Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az Istennő-kultusz vagy az...

Az Istennő-kultusz vagy az Istennő követése mégis miféle vallás?

Figyelt kérdés

Nemrég egy angol kérdés-válasz oldalon találkoztam egy emberrel, aki így hivatkozott magára. Önmagára transznemű nőként tekint és azt állította, hogy az ő vallása egy hedonista vallás és nem tiltja a szabad szexet, az egy éjszakás kalandokat, az önkielégítést, meg hogy drogozik és alkoholt is fogyaszt partikban... Itthon is találkoztam egy ilyen jellegű mozgalommal, bár az visszafogottabb volt, ott nem hedonizmussal találkoztam, hanem helyette mindenféle "new age spiri", esetleg kicsit "ezós" dolgokkal.

Szerintem ez eléggé a mindenféle femináci eszmékből indul ki... Ha monoteizmusban vagy henoteisztikus panenteizmusban gondolkodunk, akkor egyetlen Isten van és benne egyaránt megvannak mindkét nem legcsodásabb tulajdonságai, utóbbinál ezeket az aspektusokat meg is testesítik igen nagy számban (pl. hinduizmus). Ha politeizmusban, akkor meg van egy csomó isten, akik között vannak férfiak és nők is, illetve általában párban vannak.

Nem értem mit akarnak ezzel felmutatni... Általában valami nőt, lányt, asszonyt központba helyező vallásról álmodoznak, amit egyesek az őskorba helyeznek (még az ókor elé), mások szerint végigkísérte a történelmünket, csak ádázul küzdöttek ellene (ezért részesítenek kimondottan nagy kultuszban különböző világvallásokban szereplő női alakokat, mint például Mária Magdalénát). A gond csak annyi, hogy ilyen soha nem volt. Nem kétlem, hogy voltak akár az ókorban is nagyon fontos női istenségek, de olyan vallásról speciel nem tudok, ami szinte teljesen a nőiségre koncentrált volna. Mindig ott voltak a férfi istenségek is és sok esetben még fontosabb szerepet kaptak. Szintén badarság, hogy eredetileg Mária Magdaléna ugyanolyan, ha nem fontosabb lett volna, mint Jézus, meg hogy eredetileg Sakti Parvati fontosabb volt, mint Síva, meg hasonlók. Először is a kezdetektől fogva egyértelmű minden közösségben, hogy Jézus Krisztus volt a megváltó, ebben még a gnosztikusok is egyetértettek. Szintén semmilyen bizonyítékunk nincs arra, hogy Jézusnak lett volna felesége, arra meg aztán pláne nem, hogy Mária Magdolna lett volna, az meg már csak ráadásban nevetséges, hogy ő is isteni természetű lett volna. Sem az apokrif, sem a kanonikus bibliai szövegek nem írnak erről. Sőt, Jézus egy vándortanító volt, valószínűleg lehetett valamilyen kapcsolata az esszénusokkal (Keresztelő Szent János révén) és a názír fogadalmat tett emberekkel is, akiknél létezett a cölibátus. Sakti Parvati és Síva kapcsolatában mindketten egyenrangúak és egymást egészítik ki, mint Brahman vagy Ísvara egyik aspektusának férfi és női fele, ugyanakkor az egész teológián belül még mindig Brahma, Visnu és Síva a főaspektusok. Már a történelmi védikus vallásban (már a mai értelembe vett hinduizmus előtt) is már kijárt nekik a kimondott tisztelet.

Ezzel nem akarom ledegradálni a nők szerepét a világvallásokban, ott van például Szűz Mária, Májádévi és Pradnyápáramita, valamint Tára, Mirjám, Hulda, Sára, Hágár és mások (beleértve például Mária Magdolnát), akiket mindig is tiszteltek teljesen jogosan, sőt, a nem antropomorf istenségeknek nincs is emberi értelemben nemük, hanem mindkét nem legszebb tulajdonságait magukba foglalják (hisz eleve az ábrahámi vallásokban Isten saját hasonlatosságára teremtette az ember férfinak és nőnek), viszont egyszerűen hülyeség azt állítani, hogy valaha is nagyobb szerepe lett volna a nőiességnek ezen vallásokban. Ez nincs így, mindig is a két nem felett álló kérdésekkel foglalkoztak, ezáltal mindkét nem szépségeit magukba foglalták. Az éppúgy hülyeség, mint amikor valaki szerint a vallás csak a férfiakról szól. A vallás magasabb szintű kérdésekkel foglalkozik, minthogy kinek mi van a bugyogójában. Az már tud spirituális lenni, ha ez a két nem egymásba szeret és egymást szolgálják kölcsönösen mindvégig, de önmagában egy nemi szerv nem.

