Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A sajtóban miért "szentatyáz(t...

A sajtóban miért "szentatyáz(t)ák" állandóan a pápát?

Figyelt kérdés

Ő csak a katolikusoknak "szentatya", már a protestánsoknak, vagy ortodoxoknak sem, nem beszélve a nem-keresztényekről és ateistákról.

A hivatalosan is katolikus sajtón kívül ezt semmi nem indokolja.

#pápa #"szentatya"
2023. máj. 2. 10:32
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
84%

Hát ez így van. De most az van, hogy katolikus országnak állítanak be bennünket. Volt ez másképp, és lesz ez másképp. De most itt volt a Pápa.

Az aktualitásokat (is) a saját céljaikra akarják fordítani a politikusok.

2023. máj. 2. 10:36
 2/41 anonim ***** válasza:
17%

Miért van a himnuszban "isten áld meg..." szöveg amikor az ország töredéke gyakorló hívő.

Ez így diszkriminatív és sértő.

2023. máj. 2. 10:59
 3/41 Prókátor ***** válasza:
76%

Talán Ferizni kellett volna?

Bár alapvetően csak a római katolikus egyházban van jelentése a kifelyezésnek, de egyben cím is a számára. Amit mondasz, az kb olyan, mintha Magyarországra látogat az angol uralkodó, és azt várnád, hogy a sajtóban Karcsizzák, és azon lennél kiakadva, hogy "őfelségeként" emlegetik, hiszen ő nem Magyarország királya.

2023. máj. 2. 12:17
 4/41 anonim ***** válasza:
88%

Mert ez a hivatalos megszólítás. A pápa az maga a cím (mint ha azt mondanám, hogy király: Ferenc pápa, III. Károly király, stb.). A megszólítás: Szentatya. Ahogy az uralkodóknál: Őfelsége.

Az angol királynőt, illetve most már királyt is ha őfelségének szólítják abban sincs semmi kivetnivaló, akkor sem, ha nem vagyunk angolok és nem rajtunk uralkodik.

2023. máj. 2. 12:37
 5/41 anonim ***** válasza:
100%
Most látom, hogy Prókátor már leírta nagyjából ugyanazt, mint én...
2023. máj. 2. 12:37
 6/41 A kérdező kommentje:
#3 A "ferizés" és a szentatya között van átmenet.
2023. máj. 2. 13:56
 7/41 anonim ***** válasza:
37%

De itt nem megszólításról van szó,hanem így beszélnek,írnak róla.

Nincs ezzel semmi baj,hiszen csak azok a magyarok akik fideszesek,a fideszesek meg mind keresztények,most éppen katolikusok.

2023. máj. 2. 14:35
 8/41 A kérdező kommentje:
#7 Végre valaki megértette a kérdést.
2023. máj. 2. 15:40
 9/41 anonim ***** válasza:
73%

Hülye vagy, de nem kéne ennyire mutatnod. Én katolikus vagyok, keresztény vagyok, mellette rühellem a fideszt és az egész jobboldalt.

A pápa pedig nem azért szentatya, mert a katolikusok így szeretik szólítani, hanem mert ez a megszólítása. Aminek azért elég erős teológiai oka is van Péter apostol utódaként és Krisztus helytartójaként.

Érdekes, hogy amikor a dalai láma jött és "őszentségéztek" az újságokban, akkor nem óbégattatok. Pedig azért itt elég kevés követője van vallásának.

2023. máj. 2. 18:48
 10/41 anonim ***** válasza:
11%

Nem vagyok hülye,a kormány gondolkodik így,nem én vagy te.

Egy sajtótermék meg nem szólítja meg a pápát.

A dalai láma vallása nem lett a mindig undorító politika által uralt,fosztogatott és bűneit eltusoló kormányunk bábja.Ezért nem szúrja annyira a szemét a "nemmagyaroknak".

2023. máj. 2. 20:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!