Miért nehéz ezt elhinni? „A hit… a nem látható dolgokról való meggyőződés” Héberek 11:1.
Nem láttom a levegőt, gravitációt mégis bizonyított a léte. Nem hiszem, hanem tudom, hogy van.
Nem mindegy, hogy meg vagy gyöződve arról, hogy valami igaz vagy be van bizonyítva. Elöbbi esetén lehet az téves is.
De leírhatnád mik azok a bizonyítékok amiket nem vizsgáltak eddig.
De vizsgálták, valamiért mégis nem Isten alkotásának tekintik. Pedig Isten korábban beszélt róla, illetve íratta le, mint azt az ember felfedezte. pl-
A Föld és a világegyetem kora.
A tudósok úgy 4 milliárd évre teszik a Föld korát, a világegyetemet pedig 13-14 milliárd évesre becsülik. A Biblia nem közli, hogy mikor jött létre a világegyetem. Sehol sem ír arról, hogy a Föld mindössze néhány ezer éves lenne. A legelső verse így szól: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet” 1Mózes 1:1. Ez az általános megállapítás teret enged annak, hogy a tudósok a jól megalapozott tudományos elvek mentén állapítsák meg a világegyetem korát.
A Föld lakhatóvá tétele
Mózes első könyvének első fejezete a „nap” szóval utal azokra a fázisokra, amelyekben Isten előkészítette a Földet a sokféle életforma számára. Ebben az egyszerű leírásban az ember megjelenése jelentette a csúcspontot. A Biblia nem határozza meg, hogy mennyi ideig tartott a hat teremtési „nap”. Nyitva hagyja a lehetőséget a tudósok számára, hogy kutassák őket, és megállapítsák, hogy milyen hosszúak voltak. Azt biztosan tudjuk, hogy 24 óránál jóval tovább tartottak.
A Föld helyzete
A Biblia azt írja, hogy a Föld „a semmire (van) függesztve” Jób 26:7. Sehol sem említ olyasmit, hogy a bolygónk egy óriás vállán, elefántok hátán vagy egy teknősbékán nyugodna, ahogy az ókorban sokan hitték. A Biblia ehelyett teret enged a tudományos kutatásnak. Nikolaus Kopernikusz és Johannes Kepler leírták, hogyan mozognak a bolygók a Nap körül egy láthatatlan erő hatására. Később Isaac Newton rámutatott, hogyan irányítja a gravitáció a testek mozgását az űrben.
Betegségek megfékezése és higiénia
Mózes 3. könyvében arról olvashatunk, hogy milyen utasításokat kaptak az izraeliták, hogy megelőzzék a fertőző betegségek terjedését. Például el kellett különíteniük a betegeket. Az 5Mózes 23:12, 13-ban feljegyzett törvény a higiéniára vonatkozott: előírta, hogy az izraeliták a táboron kívül ássák el az ürüléküket. A tudósok és az orvosok csak az utóbbi 200 évben ismerték fel, hogy milyen fontosak az ilyen intézkedések.
Az itt említett bibliai gondolatokat sok száz évvel ezelőtt jegyezték fel. Hogyan jutottak a Biblia írói ilyen pontos információ birtokába, amikor az ő idejükben még a legtanultabb emberek sem tudtak ilyesmiről? A Biblia szerzője, Isten így válaszol erre a kérdésre: „ahogy az egek magasabbak a földnél, úgy az én útjaim is magasabbak a ti útjaitoknál, és gondolataim a gondolataitoknál” Ézsaiás 55:9.
"De ha annyi meggyőző bizonyíték van a Teremtő létezésére, akkor miért nem hisznek benne sokan?"
Tudnál mondani néhányat?
Amit idáig idéztél, az nem erre bizonyíték.
A hit pedig nem tudás, és nem bizonyosság. Erről csak nagyon buta emberekkel szoktak vitázni.
"De vizsgálták, valamiért mégis nem Isten alkotásának tekintik. "
Nem valamiért. Azért mert nem volt semmi ami azt bizonyítaná, mutatná, hogy van bármilyen teremtő.
Amit utána leírtál az konkrétan a semmivel egyenlő.
"Nem láttom a levegőt, gravitációt mégis bizonyított a léte. Nem hiszem, hanem tudom, hogy van." - Valóban ahogyan írod, a levegőt és a gravitációt kénytelen az ember tudomásul venni, mert ez nélkül nem élhetne. Nem is ez a kérdés! Inkább annak elismerése, hogy ezeket Isten létre. A Biblia eleje leírja.
"A hit pedig nem tudás, és nem bizonyosság. Erről csak nagyon buta emberekkel szoktak vitázni." - Isten nem vitatkozik az emberrel soha, csak támogtja, segíti az információival. Neked is elmondja: "A hit a remélt dolgokba vetett megalapozott bizalom, és a nem LÁTHATÓ DOLGOKRÓL való MEGGYŐZŐDÉS"
"Inkább annak elismerése, hogy ezeket Isten létre. A Biblia eleje leírja."
Amiket beidéztél azokban semmi extra nincsen. Ami tartalmazna valami extra információt, hogy bizonyítsa vagy utaljon rá, hogy van Isten.
Úgy szeretem, amikor a jehovások tudományoskodni próbálnak. Egyből a Bibliát akarják elővenni, s eszükbe sem jut, hogy a Szentírás az ÓKORBAN írattatott meg. És az ókori világkép nem felel meg a mostani tudományos ismereteinknek. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan képes egy Jehova tanúja atomfizikát tanulni. Mert arról pl. egy szó sincs a Szentírásban. Vagy az is “hazugság,” mint az evolúció? Én személy szerint a személyes és szándékos szellemi vakság A SZENTÍRÁSSAL VALÓ MAGYARÁZÁSÁT undorító és földhözragadtnak tartom. De ha már becsukjuk a szemünket, akkor, ugye, kell kegyen valami a priori hozzá.
S mielőtt még valaki eretneknek nevez azzal a címszóval, hogy kétségbe vonnám a Szentírás hitelességét, annak javaslom elolvasásra a https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__.. 8-as számú válaszomat. Részletesebben írtam arról, hogy a sugalmazás hogyan egyezteti össze az Isten mindentudását az ember korlátozott ismeretivel.
"A Biblia eleje leírja."
Egy olyan embernek, aki eleve nem hiszi el, hogy a Bibliában leírtak igazak, hiába érvelsz a Bibliával. Ugyanúgy értelmetlen, mintha neked akarná valaki elmagyarázni, hogy nem Jehova létezik, hanem Kegyelmes Allah, hát hiszen azt írja a Korán.
Tehát amikor azt mondod, hogy bizonyítékod van Jehova létezésére, akkor ne várd, hogy azt, hogy "ezt írja a könyvem", bárki is elfogadja bizonyítéknak. Van bármi olyan kézzelfogható bizonyítékod Jehova létezésére, ami nem a Biblián alapul?
Nincsen.
Zitus nem a legélesebb kés a fiókban.
Az írásai a bőven átlag alatti hívőkhöz szólnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!