A vízkereszt miért pont jan. 06-án van?
Azt tudom, hogy talán Szt. Kelemen feljegyezte, hogy először gnosztikusok ünnepelték, és nem egységes dátumon, mivel voltak akik jan. 06-án, míg mások jan. 10-én. Azt is tudom, hogy a legősibb hagyomány szerint ennek az ünnepnek a része volt a karácsony is, mivel ugyanezen a dátumon, illetve ünnepen ünnepelték Jézus születését Betlehemben, a bölcsek látogatását, Jézus megkeresztelkedését a Jordánban és Jézus első csodatételét a kánai mennyegzőn. Az ünnep görög neve is erre utal: epifánia. Ez egy általános kifejezés a görög nyelvben egy bizonyos istenség földi embereknek való kinyilvánítására, és itt is ezt láthatjuk a négy alkalom tükrében: Jézus kinyilvánította isteni mivoltát az emberek számára. Később merült fel az igény egy olyan ünnepre ami kizárólag Jézus születését ünnepli, mivel úgy gondolták, hogy ez egy elég nagy esemény ahhoz, hogy ne pusztán egy összetett ünnep kicsiny része legyen. Kezdetben sokan különböző dátumokon tartották a karácsonyt, gyakorlatilag mind a négy évszakban, sőt, sokszor egy hónapban is több dátumot javasoltak, ezek között csak egy volt a dec. 25. Az első, akiről biztosan tudjuk, hogy ekkor ünnepelt az Szt. Hippolütosz volt. Aztán Nagy Konstantin római császár tett rendet, aki végül dec. 25-ét emelte ki a többi közül, majd ezt egyetemesítette, részben a kereszténység sok éven át legnagyobb ellenfelének, a Mithrász-kultusznak az ünnepe miatt, amit Aurelianus tett erre a dátumra, mivel ekkor sem a perzsák, sem a rómaiak nem ünnepeltek. Érdekesség, hogy a márc. 25-i fogantatás ünnepének dátuma eredetileg egy másik javaslat volt a születés dátumára, mivel voltak akik erre váltották át niszán hónap 14-ét Jézus halálának évében, és akik ekkor ünnepelték a karácsonyt úgy vélték, hogy nem a fogantatás, hanem a születés dátuma egyezett Jézus halálának dátumával.
A vízkereszt miért pont január 06-ra esik?
Beírod a Google-be és kidobja első találatként.
"A római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta, a zsinat rendelkezései értelmében a napkeleti bölcsek látogatását ünnepli január 6-án, vízszenteléssel egybekötve. Jézus megkeresztelkedésének ünnepét a következő vasárnapon tartják, a kánai menyegzőről egy közbeeső hétköznapon emlékeznek meg."
Ok, de miért pont ezen a napon van?
Az angol Wikipédián azt írták, hogy az ókeresztény kéziratokban külön ki voltak szedve a liturgikus olvasmányok, és ha ezek alapján olvassuk Márk evangéliumát az év elejétől kezdve, akkor a keresztségre pont ekkorra érünk. Máshol azt olvastam, hogy a születés kiszámításához volt köze, mivel úgy hitték, hogy Jézus fogantatása és halála megegyezett, mivel a nagyon régi zsidó hagyomány ezt mondta a prófétákra is. Ez alapján Jézus niszán hó. 14-én fogant a zsidó naptár szerint, amire kilenc hónap tevet hó. 14, ami a kopt naptár szerint tübi hónap 11, ami a mi naptárunkra átváltva jan. 06. Mást is olvastam.
Akkor most mi van? Vagy miért ekkor ünnepeljük?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!