A Jehova Tanúi miért nem járnak más felekezetek, vallások templomaiba, szent helyeire téríteni?
Azt mondják, hogy a házalást az őskeresztényektől, meg ókeresztényektől vették át, ahogy hirdették a más vallásúaknak Jézus tanításait, meg hogy a történelmi keresztény felekezetek mind hamisak, a zsidó vallás is eltorzult és nem igaz, mert tagadják a megváltást, meg a többi vallás (iszlám, keleti vallások) is rossz, ők képviselik az igaz hitet.
Akkor miért nem mennek a keresztény templomokba, zsinagógákba, Jeruzsálemben a siratófalhoz, kápolnákba, más/egyéb szent helyekre stb. prédikálni, téríteni? Miért nem mennek a keresztény templomokba felszólalni az általuk bálványnak vélt dolgok ellen, mint Illés a Baál-bálvány, meg Astarte-bálvány ellen? Miért nem mennek téríteni azokhoz a keresztényekhez, akik a tanúk szemszögéből hamisan követik Jézust? Miért nem mennek a zsinagógákba, meg a siratófalhoz prédikálni a zsidóknak? Miért nem mennek egyéb vallási szent helyekre, kápolnákhoz stb. téríteni?
"- Te eltudsz képzelni olyan esetet, amikor egy Jehova tanúja valamelyik másik egyház ÖSSZEJÖVETELÉRE elmegy és ott tart egy előadást?"
Mivel Pál is megtette már bőven a keresztény korszakban is, önmagában nem tartom lehetetlennek. Már csak azért sem, mert vannak olyan vallási közösségek, vagy alkalmak egy közösség életében, amelyek nem feltétlenül egy kötött imádati helyen, hivatalos keretek között zajlanak és ha ez nem az ökumenizmus keretein belül történik, biztos vagyok abban hogy a Tanúk nem tiltanák a TANÚSKODÁST. Eljárni az összejöveteleikre az más dolog.
Ez az adott vallási csoport döntése, de a Tanúk biztosan nem engednék a Királyság teremben mások előadását.
"Ha hívnák őket akkor lenne olyan aki elmenne! Nem azért nem hívják őket mert senki nem menne el."
Ebben igazad van!
"- Mi az a "porcikáció"?"
Érdekes szó lett belőle. 🥴 Provokáció akart lenni.
"Nem értünk egyet és nem vagyok ezzel egyedül."
Ezzel így voltak az első században is... Hogy mikor mi a 'szélsőséges', a bibliai igazság szempontjából nem releváns.
Az hogy Jézus teremtmény és hogy Arkangyal a bibliából levezethető.
Tehát akkor nézeted szerint nem kell megtartani a születésnapot, bár a Biblia nem ítéli el.
De nem is állította senki hogy a Szentírás effektíve elítéli, hiszen a zsidóknak ez nem okozott gondot. Kedvezőtlen színben szerepel a szellemisége. Ez ugyanaz, mint a cigaretta. Nincs benne a bibliában, hogy tilos lenne de az ilyesmi, nem csak azért mert még akkor nem volt, hanem legfőképpen azért, mert olyan fizikai és szellemi szennyeződést és kárt okoz, amely ellentétes az Írással.
"- De az igazság az hogy köztük is előfordul minden. Nincs kivétel!"
Csakhogy a korrekt ember nem egyes személyek gyengeségeit, esendőségét nézi, mert ez tényleg lehet minden egyházban. Hanem magának az egyházaknak a szellemiségét és annak a gyümölcsét!
"Azt tanulmányozzák Jehova tanúi világszerte hogy mit és hogyan lehet adományozni a szervezetnek! Pl. mondjuk ingatlant!"
És? Talán a Szentírás szerint nincs jogosultsága ennek? De van! Az ÖNKÉNTES adakozásról és annak mikéntjéről beszélnek a nagyobb összejövetelek, kongresszusok alkalmával. Amennyi időt erre a rosszindulatú kritikára szántál, annak a töredékével elintézik ezt.
"Más egyházak fiataljai is a hitük szerint cselekszenek és megtermik a jó gyümölcsöket."
Tehát akkor nem lehet értelmezni és egy az egyben el kell vetni azt az jézusi példázatot, amiben a jó és rossz gyümölcsöket különbözteti meg? Csak mert akárhogyan is értelmezzük, de éppen csak élet és halál között tesz különbséget Jézus! Valamint fákról van szó, sok gyümölccsel, vagyis csoportokról.
A Biblia szerint pedig sohasem volt Isten előtt elfogadható az, ha az emberek egyszerűen csak a "hitük szerint" cselekszenek. Ugyanis ezzel a szellemmel ott kellett volna maradniuk az első keresztényeknek a zsidók között és Jézus hívó szavára nem hallgatni! Hiszen tagadhatatlan, hogy a zsidók között is voltak "jó gyümölcsöt" termő fiatalok.
De vajon miért nem voltak mégsem jó helyen ha olyan jó gyümölcsöt teremtek?
A "jó hirük" van inkább olyan demokratikus irányjelző, pedig a kereszténység nem demokratikus. Az első szempont az, hogy tegyen eleget a szentírásban szereplő szempontoknak. Figyelembe lehet venni a jó hírű Tanúkat, az de nyilván nem a világ megítélése számít, hanem az igaz keresztényi közösségé.
Vidiripi
"Már csak azért sem, mert vannak olyan vallási közösségek, vagy alkalmak egy közösség életében, amelyek nem feltétlenül egy kötött imádati helyen, hivatalos keretek között zajlanak..."
Pedig pont erről lenne szó, kötött imádati hely, "hivatalos" forma. Ilyen konkrét esetre gondoltam nem az egyéb lehetőségekre.
"Ez az adott vallási csoport döntése, de a Tanúk biztosan nem engednék a Királyság teremben mások előadását."
Tudom!
"Érdekes szó lett belőle. 🥴 Provokáció akart lenni."
De így már értem.
"Az hogy Jézus teremtmény és hogy Arkangyal a bibliából levezethető."
Mert ki mondta hogy nem teremtmény? Hogy van ez hogy te mindig olyat is látsz amit én nem is írtam? Gondolat olvasó nem lehetsz hiszen akkor a korábban írtakat nem érthetted volna félre.
"Tehát akkor nézeted szerint nem kell megtartani a születésnapot, bár a Biblia nem ítéli el."
Nézetem szerint egyéni döntés a megtartása. Mielőtt hívő lettem én már akkor sem tartottam meg, néhány alkalomtól eltekintve.
"De nem is állította senki hogy a Szentírás effektíve elítéli, hiszen a zsidóknak ez nem okozott gondot."
Valóban? Nekem mást mondtak a tanúk. Persze lehet ezt úgy is érteni hogy Isten elítéli a születésnapot, annak ellenére hogy nincs ilyesmi megírva a Bibliában!
"Kedvezőtlen színben szerepel a szellemisége."
Milyen a születésnap szellemisége?
"... mert olyan fizikai és szellemi szennyeződést és kárt okoz, amely ellentétes az Írással."
Nagyon kíváncsi lettem! Milyen szellemi szennyeződést okoz a cigaretta?
"Csakhogy a korrekt ember nem egyes személyek gyengeségeit, esendőségét nézi, mert ez tényleg lehet minden egyházban. Hanem magának az egyházaknak a szellemiségét és annak a gyümölcsét!"
Oh, minő meglepetés. Már csak azért mert pont te írtad azt, hogy idézem: "Bár aki így gondolja, az valláson kívüli világi, vagy bármilyen kisegyház tagja is, túlságosan közel van a hitehagyott kereszténység szellemiségéhez..."
Ez egy egyéni dolog és akkor ezek szerint nem korrekt!
- De azt had említsem meg hogy Jehova tanúi nagyon hangsúlyozzák hogy náluk mekkora egység van! Ha ilyen nagy az egység akkor vajon az egyes tanúk viselkedése akkor általánosítható?
Ha pedig nem általánosítható, akkor biztos hogy olyan nagy az egység mint ahogyan azt a tanúk mutatni akarják? Tudom jól hogy nem az, jártam közéjük, meghívtak és személyesen tapasztaltam dolgokat. De nem ezért nem lettem tanú.
