Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten robotokat akar vagy...

Isten robotokat akar vagy gondolkodó embereket?

Figyelt kérdés

Isten azért adott az embereknek szabad akaratot, hogy ne legyünk olyanok mint a robotok. Annak ellenére is, hogy ez temérdek szenvedéssel és rosszal járt együt.

Azonban ezek a rossz dolgok nem lesznek a mennyországban így ott akkor szabad akarat sem lesz.

De akkor ott már az emberek agyatlan robotok lesznek? Ott ez miért nem probléma?

2023. okt. 26. 09:16
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Kérdező, ebben a világban nemcsak a szabad akarat miatt van szenvedés, hanem egyéb okok miatt is. Betegségek, kórokozók, férgek, nem mindenki szép, harmonikus és egészséges.

Ha automatikusan szépnek, egészségesnek születsz egy világban, nem tudod értékelni mit jelent a betegség, csúnyaság, szegénység. Ez a bolygó felkészítő lehet arra, hogy ne legyünk hálátlanok, ne vegyük automatikusnak a dolgokat.

A szabad akaratba beletartozik az is, hogy valaki választhatja azt, hogy árt a másiknak, és magának kedvez inkább. Pl. megerőszakolja, ellopja a tulajdonát, kizsákmányolja, ezer más dolog. Szabadságunkban áll rosszat tenni, nem robbanunk fel abban a pillanatban. De vannak emberek, akikben kiépül egy morál, és szabad akaratból sosem tennének ilyet a másiknak. Ők se tökéletesek, de talán átjuthatnak egy finomabb bolygóra.

Olvasd el Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma c. írását.

Én sem tartom ezt a világot minden világok legjobbikának. Pl. itt egyik lény elfogyasztja a másikat. Kegyetlen verseny van a túlélésért. A gyengébb antilopokat, vagy fiatalokat, ha nincs szerencséjük, felfalja az oroszlán. Az ember számára se megoldható tömeg szinten, hogy vegán legyen. Nem én vagyok az egyetlen széplélek aki ezen fennakadt. Albert Schweitzer ír erről Az élet tiszteletének etikája c. írásában, illetve A keresztyénség és világvallások c. írásában.

Nem értem azt a koncepciót sem „Isten részéről”, hogy az ember állat+szellem együttese. Ez a kombo komoly problémákat okoz. Sokszor állatként viselkednek az emberek, állat módjára kiközösítik akik mások, vagy gyengék. A férfiak megerőszakolják a nőket (minden 20. nőt ér ilyen), és egyáltalán, minősíthetetlen, amilyen elnyomásban éltek sok évszázadon át. Szinte csak szülték a gyerekeket, akik egy része meghalt betegségben. Itt küzdelemmel jár, ha te a szellemi embered szerint akarsz élni, ha kevésbé az állatnak engedsz magadban. Nem látszik, hogy ennek lenne értelme, hisz Isten sem látható. Vannak akik azt hiszik, mivel nem látható Isten és nem láthatók a morális törvények, ezért nem is léteznek.

Én sem tudok elfogadni a kereszténységben bizonyos dogmákat. Az örök poklot, sem azt, hogy Isten tollbamondta az Ószövetséget. De nem öntöm ki a fürdővízzel a csecsemőt és nem vetem el Isten személyes voltát, mivel a szerintem legnagyobb szellemi autoritás aki e földön járt, Jézus, ezt tanította. Nem kitaláció, hogy Isten személyes. Meg lehet tapasztalni, ha hiszel. Persze nem látomásokra, meg prófétálásra gondolok, amit mostanában divat hajkurászni (karizmatikus mozgalom).

Nem kötelező hagyományos módon felfogni a kereszténységet. Csatolok néhány példát.

[link]

[link]

[link]

[link]

Mégse minden gonosz ezen a bolygón. Például ha nézel állatos videókat, mutatnak egy nagytestű kutyát, aki nem tép szét egy kiscsirkét, csak mert ő az erősebb, ehelyett gyengéden, óvatosan bánik vele. Ha gonosz lenne, széttépné, csak azért mert, ő az erősebb.

