Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki mit gondol a lélek létezésé...

Ki mit gondol a lélek létezéséről?

Figyelt kérdés
2023. máj. 25. 16:21
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:

Ez a lélek definiciója.

A lélek az emberi létezés szellemi és érzelmi központja, amely az egyén tudatához, gondolkodásához, érzéseikhez, vágyaikhoz és személyiségéhez kapcsolódik. A lélek azonosítója és összekötője, amely mentálisan, érzelmileg és szellemileg kapcsolatban áll a külvilággal és a környezetre hatással van. Sok kultúrában a lélek megtestesíti az élet erejét vagy az örök életet, és gyakran hívják az emberi személyiséget irányító magjának, amely összetett és sokrétű.

2023. máj. 25. 21:43
 32/48 anonim ***** válasza:
0%

Hát ez nem a legjobb meghatározás.

E szerint akkor csak az embernek van lelke.

Igaz?

"kapcsolódik"

"gyakran hívják az emberi személyiséget irányító magjának"

Kapcsolódik, vagy irányít? NAGYON nem mindegy!

"A lélek azonosítója és összekötője, amely mentálisan, érzelmileg és szellemileg kapcsolatban áll a külvilággal és a környezetre hatással van."

Ez a mondat tökéletesen értelmetlen és teljes kuszaság.

Kifejtenéd?

Ami még érdekelne:

MIT CSINÁL a lélek? Vagyis mit csinál, amit maga az agy nem tud? Mit csinál konkrétan az aggyal, hogy az működjön?

HOL VAN a lélek? A mi világunkban, vagy azon kívül?

2023. máj. 25. 21:53
 33/48 anonim ***** válasza:
33%

1. Kedves Kérdezo, igen, én hiszek a lélek létezésében. Abban, hogy van egy nem anyagi, spirituális része az embernek, amely túléli a test halálát és halhatatlan. Hiszek Istenben, és nem vagyok materialista.

Remélem, segítettem ezzel.

2. A 32-es (stb.) válaszolóval nem nagyon javaslom senkinek, hogy beszélgessen. Eloszor is, sehol nincs megírva, hogy a lélek létezésével csak a természettudományok VAGY a vallások foglalkozzanak, tehát a kovetelozése alaptalan. (A filozófia és a pszichológia teruletére is tartozik, vagy pl. kultúratudomány, muvészetek. A természettudományok kozul pl. a neuropszichiátriára. Altalában az EMBERI TUDAT az, amit nem tudnak meghatározni, hogy mi. De vannak neuropszichiátriai kutatások is, amelyek alapján úgy tunik, van lélek.)

Másrészt ez az ateista illeto elég átlátszóan manipulál: vigyáz arra, hogy az o nézetei ne fogalmazódjanak meg (ha mégis, rogton belezavarodik vagy kihátrál), de MASOK válaszaiba óriási kéjjel kot bele. Minden félmondatba. Aki szóbaáll vele, az gyorsan a "hulyék" szemétdombján találja magát.

2023. máj. 25. 23:24
 34/48 anonim ***** válasza:
0%

"sehol nincs megírva"

Létezik egy olyan törvény, hogy valami CSAKIS akkor lehet igaz, ha MINDEN részlete igaz.

Én egyetlen egy pontot tudok mutatni, amelyik tiltja azt, hogy bárkinek is külső lelke legyen.

Ezek után teljesen mindegy, hogy MÁS témában mit és hogyan tudnak kideríteni a dologról. Ha ezt az egyetlen pontot nem sikerül megmagyarázni, akkor a dolog nagyon-nagyon-nagyon nagy biztonsággal NEM LEHET IGAZ.

A tudat az megint csak más dolog. Eléggé egyértelmű, hogy létezik, nem?

Csak még túl bonyolult ahhoz, hogy rendesen meg tudjuk magyarázni.

Az is nyilvánvaló, hogy ha létezik lélek, akkor lehet abban is, ha meg nem létezik, akkor az agyunkban van.

Remélem, ezzel sem vitatkozik senki.

Mondjuk nem értem a 33-as aggodalmát sem: van itt olyan ember, aki fél egy vitától?

Az akkor vagy nagyon buta, vagy pedig tényleg gyenge elméjű.

Persze lehet olyan is, hogy valaki fél az igazságtól.

2023. máj. 25. 23:34
 35/48 anonim ***** válasza:
51%

"én hiszek a lélek létezésében"

Kedves 33-as!

Az jó, hogy ezt leírtad. Azért én még azt is megkérdezném, hogy MIÉRT hiszel a lélekben?

