Felnőttként szeretnék megkeresztelkedni. Lehet református a keresztanyum,ha én katolikus vagyok?
Igen, nem lesz keresztszülő. Az ugye gyerekeknek kell, te elvileg felnőtt vagy.
Változó az ideje, ezt csak helyben tudják megmondani.
Egy ismerősöm még vagy 13 éve keresztelkedett meg, katolikus lett, de neki volt keresztszülője, pedig ez felnőttkorban történt.
Nem tudom, hogy azóta változott-e ez a szokás, de akkor ez tuti úgy volt.
A keresztanyja is katolikus volt egyébként.
"Ezt nem tudtam,akkor nem lesz keresztszülőm? És mennyi időt vesz igénybe a felkészülés?"
Rosszul írták. Lesz keresztszülő. Felnőttkorban a katolikus keresztség úgy zajlik, hogy megkapják mind a három bevezető szentséget: tehát a keresztséget, a bérmálkozást és elsőáldozók is lesznek. A bérmálkozáshoz kell "keresztszülő", amit mi inkább bérmaszülőnek hívunk, függetlenül attól, hogy hány évesen történik meg a bérmálás. Bérmaszülő megkeresztelt, megbérmált személy lehet, aki a katolikus hitnek megfelelő életet él.
A szentségek felvételére történő felkészülés ideje változó. De kb. fél - 1 év. A plébániákon szokott lenni külön alkalom az ilyen felnőtteknek, egy ilyen csoporthoz lehet csatlakoznod.
"Miert kell ehhez ennyire ragaszkodni? Nem mindegy?"
Nem az. Nagy különbségek vannak a katolikus és református hit között. Persze, el lehet palástolni, hogy a "szeretet a lényeg". A szeretet valóban fontos, és sok mindenben ugyanazt vallja ez a két felekezet, de az a pár különbség elég markáns, amiben nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!