Nem tudom létezhet e olyan más anyagi bolygó, ahol nem egymással táplálkoznak az élőlények, legalábbis az állatok. Ezen bolygókon viszont nem lesznek kutyák, farkasok, tigrisek; a kutyák főként, nekem hiányoznának.

2023. okt. 27. 22:46
 12/15 A kérdező kommentje:

Kicsit ironikusnak találom azt az írásod ami szerint itt meg kell tanulnunk azt, hogy ne vegyünk mindent automatikusnak miközben te automatikusan úgy állsz hozzá sok mindenhez az írásodban, hogy az másként nem lehet.

"akikben kiépül egy morál, és szabad akaratból sosem tennének ilyet a másiknak."

Születhetnénk akár ezzel a morállal.

"Ha automatikusan szépnek, egészségesnek születsz egy világban, nem tudod értékelni mit jelent a betegség, csúnyaság, szegénység. "

Mi igen. De Isten teremthetett volna minket egyből olyanra, hogy tudjuk értékelni. Sőt az is az ő teremtésének a része, hogy alaphelyzetben nem tudjuk értékelni.

"Ezen bolygókon viszont nem lesznek kutyák, farkasok, tigrisek; a kutyák főként, nekem hiányoznának."

Miért ne létezhetne olyan kutya, farkas, tigrisek, stb. akik növény evőek? De akár olyanok is akiknek csak vízre és fényre van szükségük. Sőt még olyanokat is teremthetne Isten akiknek semmire nincs szükségük és mégis anyagból épülnek fel.

Eddig válaszok alapján lényegében az jelenthető ki, hogy a szabad akaratnak annyi köze van a rosszhoz és a bűnhöz mint a késnek a finom ételek elkészítéséhez és a gyilkossághoz.

Így azonban sok más okozza a rosszat és a bűnt ami nem egyáltalán nem szükséges. Ez azonban így látszólag teljesen szembe megy Isten jóságával.

2023. okt. 28. 09:01
 13/15 anonim ***** válasza:

Én hiszek abban, hogy létezik jóság, moralitás, és a Jézus által hirdetett Atya jó. Ezen a bolygón mindenféle ember össze van zárva, és a gonoszok bántják az ártatlanokat. De lehetőségük van megjavulni, épp mert nem a pokolban vagyunk, ahol minden gonosz és rossz. De még a Zsoltárok könyve is azt írja, hogy:

"Egy kevés idő még és nincs gonosz; nézed a helyét és nincsen ott.

A szelídek pedig öröklik a földet, és gyönyörködnek nagy békességben."

2023. okt. 28. 10:44
 14/15 anonim ***** válasza:
Amit az ember vet, azt is aratja. Aki tehát test szerint vet, az a testből is arat majd romlást. Aki ellenben a Lélek szerint vet, a Lélekből arat örök életet.
2023. okt. 28. 10:47
 15/15 anonim ***** válasza:

10. Hsz. Kérdező!

A bűn úgy történik,hogy Sátán kísérti az embert az isteni jellem nélküli döntésekre.(Sokszor ez,a szüleinktől örökölt,tanult bűnös jellemben nyilvánul meg.)

A Bibliától idegen tanokkal ellentétben,az utolsó ítéletkor Sátán egy örökkévalóságra meg lesz semmisítve,mindazokkal,akik következetesen és a Szentlélek befolyása ellenére a gonoszt követték.(A "tűz tavába" vettetnek.)

Ugyanekkor a "megváltottak",egy a bűnbeesés előtti ádámi testre lesznek átváltoztatva,a Teremtő hatalma által.

Az Isten országában nem lesz soha többé Sátán és a bűn öröksége.

A szabad akarattal rendelkezők Istennel közösségben,a Megváltó bűntelen jellemével élnek az örökkévalóságig. Mivel a világegyetem minden lénye tudja az Isten Fia áldozatát s tapasztalta az Ő szeretetét, soha többé nem vetődik fel az Isten elleni lázadás,vagy az isteni szeretet megkérdőjelezésének lehetősége.Mindenki tudja,hogy Ő NEM kegyetlen diktátor.

2023. okt. 28. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!