Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A sajtóban miért "szentatyáz(t...

A sajtóban miért "szentatyáz(t)ák" állandóan a pápát?

Figyelt kérdés

Ő csak a katolikusoknak "szentatya", már a protestánsoknak, vagy ortodoxoknak sem, nem beszélve a nem-keresztényekről és ateistákról.

A hivatalosan is katolikus sajtón kívül ezt semmi nem indokolja.

#pápa #"szentatya"
2023. máj. 2. 10:32
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
65%

"De mint írtam vannak akik az inkvizició áldozatait is 5 millióra becsülik."

Persze, akár egy milliárdra is becsülheted, ha a korabeli források alapján ez a szám nagyságrendekkel kisebb. Itt nem az a kérdés, hogy ki mekkorát tud hantázni, te például jó nagyot, hanem az, hogy mit lehet tudományosan alátámasztani.

Például a római inkvizíció (tehát az egyházi) áldozatainak száma nem éri el a 3000 főt. Ez tudományos tény, pár éve könyv is készült róla, hiteles, korabeli forrásokkal bizonyítva.

De például a rettegett spanyol inkvizícióról is (ez állami volt) ezt olvashatjuk:

"Henry Kamen professzor 7000 inkvizíciós pert vizsgált át, és ebből csak 2%-a volt olyan, ahol kínzást is alkalmaztak."

Persze ezeket csak elismert történelem professzorok, kutatók írják korabeli peranyagokat vizsgálva, nem hozzád hasonló fotelharcos huligánok, akik még a gimis történelmet se ismerik, szóval kétséges, hogy Kamen professzornak van igaza veled szemben. :)

2023. máj. 3. 11:41
 22/41 anonim ***** válasza:
65%

"de a zsidó holocaust sem zavarta a vatikánt"

Azért ilyen nyilvánvaló hazugságokat kár írni, mert csak magad égeted vele. A Vatikán például sok-sok ezer zsidó embernek biztosított menleveleket is. Valahogy ezzel kapcsolatban maguk a zsidók is másként vélekednek, mint te. De ugye mit számít, hogy ők mit mondanak, itt te vagy a fő szaktekintély :D

2023. máj. 3. 11:43
 23/41 anonim ***** válasza:
17%

XII. Piusz 1939-1958 között volt a katolikus egyház feje. Megítélése azért szélsőséges, mert számos történész határozottan állította, hogy a holokauszt éveiben tudott a „végső megoldásról”, a náci németek által működtetett halál- , koncentrációs- és munkatáborokról.

Alan Avery-Peck professzor, az amerikai College of the Holy Cross egyetem judaika tanszékének történésze szerint ezt erős bizonyítékok támasztják alá: „Több forrásból eljutottak hozzá az információk, így például a vatikáni lengyel követ rendszeresen naprakész információkat adott XII. Piusznak.”

A professzor arra is emlékeztet, hogy a Zsidó Világkongresszus a nyilvánosság előtt figyelmeztette az egyházfőt a történésekre, és kérte támogatását. Az Egyesült Államok 1942-ben hivatalosan is közölte a katolikus egyházfővel 1942 szeptemberében, hogy a varsói gettóba kényszerített embereket lemészárolják.

José M. Sanchez történész egy 2002-es publikációjában utal arra, hogy sokan annak tudták be XII. Piusz hallgatását, hogy a pápa a kommunizmus terjedésétől tartott. „Az egyházfő a kommunizmus térnyerését a keresztény Európára leselkedő legnagyobb fenyegetésnek tartotta.”

2023. máj. 3. 14:21
 24/41 anonim ***** válasza:
13%

A boszorkányperek nagy része nem volt hivatalos,te csak azokat ismered.Dan Brown ásta ki ezt az 5millás számot és kb ugyanannyi kutató ellenezte mint a mennyi aláhúzta.

Ilyenkor mindig Bertrand Russel szavai jutnak eszembe,miszerint az a tudós aki a vatikánt cseszteti hamar elveszti a bevételeit.

