Vallási kérdés gyerekkel, hogy kezelted volna?
A gyerekek beszélgetnek, az egyik örül magának valamiért, felkiált, hogy "Isten vagyok!". Mire vallásos ismerős elborzadva mereszti a szemét a gyerekedre: "Jézus!" Nézel rá, hogy mi történt "Ez Istenkáromlás volt". Mondod, hogy dehát te meg Jézust mondtál, mire mondja, hogy azt lehet, hozzá fohászkodott, hogy megbocsásson a gyereknek. Mire te mondod: "Mi(te és a gyerek) nem vagyunk vallásosak" mire ő: "de én az vagyok!"
Helyre raktad volna a gyereked az ismerős miatt, hogy ne mondjon ilyen xy néni jelenlétében, mert sérti őt, vagy nem zavartatod magad és mondod, hogy csak egy szófordulat volt. Egyébként én is szoktam ilyeneket mondani, meg hogy Istencsászár, ráadásul szerintem külön vicces volt az elején, hogy még az ismerős is Jézust mondott Isten után, szóval még a nevetés is elkapott, utána fogtam fel, hogy ez komolyan jön az ismerősből.
Vallásos ember jelenlétében "ateistán" viselkedni tiszteletlenség? Erre kell(ene nevelni a gyereket, hogy tartsa tiszteletben más hitét és jelenlétükben viselkedjen annak megfelelően(nem sértve azt szavakkal?) Nem direkt sértette egyébként, ez tök normális kifejezés, mint a király. Végül csendben maradtunk és nem szóltunk egymáshoz egy ideig, egyszerűen nem tudtam mit mondani.
#9 egyrészt miért ne tenné meg később, ha nem szólsz rá hogy Istennek kapcsolatban ne legyenek megjegyzései, másrészt amint az ismerősöd reakciójából is láthatod, nem kell közvetlenül k. Istenezni ahhoz, hogy illetlennek gondolja.
Természetesen egyik példa sem tökéletes. Az anyás példával csak arra akartam rávilágítani, hogy neked lehet hogy egy senki, de nekem azok egyike akik a legközelebb állnak hozzám, akit a legjobban szeretek és az, hogy neked speciel nem az anyád, neked ő senkid, esetleg még gyűlölöd is, nincs jogod se szídni előttem, se megjegyzéseket tenni rá.
Tudom hogy egyáltalán nem sértő megjegyzésnek szánta, de látszólag ez az ismerősödnek mást jelent. Szép a magyar nyelv, annyiféle képpen ki tudjuk magunkat. Szegény angolok vannak abban a helyzetben, hogy van egy "oh my god!" felkoáltásuk és egy egész komoly részét le is fedtük annak a kifejezés készletnek, amivel ki tudják magukat fejezni. Mi viszont szerencsésebb helyzetben vagyunk, tanítsd meg a gyereked más kifejezéseket használni és nem lesz ebből gond.
(#3)
Attól még, hogy jó viszonyban vagytok, továbbra is valláskárosult.
Erre készítsd föl a gyerekedet: tehát arra, hogy kellő óvatossággal bánjon vele.
Kicsit hasonló a dolog ahhoz, mintha elmebeteggel beszélnél. Normális beszélgetés, semmi probléma. De ha meghall egy-két kulcsszót, akkor neked ugrik, és veszekedés, vagy verekedés lesz belőle. Létezik ilyen elmebetegség.
11
"Szegény angolok vannak abban a helyzetben, hogy van egy "oh my god!" felkoáltásuk és egy egész komoly részét le is fedtük annak a kifejezés készletnek, amivel ki tudják magukat fejezni. Mi viszont szerencsésebb helyzetben vagyunk..."
Ez egy mellekszal, de az angoloknak legalabb annyi felkialtasuk van arra, hogy kifejezzek magukat, mint a magyaroknak.
Arrol, hogy valaki csak az "oh, my god"-ot ismeri, nem tehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!