Miért van az, hogy több világvalláshoz is kapcsolódnak rejtélyes, tudomány által nem magyarázható csodák? Lehetséges, hogy a bahá'í hitnek van igaza?
Csoda csak akkor lehet valami, ha azt alaposan átvizsgálják minden eddigi tudásunkkal együtt, tudományos, objektív eszközökkel és megbizonyosodunk róla, hogy nincs neki semmilyen tudományos magyarázata, de még csak lehetséges magyarázat sincs rá. Ezért nem csoda objektíven egy baleset túlélése, mivel erre van matematikai esély. Persze egy ember számára, a saját életében lehet ez is "csoda", hisz hihet benne, hogy önmagában csoda, hogy minden ennyire szerencsésen alakult, pont így. Meg persze az is kritérium, hogy valóbban megtörtént (pl. szinte a biztos halálból egyetlen éjszaka alatti teljes felépülés vagy tényleg létezik a tárgy, dokumentálták stb.) és nem csak az XY akar egy kis hírnevet. Sok ilyen van a modern korban is. Ezek azért vannak, hogy a hívő embereket megerősítsék a hitükben.
A gond (ha ez gond egyáltalán) csak annyi, hogy ilyenek nem csak egyetlen valláshoz kapcsolódnak. Nyilván rengeteget hallunk a kereszténységgel kapcsolatos csodákról, de hasonlók történtek a buddhizmus, a hinduizmus, a zsidó vallás, az iszlám, de ha jól tudom, még a taoizmus berkein belül is. Mi alapján vetnénk el ezeket? Lehetséges, hogy ebben a kérdésben leginkább a bahá'í hitnek van igaza?
Én nem vagyok bahá'í, keresztény vagyok, ugyanakkor például Nagy Gergelyhez hasonló módon nem tartom ördögtől való gondolatnak, hogy más kultúrák, vallások is próbálkozhattak Istenhez közelebb kerülni és elvégre lehetséges, sőt, szerintem valószínű is, hogy voltak olyan emberek, akiknek sikerült meglehetősen közel kerülniük Istenhez, úgy, hogy nem voltak zsidók és keresztények (például Zarathusztra).
A válasz pofonegyszerű:
Az anyagi világban még mindig akad - és lesz is! - számos olyan jelenség, amire a tudomány nem tud választ adni. (Lehet, hogy később igen, de az is lehet, hogy akkor se...) Ezek táplálták ősidőktől fogva a vallásos nézeteket, tévtanokat. A tudomány fejlődésével egyre szűkül ezeknek a száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!