Keresztény isten igazából gonosz?
Ez így nem fair! Te nem írod le, miért gondolod gonosznak, de mi indokoljuk meg, miért nem az?
Én megátalkodott istentagadó vagyok, de a gonoszság emberi tulajdonság.
„…Ő az Áldás, Ő a Béke
nem a harcok istensége.
Ő nem az a véres Isten:
az a véres Isten nincsen.
Kard ha csörren, vér ha csobban,
csak az ember vétkes abban.
Az Úristen örök áldás,
csira, élet és virágzás…”
Ezzel az a probléma, hogy csak kijelentések.
Az már más, hogy amiket parancsolt és előírt eléggé erősen immorális dolgok voltak.
Szóval ezért kérdezem, hogy aki nem tartja gonosznak, az mire alapozza.
Ez attól függ, hogy szerinted az erkölcs objektív, vagy szubjektív dolog-e?
Mert ha szerinted az erkölcs szubjektív, akkor ez csupán a te szubjektív véleményed szemben a mi szubjektív véleményünkkel, és neked is meg kell indukolnod, hogy mire hivatkozva tekinted gonosznak vagy immorálisnak Istent vagy bármit amit megparancsolt.
Aki nem tartja gonosznak az objektív erkölcsként tekint az isteni erkölcsre, ha valamire Isten azt mondja, hogy rossz, akkor az objektívan rossz, ha valamire azt mondja, hogy jó, akkor az objektívan jó, és ha máshogy gondoljuk, akkor biztosan mi tévedünk, hiszen Isten tudja a legjobban. A mi korlátozott emberi elménkkel képtelenek vagyunk megérteni Isten okait és céljait, hiszen Ő elképzelhetetlenül komplexebb nálunk. Nagyjából így gondolkodnak azok, akik nem tartják gonosznak.
6. Megnéztem a lexikonban a gonosz szó jelentését. Egyik értelmezést sem tudom istennel összefüggésbe hozni.
Példa: Életellenes (személy, csoport), amely erkölcsi romlottsága, ártó céljai következtében egy személy, csoport, élőlény, létező dolog kárára bajt hoz, akadályt gördít, testi/lelki fájdalmat okoz vagy okozni akar.
"Ez attól függ, hogy szerinted az erkölcs objektív, vagy szubjektív dolog-e?"
Ez attól függ, hogy meg tudunk-e egyezni, hogy mely cselekedetek tartják vissza minden szempontból az emberek erkölcsi fejlődését.
Pl. nemi erőszak és rabszolgatartás előírása erősen visszatart egy társadalmat.
Ha nem értesz velem egyet, akkor érvelhetsz az álláspontod mellett.
"Az már más, hogy amiket parancsolt és előírt eléggé erősen immorális dolgok voltak."
10 parancsolat, az, amit előír. Konkrétan melyik parancsolattal és miért van problémád?
I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
II. Isten nevét hiába ne vedd!
III. Az Úr napját szenteld meg!
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
V. Ne ölj!
VI. Ne paráználkodj!
VII. Ne lopj!
VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!