Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Amikor a Bibliát vagy a...

Amikor a Bibliát vagy a Koránt olvasom, akkor többes számban beszél Isten, az hogy lehet?

Figyelt kérdés
Isten csak egy van, de mégis többször olvasható, hogy leküldtük, csináltuk stb… kik csinálták, ha Isten egyedül van?
jan. 11. 08:26
 1/8 UlfOrmson ***** válasza:
62%
Uralkodói többesnek hívják. Ha megnézel egy középkori forrást, akkor a királyok ott is T/1-ben utalnak magukra
jan. 11. 08:39
 2/8 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
57%
Ja, ezt én sem értettem soha. Már mint azt értettem hogy uralkodói többesben beszél, csak azt nem hogy miért beszél így és hogy mi az az uralkodói többes.
jan. 11. 10:24
 3/8 anonim ***** válasza:
46%

Keresztény magyarázat: A héber bibliai iratokban többes szám van. Nem egyes, nem kettes, hanem többes, ami legalább három személyre utal. Istennek több, mint két személye van.

A zsidók szerint szövegromlásról van szó.

Az iszlám magyarázatot nem tudom.

jan. 11. 11:24
 4/8 anonim ***** válasza:
54%

"kik csinálták, ha Isten egyedül van"

Nincs egyedül.

A Biblia szerint vele van az "elsőszülött" Fia, Jézus, hisz Ő az, akit elsőként teremtett. Minden mást már együtt alkottak.

Azonkívül velük van sok-sok milliárdnyi angyal, Isten égi "családja".

jan. 11. 11:33
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Ez olyan, mint a "Mi vagyunk a Borg"

Én így fogom fel Istent. Csak itt Borg királynő helyett Jézus van. Star Trek helyett meg a való élet és Isten jó.

jan. 11. 11:54
 6/8 anonim ***** válasza:
41%
Kiegészítve a #3-ast: Jézus meg is mondja, hogy Istennek mik a három személyei: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Egybevág a többes szám használatával.
jan. 11. 11:57
 7/8 anonim ***** válasza:
30%

Nem teljesen, hiszen a király pont azért utalt így magára, mert Isten nevében is beszélt ilyenkor. Tehát Isten esetén nem értelmezhető a királyi többes.

jan. 11. 12:30
 8/8 Bölcsek köve ***** válasza:
0%
A héber kabbala féltve őrzött titka, a Schemhamphoras ( [link] ) szerint JHVH-nak 72 neve/szelleme van.
jan. 12. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!