Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Jehova Tanúi miért nem...

A Jehova Tanúi miért nem járnak más felekezetek, vallások templomaiba, szent helyeire téríteni?

Figyelt kérdés

Azt mondják, hogy a házalást az őskeresztényektől, meg ókeresztényektől vették át, ahogy hirdették a más vallásúaknak Jézus tanításait, meg hogy a történelmi keresztény felekezetek mind hamisak, a zsidó vallás is eltorzult és nem igaz, mert tagadják a megváltást, meg a többi vallás (iszlám, keleti vallások) is rossz, ők képviselik az igaz hitet.

Akkor miért nem mennek a keresztény templomokba, zsinagógákba, Jeruzsálemben a siratófalhoz, kápolnákba, más/egyéb szent helyekre stb. prédikálni, téríteni? Miért nem mennek a keresztény templomokba felszólalni az általuk bálványnak vélt dolgok ellen, mint Illés a Baál-bálvány, meg Astarte-bálvány ellen? Miért nem mennek téríteni azokhoz a keresztényekhez, akik a tanúk szemszögéből hamisan követik Jézust? Miért nem mennek a zsinagógákba, meg a siratófalhoz prédikálni a zsidóknak? Miért nem mennek egyéb vallási szent helyekre, kápolnákhoz stb. téríteni?

2023. febr. 4. 15:58
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
88%

Mert akkor olyan dolgokkal találkoznának, amik az ő mesevilágukba nem illik bele. Fogták valamelyik Bibliafordítást, és átfordították úgy, ahogy nekik tetszik.

Pl. úgy értelmezték a vér megevésének tiltását, hogy nem adhatsz vért.

2023. febr. 6. 22:06
 12/34 anonim ***** válasza:
20%

Jehova Tanúi szinte mindenféle hitnézetből kerülnek ki, tehát jól ismerik ezek szokásait és hitrendszereit.

A bibliafordításokról meg csak annyit, hogy gyakorlatilag szinte a világ összes fordítását használják, ha kutatni kell. A magyar nyelvű "Érveljünk" könyvben is 27 különböző fordítás szerepel.

2023. febr. 6. 22:34
 13/34 anonim ***** válasza:
26%

11-es! Ez éppúgy elmondható bármelyik felekezetről: azért nem mennek be a katolikus papok az iszlám mecsetbe, " Mert akkor olyan dolgokkal találkoznának, amik az ő mesevilágukba nem illik bele"

És fordítva....

Ez nem volt egy átgondolt hozzászólás - viszont a kritikus szándék tökéletesen látszik. Csak sajnos még annak is szánalmas.

2023. febr. 9. 10:59
 14/34 anonim ***** válasza:
31%

Vidiripi

Azért van itt egy prózaibb ok is!

- Jehova tanúi azért nem járnak más felekezetek templomaiba téríteni, mert nem tehetik meg! Az Őrtorony szervezet azt tanítja hogy az összes vallás a tanúkon kívül Nagy Babilonhoz tartozik ezért tilos. Sőt ha kiderülne hogy egy tanú másik egyház összejövetelén járt akkor még felelősségre is vonhatnák és legdurvább esetben kirakják a tanúktól.

A szervezetnek az egyik célja az hogy amennyire csak lehet különbözzön a többi vallástól. Ezért van saját Biblia fordításuk is.

Bár erősen kétlem hogy bárkit is meg tudnának "téríteni" egy másik egyház templomában!

- Azt is megjegyzem hogy Jézus tanított zsinagógában, sőt fel is olvasott!

És Jézus tanítványai az apostolok is tanítottak zsinagógában. Pál apostol még be is járta a görögök vallási helyeit!

De elképzelni azt hogy egy Jehova tanúja egy másik egyház összejöveteli helyén tartson előadást, elégé abszurd. Hogy engedélyezne ilyesmit az Őrtorony szervezet az meg még abszurdabb!

2023. febr. 9. 16:33
 15/34 anonim ***** válasza:
0%

"Jehova tanúi azért nem járnak más felekezetek templomaiba téríteni, mert nem tehetik meg!"

Ez egy csúsztatás! Te itt szándékosan mosod össze a 'tanúskodást' a 'részvétellel'. Tanúskodni BÁRHOL lehet, ahol jogilag megengedett. De mivel a Biblia nem engedi meg ökumenizmust, nem fognak más vallásos szervezetek összejövetelein részt venni. Mint ahogyan más egyházak papjai sem fognak a Királyság teremben tanítani, hiszen "mi közössége..."