Mégis mi ez? Mi értelme van? Kik találták ki, honnan származik az ötlet? Mikor jelent meg? Milyen tanításai vannak nagy általánosságban (lehet, hogy én értettem valamit félre...)?

2023. szept. 5. 23:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez annyit bizonyit, hogy az angol magyar kerdezz felelos oldalakon is elofordulnak fura emberek.
2023. szept. 6. 02:06
 2/17 UlfOrmson ***** válasza:
100%
A leírás alapján talán a wicca valamelyik irányzata lehet vagy valami vele rokon New age-es újpogány kultusz/szekta
2023. szept. 6. 02:19
 3/17 anonim ***** válasza:
39%

Kitalált Newage vallás ahol az emberszerű lények a saját egójukat imádják és azt vetítik ki különféle perverz, általában szexuális töltetű fantázia-képekre és eltorzított archetípusokra.

Nem sok köze van a valláshoz, kb. pszichiátriai eset, tucat ilyen van.

2023. szept. 6. 02:20
 4/17 anonim ***** válasza:
33%
Hamis vallás. S mondá az ember teremtsünk istent, kedvünkre valót.
2023. szept. 6. 07:25
 5/17 anonim ***** válasza:
0%

az utolso jot irt, tetszik

egyebkent nyilvanvaloan egy hulyeseg, amivel magyarazni akarjak a felelotlen eletmodjukat

egy Isten van, a Biblia Istene, es az o fia Jezus aki megvaltotta az emberiseget, es a Biblia feketen feheren leirja hogy a ferfi a no feje, a felesegek engedelmeskedjenek a ferjuknek, tiltja azt hogy no ferfit oktasson vagy hatalmat fejezzen ki felette.

(de ha esetleg valaki nem kereszteny, az iszlamban is szerepelnek hasonlok, tudtommal a zsido vallasban is, stb)

ha pedig valaki semmilyen vallasban nem hisz, eleg megnezni a termeszetet/biologiat

sosem a nok voltak a vezetok, parancsolok, iranyitok

bar jobban atgondolva nem tudom mennyi mentalis egeszseget/racionalis vagy feleossegteljes gondolkozast varok egy olyan szemelytol aki szerint a nemedet meg tudod valasztani es nem egyutt szuletsz vele lol

2023. szept. 6. 09:53
 6/17 anonim ***** válasza:
latszik mennyire elfordultak az emberek Istentol, es mennyire elrugaszkodtak a termeszetestol, mivel 0% lett a valaszom
2023. szept. 6. 19:27
 7/17 anonim ***** válasza:
52%

Mert van nem kitalált vallás?

2023. szept. 7. 08:10
 8/17 anonim ***** válasza:

Látod, ezért kell tanulni a vallásokról, hogy ne csak agyatlan módjára fröcsögj az alapján amit idiótáktól olvastál, és ne kérdezz ilyen hülyeségeket. :D

2023. szept. 8. 01:36
 9/17 A kérdező kommentje:

#7.

Hit kérdése.

Szerintem a hozzászóló arra gondolt, hogy nincs semmiféle vallási szentiratban, hagyományban vagy bármiben megalapozva, csak egyszerűen modern ügyködés, mindenféle történelmi alap nélkül.

2023. szept. 8. 01:42
 10/17 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem hülye kérdés.

Nálam az összes vallás ugyan azon az alapon nyugszik, emberi hiszékenységen.

Biblia is annyira hiteles, mint egy képregény.

Ha 1000 év múlva megtalálás egy pókerben képregényt, attól igaz lesz mert New York egy igazi város.

2023. szept. 8. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!