- Mint ahogyan írtam nincs különbség egy hajszálnyi sem Jehova tanúi egyháza és más egyházak között a tagokat illető viselkedés terén.
Gyümölcsök!
- Az Őrtorony szervezet újságkihordókat képez, illetve bocsánat most már inkább honlap népszerűsítőket. Sőt láttam hogy még a Királyság terem külső falára is fel van téve a JW.ORG.
Van hogy összefutok néha a tanúkkal a városban és ha van időm kicsit beszélek velük. Illetve csak próbálnék, mert gyorsan előkerül egy tablet és jön a kérdés hogy láttad már ezt vagy azt a cikket vagy had mutassak valamit, stb.
- A nem ihletett kiadványok, amelyek kiigazításra szorulnak mert jön az új világosság. Kérdés az hogy vajon eljutnak valaha is a tanúk a teljes délig? Én nem hiszem!
De volt egy dolog ami megdöbbentett. Ugye a Királyság termek adományokból épülnek. A helyi Jehova tanúi adakoznak de elérkezik az idő amikor szükségük van egy teremre a létszámnövekedés miatt. Fel is épül a Királyság terem adományokból. De az építtetés költségeit vissza kell fizetni az Őrtoronynak.
Ez agyrém, hiszen van egy olyan adományláda is hogy adakozás Királyság terem építésre. És a hab a tortán hogy az adományokból felépített épületet nem a helyi Jehova tanúi birtokolják hanem a szervezet. Pedig az ő adományaik is benne vannak sőt vissza is fizették a költségeket és az épület még sem az övék. Hát ez aztán a gyümölcs!
"Megértetted-e, hogy önátadásod és megkeresztelkedésed Jehova Tanújaként, Isten szellemtől irányított szervezetének tagjaként azonosít téged?”
- Ez az egyik kérdés keresztelkedéskor. Már csak az a kérdés, hogy milyen szellem is irányítja ezt a szervezetet?
Bár megjegyzem hogy ilyen kérdést Jézus nem adott a tanítványainak amikor elküldte őket hogy tegyenek tanítvánnyá minden népet és kereszteljék meg őket! Szóval ez is érdekes!
"És? Talán a Szentírás szerint nincs jogosultsága ennek?"
Jézus nem újságkihordókat képzett, hanem tanítványokat és azt mondta a tanítványainak hogy " méltó a munkás a kenyerére" (Máté 10:10)
Arra hogy nem ihletett és egy idő után hamis információkat tartalmazó kiadványokat készítsenek? Mert ugye jön az újvilágosság!
Tehát mire is fordítják azokat az adományokat?
Többször felhoztad az első századi keresztényeket. Ők mire fordították az adományokat? Biztos vagyok benne hogy megtalálod a megfelelő részeket a Bibliában!
Vannak olyan hívők által írt könyvek amelyek több mint 300 éve írtak és napjainkban is aktuálisak. És igen a Biblián alapulnak!
Ezzel szemben az Őrtoron kiadványai évek alatt elavulnak.
Szóval igen csak kérdéses hogy van e létjogosultsága ennek!
"Az ÖNKÉNTES adakozásról és annak mikéntjéről beszélnek a nagyobb összejövetelek, kongresszusok alkalmával. Amennyi időt erre a rosszindulatú kritikára szántál, annak a töredékével elintézik ezt."
Annál azért jóval tovább tart az! Kritikának valóban kritika de nem rosszindulatú!
"Tehát akkor nem lehet értelmezni és egy az egyben el kell vetni azt az jézusi példázatot, amiben a jó és rossz gyümölcsöket különbözteti meg?"
Neked ez jött le belőle? Ez sajnálatos! A gyümölcs, mint fogalom egy gyűjtőszó és több dologra utal nem csak egyre. Én írtam konkrétumot!
"Csak mert akárhogyan is értelmezzük, de éppen csak élet és halál között tesz különbséget Jézus!"
Igen! A kérdés az hogy Jézus mikor beszélt arról hogy létre lesz hozva egy szervezet amely majd képviseli Istent és a szócsöve lesz?!
"A Biblia szerint pedig sohasem volt Isten előtt elfogadható az, ha az emberek egyszerűen csak a "hitük szerint" cselekszenek."
Zsidók 11:6 Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.
- Hite szerint cselekszik ugye? Ne láss már bele olyat ami nincs is ott!
"Ugyanis ezzel a szellemmel ott kellett volna maradniuk az első keresztényeknek a zsidók között és Jézus hívó szavára nem hallgatni! Hiszen tagadhatatlan, hogy a zsidók között is voltak "jó gyümölcsöt" termő fiatalok."
A gyümölcsök egy gyűjtőszó én pedig konkrétumot hoztam fel! Érthető?
"De vajon miért nem voltak mégsem jó helyen ha olyan jó gyümölcsöt teremtek?"
A Jehova tanúi fiatalok jó helyen vannak! De még is mit csinál a fiatal Jehova tanúja? Mindig lead egy bizonyos óraszámot hogy a vének ne piszkálják, de valójában vagy nem is prédikált vagy jóval kevesebbet! (ezt ő maga mesélte el)
Pedig jó helyen van illetve volt, mert aztán már kilépett.
A másik fiatal minta tanúként viselkedik, de nem mindig attól függ hogy kikkel is van egy társaságban! Pedig jó helyen van.
Más az ha valaki hite szerint cselekszik és más az ha valaki úgymond jó helyen van!
Az jó kezdet ha valaki a hite szerint nem részegeskedik, nagyon jó kezdet.
De felhoznám az első századi keresztényeket. Olyan dolog is volt köztük ami még a nemzetek között sem. Pedig jó helyen voltak! Vagy vitatod ezt?
"A "jó hirük" van inkább olyan demokratikus irányjelző, pedig a kereszténység nem demokratikus."
Demokratikus? Hát te nagyon sokat filozofálgatsz. Szerintem ezért látsz olyan dolgokat is amelyek ott sincsenek!
"Figyelembe lehet venni a jó hírű Tanúkat, az de nyilván nem a világ megítélése számít, hanem az igaz keresztényi közösségé."
Te jó ég! Te olyat látsz ami nincs is ott, de ami ott van azt meg nem látod!
Ennél jobban már hogy kérdezzem?
Az volt a kérdésem hogy idézem: "Hogy van ez Jehova tanúinál?"
Hogy jutottál el a világhoz? Komolyan? Ha egy Jehova tanúját felkérnek szolgálatra akkor azt vizsgálják hogy milyen véleménnyel vannak róla a világiak?
Egyáltalán hogy jutott eszedbe ekkora hülyeség?
"Milyen a születésnap szellemisége?"
Az eredete miatt nem is lehet tiszta.
Ez segíthet, mivel a téma elég komplex:
"Nagyon kíváncsi lettem! Milyen szellemi szennyeződést okoz a cigaretta?"
A pszichikai függőség nem az?
"Ez egy egyéni dolog és akkor ezek szerint nem korrekt!"
Nem, ez nem egyéni dolog, ez egy jellemző szellemi beállítottság. A fogalmazás sem csupán egy emberről szól, akit netalán általánosítva használtam fel.
"Ha ilyen nagy az egység akkor vajon az egyes tanúk viselkedése akkor általánosítható?"
Az egység a bibliai isteni igazságok és a világ megosztó tényezői felé mutatott semleges álláspontjukra vonatkozik elsősorban. Ez az istenszeretetükből fakad. Ez a szeretet nem alkuszik meg a vallásos tévtanok elfogadásában vagy megtartásában, hiszen jól tudják, hogy az vagy, amit megeszel. Vagyis minden rossz gyümölcs visszavezethető azokhoz a káros szellemi táplálékokhoz, amelyek többsége teljesen ártalmatlannak tűnik a hívek milliói előtt. De az ok/okozat törvényét nem lehet elkerülni.
"nincs különbség egy hajszálnyi sem Jehova tanúi egyháza és más egyházak között a tagokat illető viselkedés terén."
Ha nem lenne különbség, akkor minden egyház hívei egyformán cselekednének és ugyanazt a választ adnák az élet kérdéseire. De van különbség és erről szól Jézus jó és rossz gyümölcsökről szóló példázata!
