Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért létezünk?

Miért létezünk?

Figyelt kérdés
2009. jan. 1. 20:46
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
az igaz hogy Isten felhazsnálta a fizikai eröket a teremtéskor.De ö egy valóságos személy,szellemi testben,ekivel kapcsolatot ápolhatunk.Ő KÉR BENNÜNKET HOGY KÖZELEDJÜNK HOZZÁ.Jakab4:8
2009. jan. 1. 22:05
 12/29 anonim ***** válasza:
78%

Én úgylátom, hogy neked nagyon is kialakult a véleményed arról, hogy miért létezünk. Akkor miét kérdezed. Ebben a vitában egyébként kb. 3 párt van: 1. vallásosak, 2. tudománypárti ateisták 3. földönkívüliekben hívők.

Ha nem a filozófiai mélységekre és az élet értelmére vagy kíváncsi(ahogy az első hitte) akkor ezekkel a véleményekkel fogsz találkozni szerintem. Én a kettes csoportba tartozom. A listámat ki leet egészíteni nyugodtan h vki másban hisz még.:)

2009. jan. 1. 22:36
 13/29 anonim ***** válasza:

Tudod, a méhecske meg a bibe...

Nem mesélt még róla neked senki?

2009. jan. 2. 01:27
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: Jó, én meg azt mondom, hogy a Verses Eddákban világosan leírják, hogy a világot Ódin, Hőnir és Lódur alkották a világot és az embereket, az istenek pedig fent lakoznak a Valhallában, és megsegítik mindazokat, akik bátran és becsülettel szembenéznek a kihívásokkal, és az ő nevükkel az ajkukon indulnak a csatába (értsd: bármely olyan élethelyzetbe, ahol bármiért meg kell küzdeni).

De egy hindu ugyanilyen jól tudja, hogy Visnu, Krisna és a többiek a legfőbb istenek, míg egy azték meg van róla győződve, hogy Quetzalcoutl. A zsidók tudják, hogy a keresztények tévednek, a muszlimok pedig tudják, hogy mind a zsidók, mind a keresztények tévednek, és mindezeken belül még számtalan további felekezet is jól tudja, hogy rajtuk kívül az összes többi téved... és mindannyian tudnak szentírásokra hivatkozni, hogy alátámasszák velük az igazságukat.

Holott az egésznek igazából sehogyan sincs semmi jelentősége.

Gondolj csak bele: ha valóban van is Isten, és úgy lesz minden, ahogy írva vagyon, vagyis hogy lesz majd egyszer egy végső ítéltetés, a gonosz a világból végleg eltöröltetik, utána pedig csak a földreszállt Mennyország marad az idők végezetéig, akkor annak mi értelme? Nem lesz semmi fejlődés, semmi változás, semmi előrejutás - hacsak a gonosztól nem maguk az emberek szabadulnak meg, megfelelő viselkedésváltással, törvényekkel, esetleg technológiai segítséggel is, aztán immár egységesen neki nem vágnak a kozmosznak. De miután az írások egyáltalán nem erről szólnak, hanem a már említett isteni királyságról az idők végezetéig, ezért a kérdés marad: mi értelme?

És akkor miért nem így indultunk már eleve is? Miért nem lehetett a lázadó "főgonoszt" már az elején elpusztítani? Nem lett volna hosszas vajúdása az emberiségnek, nem kellett volna csapásokkal sújtani, stb., hanem kezdettől fogva mehetett volna minden Isten tetszése szerint.

Meg aztán, ha el is következik a földre szállt Mennyország, mi garantálja, hogy nem lesz majd megint egy lázadó, és nem kezdődik előről az egész? Ha egyszer megtörtént, megtörténhet újra... és ráadásul lehet, hogy már az sem az első eset volt, csak épp az azt megelőzőekről nem tudunk.

