Keresztények (történelmi egyházak)! Mit gondoltok azon felvetésről, hogy a kereszténység nem más, mint rengeteg pogány mítoszból, pogányságból (és a zsidóságból) összegyúrt vallás?
Szerintem ezek a vádak a tudatlanságból és az ismeretek hiányából adódnak.
És a tájékozatlanok elhiszik, mert olyan logikusnak tűnik.
Kérdező
Alátudnád támasztani az állításodat valamivel?
Mert akkor annak mentén el lehetne indulni talán hogy mi benne a tévedés vagy igazság és akkor nem abból állna a kérdés, hogy igaz, nem igaz.
#14.
Nem tom.
"Mennyek országáról, örök életről?"
Egyiptomi és a Viking kultúrában is van halál utáni lét. Olyan hely ahova ha megfelelő életet éltél akkor bekerülhetsz és ott az ottani mércével nézve jó lesz.
#16.
A viking az inkább a görög alvilágra emlékeztet, az egyiptomiban pedig nincs negatív sík. Vagy bekerülsz Ozirisz mezeire, vagy a lelked elpusztul, mert felfalja egy szörny.
Nem is írtam hogy egy az egyben. Amikor egy vallás merít egy másikból akkor nem pont ugyan azt szokták át venni.
De több helyen is van valamilyen "élet" a halál után, több helyen is van hely a halál után ahova be akartak kerülni és ha nem sikerül akkor valamilyen negatív dolog éri őket. Ez a te Oziriszes példádra is érvényes.
De hogy ez azt jelentené hogy a kereszténység merített-e másikból bármennyire is azt nem tudom és nem is nagyon érdekel. Csak gondoltam írok pár példát ami hirtelen eszembe jutott mikor a választ olvastam.
"Például az ellenség szeretetének parancsa melyik pogány vallásban van jelen?"
Például Kr.e. 2000 évvel már megjelent ez a gondolat.
"Ne tégy rosszat ellenségeddel!
Rossz tett helyébe jót cselekedjél!
Ellenséged iránt irgalmas légy!
Soha ne járj a rosszak tanácsán!
Kenyeret szelj az éhezőnek,
bort tölts a szomjúhozónak,
a szűkölködőt fölruházzad,
tiszteld az alamizsna-kérőt –
ott fönn az isten, istene, örvend,
Samas örvend – jóval fizet a jóért!
Segíts a segítséget-kérőn,
tégy jót mindig-örökké!
Szolgáidat túlságosan meg ne terheld!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!