Az adományozás folyamata, útja és célja részletesen le van írva könyveikben, folyóirataikban és más irodalmaikban. Lehet hogy videó is van róla, nem tudom.
Abban viszont teljesen biztos vagyok hogy a különböző célokra szánt önkéntes adományokat minden célra maradéktalanul felhasználják! Erre mérget mernék venni. Mivel hogy évente ezres nagyságrendben építenek Királyság termeket, kongresszusi termeket, vagy a helyi fiókhivatalokat korszerűsítik.
Mindenben rekord méretű munkát végeznek! A nyelvek száma is minden mástól összehasonlíthatatlanul magasabb. Most már több mint ezer nyelven folyik a munka az egész földön. A munka óriási és nem kell perselyezni hozzá.
Én nem vagyok Tanú, nem tudok pontosan egy helyi Királyság terem építésének a pénzügyi hátterét, de hazánkban is gyakran fordul elő, hogy egy gyülekezet saját Királyság teremre gyűjtött pénzét ki kell egészíteni a Tanúk központjának. Tehát ez az a pénz, amit havi részletben visszafizetnek.
Itt egy elég részletes leírás erről:
A néha változó, már réges-régen csak kisebb kiigazításokat pedig teljesen szélsőséges méretűre nagyítod, pedig szó sincs erről. Sőt, az ahogyan előadod sohasem volt! És annak is megvolt az oka. Minden változásnak utána lehet nézni a honlapon kronológia sorrendben.
Idézném magam:
"A Biblia szerint pedig sohasem volt Isten előtt elfogadható az, ha az emberek egyszerűen csak a "hitük szerint" cselekszenek."
A válaszod:
"Zsidók 11:6 'Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.'"
Csakhogy hit és hit között, istenkép és istenkép, valamint az ebből származó cselekedetek között óriási különbség van! Ez a való világ. És ez nem pusztán személyes kérdés, hiszen őszinte hívő minden egyházban van. Csakhogy nagyon nem mindegy hogy kihez, mihez, milyen szellemi eledelhez őszinte és hűséges valaki!
Ezt te is jól tudod hiába akarsz összemosni mindenkit mindenkivel.
"Jézus mikor beszélt arról hogy létre lesz hozva egy szervezet amely majd képviseli Istent..."
Szerintem itt nem "képviseletről" van szó, hanem inkább tanúskodásról.
Ehhez pedig SZERVEZET kell! Mint ahogyan ez az első században is meg volt, mégha az adott körülmények miatt nyilvánvalóan nem is léphettek magasabb szintre. Aki ezt tagadja, az a bibliát tagadja. Igen, az egész bibliát, hiszen a Bibliából kitűnik, hogy Jehova mindig is szervezetten vezette szolgáit. Ez az ószövetségi szövegekben egyértelmű, de nincs ez másként az Újszövetségben sem. Ha olvasod a bibliát, nem szabadulhatsz attól a benyomástól, hogy a keresztények szervezett imádati formában éltek. Kifejezett parancsot kaptak, hogy jöjjenek össze istenimádat céljából (Zsidók 10:24, 25). Ha tehát az első évszázadban éltél volna, mint Jehova igaz imádója, neked is ehhez a keresztény szervezethez kellett volna tartoznod.
Felvetődik a kérdés: Vajon Jehova több szervezetet is felhasznált egy időben, vagy mindig csak egyet egyszerre? Noé napjaiban csak Noé és vele a bárkában levő családja élvezte Jehova védelmét és élte túl a Vízözönt (1Péter 3:20). Ennek megfelelően az első században se volt két vagy több keresztény szervezet. Isten csak eggyel ténykedett. Csupán „egy Úr, egy hit, egy keresztség” volt (Efézus 4:5). Jézus napjainkra is azt jövendölte meg, hogy csupán egy forrása lesz az Isten népe szellemi oktatásának.
Jézus királyi hatalomban való jelenlétéről szólva ezt mondta: „Ki valójában a hű és értelmes rabszolga, akit az ő ura a háziszolgák fölé kijelölt, hogy kellő időben kiadja nekik az eledelüket? Boldog az a rabszolga, akit az Ura, amikor megjön, ilyen munkában talál. Bizony mondom nektek, összes javai fölé kinevezi őt” (Máté 24:45–47).
Vidiripi
"Az eredete miatt nem is lehet tiszta."
Ki döntötte el hogy nem lehet tiszta? Ha eredet alapján nézzük a dolgot akkor a házasságot jelképező gyűrű pogány eredetre vezethető vissza!
Az összetartozás pogány jelképét viselik az újjaikon világszerte a házas emberek. Köztük sok millió Jehova tanúja is.
Sőt van egy másik pogány szokás is amely az esküvőhöz köthető. Ez pedig a menyasszonyi fátyol. Ez a szokás azért alakult ki hogy a rossz szellemeket távol tartsák a menyasszonytól.
Pogány eredet ezért nem is lehet tiszta!
És lehetne még folytatni a sort mert millió dolog van ami pogány eredethez köthető.
És Jehova tanúi is használják vagy teszik ezeket a dolgokat, úgy mint bárki más!
- Ezek a dolgok miért számítanak tisztának amikor ugyan az az eredetük?
"Ez segíthet, mivel a téma elég komplex:"
Hogy mi az álláspontja az Őrtorony szervezetnek azt tudom. Az érdekelne te hogy látod a dolgot!
"A pszichikai függőség nem az?"
Tőlem kérdezed? Hát te állítottad hogy szellemi szennyeződést okoz a cigaretta így neked kellene tudnod!
De ha még te is bizonytalan vagy benne akkor miért írsz róla?
"Nem, ez nem egyéni dolog, ez egy jellemző szellemi beállítottság."
Igen valóban az! Pontosan olyan ez mint amikor megkérdezel egy Jehova tanúját arról hogy a Biblia írja e hogy a születésnap tiltott.
Azt fogja válaszolni hogy igen. Azért mert ilyen a szellemi beállítottsága az Őrtorony doktrína miatt! Mivel a Biblia nem tiltja, egyszerűen nem foglal állást a kérdésben.
"Az egység a bibliai isteni igazságok és a világ megosztó tényezői felé mutatott semleges álláspontjukra vonatkozik elsősorban. Ez az istenszeretetükből fakad."
Dehogy abból fakad! Ez az Őrtorony doktrínából fakad! Én is elhittem ezeket a dolgokat mindaddig amíg nem találkoztam olyan hívőkkel akik nem vállaltak katonai szolgálatot és nem Jehova tanúiról van szó. Ugyan is ők tették mindezt úgy hogy az egyházuk nem várta el tőlük hogy ne legyenek katonák. Ők a hitük alapján döntötték ezt el és nem azért mert elvárás az egyház vagy gyülekezet részéről.
"Ez a szeretet nem alkuszik meg a vallásos tévtanok elfogadásában vagy megtartásában, hiszen jól tudják, hogy az vagy, amit megeszel."
De igen megalkuszik! Van aki jobban bírja a megalkuvást van aki kevésbé bírja jól.
Mint az a fiatal aki beírta az óraszámokat csakhogy nyugta legyen.
De vannak olyanok is akik azért alkusznak meg hogy ne veszítsék el a családjukat. Van aki bírja ezt a kettős életet van aki nem.
"Vagyis minden rossz gyümölcs visszavezethető azokhoz a káros szellemi táplálékokhoz, amelyek többsége teljesen ártalmatlannak tűnik a hívek milliói előtt. De az ok/okozat törvényét nem lehet elkerülni."
Igen ez magyarázat sok Jehova tanúja viselkedésére. Folyamatosan rossz szellemi táplálékot kapnak a nem ihletet forrásból. Hiszen folyton kiigazításra szorul a szellemi táplálék tehát folyton romlottat kapnak a tanúk még ha kismértékben is romlott!
"Ha nem lenne különbség, akkor minden egyház hívei egyformán cselekednének és ugyanazt a választ adnák az élet kérdéseire."