"A szervezetnek az egyik célja az hogy amennyire csak lehet különbözzön a többi vallástól. Ezért van saját Biblia fordításuk is."

Ez nem igaz! Tény hogy az ókori zsidók az igaz Istent imádták, amikor éppen nem lázadoztak. Ez az Isten EGY Isten, mindenféle háromság nélkül. Az emberben, akit teremtett pedig nincs semmiféle halhatatlan és láthatatlan "testrész" sem, és az erre épülő pokol tüzet, mint helyet, vagy "állapotot" sem tanítja a Szentírás! Ezenkívül tiltott volt az imádatukban bármiféle bálvány használata és kizárólagos önátadást várt el Isten tőlük. Nem szédeleghettek más irányba.

Ezekkel a tanításokkal -még ha nem is minddel voltak egyedülállóak, de a főbb dolgokban jelentősen eltértek a környezetükben élőktől. Ez a keresztény korszakban is szembetűnő volt. Az igaz vallás mindig is jelentősen eltért a világ jellemző vallásos hitétől, hiedelmeitől.

Ez már csak azért is így kell hogy legyen, mert a jézusi jó és rossz gyümölcsöket termő fák között éppen csak az élet és a halál a különbség! Ehhez viszont nem éppen apró kis csekélységbeli eltérések vannak a két oldalt tanító és cselekvő csoport között.

Jézus úgy tudom zsidó volt? Taníthatott a zsinagógában? Nyilván igen, mert különben nem tette volna meg.

Úgy tudom hogy a zsinagógában bármelyik istenfélő zsidó részt vehetett a felolvasásban és az írásszövegek megmagyarázásában.

Igaz Jézus arról is jövendölt, hogy a követőit meg fogják korbácsolni a zsinagógákban (Mt 10:17; 23:34; Mk 13:9), és kizárják, kiközösítik őket (Jn 16:2).

2023. febr. 9. 20:12
 16/34 anonim ***** válasza:
86%

Vidiripi

"Ez egy csúsztatás! Te itt szándékosan mosod össze a 'tanúskodást' a 'részvétellel'."

Neked a propaganda annyira beágyazódott hogy már olvasni sem tudsz? Nézd csak mit írtam!

"Jehova tanúi azért nem járnak más felekezetek templomaiba téríteni..."

- Kiemelem a lényeget! TÉRÍTENI- tehát nem azért hogy részt vegyenek egy másik egyház Istentiszteletén!

"Tanúskodni BÁRHOL lehet, ahol jogilag megengedett. De mivel a Biblia nem engedi meg ökumenizmust, nem fognak más vallásos szervezetek összejövetelein részt venni."

Nagyon jó! Akkor már csak azt kellene elárulnod hogy még is hol van a csúsztatás abban amit írtam?

Én leírtam hogy a tanúk nem tehetik meg! Te meg leírod részletesebben, hogy mi ennek az oka.

"Mint ahogyan más egyházak papjai sem fognak a Királyság teremben tanítani, hiszen "mi közössége..."

- Ebben tévedsz! Méghozzá hatalmasat! A helyzet az hogy bizony ha felkérnék más egyházak igehirdetőit hogy tartsanak meg egy alkalmat a Királyság teremben, Jehova tanúinál, hidd el hogy lenne olyan aki vállalná! Egy költői kérdés!

- Jehova tanúi hívnának másik egyháztól igehirdetőt?

De van még egy kérdés.

- Vajon mit tennének Jehova tanúi ha valaki oda állna a Királyságteremben a szószékre és elkezdene igét hirdetni? (természetesen nem Jehova tanúja)

"Ez nem igaz!"

De igen, igaz! Tanítás beli különbségek vannak. Ha nem lennének akkor nem lehetne több egyházról beszélni. Nem a tanításokra gondoltam, de tény és való hogy vannak szélsőséges tanítások Jehova tanúinál.

"Jézus úgy tudom zsidó volt? Taníthatott a zsinagógában? Nyilván igen, mert különben nem tette volna meg."

Ó igen Jézus valóban zsidó volt. De azt honnét veszed hogy csak úgy taníthatott a zsinagógában?

Van egy történet a Lukács evangéliumában amiben le van írva hogy Jézusról kedvező hír terjedt el és csak ezután kezdett el tanítani a zsinagógákban.

- Egyébként volt hogy Jézus tanított a zsinagógában és olyat mondott ami haragra gerjesztette az ott lévőket. Kiűzték Jézust a zsinagógából és leakarták taszítani a szikláról.

