznál rajta, hogy a szemembe mond. Tehát akkor nem mernéd, mert akkor már telve lennél félelemmel. Ha ez nem így volna, nem írtad volna pontosan így.

Abszolúte nem csak attól lehet félni, aki hatalmas ember! Az izmok, a felépítés igen, vizuális szempontból és pszichológia okán elrettentő lehet, de ez csak egy dolog. Mert ha találkozol valakivel személyesen, akkor összességében szükséges valakit szemlélni. Nagyon fontos, kinek milyen tűz lobog a szemében. Nem hiába mondja azt Krisztus is, hogy a test lámpása a szem. Akinek van lelki tűz, egyenesség a szemében, az van olyan, hanem "elrettentőbb" bizonyos értelemben, mint aki méretes testileg. Mert az ilyen ember szemébe a többi ember fél belenézni, mivel az egy tükör nekik. Krisztusnak is ilyen szemei voltak. Ez nem egy domináns viszony, hogy testileg ki az erősebb, hanem inkább az, hogy lelkileg ki. És aki Istenben jár, az ezt látja, az képes ezt olvasni valaki szeméből. A testi ember is megütközik ezen, beleütközik, noha ő még ezt nem képes így leírni, elmondani, lélekből élni.

Az Igazságban nem létezik olyan, hogy elgondolkozom, hogy merjem-e mondani. Ha Isten indít, akkor mondod. Ha meg nem mondod ezért és azért, akkor nem lehet valakinek köze Hozzá. Magam is belemondom bárki szemébe, amit szükséges, és bizony mondtam is már embereknek. Nagyon sokan fordították már el előlem a tekintetüket (nem azért, mert óriási vagyok és tiszta izom, ez nem erről szól), mert a szem sokat elárul valakiről és a megjelenés is. Mert mindig igyekeztem szelíd és alázatos lenni, de olyan is, akiben van tűz és erő, van lelki kiállás, és aki ilyen, annak semmitől sem szükséges tartania, mert Isten vigyáz rá. Aki viszont fél és hazárdíroz, aki dühös és tiszteletlen, az azonnal észrevehető, főleg egy testi értelemben tapasztalt embernél, és annak nagy lesz a romlása.

Nem egy vallási személynek szükséges nekiesni, hiszen ő is gyarlóságban, ámításban van, noha nem tud róla. Ezért szükséges érte imádkozni, és szelíden elmondani, amire Isten indít. Az igaz bátorság nem ahhoz szükséges, hogy másoknak nekiessünk, visszaszóljunk, hanem ahhoz, hogy a saját lelkünk tükrébe bele merjünk nézni Isten és Krisztus segedelmével!

A Szent Lélek akarta legyen meg!

Üdv.

2023. dec. 10. 10:40
 55/71 anonim ***** válasza:

"Az emberek zöme olyan, hogy mindig felmér, kinek mer, kinek nem mer, és általában annak szól, akinek mer."

Ez pontosan így van, az okos ember így tesz. Bár én nem beszólásnak nevezném, az igazság kimondása sose beszólás. De vannak olyan elborult agyú fanatikusok, mint te is, akik esetén lehet elgondolkodom, hogy szemébe mondjam-e az igazságot, ha kétszer akkora és ennek hallatán vérgőzösen rám ront.

2023. dec. 10. 12:36
 56/71 anonim ***** válasza:
51%

És honnan tudod te magadtól azt megállapítani, ki az okos és ki nem az? Nem veszed észre te sem ezt, bocsásd meg érte, ezt a felemelkedettséget? Szerinted Isten előtt ez kedves? Másrészt azt írod, hogy az okos így tesz. Igen, a testi okoskodó így tesz, de másként cselekszik a lelki bölcs! Ez a válaszod is mutatja, hogy akkor szólsz, ha mersz, elárulod magad és megerősíted, ami fentebb írva lett. Az emberek zöme ilyen. De akkor is szólni szükséges, ha te nem akarsz vagy mersz. Ha félelemmel vagy tele, akkor miként lehet benned Isten? Az emberek zöme ilyen. Te sem látod meg azt, mi van benned felhalmozódva, a lelkedben. Ameddig ezzel nem nézel szembe, ezzel a képmutatással, hazugsággal, addig tékozolsz még és sötétben botladozol. Így milyen lelki fedezettel írod, mondod azt másra, hogy ő balga, és miként magadra, hogy te okos vagy. Olyan mértékű önámítás van a legtöbbetekben, hogy az elképesztő. Bennem is, különb nem vagyok, de a különbség, hogy ezeket a Lélek folyamatosan felhozza elém és szembesít, ti viszont a legtöbben ezt nem akarjátok meglátni. Így ítélkeztek és megszóltok, és hiszitek, hogy különbek vagytok.

