Amikor János bemerítette Jézust a folyó vizébe, akkor keresztet is rajzolt Reá? Azért kérdezem, mert így (is) mondják: vízkereszt. Vagy az másra vonatkozik?
Mi a félrevezető?
Az, hogy a keresztelés maga az alámerítés/ vízzel leöntés, meghintés ?
#12. Az elnevezés a félrevezető. Ha nem keresztelt, miért nevezték Keresztelő Jánosnak...
Lehet, hogy eredeti nyelven nem is úgy nevezték.
Megtaláltam. Ógörögül: Ιωάννης ο Βαπτιστής, latinul: Ioannes Baptista. Tehát eredeti nyelven nem Keresztelő János! Hanem bemerítő!
Angolul is megnéztem, ott John the baptist. Akkor mégiscsak a magyar fordítás a rossz, de nagyon!
Nem rossz a fordítás, mert keresztelt, megkeresztelte az embereket.
Miért gondolod, vagy honnan veszed, hogy a keresztelés az kereszt rajzolás?
Inkább a te fejedben van baj, ha ennyire nehéz a felfogásod.
Több évszázada Magyarországon rosszul fordított Biblia van.
Ha nem tudjátok ezt felfogni, az a ti problémátok.
Olvassátok már el az eredeti szöveget.
Ógörög, latin nyelven is bemerítést ír az EREDETI szöveg!
És ha te nem tudsz kiszakadni a korlátolt nézőpontodból, ne másra mondd, hogy nehéz felfogású, mivel pont fordítva van.
Nekem elég gyorsan ment, hogy felfogjam, hogy rosszul van fordítva.
Ha te ennyit nem tudsz belátni, az nagy gát neked a fejlődésben, megértésben.
Máté evangéliuma 3
Bemerítő János
1Abban az időben jelent meg Bemerítő János Júdea pusztájában, és ezt mondta mindenkinek:2„Változtassátok meg a gondolkodásotokat és az életeteket, mert közel van már a Menny Királysága!”3Jánosról beszélt Ézsaiás próféta, amikor ezt mondta:
„Valaki kiált a pusztában:
»Építsetek utat az Úrnak,
készítsetek számára egyenes utat!«”
4János teveszőrből készült ruhát és a derekán bőrövet viselt. Sáskát és vadmézet evett.5Sokan jöttek hozzá Jeruzsálemből, egész Júdeából és a Jordán környékéről, hogy hallgassák.6Miután megvallották a bűneiket, János bemerítette őket a Jordán folyóba.
7Amikor azonban látta, hogy a farizeusok és a szadduceusok közül is sokan jönnek bemerítkezni, ezt mondta nekik: „Mérges kígyók! Ugyan ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek Isten közelgő haragja elől?8A tetteitekkel mutassátok meg, hogy gondolkodásotok és életetek valóban megváltozott!9Ne gondoljátok, hogy abban bízhattok: »Ábrahám fiai vagyunk!« Mert tudjátok meg, hogy Isten még ezekből a kövekből is tud fiakat teremteni Ábrahámnak.10A fejszét már fölemelték, hogy gyökerestül kivágják a fákat. Bizony ki is vágnak minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, és bedobják a tűzbe.
11Én vízbe merítem be azokat, akik megváltoztatják a gondolkodásukat és életüket. De aki utánam jön, annyival hatalmasabb nálam, hogy még arra sem vagyok méltó, hogy a saruját levegyem a lábáról. Ő majd Szent Szellembe és tűzbe merít be titeket.12A kezében szórólapát van, amellyel elválasztja a búzát pelyvától. A tiszta búzát magtárába gyűjti, a haszontalan pelyvát pedig olthatatlan tűzzel megégeti.”
Jézus bemerítkezik
13Ekkor Jézus eljött Galileából a Jordán folyóhoz, hogy János őt is bemerítse.14János azonban megpróbálta lebeszélni: „Inkább nekem lenne szükségem arra, hogy bemeríts, és mégis te jössz hozzám?”
15Jézus így válaszolt neki: „Engedd meg, hogy ez most így történjen! Meg kell tennünk ezt, hogy így teljesítsünk mindent, amit Isten kér tőlünk.” Ekkor János engedett neki.
16Amikor Jézus bemerítkezett, és utána feljött a vízből, hirtelen megnyílt a Menny, és ő látta, amint Isten Szent Szelleme galamb formájában leereszkedett, és rászállt.17A Mennyből pedig hang hallatszott: „Ő a Fiam, akit nagyon szeretek, és akiben gyönyörködöm.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!