A vallásos ember életképesebb, mint egy ateista?
Ezt rengeteg minden befolyásolja aminek semmi köze nincsen a valláshoz.
A vallási tanítások bizonyos esetekben segíthetnek de máskor hátráltathatnak is ami szintén ember függő.
Van akit például depresszióba és hasonló problémákba kerget az, hogy nem tudd megfelelni a vallásának.
Van akin segít a vallása leszokni, feldolgozni egy problémát. De vannak akik vallás nélkül is letudnak szokni ugyan olyan jól és feltudják dolgozni a problémákat míg megint mások a vallásuk segítségével sem.
Az emberek nem egyformák és itt még nem tértünk ki arra sem, hogy a vallások is rettentően különbözőek.
De arra is ki lehetne még térni, hogy pontosan mit értünk életképes alatt. Vannak akiknek életképtelen az a személy aki nem tudja megjavítani maga a szét eset széket, míg másoknak az aki nem tudja maga megcsinálni az adóbevallását,...
A lényeg, hogy alapjaiban az ilyen összehasonlítások értelmetlenek mert rendszerint nem attól lesz életképes vagy életképtelen, hogy vallásos-e vagy sem. Ahogyan a vallás vagy ateistaság is gyakorolhat jó és rossz hatást az emberre személyiségtől függően.
Ha a vallásosnak jobb az immunrendszere, a fizikai tulajdonságai, ha magasabb az intelligenciaszintje, az iskolai végzettsége, a szakmai tudása, és kedvezőbbek az élőhelyén a környezeti adottságok, mint az ateistának, akkor igen.
Ha nem, akkor nem.
Úgy tudom, volt egy kutatás aminek az eredményei alapján az összetartó, vallásos közösségekben tovább éltek az emberek.
Tehát bizonyos körülmények között segíthet a vallásosság, DE itt sem konkrétan a vallás az ami segít az embernek hanem inkább az a szoros közösség amit ott éppen a vallás alakított ki de semmi nem mondja ki, hogy ne lehetne ugyan ilyen körülményeket létrehozni vallás nélkül így a kérdésre a válasz az, hogy Nem.
"Úgy tudom, volt egy kutatás aminek az eredményei alapján az összetartó, vallásos közösségekben tovább éltek az emberek."
Mert az ateistákat istenkomlónak kiáltották ki és agyonütötték.
Erről a kutatásról hol lehet olvasni?
Mert én olyan modern kutatásokat olvastam, hogy minél atristább az ország annál jobb a társadalom mentális egészsége, kevesebb a nemi erőszak, tini terhesség is alacsonyabb stb...
9
Sajnos én is csak régebben találkoztam vele és nincsen meg, előkeresésére az internet sötét bugyraiból pedig még nem vettem a fáradtságot.
Azonban a két kutatás szerintem nem zárja ki egymást. Egy szorosan összetartó közösség feltehetően segít megbirkózni stresszel, kevésbé lesz magányos az ember ...
A kevesebb stressz, boldogság és hasonlók pedig jót tesznek az embernek.
Tehát nem az volt az eredmény, hogy a vallásnak valami szuper egészséggel ruházzák fel az embert. Pusztán a vizsgált esetekben a szoros összetartó közösséget a vallási közösségek valósították meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!