Ácsi! Nem a válaszokra adott kérdésekről van szó. Hanem a viselkedésről. És a kettő nem ugyan az! Az a Jehova tanúi közösség ahová jártam volt ott egy férfi. Nagyon szépen tudott megválaszolni egy-egy kérdést. Azt válaszolta amit kellett. És még is mi történt? Összejött egy másik nővel megcsalva ezzel a feleségét és tette mindezt úgy hogy Jehova tanúja volt. Értelem szerűen ki lett közösítve ami teljesen jogos volt! De ugyan azokat a válaszokat adta mint bármelyik másik tanú! Abban hiba nem volt!
Nem! Nincs különbség, minden egyházban vannak ilyen esetek Jehova tanúi egyháza sem kivétel.
"De van különbség és erről szól Jézus jó és rossz gyümölcsökről szóló példázata!"
A példázat egyénekről szól és nem csoportokról. Én egyházról írtam nem tűnt fel? Hogy lehet hogy ezt nem látod pedig ott van, ami nincs ott azt meg odaképzeled?
"Az adományozás folyamata, útja és célja részletesen le van írva könyveikben, folyóirataikban és más irodalmaikban. Lehet hogy videó is van róla, nem tudom."
Mit mondott Jézus a tanítványainak amikor kiküldte őket? Azt mondta talán hogy vigyetek magatokkal nem ihletett kiadványokat és árasszátok el vele a világot?
Ráadásul ezek az irodalmak gyorsan elavulnak, na de mit is vár olyan szellemi tápláléktól amit Isten nem áld meg. Azoknak az embereknek az írásait nagyon is megáldotta Isten, akiknek több száz évvel később is ugyan úgy aktualitása van az általuk írottaknak napjainkban is mint megírásukkor volt!
"Abban viszont teljesen biztos vagyok hogy a különböző célokra szánt önkéntes adományokat minden célra maradéktalanul felhasználják! Erre mérget mernék venni."
Ó igen, persze hogy felhasználják. Ezekből az adományokból fizetik ki a milliós kártérítéseket is amit a bíróság ítélt meg az áldozatoknak és persze a bírósági tárgyalás költségeit is ebből fizetik.
"Mivel hogy évente ezres nagyságrendben építenek Királyság termeket, kongresszusi termeket, vagy a helyi fiókhivatalokat korszerűsítik."
Nézzük a tényeket!
- Csökken a gyülekezetek száma ami azt jelenti hogy nem kell annyi királyság terem is. Sőt attól hogy van egy gyülekezet az nem jelenti azt hogy kell nekik egy felépített királyságterem is. Mivel teszem azt a létszám nem indokolja!
2022 - gyülekezetek száma világszerte: 117 960
2021 - gyülekezetek száma világszerte: 119 297
2020 - gyülekezetek száma világszerte: 120 387
2019 - gyülekezetek száma világszerte: 119 712
2018 - gyülekezetek száma világszerte: 119 954
2017 - gyülekezetek száma világszerte: 120 053
2016 - gyülekezetek száma világszerte: 119 485
2015 - gyülekezetek száma világszerte: 118 016
2014 - gyülekezetek száma világszerte: 115 416
2013 - gyülekezetek száma világszerte: 113 823
2012 - gyülekezetek száma világszerte: 111 719
- Igen voltak olyan évek amikor tényleg ezres nagyságrendben épülhettek a királyság termek. De ez megváltozott és az elmúlt 3 évben csökken, méghozzá rohamosan. És tudok olyanról is amikor eladták a királyság termet itt Magyarországon is történt ilyen!
- Óvatosan azzal a méreggel nehogy tényleg hasson! Ne tegyél felelőtlen kijelentéseket!
"Mindenben rekord méretű munkát végeznek! A nyelvek száma is minden mástól összehasonlíthatatlanul magasabb. Most már több mint ezer nyelven folyik a munka az egész földön."
Abban valóban rekordméretű munkát végeznek hogy nem ihletett kiadványokkal árasszák el az embereket!
Az Őrtorony a saját kiadványait terjeszti és az adományok nagy része is erre megy el. Nem győzőm hangsúlyozni hogy nem ihletett és gyorsan elavuló kiadványokra. Olyan kínai cucc jellege van, olcsó de nem tart sokáig!
- De mond csak, hány nyelvre fordították le Isten szavát a Bibliát?
Isten gondot fordított arra hogy az ihletés alatt született írások fent maradjanak. Pedig szó szerint tűzzel vassal próbálták ezt akadályozni és nem csak a hívőket ölték meg de az Írásokat is pusztították. De még is fent maradt.
Van egy egy világméretű szervezet amelynek csak és kizárólag egyetlen feladata van a Biblia lefordítása mindenféle nyelvre!
126 országban dolgoznak és több mint 2400 nyelven készülnek Biblia fordítások.
Újra kérdezem hány nyelven fordította le az Őrtorony a Bibliát?
- Isten miért hozna létre egy olyan szervezetet amely nem ihletett és gyorsan elavuló információt terjeszt?
Ezzel szemben itt van egy olyan szervezet amely az Ő szavát fordítja mindenféle nyelvekre és Isten szava nem avul el!
Ráadásul olyan nyelveken is - amit nem győzők hangsúlyozni - amelyek nem léteztek írott formában. Tehát ki kellett találni az írott formáját.
- Ebben vajon rekordméretű munkát végeznek? Könnyen kijelentesz dolgokat de be vagy csapva. A világból nagyon keveset látsz és abból még kevesebbet hogy Isten hogyan is tevékenykedik és mit munkálkodik.
- Persze Istennek nem kell beszámolnia arról hogy mit csinál Ő szuverén! De néha még is engedi hogy az ember meglásson dolgokat! Ne feledd több mint 2400 nyelven készülnek mennye Atyánk által ihletett Biblia fordítások világszerte.
Itt Magyarországon is folyik a munka! Persze nem magyar nyelvű fordításokat készítenek hiszen abból van már több is.
"A munka óriási és nem kell perselyezni hozzá."
Írtam hogy Jehova tanúinál nincs perselyezés, jóval kifinomultabb módon csinálják.
"Én nem vagyok Tanú, nem tudok pontosan egy helyi Királyság terem építésének a pénzügyi hátterét, de hazánkban is gyakran fordul elő, hogy egy gyülekezet saját Királyság teremre gyűjtött pénzét ki kell egészíteni a Tanúk központjának.Tehát ez az a pénz, amit havi részletben visszafizetnek."
Tudom hogy előfordul. De gondolj már bele! Adományoznak arra hogy Királyság terem épüljön valahol. Majd ezt az ADOMÁNYOZOTT PÉNZT VISSZA KELL FIZETNI!
Milyen adomány az amit vissza kell fizetni? Az nem adomány! Az vagy hitel vagy kölcsön! Nagyon nem ugyan az!
- Megpróbálom szemléltetni. Meghívsz egy rászorulót mondjuk ebédre. Majd közlöd vele hogy az ebéd költségeit majd vissza kell fizetnie! De te még is adománynak nevezed az így elköltött összeget, amit persze vissza kell fizetnie az illetőnek idővel.
"A néha változó, már réges-régen csak kisebb kiigazításokat pedig teljesen szélsőséges méretűre nagyítod, pedig szó sincs erről."
Néha változó? Kisebb kiigazítások? Azért nem egészen olyan kicsik azok és nem is olyan régiek. Egy kb. 140 éve
"És annak is megvolt az oka. Minden változásnak utána lehet nézni a honlapon kronológia sorrendben.
A "Hű és értelmes rabszolga" Máté 24:45 ehhez az igei részhez már 8 alkalommal fűztek értelmezést az Őrtorony szervezet Vezetői.
Vajon mi alapján kellett megváltoztatni a tanítást? Addig bújták a lexikonokat hogy 8 alkalommal jöttek rá hogy tévednek? Vagy épp a Bibliát addig bújták?
"Csakhogy hit és hit között, istenkép és istenkép, valamint az ebből származó cselekedetek között óriási különbség van! Ez a való világ."
Igen! De te azt írtad hogy soha sem volt elfogadható. Ez nem igaz! Elfogadható Isten előtt az az ember aki keresi őt hittel, még akkor is ha van amit nem jól tud.