2023. febr. 10. 16:24
 17/34 anonim ***** válasza:
47%

Mivel meghazudtoltál, így idétlek:

"Jehova tanúi azért nem járnak más felekezetek templomaiba téríteni, mert nem tehetik meg! Az Őrtorony szervezet azt tanítja hogy az összes vallás a tanúkon kívül Nagy Babilonhoz tartozik ezért tilos. Sőt ha kiderülne hogy egy tanú másik egyház összejövetelén járt..."

Azt a valótlan állítás tetted (hogy finoman fejezzem ki magam), hogy tilos lenne tanúskodni más egyházak híveinek, engednék az összejöveteli helyeken és hogy a Tanúk

2023. febr. 10. 17:35
 18/34 anonim ***** válasza:
47%

Tehát ha engednék az összejöveteli helyeken és hogy a Tanúk tiltják ezt. Ez hazugság!

A következő állításodhoz pedig arról szólt hogy egy Tanú egy másik egyház összejövetelén járt... Vagyis itt már nem a szolgálatról beszélsz, hanem egy másik egyház összejövetelének a látogatásáról. Erre is írtam hogy nem teszi egyetlen hithű Tanú sem.

2023. febr. 10. 17:41
 19/34 anonim ***** válasza:
47%

"- Ebben tévedsz! Méghozzá hatalmasat! A helyzet az hogy bizony ha felkérnék más egyházak igehirdetőit hogy tartsanak meg egy alkalmat a Királyság teremben, Jehova tanúinál, hidd el hogy lenne olyan aki vállalná! Egy költői kérdés!"

Nem tévedtem, mert a Tanúk nem hívnak olyanokat, akik hamis vallásos tanokat tanítanak és ebből kifolyólag kisebb-nagyobb mértékben a gyümölcseik sem krisztusi szelleműek.

----

Nem tudom mit tennének, de ez porcikáció lenne, amit szerintem jogilag lehet kezelni.

----

És már megint letagadod azt, amit írtál!

"A szervezetnek az egyik célja az hogy amennyire csak lehet különbözzön a többi vallástól. Ezért van saját Biblia fordításuk is."

Erre írtam hogy nem igaz, mert ez így hazugság!

A jelentős eltérés nem azért van, hogy "különbözzenek", és értelemszerűen az Új világ fordítás sem ezért született, hogy egyszerűen csak "különbözzön" a többitől.

És nincsenek "szélsőséges" nézeteik sem. Bár aki így gondolja, az valláson kívüli világi, vagy bármilyen kisegyház tagja is, túlságosan közel van a hitehagyott kereszténység szellemiségéhez, amelynek bőven vannak közös vonásaik, és amely sok szempontból szintén közel van a világi gondolkozáshoz. Hiszen ha az első századi keresztényeket ért vádakat vesszük alapul - amelyek fel vannak jegyezve a szentírásban, akkor nem csoda hogy ők is "szélsőségeseknek" voltak beállítva, hiszen jelentősen különböztek az akkori társadalmi normáktól. Ez na is így van, sőt!

Milyen kedvező hír van Jézusról és hogyan van ez ok/okozati összefüggésben a zsinagógában való tanítással?

2023. febr. 10. 18:22
 20/34 anonim ***** válasza:
84%

Vidiripi

"Azt a valótlan állítás tetted (hogy finoman fejezzem ki magam), hogy tilos lenne tanúskodni más egyházak híveinek,..."

Ilyet nem írtam! Azt írtam hogy más egyházak ÖSSZEJÖVETELÉN nem tanúskodhatna hiszen nem mehetne el egy ilyen összejövetelre.

- Félreértetted amit írtam!

Teszem azt utcán, munkahelyen vagy épp az otthonában persze hogy tanúskodhat más vallású egyénnek és bizonyára fog is.

Kíváncsi vagyok!

- Te eltudsz képzelni olyan esetet, amikor egy Jehova tanúja valamelyik másik egyház ÖSSZEJÖVETELÉRE elmegy és ott tart egy előadást?

"Tehát ha engednék az összejöveteli helyeken és hogy a Tanúk tiltják ezt."

Az Őrtorony szervezet tiltja azt, hogy más egyháza összejöveteleire elmenjen egy Jehova tanúja! Mivel hogy Nagy Babilon részének tartja az Őrtorony!

"A következő állításodhoz pedig arról szólt hogy egy Tanú egy másik egyház összejövetelén járt...Vagyis itt már nem a szolgálatról beszélsz, hanem egy másik egyház összejövetelének a látogatásáról."