Szóval a végtelen stagnálás, ami semmi újat és semmi változást, érdekességet nem hoz, szerintem legalábbis teljesen értelmetlen. Ez lényegében egy végtelenített gyermekkor lenne. Te hogy éreznéd magad, ha mondjuk a 6. életévedben megrekedtél volna, onnantól nem fejlődnél tovább, és világéletedben csak játszanod kellene? Eleinte talán jó lenne, főleg, mert nem is tudnád, hogy miről maradsz le (ezt most csak így, felnőtt fejjel tudod), de idővel a világ minden játékára ráunnál (mint ahogy sok gyerek már a nyári szünet végét is alig tudja kivárni, hogy már akár az utált iskolába is visszamegy, ha kell, csak legyen már végre valami újdonság, valami érdekesség, mert már ráunt minden nyári játékra), és már csak kedvetlenül tologatnád az autóidat. Nos, pedig, jobb, ha felkészülsz erre, mert a te vallásod szerint ennek a megfelelője jön majd el.

De egyébként - megnyugtatlak - ugyanígy nincs semmi értelme gyakorlatilag semmi másnak sem. Ha nincs semmiféle isten, és tényleg csak a fizika kegyének köszönhetjük a létünket, akkor is tökmindegy, hogy mit csinálunk, mert évezredek, évmilliók, évmilliárdok múltán, hacsak nem leszünk tényleg szinte felfoghatatlanul ügyesek, és nem tudjuk akár az egész galaxist vagy az egész világot elhagyni és egy másikba menekülni, előbb-utóbb itt is végünk lesz, mert a csillagok kialszanak, a galaxisok is elhalnak, és mindent elér a végső fagyhalál.

Előbb vagy utóbb, idős kortól, betegségtől vagy erőszaktól mindenki meghal, és csak a legkiválóbbak emlékét őrzik meg nemzedékek múltán is - de elég idő elteltével ők is feledésbe merülnek, és senkinek nem fog már számítani, hogy mit tettek, vagy mit nem életük során, mert mindenkit jobban fog érdekelni a saját élete... holott idővel persze ő is meghal majd, és ugyanúgy elfelejtik.

Úgyhogy a legbölcsebb, amit az ember tehet, ha egyszerűen emberségesen, barátian, jóindulattal éli le az életét, másokkal együtt, barátságban és egységben, hogy legalább addig jól érezhesse magát mindenki, amíg itt vannak, élnek és együtt vannak. Lehessenek érdekes élményeik, tapasztalhassanak érdekes dolgokat, ismerhessék meg a világot, amíg lehetőségük van rá, és akkor a végén elmondhatják, hogy legalább nem éltek hiába, hanem éltek a lehetőséggel, ami megadatott nekik.

Jól foglalja össze a lényeget a wicca mondás: "Tégy, amit akarsz, de ne árts senkinek".

2009. jan. 2. 10:48
 15/29 A kérdező kommentje:

KÉT FONTOS OK MIATT NEM PUSZTITOTTA EL ISTEN A LÁZADÓKAT:

1.Ő igazságos a szó abszolut értelmében,és ezért amit kimondott annak ugy kellett történnie,vagyis Ádám és Éva leszármazotjai töltöték be a Földet 1Mózes1:28.

2.Angyalok milliói figyelték az eseményeket.Jób38:7,Dániel7:10.Ha Isten elpusztitotta volnak őket hazugnak bizonyult volna

2009. jan. 2. 11:25
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Nem értem a kérdésed lényegét: te itt most valószínűleg egy hívő (=keresztény) - ateista-vitát szeretnél generálni, melyben kifejted azirányú nézeteidet, hogy a Biblia mondja az egyedüli és örök igazságot, és aki másként gondolkodik, az bizony a pokolra fog jutni, és kisördögök fogják sütögetni a húsát tűz fölött örök ideig, rettenetes fájdalmak közepette. Ok, te ezt így gondolod, mert te ebben hiszel.