Nikodémusz kereste Jézust, titokban! Jézus nem zavarta el! Mit mond neki Nikodémusz?
János 3:2 Eljött Jézushoz éjjel, és azt mondta neki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul, mert senki sem tehet ilyen jeleket, amelyeket teszel, csak ha az Isten van vele.
- Ezt jól hitte Nikodémusz? Igen!
- Mindent jól tudott? Nem! Sőt egyszer meg is kérdezi tőle Jézus.
János 3:10 Jézus így felelt: Te Izráel tanítója vagy, és nem tudod ezeket a dolgokat?
- Isten mindenkit elfogad olyannak amilyen ha Őt keresi! Mert Isten a szeretet. De az a baj hogy sokan csak eddig mondják el a dolgokat. De mennyei Atyán nem csak szeret hanem Ő igazságos is és tiszta, tehát szent! Már pedig az élő Isten nem vállal közösséget a bűnnel. Elfogadja az embert de nem akarja hogy olyan állapotban maradjon amilyenben hozzá ment vagy ahogy Isten "megtalálta"!
- Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra! Isten az orvos és ő nem csak tüneti kezelést hajt végre hanem teljesen meggyógyít, már persze ha hagyja neki az illető! Szabad akarat!
"Csakhogy nagyon nem mindegy hogy kihez, mihez, milyen szellemi eledelhez őszinte és hűséges valaki!"
Teljesen egyetértünk. A nem ihletett írásokat úgy előadni hogy azok Istentől vannak komoly hiba. A szervezet Isten szó csövének kiáltja ki magát, milliókat félre vezetve ezzel.
"Szerintem itt nem "képviseletről" van szó, hanem inkább tanúskodásról."
Azt állítja magáról hogy Isten szervezete, szócsöve!
Nem ihletett tanúskodásról van szó hiszen olyanról is tanúskodnak ami aztán megváltozik. Mert kiderül hogy téves!
"Ehhez pedig SZERVEZET kell!"
Nem kell! Jézus nem hozott létre semmiféle szervezetet és még is elküldte a tanítványait!
Jézus a feltámadása után sem hozott létre szervezettet!
"Mint ahogyan ez az első században is meg volt, mégha az adott körülmények miatt nyilvánvalóan nem is léphettek magasabb szintre."
A Mindenható Isten a menynek és földnek teremtője akit akadályoznak a körülmények!
- Lukács 19:40 Ő azonban így válaszolt: Mondom nektek, hogy ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.
- Na ennyit a körülményekről! Istent nem befolyásolják a körülmények! Hahó jó reggelt, ébresztő! Amikor kihozta az izraelitákat Egyiptomból a körülmények miatt el kellett volna pusztulniuk. Erre mi történt?
Isten megváltoztatta a körülményeket és a fáraó pusztult el seregével együtt!
Na tényleg ennyit a körülményekről!
"Aki ezt tagadja, az a bibliát tagadja."
Hát én pedig határozottan tagadom. A körülményeket az ember látja akadálynak és nem Isten. Amikor Izrael 12 kémet küldött hogy kikémleljék az Ígéret földjét.
A 12-ből 10 a körülményekre tekintett csak kettő nem. Te a 10-be tartozol!
"Igen, az egész bibliát, hiszen a Bibliából kitűnik, hogy Jehova mindig is szervezetten vezette szolgáit."
Igen, szervezetten ez vitán felül áll, de nem szervezeten keresztül.
"Ez az ószövetségi szövegekben egyértelmű, de nincs ez másként az Újszövetségben sem."
Persze hogy nincs, sőt olyannyira nincs másként, hogy az Újszövetségi Írásokban le van írva hogy kell egy gyülekezet ügyeit intézni!
"Ha tehát az első évszázadban éltél volna, mint Jehova igaz imádója, neked is ehhez a keresztény szervezethez kellett volna tartoznod."
Jehovának biztos nem! Mivel ez a szó akkoriban nem létezett! És ez amúgy meg nem is név valójában hanem egy kreált szó. Amit emberek találtak ki!
Jahve imádója inkább!
"Felvetődik a kérdés: Vajon Jehova több szervezetet is felhasznált egy időben, vagy mindig csak egyet egyszerre?"
Nem a jó kérdés vetődik fel.
- Tedd fel magadnak a kérdést amit már feszegettem.
- Isten miért hozna létre egy olyan szervezetet, amely nem ihletett és gyorsan elavuló kiadványokat terjesztene az Ő szava helyett?!
De azt is felteheted kérdésként hogy: - Isten miért hozna létre egy olyan szervezetet ahol újságkihordókat képeznek illetve most már honlap népszerűsítőket. Ami szintén nem ihletett!
Miért hagyná hogy a szervezet amely elvileg a "nevét" viseli folyton tévedésben legyen és kiigazításokra szoruljon újra és újra ugyan abban a tanításban?
"Ennek megfelelően az első században se volt két vagy több keresztény szervezet."
Egyetlen szervezet sem volt keresztény az első században, gyülekezetek voltak!
"Jézus napjainkra is azt jövendölte meg, hogy csupán egy forrása lesz az Isten népe szellemi oktatásának."
A nem ihletett kiadványok? Ugye ezt te sem hiszed el?
A Biblia az igen!
"Boldog az a rabszolga, akit az Ura, amikor megjön, ilyen munkában talál."
Kérdés az hogy vajon, megjött-e már?
"Ha eredet alapján nézzük a dolgot akkor a házasságot jelképező gyűrű pogány eredetre vezethető vissza!"
Csakhogy a születésnap kezdete az asztrológia miatt volt fontos. Ez na is erősen jelen van a világ társadalmaiban, de a gyűrűvel kapcsolatosan ilyen hamis tan nincs! És a Biblia nem a születésünk napját, hanem éppen a halálunk napját tartja fontosabbak. Nem a halál miatt természetesen, hanem mert akkor már kiderül, hogy milyen nevet szereztünk Isten előtt.
"...megkérdezel egy Jehova tanúját arról hogy a Biblia írja e hogy a születésnap tiltott.
Azt fogja válaszolni hogy igen."
Tudod azért mert te általánosítasz, még a tapasztalat mást mutat. A Tanúk általában biztosan nem mondanák, mert pontosan tudják hogy mit írnak az Írások erről.
Ahogyan elmondtam, ez is olyan alapelv, amelyet azért tartanak fontosnak a Tanúk, mert a Biblia szellemében több szempontból negatív. Olyan mint pl a cigaretta. De számtalan olyan tevékenység és szokás van ma, amelyet a Biblia konkrétan nem tölt, hiszen ha mindent felsorolna, ami bűn, sok könyvtár kellene! Meg a másik hogy sok olyan konkrét dolog van, amely akkor nem létezett, de a szentírási alapelvek alapján pontosan tudjuk, hogy bűn lenne tenni, vagy vele élni!
"Ugyan is ők tették mindezt úgy hogy az egyházuk nem várta el tőlük hogy ne legyenek katonák. Ők a hitük alapján döntötték ezt el..."
Tehát ők ugye úgy születtek, hogy bennük volt a hit, ami alapján elutasították a katonai szolgálatot? 🥴
Ugyan kérlek! Ez egy nagyon átgondolatlan érvelés. Sajnos én ez mögött az "érved" mögött a rosszindulatot látom. Tudod miért? Mert azzal akarod ekézni a Tanú fiatalok bibliai meggyőződésen alapuló hitét, hogy arra vetemedsz, hogy kétségbe vonod a személyes meggyőződésüket és döntésüket!
Ha az adott egyház teológiájában nincs benne az a krisztusi szellem, amely szerint az igaz keresztényeknek nem szabad engedni hogy nemzeti, etnikai vagy politikai megosztottságban éljenek, ami természetes módon vezet ellenségeskedésekhez egymás és mások ellen, akkor annak az egyháznak a hívei egészen biztosan a világ szellemét követve élnek és gondolkoznak.
Ha pedig benne van ez a krisztusi alapelv és ezt tanítják a híveiknek, akkor az adott egyház természetűen állást foglalt ebben a kérdésben Krisztus oldalán, ami azt jelenti, hogy nyilván az igazság megismerési folyamatában benne van az egyház szellemisége, ami egy bizonyos irányba tereli a hívők szellemét. Amennyiben ez a bibliai igazság, akkor jó gyümölcsök várhatók, ha a hívők is elfogadják azt.
