Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetek keresztanya, ha én...

Lehetek keresztanya, ha én nem vagyok megkeresztelve?

Figyelt kérdés
2022. júl. 24. 17:48
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
68%
Nem. Gondolj bele, nem kicsit butaság a kérdés.
2022. júl. 24. 18:00
 2/17 A kérdező kommentje:
Én azt hallottam, hogy templomi esküvőm lehet így is, ha az lehet akkor szerintem nem butaság a kérdés
2022. júl. 24. 18:06
 3/17 anonim ***** válasza:
7%
Lehetsz. Egyik keresztszülőm sincs megkeresztelve.
2022. júl. 24. 18:21
 4/17 anonim ***** válasza:
80%

Szia,

Azért nem lehetsz hivatalosan mert fogadalmat kell tenned, hogy “úgy neveled, nevelteted, hogy felnőve vallást tegyen az ő hitéről a gyülekezet előtt”. Ha belegondolsz ez elég visszás, hogy te nem vagy a gyülekezet tagja, sőt magad meg sem vagy keresztelve, de ilyen fogadalmat teszel.

Sajnos azonban sok olyan gyülekezet van, ahol ezt nem veszik ennyire szigorúan, és bárki lehet keresztszülő függetlenül attól, hogy mit vall erről a kérdésről. Nyilván valahol ez a te felelősséged is, mert hamisan fogadalmat tenni nem éppen etikus dolog.

Jómagam egyébként éppen ezért nem értek egyet a csecsemő és kisgyermek keresztséggel, mert az estek túlnyomó többségében már a szülőknek, keresztszülőknek nincs befolyása arra, hogy a gyermekük gyakorló kereszténnyé váljon, ezért én egyik gyermekemet sem kereszteltettem meg, de hitbeli nevelést kaptak, mindketten református Líceumba tanultak, illetve a kisebbik még most is ott tanul. A nagyobbik most készül keresztségre 23 évesen.

Üdv. Péter

2022. júl. 24. 18:23
 5/17 anonim ***** válasza:
77%
Olyan helyen nem, ahol egy picit is komolyan veszik a dolgot. Legfeljebb ilyen "névadó szülő" lehetsz nélküle.
2022. júl. 24. 18:32
 6/17 anonim ***** válasza:
88%
A keresztség tanúja lehetsz, keresztszülő nem.
2022. júl. 24. 18:34
 7/17 anonim ***** válasza:
91%
Ahogy azt leírták, fogadalmat teszel hogy hitre neveled a kereszt gyereked, és ez keresztség nélkül elég érdekes volna. Másrészt amit írtál, hogy keresztség nélkül is lehet házasodni egyházi értelemben biztosan nem állja meg a helyét. (Katolikusként, protestánsékat nem ismerem)
2022. júl. 24. 18:45
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

"Én azt hallottam, hogy templomi esküvőm lehet így is, ha az lehet akkor szerintem nem butaság a kérdés"

De butaság, hiszen hogy nevelnéd a gyermeket keresztény hitre, ha te se vagy keresztény?

Templomi esküvőd se lehet, legfeljebb a férjednek lehet templomi esküvője veled. Tehát ha a férjed megkeresztelt hívő, akkor elvehet pogányt is templomban feleségül, bár nem ajánlott.

2022. júl. 24. 18:49
 9/17 anonim ***** válasza:
9%
3as vagyok. Jól lepontoztak, de ettől még nem lesz kevésbé igaz. Reformátusnak vagyok megkeresztelve, és konkrétan a családomban senki más nincs megkeresztelve :) ja, és amúgy vallásosak sem vagyunk, a szüleimnek megtetszett egy helyszín meg a szertartás, és kvázi heccből csinálták. Ráadásul elég népszerű helyszínen. Szóval bocs, de igaz: simán lehetsz keresztanya így, max nem mindenhol nézik jó szemmel. De a többség kedvéért elmondom, hogy nem mindenki vallásos, aki elvállalja a keresztszülőséget. Ez inkább egy családon belüli szimbólum sokaknak, mint hogy a kereszténységre nevelés eszközeként használnák. Attól, hogy a valláskárosultaknak ez nem tetszik, még nem lesz kevésbé igaz.
2022. júl. 24. 18:52
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Ez rendkívül szomorú, mert gúnyt űz a keresztségből az adott református közösség és ti is. De például katolikusoknál biztos nem lehet, ott sok helyen még azt is nézik, hogy bérmálkozott-e. A keresztszülőnek pedig vagy vinni kell a keresztlevelet vagy a pap maga néz utána.

2022. júl. 24. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!