Tagadd nyugodtan az egyházad bűneit...

2023. máj. 3. 14:25
 25/41 anonim ***** válasza:
30%
Kedves #12 és utániak: emlékeztek a kérdésre?
2023. máj. 3. 14:43
 26/41 anonim ***** válasza:
76%

"Dan Brown ásta ki ezt az 5millás számot és kb ugyanannyi kutató ellenezte mint a mennyi aláhúzta."

Ezen jót röhögtem, holnap Verne Gyulára fogsz hivatkozni? :D

Tényleg magad égeted ezekkel a konteós hülyeségekkel.

"A boszorkányperek nagy része nem volt hivatalos,te csak azokat ismered."

Mindenki csak azokat ismeri, mivel azokat dokumentálták. Tudod a fantazmagóriáidra komolyabb körökben csak legyintenek, vagy jót röhögnek rajtuk.

Amúgy azért nevezik ezeket pernek, mert volt tárgyalás, amiket bizony dokumentáltak. Arra vannak utaló jelek, hogy voltak önbíráskodók, akik kikiáltottak valakit boszorkánynak és megverték, na de ezt már elég nehezen lehetne az Egyház számlájára írni. Már csak azért sem, mert törvényeket hoztak az ilyenek ellen.

Persze a fantasy rajongóknak sokat a tények nem mondanak. Ma Dan Brown lesz a hivatkozási alapod, holnap Steven Spielberg regényei alapján hallhatunk tőled ütős történelmi "tényeket".

2023. máj. 3. 17:18
 27/41 anonim ***** válasza:
0%

1 írtam az ún. hitler pápájáról,arra nem reagálsz.

2 írtam Bertrand Russell vélekedéséről aki azért nem akárki a tudományos világban és felszólalt a vatikáni lobbi ellen a tudományos életben.

3 Dan Brown kutatómunkát végzett ezügyben és elmondása szerint kapott elismerést és gyalázást is különböző történészekről.

Az sem konteó,hogy a főbb inkvizítorok mellett akár a saját közösségük valláskárosultjai is égettek kínoztak "eretnekeket" és bár az egyházuk nem tudott róla akkor is isten nevében tették.

Azt is leírtam hogy az európai utolsó vallási népírtást keresztények csinálták,ez se érdekel téged.

A kokvisztátorok és a velük tartó térítők szerinted szép szóval térítettek?

Kereszténység vagy kínhalál volt a két opció.

És ez majd 1500 évig tartott.

A japán példád is sántít,mivel ők inkább rasszista minthogy vallási alapon írtották a betolakodókat.

Vagy az,hogy nem egy kolostor vagy apácazárda mellett találták meg a nem kivánt gyerekek tömegsírjait....szinte végtelen a keresztény egyház bűnlajstroma.

2023. máj. 3. 18:55
 28/41 anonim ***** válasza:
67%

"1 írtam az ún. hitler pápájáról,arra nem reagálsz."

Mit reagáljak nyilvánvaló hazudozásaidra? Piusz pápa zsidókért tett munkáját a mai napig elismerik a zsidó szervezetek. Vagy azt vártad volna tőle, hogy a svájci gárdistákkal rohamozza meg Hitlert?

"2 írtam Bertrand Russell vélekedéséről...+

Se Russel, se a te vélekedéseid nem érdekelnek. Mert mindezen vélekedéseknek a történelmi források ellentmondanak. Én elismert történelemprofesszort idéztem, aki a téma szakértője, komoly kutató. Te hoztál egy matematikust, nézd el, ha nem tartom túl relevánsnak a kérdésben "vélekedéseidet".

"Az sem konteó,hogy a főbb inkvizítorok mellett akár a saját közösségük valláskárosultjai is égettek kínoztak "eretnekeket" és bár az egyházuk nem tudott róla akkor is isten nevében tették."