Ez egyszerű ok/okozati törvény.
És akik a katonai szolgálatot elfogadják egy olyan egyház tagjaként, amely megengedi, sőt elvárja a nemzeti alapon történő szolgálatot (pl a kötelező sorozás miatt), nos közöttük nyilván sok olyan is van, aki nem örül neki, és egyáltalán nem szívből teszi, és csak azért, mert az egyházától azt tanulta, hogy milyen kötelessége a haza védelme.
De egy olyan kisegyház hívő tagja, ahol elutasítják a katonai szolgálatot, már csak olyanok fognak állást foglalni ez mellett, akikben valóban megvan az Isten iránti szeretet, és megértették a döntésük okát és miértjét. Azt nem tagadják meg csak úgy, mert az egyháza "elvárja". Hiszen az ezzel járó börtön, vagy a még súlyosabb retorzió miatt csak azok jutnak el erre a döntésre, akikben tényleg meg van a krisztusi szellem valamilyen formája.
Persze ez egy jó közös alap lehetne a néhány olyan vallásos SZERVEZET számára, akik hívei így cselekszenek, de sajnos az egyéb szellemi tartalom elválasztja őket. Nekem is van anyai ágon sok rokonom, akik nazarénusok, bár ez inkább az idősebb korosztályra volt jellemző, a fiatalok közül sokan már nem azok (anyu is az volt lánykorában), tehát jól ismerem a felfogásukat.
Hiába a fegyveres katonai szolgálat megtagadása, még ebben sem voltak egységesek a Tanúkkal.
De sajnos sok egyéb tanításban sem.
Te több helyen egyszerűen általánosítasz! Ahogyan már mondtam, nem az emberi gyengeségek és az egyéni esendőségről beszélek, ami van minden egyházban (bár nem mindenhol jár a megbánás nélküli bűnökért kiközösítés), hanem az egyházak teológiai szelleme, a szervezeti szintű gyümölcsökről van szó!
"A példázat egyénekről szól és nem csoportokról."
Fákról és azok sok gyümölcséről van szó. Tehát nyilván nem egyénekről beszél Jézus. Már csak azért sem, mert mint vallásos csoport az egységre és szervezeti együttműködésre buzdított, nem arra, hogy egyéni magányos prédikátorok gyümőlcsözzenek.
Ebből is nyilvánvaló és egyértelmű hogy az egyre több gyülekezet egységes szervezeti rendbe tartozott! Nem pedig szabad szellemű, egymástól független gyülekezetek formájában éltek, hiszen az teljesen ellent mond az egységnek.
Ez az egységes szervezeti rend egyáltalán nem ördögtől való, hiszen a keresztény gyülekezetek és az egész szervezeti rend a zsidó közösségek mintája alapján épült fel. Ők sem egymástól független gyülekezeteket alkottak. A zsidó szekták pedig nem voltak példa semmi pozitívra.
Vidiripi
"Csakhogy a születésnap kezdete az asztrológia miatt volt fontos."
A menyasszonyi fátyol meg a gonosz szellemek miatt!
"Ez na is erősen jelen van a világ társadalmaiban, de a gyűrűvel kapcsolatosan ilyen hamis tan nincs!"
Attól még ugyan úgy pogány szokás, tőlük lett átvéve. Millió ilyen dolog van.
De a tényen akkor sem változtat, a Biblia nem foglal állást a születésnap kapcsán. Mindössze mint eseményt említi. De azt viszont határozottan tudjuk hogy a gyilkosságot egyértelműen elítéli!
A Bibliai születésnapos leírásokban egyetlen szó sem esik mágiáról vagy asztrológiáról. A Biblia nem köti össze a kettőt!
"És a Biblia nem a születésünk napját, hanem éppen a halálunk napját tartja fontosabbak."
Inkább az újonnan való születésünk napját.
János 3:7 Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: Szükség nektek újonnan születnetek.
"Tudod azért mert te általánosítasz, még a tapasztalat mást mutat. A Tanúk általában biztosan nem mondanák, mert pontosan tudják hogy mit írnak az Írások erről."
És mit írnak az Írások erről? Ha nem konkrétan kérdezed őket, akkor az jön elő hogy gyilkosság történt a születésnapi ünnepsége. Úgy állítva be mintha ez a születésnap ünneplésének a következménye lenne. De természetesen nem az!
"Meg a másik hogy sok olyan konkrét dolog van, amely akkor nem létezett, de a szentírási alapelvek alapján pontosan tudjuk, hogy bűn lenne tenni, vagy vele élni!"
A születésnap az nem ilyen. A részegség a dorbézolás stb. azok igen.
De lehet ünnepelni az ilyenek nélkül is!
Egy hívő ember nem ihat alkoholt! Mondja olyan aki nem hívő. De ihat alkoholt a hívő ember is, nem azzal van a baj!
De attól hogy ihat alkohol nem jelenti azt hogy innia is kell!
"Tehát ők ugye úgy születtek, hogy bennük volt a hit, ami alapján elutasították a katonai szolgálatot?"
Nem, ők katonának születtek csak meggondolták magukat és elkezdtek hinni!
"Ez egy nagyon átgondolatlan érvelés."
Mi más is lehetne! :D :D :D
"Sajnos én ez mögött az "érved" mögött a rosszindulatot látom."
Ezen nem csodálkozom. Te már többször láttál olyat ami nem volt ott. De ami ott volt azt meg nem láttad meg!
"Mert azzal akarod ekézni a Tanú fiatalok bibliai meggyőződésen alapuló hitét, hogy arra vetemedsz, hogy kétségbe vonod a személyes meggyőződésüket és döntésüket!"
Baj van! Ugyan is én ezt nem a tanú fiatalokra írtam.
- Te tényleg olyan dolgokat látsz amik nincsenek ott. Ami ott van azt meg nem látod. Hogy a francban van ez? Nem értem!
Olvasd már el megint az adott részt de valahogy lehetnél figyelmesebb vagy nem is tudom. Vagy olvasd el többször. Tényleg nem tudom honnét szedted ezt a nézetedet, mert én nem írtam ilyesmit a tanú fiatalokról, nem kellene összemosni a dolgokat!
„Ha az adott egyház teológiájában nincs benne az a krisztusi szellem, amely szerint az igaz keresztényeknek nem szabad engedni hogy nemzeti, etnikai vagy politikai megosztottságban éljenek, ami természetes módon vezet ellenségeskedésekhez egymás és mások ellen, akkor annak az egyháznak a hívei egészen biztosan a világ szellemét követve élnek és gondolkoznak.”
- Ez egy hibás érvelés! Nem a teológiában kell benne lennie, a hívek ne a teológiát tanulmányozzák hanem Isten ihletett szavát a Bibliát! Ez a legnagyobb baj az Őrtoronnyal. Az Őrtorony tagjai nem a Bibliát tanulmányozzák, hanem az Őrtorony teológiát a nem ihletett kiadványokban!
Ennek fordítva kellene működnie és a hívő közösségekben ez fordítva is működik.
- A hitéletet ne a teológia szabályozza, nem ihletett kiadványok alapján ,hanem a Biblia! A mindennapi életünket, az emberi hagyományokat és gyakorlatokat az Íráson keresztül kell átszűrni. Mint legfőbb tanácsadó, a szentírás részleteiben és egészében a legtökéletesebb isteni igazságot közli velünk. Ebből lehet megismerni Istent (amit nem tudsz meg róla a teremtésművéből) az örök élethez vezető utat, stb.
A teológiából az emberei tévedéseket ismerheted meg, azt bőségesen!
„És akik a katonai szolgálatot elfogadják egy olyan egyház tagjaként, amely megengedi, sőt elvárja a nemzeti alapon történő szolgálatot (pl a kötelező sorozás miatt), nos közöttük nyilván sok olyan is van, aki nem örül neki, és egyáltalán nem szívből teszi, és csak azért, mert az egyházától azt tanulta, hogy milyen kötelessége a haza védelme.”
