Öngyilkosság meggyónása. Feloldozhat így a pap?
Ha öngyilkos akarok lenni de szeretném meggyónni akkor elmegyek és beülök a gyóntatófülkébe. Tudom hogy csak elkövetett bűnöket lehet.
De mi van akkor ha úgy ülök be a fülkébe hogy már bevettem egy közepesen lassan ható mérget, túladagoltam valami gyógyszert, vagy elvágom a combartériát vagy a nyaki ütőeret gyónás közben -tegyük fel a pap nem érzi meg a vérszagot? Akkor gyakorlatilag már elkövettem az öngyilkosságot, mert perceim vannak hátra(ennyi idő alatt a mentő sem ér ki). Ennek tudatában feloldozhat a pap az elkövetett bűnöm alól?
Szerinted valaki megbánná azt, hogy előre eltervezi, hogy nem fog tovább szenvedni? Az a baj az előre eltervezett dolgokkal, hogy ha az történik amit akartál pontosan, olyan eredménnyel akkor miért bánnád meg? Ha pedig nem azt akarod, megbánnod akkor pedig nem teszed meg.
Egyébként mindenki haldoklik. Egyrészről nem tudhatod mikor jön még lényeges pillanat (még halálos beteg esetén sem), másrészről mi az a szint amikor fel lenne jogosítva az ember az út levágására?
Sok ember szenved és mindenki tart a halál felé. Miért lenne jogosabb egy halálos beteg öngyilkossága?
Van egyébként egy kiskapu a rendszerben amivel lehet valaki öngyilkos úgy, hogy közben mennybe menjen. De nem akarok ennél konkrétabb tippeket adni.
Főleg, hogy az egész lutri. Ki tudja mit gondol valójában Isten.
Igenis megbánnám mert bűnnek tartom még attól hogy rákényszterül az ember. Másrészt ez nehézség a hozzátartozóknak mindenkinek nehéz testközelből látni az elmúlást, erről a világról a lassú búcsúzás kikészíti az idegrendszert. Gyötrelem ez, meggyónhatom a gondolataimat egy papnak de nem tudna segíteni a szívem meg vérezne arra a gondolatra hogy elszomorítsam őt.
Ha felajánlom a szerveimet átültetésre -lepapírozva. Ha megmentek akár egy embert is az áldozat.
Ha Isten azt mondaná viszont mégis akkor nem szállok vele szembe én megpróbltam mindent.
Dante azt írja az Isteni színjátékban az “előre” gyónásról, hogy nem lehet valamit egyszerre akarni és bánni. Tehát ha meg akarsz tenni valamit, előre eltervezetten, azt nem tudod bánni, ha előre bánod, nem teszed meg.
Egyébként, kérlek, nyugtass meg mindenkit, hogy valójában nem foglalkoztatnak efajta gondolatok!
Lehet igazad van talán összekevertem a sajnálat érzését -mert sajnálnám magamat, és őt is hogy ilyen gyalázatnak teszem ki- a megbánáséval így a gyónásom hatástalan lenne és csak szegény papnak szegném kedvét tettemmel.
Tehát nincs menekvés az írtóztató vég elől semmiképp ha tisztán akarok megtérni Atyámhoz. Egy pap miben tudna segíteni ha felhoznám a témát, gyónás közben hogy lehet másképp feldolgozni az ilyet mit mondhatok neki anélkül hogy elküldene magától?
Ha nem foglalkoztatnának az efajta gondolatok nem kérdeztem volna meg de megnyugtatlak és vele mindenkit aki nyugtalanságot érzett emiatt a kérdés miatt, szándékomban ezek után nincs ilyen tett.
Az ember nem az élet és halál ura, nincs jogunk saját kezünkbe venni ezt a dolgot, ha mégis megtesszük, Isten fölé helyezzük magunkat.
A szenvedésben, nehézségekben is ott van Velünk, és tanítani, tisztítani tud még bennünket utolsó pillanatainkban is. Bármennyire is nehéz, a lelkünk javára válhat, ha szeretjük Őt (Róma 8).
17:ilyen nem hiszem hogy van Magyarországon vagy akár Európán belül a jelenkori években csak ezért meg nem feltétlenül szeretnék elutazni közép afrikáig főleg hogy az oda út többe kerülne mint egy új ébenfafaragott gyóntatófülke, és akkor még nem is beszélünk a test hazaszállítási költségéről és temetéséről.
18:nem gondolom élet halál urának magamat mert saját életemre törnék nem máséra a sajátom felett úgy rendelkezek ahogy jónak látom nem tiltja semmi törvény nem térnék el Isten útjától még legnagyobb szenvedéseimben sem nem míg, eszemnél vagyok. Ha a saját életemmel megmentek több másikat miért ne dobnám el a nemesebb célért annak, és azoknak érdekében akik értékes emberként tovább örökíthetik a hitet Istenben? Erre való a felajánlkozás donornak erre, és a tudomány fejlődésére.
" a sajátom felett úgy rendelkezek ahogy jónak látom"
Pont, hogy nem. Nem dobhatod el mert az Isten szemében bűn. Ezenfelül még a megtartásnak a mikéntje is meg van szabva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!