Nem mellett, hanem "ellen". Ezért kellett az önbíráskodást külön szabályozni. De erre se utal semmi, hogy tömeges esetek lettek volna, illetve az se valószínű, hogy égették volna őket. Ez újabb hazugságod :)

"Azt is leírtam hogy az európai utolsó vallási népírtást keresztények csinálták,ez se érdekel téged."

Igen, ez egy nagyon sajnálatos és szörnyű tett, amit mondjuk keresztények követtek el főként keresztények ellen, tehát még a segged is csapkodhatnád örömödben a földhöz, hiszen a keresztények száma fogyott jelentősen. Az már mondjuk erős ferdítés, hogy csak vallási oka lett volna, mivel etnikai alapon is történt.

Ettől függetlenül, borzasztó dolog volt, főleg az, hogy egyházi személyek tevőlegesen is vettek részt benne.

"A kokvisztátorok és a velük tartó térítők szerinted szép szóval térítettek?"

Azok inkább konkvisztádorok voltak, s azok sehogy se térítettek. Misszionáriusok velük nem nagyon tartottak, de a később küldött misszionáriusok nagy része szép szóval térített, a bennszülöttek között éltek, tanították őket. Sokszor a konkvisztádorokkal is összetűzésbe kerültek, nem egyszer pont ők ölték meg a misszionárius szerzeteseket.

"A japán példád is sántít,mivel ők inkább rasszista minthogy vallási alapon írtották a betolakodókat."

Persze, ment 10-15 misszionárius Európából, biztos a megtért sok ezer japán rassza is megváltozott a vallásukkal együtt. Vagy te úgy képzelted el, hogy több százezer európai ember költözött Japánba és azokat mészárolták le ezek a kedves buddhisták? Hát nem.

"Vagy az,hogy nem egy kolostor vagy apácazárda mellett találták meg a nem kivánt gyerekek tömegsírjait....szinte végtelen a keresztény egyház bűnlajstroma."

Igen, volt ilyen is sajnos, ha nem is sok szerencsére. Sőt olyan is volt, ahol észak-amerikai őslakos gyermekek sírját találták meg. Persze arcpirító ezt azoktól hallani, akik azért küzdenek, hogy gyermekeket lehessen gyilkolni anyaméhben.

2023. máj. 3. 19:55
 29/41 anonim ***** válasza:
0%

Elásni több 100 gyereket a hátsó udvarban szerintem más mint magzatot nem hagyni megszületni.

Bertrand Russell bőven több mint matematikus és abból a szempontból releváns,hogy rámutatott az egyházi cenzúrára és befolyásra a tudományos világban.

A kereszténységet rákényszerítették az emberekre évszázadokon keresztül,ez tény.

Piusz pápáról meg nem hazudtam,megszólalhatott volna nemzetközi szinten,bár szerintem nem a komcsiktól hanem Mussolinitől félt inkább,de ez már csak az én tippem.

Nem nekem kell örülnöm,hogy a keresztények ölik egymást vagy egyéb bűneik miatt(most jöhetne a pedofil téma is...),neked nem kellene közösséget vállalni velük még akkor se ha csak a "szebbik" arcukat akarod látni.Volt 1 pápa aki szembement a vatikán bűneivel(1.jános pál)ki is nyírták gyorsan.Talán még mindig a Borgiáknak kellene pápát adni...

A keresztény egyház a félelemre épült,erre jött rá róma is amikor államvallásá tette,hogy ez talán egyben tartja a birodalmat,mert az emberek nem féltek annyira a császártól meg az összes istenüktől mint a pokoltól.Az az arrogáns skatulyázás amit irányomba teszel nem zavar.Az arrogancia a Sátáné,szóval te is.😉

2023. máj. 3. 21:21
 30/41 anonim ***** válasza:
100%

"Volt 1 pápa aki szembement a vatikán bűneivel(1.jános pál)ki is nyírták gyorsan."

Ezt is Dan Brown elismert történész kutatásai alapján írod?

"neked nem kellene közösséget vállalni velük"

Te kikkel vállalsz közösséget?

2023. máj. 3. 22:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!