Ilyesmiről szó sem volt! Nagyon messze vagy attól amit én írtam! Nem várja el a katonai szolgálatot de azt se elvárás, hogy meg kell tagadnia. Ennek ellenére nem egy olyan idősebb testvérem van aki börtönbe került azért mert megtagadta a katonai szolgálatot. És természetesen amikor jött a lehetőség a polgári szolgálatra akkor már azt választották. De hitükből fakadóan tették ezt nem azért mert az egyházuk elvárása volt!
„De egy olyan kisegyház hívő tagja, ahol elutasítják a katonai szolgálatot, már csak olyanok fognak állást foglalni ez mellett, akikben valóban megvan az Isten iránti szeretet, és megértették a döntésük okát és miértjét. Azt nem tagadják meg csak úgy, mert az egyháza "elvárja".”
Ámen!
Nagyon szépen megfogalmaztad! És pontosan ez az oka annak hogy nem kell hogy elvárás legyen az egyház részéről, mivel ez hitből fakad és ezért teszi amit tesz! Megjegyzem nem kell kifejezetten kisegyházhoz tartozni. Úgynevezett népegyház tagja is tagadta már meg a katonai szolgálatot hitéből kifolyólag és került ez miatt börtönbe! Mennyei Atyánk munkálkodását, nem befolyásolják a körülmények. Ő alakítja a körülményeket!
- Istennek gondja volt arra hogy fent maradjon az Ő ihletet szava és arra is gondja van ,hogy minden emberhez eljusson az anyanyelvén! Több mint 2400 nyelven folyik a fordítás világszerte, hogy az Ő ihletett szava minden emberhez eljuthasson.
1Timóteusz 2:3 Mert ez jó és kedves dolog a mi megtartó Istenünk előtt, 4 aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság ismeretére.
„Nekem is van anyai ágon sok rokonom, akik nazarénusok, bár ez inkább az idősebb korosztályra volt jellemző, a fiatalok közül sokan már nem azok (anyu is az volt lánykorában), tehát jól ismerem a felfogásukat.”
Te nem úgy irkáltál sok mindent ahogyan azt Jehova tanúi szokták. Így már érthető a dolog!
„Ahogyan már mondtam, nem az emberi gyengeségek és az egyéni esendőségről beszélek, ami van minden egyházban (bár nem mindenhol jár a megbánás nélküli bűnökért kiközösítés), hanem az egyházak teológiai szelleme, a szervezeti szintű gyümölcsökről van szó!”
Erről beszéltem én is! Hogy ez minden egyházban megvan és nem különbek Jehova tanúi sem egy hajszálnyit sem. Ennek ellenére még is úgy adják elő vagy legalábbis sok tanú úgy adja elő mintha ők különbek lennének.
Teológiai szelleme? Te ebbe vagy belebolondulva! Nem az egyház üdvözít vagy ha úgy jobban tetszik, ment meg! Nem egy adott egyház irányvonalát kell követni. A Bibliának kell lennie a vezérfonalnak! Nincs olyan hogy szervezeti szintű gyümölcs! Minden embernek szüksége van megváltásra. Nem csoportos megváltás van hanem egyéni. Minden egyénnek dönteni e kell hogy elfogadja vagy sem. Nem egy csoport dönti el az egyén sorsát! És nem is fogja helyettesíteni az egyén hitét egy csoport! Hiába vagy a csoport tagja ha nem hiszel!
„Fákról és azok sok gyümölcséről van szó.”
Valójában emberekről van szó és a cselekedeteik a gyümölcsök!
„Tehát nyilván nem egyénekről beszél Jézus.”
Valójában igen, egyénekről beszél, minden embernek meg kell teremnie a gyümölcsöket!
Máté 3:8 Teremjetek azért megtéréshez illő gyümölcsöket, (mondja Keresztelő János)
„Már csak azért sem, mert mint vallásos csoport az egységre és szervezeti együttműködésre buzdított, nem arra, hogy egyéni magányos prédikátorok gyümőlcsözzenek.”
Az egyéneknek kell megteremnie a gyümölcsöket az életében. Nem a vallásos csoportnak! Nem csoport nevek vannak az életkönyvében!
„Ebből is nyilvánvaló és egyértelmű hogy az egyre több gyülekezet egységes szervezeti rendbe tartozott! Nem pedig szabad szellemű, egymástól független gyülekezetek formájában éltek, hiszen az teljesen ellent mond az egységnek.”
Krisztus által lesz egység és nem szervezet/egyház által! Senki nem mondja, hogy egymástól teljesen függetlenek a gyülekezetek!
„Ez az egységes szervezeti rend egyáltalán nem ördögtől való, hiszen a keresztény gyülekezetek és az egész szervezeti rend a zsidó közösségek mintája alapján épült fel.”
A gyülekezeti szervezettség és rend Istentől való! Leíratta az Ő ihletet szavában! Te is olvashatod!
Nem a zsidó közösségek mintája alapján épül fel. És újfent írom hogy senki nem állította hogy a gyülekezetek teljesen függetlenek lennének egymástól.
"Folyamatosan rossz szellemi táplálékot kapnak a nem ihletet forrásból. Hiszen folyton kiigazításra szorul a szellemi táplálék tehát folyton romlottat kapnak a tanúk még ha kismértékben is romlott!"
Ez nem igaz. A forrás a Biblia! Annak az értelmezése pedig nem tévedhetetlen -mint sehol és senki esetében sem. Ám a bibliai igazságok megállapításában (ahhoz képest, ahonnan indulni kellett, vagyis a sok sátáni hazugság és téves értelmezéstől) és annak a világ elé tárásában egyedülállóak a Tanúk. Ez a vád nagyon a felsőbbrendűséget sejteti.
"Azoknak az embereknek az írásait nagyon is megáldotta Isten, akiknek több száz évvel később is ugyan úgy aktualitása van az általuk írottaknak napjainkban is mint megírásukkor volt!"
Kikről beszélsz? A Bibliaírókról? Mert akkor nézz szét, hogy mennyiféle, egymásnak ellentmondó változat van egyes sarkalatos tanításokban!
A kártérítésekkel kapcsolatban megint nem mondasz igazat! Ez azért is abszurd, mert senkinek az esetleges bűnéért sem fognak fizetni a Tanúk, főleg nem adományokból. Bármit is irkálnak és hazudnak egyesek.
"De ez megváltozott és az elmúlt 3 évben csökken, méghozzá rohamosan. És tudok olyanról is amikor eladták a királyság termet itt Magyarországon is történt ilyen!"
A népességük viszont nőtt. Biztosan a járvány is beleszolt, összevontak egyes termeket, de ha még lesz idő, nőni fog a létszám is és a valószínűleg a gyülekezetek száma is.
"Az Őrtorony a saját kiadványait terjeszti és az adományok nagy része is erre megy el. Nem győzőm hangsúlyozni hogy nem ihletett és gyorsan elavuló kiadványokra."
Ez ostobaság! Akár egy 80-as évekből származó kiadványt is olvas az ember, ugyanazt olvassa! Ami eltérés van, az nem igazán számottevő! Ez pedig az idő előrehaladtával még ennél is kevesebb.
"Van egy egy világméretű szervezet amelynek csak és kizárólag egyetlen feladata van a Biblia lefordítása mindenféle nyelvre!
126 országban dolgoznak és több mint 2400 nyelven készülnek Biblia fordítások."
Készülnek vagy készen van 2400 nyelven? Melyik fordítást másolják és a tejes bibliát? Kik ők? Csak mert egy 2017-es katolikus hírportál szerint a teljes bibliát (akkor) kb 650 nyelvre fordították le.
A Tanúk ezt írták 2011-ben a világ összes kiadásáról és az összes nyelven való megjelenéséről:
A becslések szerint 6 milliárd példányt nyomtattak belőle (részben vagy egészben) több mint 2400 nyelven.
A Tanúk jelenleg több mint 210 nyelvre adták ki részben vagy egészben az Új világ fordítást. De ez csak az ÚV-fordítás, nem mindenféle fordításvariáció. Nyilvánvaló, hogy ez a munka sokkal nehezebb és lassabb, hiszen ehhez egy nyelven egyszerre több képzett fordítónak is rendelkezésre kell állnia. Jehova Tanúi nagyon szigorú feltételeket szabnak ebben. Nem véletlen hogy a magyar fordításra is éveket várni kellett.