Van valami okod rá?

Mert ezt elfelejtetted leírni.

2023. máj. 25. 23:37
 36/48 anonim ***** válasza:
71%
32# & 34# szerintem is csak egy haszontalan toxikus okoskodó. Figyelmen kívül kell hagyni, és annyi. Más fórumokon a közösségek kitiltják ezeket.
2023. máj. 26. 07:05
 37/48 anonim ***** válasza:

"Vegulis ez akkor arról szól,ki miben hisz! Van aki azt hiszi létezik,van aki abban hisz,hogy nincs! Csak vegulis én nem tudom már miben hiszek!"

Nagyjából. Bár fontos, az adott definíció.

Emellett persze vannak olyanok, dokumentált esetek amikor olyan dolgokra emlékeztek az emberek ami az állítólagos előző életükben történt és az emlékeikről kiderültek, hogy pontosak, a múlttal egybevágnak.

Ez hogy ha az ember szeretné alátámasztja a reinkarnációt és egy vándorolgató lelket.

Ha annyira már nem kötelező alátámasztani a reinkarnációt akkor persze felmerülhet már jó pár kritika, a kutatást végzőt módszeréről, az adott személyek információ szerzéséről, stb.

Aztán ha elfogadjuk, hogy természet feletti úton szerezték az emlékeiket akkor pedig meg lehetne vizsgálni megint rengeteg lehetőséget mert nem csak a lélek az egyetlen természet feletti ami emlékekkel szolgálhat.

Aztán ott a halálközeli élményeknek a testen kívüli emlékei és hasonlók amik rendszerint az előzővel ellentétesen inkább egy mennyország szerű helyet próbál alátámasztani. (megjegyezném nem emlékszem olyanra, ahol valaki a pokolról számolt volna be, ennyire jók lennének az emberek?)

Itt persze felmerül már a kérdés, hogy akkor van egy olyan komplex lélek ami képes az emberi test nélkül gondolkodni, látni, ... de mindez semmilyen módon nem nyilvánul meg a fizikai világban?

Ha a lélek irányítja az ember viselkedését akkor miért nem lehet ezt kimutatni az emberi agyban? Akkor az ember neuronjainak látszólag indokolatlanul, a hozzá kapcsolódó neuronok aktivitása nélkül kéne aktiválódnia, bármiféle látszólagos indok nélkül. (aktivitás alatt az impulzus vezetést értem)

Ebből látszódna, hogy a lélek irányítja az emberi agyat. Ezzel ellentétben a tapasztalatok, vizsgálatok azt mutatják, hogy a neuronok szabályosan, mindig meghatározható okkal aktiválódnak lényegében determinisztikus a működésük.

Ezenfelül ha a lélek nincs hatással az agyunkra, viselkedésünkre, stb. de még ha csak részben van hatással rá akkor is felmerül, hogy miért kéne halálunk után büntetni/jutalmazni olyan dolgokért amihez nem sok köze volt, ha volt?

Aztán még lehetne boncolgatni a témát attól függően, hogy ki miben hisz és mivel támasztja alá ha megteszi a saját lélek definícióját.

Egyébként kérdező ha érdekel ez a téma már volt jó pár kérdés a lélekkel kapcsolatban ahol voltak érdekes gondolatok, ezenfelül a szabad akarattal kapcsolat is mert részben az is ide tartozik.

2023. máj. 26. 07:39
 38/48 A kérdező kommentje:
Igen olvasgattam én már ilyen kérdésekről válaszokat! Van úgy az ember életében ,ha találkozik egy emberrel és olyan mintha ezer éve ismerné,én ilyenkor arra gondolok,lehet elözö életemben találkoztam már vele!
2023. máj. 26. 07:44
 39/48 anonim ***** válasza:
24%

A lélek az éltető energia. Ami megkülönbözteti az élőt az élettelentől.

Isten lélegzete, amit ADAM (ember) orrába lehelt, amikor porból és sárból megalkotta.

2023. máj. 26. 10:02
 40/48 anonim ***** válasza:
0%

"toxikus okoskodó"

Már akartam írni: sajnos ezen a fórumon nem igazán lehet érdemben beszélgetni.

Itt sincs most senki, aki egyáltalán felfogná ezt a témát, és e helyett csak annyi jön le neki, hogy "toxikus okoskodó".

Az iskolarendszerünk csődje is, meg a birkává nevelő vallás áldásos hatása is.

NE GONDOLKOZZ! Ez az üzenet, ami mindenhonnan jön.

Nagyon szomorú vagyok miatta.

2023. máj. 26. 13:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!