A fanatizmus az az, amit te is csinálsz, hiszen fanatikusa vagy a hazugságaidnak! És egyszerűen nem akarod ezt érteni, látni. Ezt teszitek a legtöbben, ima a kivételekért. Mi köze van így bárkinek is Istenhez, az Igazsághoz? Isten azt szereti használni, aki alázatos, aki képes tűrni, aki zabolázza a nyelvét, aki mer szembesülni a mocskával, ami benne felhalmozódott, aki otthagyja Érte a világot. Te is ilyen vagy?

Egy bizonyos szintű konfrontációban tőled inkább lenne ildomos tartani, mert a fád gyümölcse ezt mutatja. De más érelemben értve a tartást. A gőgösség, a harag mindig helytelen tanácsadó, és aki fél, aki irigy, az telve van indulattal, és így a száj is hamarabb ölt kígyó formát. Nem testi inzultusra értettem, hogy félni lenen ildomos tőled, hanem ilyen értelemben, hanem cinikusság és sértés okán, ami fájóbb is. Az emberek zöme ilyen, testi.

Még mindig nem tudod elengedni ezt a kétszer akkora dolgot. Magasabb férfi vagyok, jó kondiban, szálkás, edzett felépítésű (a munkától is, másrészt autóm sosem volt, mert nem szükséges, így gyalog járok, cipekedem, olykor km-eket, és nem két kilókat gyerekkorom óta), de nem gyúrós, nem óriás és tiszta izomtömegű, de lehet, hogy messzire kerülnél engem, ha találkoznánk. Az izomtömegnek és a magasságnak nem sok köze van az Igazsághoz, de más téren sem sok. Ha ezt érzed, így gondolod, akkor még sok mindent nem éltél át. Magam inkább tartanék a te sértéseidtől, mintsem te tarts tőlem. Ha olvasol és látod a gyümölcsömet, akkor már érezheted, hogy tőlem ilyen miatt nem szükséges félned. Magam inkább miattad. Ezt lásd már kérlek te is. Hogy ki is a fanatikus. Szembesüljetek kérlek a hazugságaitokkal, mert az idő egyre fogy.

A Szent Lélek akara6ta legyen meg!

Üdv.

2023. dec. 10. 13:55
 57/71 anonim ***** válasza:
51%

56# Rómaiakhoz 12:10

Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelõzõk [legyetek.]

Rómaiakhoz 13:8

Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak [azzal,] hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte.

Rómaiakhoz 14:13

Annakokáért egymást többé ne kárhoztassuk: hanem inkább azt tartsátok, hogy a ti atyátokfiának ne szerezzetek megütközést vagy megbotránkozást.

2023. dec. 10. 14:02
 58/71 anonim ***** válasza:
51%

57. Ezek mind szép és bölcs szavak, de bocsásd meg érte: akkor van csak értelmük, ha azt nem képmutatóan ismételgeti a száj, hanem meg is cselekszi a szív! Te ezt megcselekszed? Sokan idézgetnek, írnak bölcseleteket állítólagos híres emberektől, de a fának a gyümölcse a fontos, nem az idézgetés. Mert minél többet idéz valaki, főleg nem Istentől és Krisztustól, annál inkább nem cselekszi azt, amit idéz! Ez mind megmarad a betű szintjén.

Üdv.

2023. dec. 10. 14:27
 59/71 anonim ***** válasza:
51%
58# Ezek mind szép és bölcs szavak, de bocsásd meg érte: akkor van csak értelmük, ha azt nem képmutatóan ismételgeti a száj, hanem meg is cselekszi a szív! Te ezt megcselekszed? Sokan idézgetnek, írnak bölcseleteket állítólagos híres emberektől, de a fának a gyümölcse a fontos, nem az idézgetés. Mert minél többet idéz valaki, főleg nem Istentől és Krisztustól, annál inkább nem cselekszi azt, amit idéz! Ez mind megmarad a betű szintjén.
2023. dec. 10. 14:58
 60/71 anonim ***** válasza:
51%

58.Legyen meg a hited szerint neked is!

A Szent Lélek akarata valósuljon meg!

Üdv.

2023. dec. 10. 15:22
1 2 3 4 5 6 7 8

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!