Elmehetek úgy misére, hogy nem vagyok megkeresztelve?
Valamivel több mint egy éve kezdhettem el hinni Istenben, és úgy fogalmaznék hogy éppen folyamatban van a megtérés.
(Tudom-tudom, mit csinálok ennyi ideig, de nem olyan végtelenül egyszerű ez.)
Megkeresztelve nem vagyok. A családomból azt hiszem senki nincs aki hajlandó volna eljönni velem. Az ügyet tovább nehezíti, hogy csak tizenéves vagyok (nagyjából tippelhettek, ha két évvel később lenne már kiírnám a korom:D) tehát nem is tudom ez mennyire lehetséges.
Azt sem tudom hogy amennyiben megtehetem, Protestáns vagy Katolikus Istentiszteletre menjek, mert egyiket sem érzem száz százalékosan a magaménak:/
"Elmehetek úgy misére, hogy nem vagyok megkeresztelve?"
NEEEEEE! Akik meg vannak keresztelve azok kapnak egy szuper képességet. Látják hogy ki nincs megkeresztelve. Ha te belépsz a templomba akkor egyből látják majd rajtad hogy nem vagy megkeresztelve. Mindenki téged fog rosszallóan nézni és ha nem tűnsz el nagyon gyorsan akkor rád támadnak és feláldoznak.
Valami ilyenre gondoltál? :D
Menjél nyugodtan. Nem lesz semmi baj.
Protestáns vagy Katolikus Istentiszteletre menjek, mert egyiket sem érzem száz százalékosan a magaménak
Ez esetben miért mennél?
"Elmehetek úgy misére, hogy nem vagyok megkeresztelve?"
Hogyne mehetnél! Szívesen látnak. Csak nem áldozhatsz. Azt tilos, mivel nem vagy megkeresztelve és van ahol a bérmáláshoz vagy konfirmációhoz is kötik.
Egyébként én keresztelkedni akarok (30+ éves vagyok, szóval ne hidd, hogy idős vagy), minden héten más istentiszteleten vagyok, hogy megismerjem a kereszténység teljes arculatát és átfogó képem legyen róla. Voltam katolikus, ortodox miséken, protestáns istentiszteleteken is. Nem áldozok és nem veszek úrvacsorát, mivel még nem vagyok megkeresztelve. De ebből soha sehol nem volt gond. Nagyon érdekes látni, hogy hol hogyan zajlanak a dolgok. Rendszerint szoktam beszélni a lelkészekkel, meg papokkal, ha van rá lehetőségem. Én eleve helyet is keresek magamnak, ahova később járni is tudjak, ezért is akarom élőben is látni őket, meg beszélni az emberekkel, kérdezni tőlük.
Te még gyerek vagy, szóval azt talán nem ajánlanám, hogy egyedül mászkálj össze-vissza, még én is ismerőssel szoktam menni, de ha van a közeledben egy templom, ami érdekel, nyugodtan bemehetsz, nem fognak megenni. Még a te korod körül is volt, hogy csak úgy beültem templomba, mert megláttam, hogy épp kezdődött egy mise. Ülj le mise vagy istentisztelet kezdése előtt valahova hátra és ennyi. Ha esetleg köszöntenek már az ajtóban és megkérdezik ki vagy, megmondod, hogy most vagy ott először és érdeklődni jöttél. Gondoltad megnézed őket. Nem kell ragozni, ennyi elég. Biztos örülni fognak neked. Én több helyen is jártam és általában kedvesek voltak az emberek mindenhol. Szóval nem kell félni. Leülsz és végig hallgatod, ennyi. Ha tetszik visszamész, ha nem nem.
Egyébként azért is érdemes misére és istentiszteletre járnod, mert bár úrvacsorát nem vehetsz, de az áldást megkapod. Az áldást mindenki megkapja, aki jelen van. Ezért van ahol hangsúlyozzák is, hogy fontos misére járni, még akkor is ha valaki nincs megkeresztelve vagy valami miatt nem áldozhat.
És a Szentlélek jelenléte is ott van. Hiszen "ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."-mondta Jézus. Ez talán nem mindig érzékelhető. De nekem már van tapasztalatom erről, szóval van értelme gyülibe járni, főleg ha keresztelés előtt állsz. Hiszen el kell döntened, hogy hol akarsz megkeresztelkedni, az asztal mögül meg nehezen fog menni. Ha nem tudsz dönteni, nézd meg őket élőben. A katolikusokat és a protestánsokat is. Menj el mindkét helyre.
Katolikusokból pl. nem csak a rómaiak vannak, hanem vannak pl. görögkatolikusok is és ugyanaz az egyház. A protestánsokból meg többféle is van. Az leginkább csak egy gyűjtőfogalom. Javaslom érdeklődésedet a kevésbé szektásak felé írányisd, tehát pl. evangélikus, református, metodista, baptista. Ilyenekben gondolkozz. Én első blikkre az evangélikusokat és a metodistákat ajánlanám, mint tanításukban nem túl elrugaszkodottakat. A reformátusok kettős predesztinációs tana, egy elég nagy túlzás. A baptisták is kicsit szélsőségesek. (És kapásból mondom, hogy a Hit Gyülekezetét, Jehova Tanúit inkább kerüld. Ők is nagyobbacskák, de javaslom ne vesztegesd rájuk az értékes idődet.)
Amúgy a legfontosabb, hogy te fejlődj hitben. Olvasd a Bibliát, főleg az Újszövetséget. Olvass hozzá magyarázatokat vagy járj Biblia órákra valamely gyülekezetbe és amit nem értesz, annak járj utána.
Ez az oldal talán hasznos lesz: https://www.youtube.com/c/ABibliaProjekt
(Az eredeti angol oldalon több videó is van, de nem tudom, hogy állsz az angollal meg a feliratos olvasással.)
#6 #7 #8
Nagyon szépen köszönöm, ezek a válaszok leírhatatlanul informatívak voltak:) Nagyon jól jönnek ezek a tanácsok, ilyen átfogó válaszra nem is számítottam😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!