Református legyek vagy evangélikus?
Más nem jöhet szóba, már alaposan tájékozódtam (5-7 éve) biztosan mondom.
Szerintetek melyik a biblikusabb illetve mit gondoltok a kettős predestinációról?
Válaszokat előre is köszönöm!
Nem annak hívják de az.
Én azt tartom bálványimádásnak, hogy ábrázolják Jézust, a szentlelket, Szűz Máriát stb.
Lehet, hogy valóban az, de akkor viszont nem az ábrázolás miatt. Ha az ábrázolás önmagában bálványimádás lenne, akkor az egész képzőművészet az. Ami nyilván hülyeség lenne.
Viszont én tényleg az evangélikus egyházat ajánlom, úgy gondolom az az egyik legegészségesebb tanításokkal rendelkező felekezet, ami történelmi és Biblikus is.
Én nem tartom helyesnek az ábrázolást de semmi bajom azzal ha Te igen.
Az egész komplett képzőművészet nem az mert csak azt tartom annak ami Szent dolgokat, személyeket szeretne ábrázolni ráadásul tévesen. Az viszont tényleg elgondolkodtató, hogy a művészvilág ezzel jóval kevesebb lenne.
Nem az a balvanyimadat, hogy van egy festmeny Krisztusrol, hanem az, hogy minek tekinted a kepet? egy kepnek vagy egy istennek?
Egyebkent a reformatus teologia sem a katolikus festmenyeket es szobrokat tartja balvanyimadatnak, ez csak egy nepi elkepzeles, a valosagban sokkal bonyolultabb.
Hanem az eucharistiat, mert abban szerintuk istenkent imadjak az ostyat.
Az evangelikusokkal nem allnanak teljes urvacsora es szoszeki kozossegben a reformatusok, ha az evangelikusokat balvanyimadoknak tartanak. Sok orszagban (Nemetorszag, Hollandia), egyesult a reformatus es evangelikus felekezet.
Az evangelikus szabaly az, hogy a templomban van egy oltar, az oltarnal egy kep, amely csak Krisztust abrazolhatja, eletenek egy jelenetet, ahogy az evangeliumban szerepel. Illetve valamilyen modern, absztrakt kep.
Ezen az alapon az osszes Jezusrol keszult film, amelyben egy szinesz alakitja, balvanyimadas volna.
Nem mert azokat nem visszük be a templomba és egyértelmű, hogy Ő nem Jézus.
A Jézusról alkotott képnek ahogy kinéz a külseje semmi köze a valósághoz mivel nem tudjuk valójában, hogy nézett ki.
Keress rá, hogy Jesus real picture vagy mit tudom én és szerintem megtalálod xd. Ez persze nem az igazi Jézus csak egy valószínesített külseje.
A Jézus alkotott kép egy idealizált akkori társadalomnak etalonkép.
Jézus valszeg fekete vagy legalábbis sötétes bőrű volt mint mindenki azon a területen és biztosan nem volt hosszú haja mert Pál is kritizálta a hosszú hajú férfiakat.
Jol van, ezt tudjuk mi is, de nem ez a lenyeg.
Akkor legyel reformatus, ha szerinted az evangelikusok balvanyimadók, mast nem tudok mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!