Ha kiderülne hogy ott járt. Feltételes a dolog és nem azt jelenti hogy ez meg is történt!

Nos ha szolgálni megy valaki az is látogatás. Én egyetlen látogatásra gondoltam és nem rendszeresre. Illetve egyetlen előadásra!

"Nem tévedtem, mert a Tanúk nem hívnak olyanokat, akik hamis vallásos tanokat tanítanak és ebből kifolyólag kisebb-nagyobb mértékben a gyümölcseik sem krisztusi szelleműek."

Ha hívnák őket akkor lenne olyan aki elmenne! Nem azért nem hívják őket mert senki nem menne el.

"Nem tudom mit tennének, de ez porcikáció lenne, amit szerintem jogilag lehet kezelni."

- Mi az a "porcikáció"?

"És nincsenek "szélsőséges" nézeteik sem."

Nem értünk egyet és nem vagyok ezzel egyedül. Vannak!

Az egyik ilyen szélsőséges nézet hogy Jézus angyal!

A másik, miszerint a Biblia elítéli a születésnapot! Azért tartom szélsőségesnek mert nincs ilyen a Bibliában. Ez nem azt jelenti hogy akkor meg kell tartani a születésnapot!

"Bár aki így gondolja, az valláson kívüli világi, vagy bármilyen kisegyház tagja is, túlságosan közel van a hitehagyott kereszténység szellemiségéhez, amelynek bőven vannak közös vonásaik, és amely sok szempontból szintén közel van a világi gondolkozáshoz."

Azért vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt a dolgot. Nézzük a szellemiséget!

Tény és való hogy minden egyház esetében vannak illetve lennének kivetni való dolgok, egyik sem tökéletes, természetesen Jehova tanúi sem.

Tapasztalataim szerint Jehova tanúi egy kicsit utópisztikusan gondolnak a szervezetükre.

- De az igazság az hogy köztük is előfordul minden. Nincs kivétel!

Tehát szellemiség!

Elképesztő módszer az ahogy az Őrtorony csinálja. Nincs egyetlen másik egyház sem amely így csinálná. Jehova tanúitól hallottam azt hogy náluk nincs perselyezés. És valóban, náluk nincs. De mi van helyette?

- Összejöveteli alkalom keretében van Őrtorony tanulmányozás. És mi a tanulmányozás témája? Az adományozás! Azt tanulmányozzák Jehova tanúi világszerte hogy mit és hogyan lehet adományozni a szervezetnek! Pl. mondjuk ingatlant! És ez az Őrtorony cikk minden egyes évben tanulmányozásra kerül.

De ezzel nincs vége. Hiszen az összejöveteleken elhangzik más egyéb formában is az hogy adományozzanak a tagok. A kongresszusokon minden nap többször is elmondják hogy adományozzanak. Az adományokról szóló kongresszuson elhangzó jelentést pedig ember legyen a talpán aki megérti.

Ezek személyes tapasztalatok, mivel meghívtak elmentem és nem is egyszer!

Szóval olyan nagyon szájbarágós kinézete van a dolognak vagy inkább írjam azt hogy nyomásgyakorlás?

"Hiszen ha az első századi keresztényeket ért vádakat vesszük alapul - amelyek fel vannak jegyezve a szentírásban, akkor nem csoda hogy ők is "szélsőségeseknek" voltak beállítva, hiszen jelentősen különböztek az akkori társadalmi normáktól."

Dolgozik az agyadban a propaganda azt amit eddig beléd sulykoltak. De a helyzet az hogy nem a világtól eltérő viselkedésről van szó. Sőt az egy természetes és dicséretes dolog.

Én pl. nem tartom szélsőséges viselkedési formának azt hogy a tanú fiatalok, NEM buliznak hétvégén részegen vagy drogosan.

De azt azért had szögezzem le hogy ezzel nincsenek egyedül más egyházak fiataljai sem tesznek ilyesmit. Más egyházak fiataljai is a hitük szerint cselekszenek és megtermik a jó gyümölcsöket.

"Milyen kedvező hír van Jézusról és hogyan van ez ok/okozati összefüggésben a zsinagógában való tanítással?"

Hogy van ez Jehova tanúinál? Kiket szoktak felkérni arra hogy tartsanak előadást?

Lehetséges hogy azokat akiknek úgymond jó hírük van? Előfordulhat hogy ez közrejátszik a döntésben?

2023. febr. 11. 07:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!