Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetek keresztanya, ha én...

Lehetek keresztanya, ha én nem vagyok megkeresztelve?

Figyelt kérdés
2022. júl. 24. 17:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
11%

10: Ja, neked szomorú, másnak meg nem. Rengetegen csinálják ezt, az általam ismert megkeresztelt emberek nagy része szintén nem vallásos családból származik, a keresztelkedés inkább kulturális maradvány sok helyen. Amúgy ennyi erővel a karácsony meg a húsvét is lehetne szomorú, mert gúnyt űz a kereszténységből. Vagy azt inkább hagyjuk, mert hogy az úgyis a mitrász vallásból lett nyúlva?...

Egyébként igen, tudom, hogy a katolikusoknál szigorúbbak a szabályok, de a kérdező nem említett felekezetet, csak hogy lehetséges-e. Lehetséges. Attól, hogy sokaknak nem tetszik, nem lesz kevésbé lehetséges. És kétlem, hogy a kérdező ítélkezést meg pártokra állást kért volna a téma kapcsán, mégis egyedül én írtam konkrét tapasztalatra alapuló választ.

2022. júl. 24. 19:01
 12/17 anonim ***** válasza:
82%

Csak te írtál? :D

Én is konkrét tapasztalat alapján írtam, tudok olyat, akit elutasítottak e miatt. Persze ilyenkor mindig szokott jönni a szitkozódás és a pap ócsárlása, pedig csak helyesen cselekedett.

Kicsit más, de szintén konkrét tapasztalat, több olyat is tudok, aki egyházi iskolához nem kapott plébánosi ajánlást, mert nem gyakorolja vallását. Így nem jelentkezhetett adott egyházi gimnáziumokba (nem csak katolikusok, de evangélikusok is kérnek). Szintén a papot szidták utána, de most tényleg azt várják, hogy hazudjon, vagy asszisztáljon hazugsághoz?

Egy hívő pap keresztség esetén se fog asszisztálni elvtelen hazugsághoz.

2022. júl. 24. 19:08
 13/17 anonim ***** válasza:
0%

12: hát az valami nagyon érdekes egyházi iskola lehetett. Nem örvendhetett nagy népszerűségnek. Én is egyházi suliba jártam, és nem kellett igazolnia senkinek, hogy meg van-e keresztelve, és bemondás alapján osztottak be hittanórán a felekezet szerinti csoportokba. Aki nem volt megkeresztelve, azt csak simán evangélikus csoportba tették (az volt az iskola is). Ide 900 diák járt.

Egyébként attól, hogy előfordult már, hogy visszautasítottak valakit, még ugyanúgy nem lesz kevésbé lehetséges. :) Hiszen ha a kérdezőnek, illetve a keresztelendő gyerek szüleinek ez fontos, akkor keresnek egy olyat, aki így is megcsinálja. Kétlem, hogy sokat kell talpalniuk miatta.

(egyébként a "hívő pap" még mindig a katolikusoknál számít csak, hiszen reformátusoknál és evangélikusoknál lelkész van)

2022. júl. 24. 19:17
 14/17 Prókátor ***** válasza:
82%
Katolikus változatban nem lehetsz, mivel nem tudod garantálni a gyermek hitbéli nevelését. Talán van rá lehetőség külön engedéjjel, vagy ha képes lennél hosszabb ideig vasár- és ünnepnap templomba járni, netán megkeresztelkedni, vagyis bizonyítani hitbéli elkötelezettségedet. Református esetben lehetsz, mert ott bárkit bevesznek, hogy növekedjen a létszám.
2022. júl. 24. 19:32
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Az én feleségem meg van keresztelve, ő keresztanya, én, mint kereszteletlen férje csak tanú lehetettem a keresztelőn.
2022. júl. 24. 20:29
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Egy nem túl okos ismerősöm mondta, nagyon határozottan, hogy ő nem hisz Istenben, de a gyereket meg kell keresztelni! :-D
2022. júl. 24. 20:31
 17/17 anonim ***** válasza:
47%

Keresztelési tanú lehetsz, keresztszülő nem, ahogy helyesen írták itt már páran.

Kereszteléshez egyébként egyházjogilag nem kötelező, hogy keresztszülő is legyen, HA amúgy biztosítva látszik a szülők révén a gyerek keresztény nevelése. Nekem sincs keresztszülőm.

"Én azt hallottam, hogy templomi esküvőm lehet így is"

Akkor lehet, ha a férjed meg van keresztelve, illetve hogy pontosan fogalmazzunk: ha a férjed meg van keresztelve, akkor neki lehet egyházi esküvője és kaphat engedélyt, hogy nem kereszténnyel házasodhasson.

2022. júl. 25. 08:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!