Biblia. Ezeken a helyeken (idézet lent) eredeti nyelven mi áll a Bibliában ott, ahol magyarul a "húsvét" kifejezés szerepel?
"Abban az esetben nem üthetné ki, ha felfogja a fordító, hogy a keresztény értelemben vett húsvét nem létezett még akkor."
Vagy éppen a fordítót kritizálóknak lenne érdemes felfogni, hogy az volt az első húsvét, ilyen értelemben is helyes a húsvét szó használata.
Ami pedig a receptedet illeti, nem gondolhatod komolyan, hogy kvázi palacsintát ünnepeltek... Kicsit abszurd feltételezés lenne. Egyébként azért nevezik így, mert zsidó étel, amit ők a pészah ünnepéhez kapcsolódóan esznek. De ettől függetlenül nincs ilyen magyar szó.
" Ha a nyelvész azt az alapelvet követi, hogy a lehető legkevesebb jövevényszavat használja a fordítás során, akkor a húsvét kiütheti a Páskát/ pszécáhot "
De a nyelvésznek nem célja, hogy a lehető legkevesebb jövevényszót használja. Nem tudom, honnan gondolod ezt. Főleg az nem, hogy egy olyan szó, ami nem ugyanazt a jelentéstartalmat, kulturális hátteret, másodlagos jelentéseket stb. hordozza, mint a másik, "kiüsse" a másikat. Miért tenné?
A pászka zsidó eredetű, de a magyarban meghonosodott szó. Rá ehet keresni, magyar nyelvű szövegekben használják. Mint annyi más, török, szláv, germán eredetű szóval, ezzel sincs semmi gond. Főleg hogy nincs rá másik szavunk. A húsvét nem egy másik szó a zsidó pászka ünnepre, hanem egy keresztény ünnep neve, ami történelmi okokból ugyanakkorra esik, ezt már kitárgyaltuk, de teljesen más tartalmat, jelentést hordoz. Tehát az, hogy "húsvét" nem a "pászka ünnep" lefordítása.
Értem, hogy a Biblia keresztény fordítói próbáltak "közérthetőbbek" maradni a keresztény Biblia-fordításokkal, de ők nem nyelvészek, hanem első sorban keresztény gondolkodók/teológusok/hittanítók, és a nyelvészet alapvetéseit nem vették figyelembe, mert más volt a fordítás (keresztény értelmezés) célja.
Jézus Krisztus természetesen nem húsvétról beszélt, hiszen az ő életében olyan még nem volt.
"Főleg hogy nincs rá másik szavunk."
Hogyne lenne, azt jelenti, hogy elkerülés. Miért írod, hogy nincs rá szavunk?
"Jézus Krisztus természetesen nem húsvétról beszélt, hiszen az ő életében olyan még nem volt."
Mikor volt szerinted az első húsvét?
17.:. Õszintén, nem tudom dátumra, hogy hányadik évben vezették be a keresztény ünnepeket. Államvallássá a kereszténység nem sokkal 400 elõtt lett Rómában. Hogy elõtte a titkos kazamatákban bújkálva 400 évig milyen keresztény hagyományokat tartottuk, az engem is érdekelne.
Az viszont logikus és biztos, hogy Jézus krisztus kereszthalála és feltámadása elõtt még nem emlékeztek meg Jézus krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról, következésképpen értelmetlen arról beszélni, hogy húsvét volt.
Hát ez is egy nézet, mi keresztények másként látjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!