De akkor mégis miért tetted fel a kérdést, ha egyszer tudod a választ? Veszekedős hangulatban vagy, vagy egyszerűen szereted, ha tündökölhetsz bölcsességed teljes fényében, és jót szórakozhatsz a kárhozott ateistákon? Ez szerintem nem túl jó szórakozás, de ahogy érzed... Vagy talán csak le akarod pontozni a tőled eltérően gondolkodókat, mert úgy érzed, hogy a lepontozással is sebeket ejtesz a Gonosz testén? Akkor hajra! :)

Egyetértek azzal a válaszolóval, aki három csoportra osztotta a válaszolókat: hívőkre, ateistákra, és földönkívüli-hívőkre. A magam részéről valahol a három között állok. Lehet, hogy van Isten, lehet, hogy nincs. Földönkívüliek valószínűleg vannak, legalábbis elenyésző a valószínűsége annak, hogy ne legyenek, meg aztán vannak fura jelenségek a földön, amit sem az ateista tudósok, sem a hívő (a te értelmezésedben valószínűleg keresztény) tudósok, sem a teológusok nem tudtak eddig megmagyarázni.

Azt gondolom, hogy a világ (az anyagi és az anyagon túli) egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy az ember ép ésszel beláthatná. Éppen ezért nem is foglalkozok ilyen kérdésekkel, mert tudom, hogy én is belekattannék. A magam részéről marha jól megvagyok az én saját kis hitrendszeremben, de senkire sem akarom azt rákényszeríteni, és ne mondom azt, hogy én gondolkodom helyesen, a többiek meg helytelenül (ahogy a vallásosok, és a tudományhívek is kijelentik ezt magukról). Mert minden relatív: a saját szempontomból nyilván nekem van igazam, te pedig azt mondod, hogy hülye vagyok. Valószínűleg le is fogsz pontozni: ezzel bizonyítod is a fentieket. :)

2009. jan. 2. 11:27
 17/29 A kérdező kommentje:
majd folytatom a választ
2009. jan. 2. 11:27
 18/29 anonim ***** válasza:

Kérdező: Ehhez képest végül mégis ezt fogja tenni majd, csak épp később - és ugyanúgy angyalok millióinak szeme láttára. Ezért mondtam, hogy egyszerűbb lett volna már az elején.

De kíváncsi lennék pl. arra is, hogy a hozzád hasonlók miért csak Bibliaidézetekkel tudnak beszélni. Így légyszíves mondd meg nekem, _TE_ (és _NEM_ a Biblia) _mit gondolsz_ arról, hogy mi értelme az egésznek? Ha Isten mindenható, egyáltalán minek kellenek neki angyalok? Minek kellett Jézus, holott a mindenhatóságával Jézus áldozata _NÉLKÜL_ is megbocsáthatott volna? És egyáltalán, ha mindenható vagyok, miért csapásokkal sújtom az emberiséget ahelyett, hogy jóvá tenném őket?

És mégegyszer mondom, _NE_ Bibliadizétekkel gyere, mert ha arra vagyok kíváncsi, hogy mit mond az Írás ezekről a kérdésekről, akkor szépen felnyitom és elolvasom, ahogy azt tettem már korábban is. Arra vagyok kíváncsi, hogy _TE_ mit gondolsz.

2009. jan. 2. 12:34
 19/29 anonim ***** válasza:

A kérdésedre a választ itt találhatod meg : Dr.Know megmondja !

Nézd meg Spielberg A.I. címü filmjét !!! (Artifical Intelligence). Lenyügözö !

2009. jan. 3. 16:21
 20/29 anonim ***** válasza:

Ha ennyire tudsz mindent, miért kérdezed? Vagy csak vitatkozni akarsz? Az nem ez a fórum!

Itt írták is (mielőtt elküldted a kérdést), hogy a provokálást mellőzze a kérdésfeltevő. Érdemes lenne abbahagynod!

2009. jan. 3. 19:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!