Vidiripi
"Ez nem igaz. A forrás a Biblia!"
Olvasol olyat a Bibliában, hogy "vezető testület, teokratikus hadviselés, óraszám, munkajelentés, bírói bizottság?
Ez pont olyan mint a háromság, az sincs benne.
"Ám a bibliai igazságok megállapításában (ahhoz képest, ahonnan indulni kellett, vagyis a sok sátáni hazugság és téves értelmezéstől) és annak a világ elé tárásában egyedülállóak a Tanúk. Ez a vád nagyon a felsőbbrendűséget sejteti."
Indulniuk kellett? Mond csak, Isten tanúkövének kikiáltott egyiptomi piramis, 1914, hű és bölcs rabszolga majd hű és értelmes rabszolga amely a tanúk szerint prófécia, mindenki más szerint példázat, Russelnek voltak jóslatai, Krisztus visszatérése kapcsán a katolikus egyháznak nem voltak ilyen jóslatai.
Más egyházak értelmezéséről beszélsz miközben volt egy csomó olyan értelmezése Russelnek amiket ő maga talált ki és tévesnek is bizonyult sok más egyébbel egyetemben.
Azt pontosan tudjuk hogy Jézus hogyan hívta el a tanítványokat!
De Russel mikor és hol beszél arról hogy őt hogyan hívtal el Jézus szolgálatra?
- A keresztelkedési kérdések egyikében is benne van.
Szellemtől vezérelt szervezet. Hogyan vezérel ez a szellem ha ennyi tévedés van? Vagy Isten nem képes megértetni magát a teremtményeivel?
"Mert akkor nézz szét, hogy mennyiféle, egymásnak ellentmondó változat van egyes sarkalatos tanításokban!"
Inkább neked kellene szétnézned. De ha a logikád csak addig jut el hogy a sarkalatos tanításokat látod meg akkor inkább meg se próbáld. Nem fogod megtalálni azt ami valóban értékes, mert nem keresed!
"A kártérítésekkel kapcsolatban megint nem mondasz igazat! Ez azért is abszurd, mert senkinek az esetleges bűnéért sem fognak fizetni a Tanúk, főleg nem adományokból. Bármit is irkálnak és hazudnak egyesek."
Szerinted amikor a katolikus egyháznál elindultak a bírósági perek és a bíróságok pénzbeli kártérítést ítéltek meg. Akkor szerinted az milyen pénzből lett kifizetve?
Te magad is elismerted, idézem: "Ahogyan már mondtam, nem az emberi gyengeségek és az egyéni esendőségről beszélek, ami van minden egyházban..."
- Szóval akkor miből gondolod hogy ezt illetően Jehova tanúi különbek?
A másik dolog meg az hogy nem csak irkálnak, hanem a hírekben is be számoltak róla az USA-ban. Nézz utána te magad!
- De bizony fizetnek mivel a bíróság kötelezi a szervezetet. Biztos ismerős az hogy jogi osztály. Minek a szervezetnek jogi osztály ha nem kell jogi dolgokkal foglalkozniuk? És elfelejted azt a tényt is hogy a szervezet egy hatalmas nagy ingatlan vagyonnal is rendelkezik. Még is miből lettek azok az ingatlanok vásárolva, miből lettek az épületek felépítve ha a szervezet egy non profit szervezet?
- Adományokból! És mivel a tagok nem különbek másoknál bizony követnek el mindenféle dolgokat! Az áldozatok pedig a szervezetet perelték be, hogy miért? Mert a szervezet adja a belső szervezeti utasításokat és a vének azok alapján járnak el. Van olyan amit fel is olvasnak az összejövetel alkalmával. De nem minden szervezeti levél szól a nyilvánosságnak. Van olyan amelyik kifejezetten csak a véneknek szól.
Azt tudtad hogy ha gyermek molesztálás történik akkor azt jelenteni kell a szervezetnek is? És bizony nagyon sok esetben az volt a szervezeti tanács hogy ne vonják be a rendőrséget. Sőt volt olyan is amikor 2 tanú kellett volna ahhoz hogy a szervezet elfogadja hitelesnek a vádat. Ugye az ilyen esetek közönség előtt szoktak történni? Abszurd!
De a hatóságok egy kicsit másképp foglalkoznak az ilyen ügyekkel és mást tekintenek bizonyítéknak is.
- Persze sokan megúszták, de fejlődik a technika, már nem olyan egyszerű megúszni az ilyen ügyeket ha jelentik a hatóságoknak.
- Megjegyzem a szervezet is kezd már másként állni a dologhoz, de igen csak lassú a változás. De jó sok pénzüket elvitte. Bocsánat, sok adományt elvitt a
kártérítés.
- Ne egyetlen országban gondolkodj barátom, és ne pár ezer emberre gondolj.
A tanúk de sokszor elmondják hogy aszem, 240 ország és területi egység!
és hogy több mint 8 millióan vannak.
"Akár egy 80-as évekből származó kiadványt is olvas az ember, ugyanazt olvassa! Ami eltérés van, az nem igazán számottevő! Ez pedig az idő előrehaladtával még ennél is kevesebb."
Hogyan olvashatná ugyan azt amikor megváltoztak a tanítások?
Te nagyon gyorsan kijelentesz dolgokat, előbb át kellene gondolnod!
Sőt van nem is egy olyan kiadvány amit egyszerűen kivontak a forgalomból.
Miért vonták ki ha nincs vele semmi gond? Ne kell elhinned ezeket a dolgokat, nézz utána!
Jobb ha te magad mert akkor majd legalább szembesülsz az igazsággal!
"Készülnek vagy készen van 2400 nyelven?"
Leírtam! Keresd meg és olvasd el újra, de vagy 3-szor! A poén az hogy még idézted is tőlem. Csak úgy átfutod amit írok vagy el is olvasod. Mert kezdem úgy gondolni hogy nem igazán olvasod el.
"Melyik fordítást másolják és a tejes bibliát?"
2400 nyelv esetében ezt lehetetlen megmondani. Törekszenek a teljes Bibliát lefordítani!
Általában az Újszövetséget szokták előbb elkészíteni! Az ilyen munkához nem kicsi szaktudás kell. Kiválóan kell beszélni azt a nyelvet amire fordítanak és azt is amiről fordítanak! Általánosságban a héber és görög nyelvű szövegek alapján készül a fordítás.
„Csak mert egy 2017-es katolikus hírportál szerint a teljes bibliát (akkor) kb 650 nyelvre fordították le.”
Már az is nagy kérdés számomra hogy miért pont egy katolikus portál információit vetted alapul.
De sokkal nagyobb rejtély számomra az hogy miért pont egy 2017-es adattal jössz elő?
- Minimum 5 évről van szó.(év elején vagyunk) Szóval ennyi idő alatt szerintem sok munkát el lehet végezni! És bizony el is végeztek sok munkát!
- A 2022 elejéig, illetve az akkori adatok alapján 719 nyelven érhető el a teljes Biblia!
„A Tanúk jelenleg több mint 210 nyelvre adták ki részben vagy egészben az Új világ fordítást.”
Részben vagy egészben 3524 nyelvre fordították le a Bibliát.
„De ez csak az ÚV-fordítás, nem mindenféle fordításvariáció.”
Az Ú.V.F. kiadták görög nyelven is, na az tényleg egy fordításvariáció! Vajon héberül is kiadták?
„Nyilvánvaló, hogy ez a munka sokkal nehezebb és lassabb, hiszen ehhez egy nyelven egyszerre több képzett fordítónak is rendelkezésre kell állnia.”
Ebben 100% egyetértünk.
„Jehova Tanúi nagyon szigorú feltételeket szabnak ebben. Nem véletlen hogy a magyar fordításra is éveket várni kellett.”
Szerintem jóval prózaibb oka van a dolognak. Nem volt meg a szakember gárda! Biblia fordítókat nem lehet csak a szögről úgy leakasztani! Pedig olyan szépen megfogalmaztad a feltételeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!