Mi a különbség református és baptista között?
Most a különbségre vagy a hasonlóságokra vagy kíváncsi?
A baptisták nem isznak alkoholt.
Nem láttad sosem a Nyomás után c. filmet?
"Baptista vagyok, nem iszom."
5
a magyar baptisták és az amerikai baptisták teljesen mások
7-es, ez nem teljesen igaz!
Én baptista vagyok, és nem igaz, hogy csak Jézushoz imádkozunk.
Nagyon sokféle módon megszólítjuk imában Istent (mivel azt valljuk, hogy az Atya és a Fiú egy). Szóval akár Édesatyámnak, Istenemnek, vagy Jézus Krisztusnak, Úr Jézusnak, Uramnak, Megváltónak stb stb szólítjuk, ugyanarra az egy, örök Istenre gondolunk.
Az előző válaszoló vagyok.
"A baptisták nem ismerik a bibliát"
De igen, ugyanúgy, ahogy a reformátusok is, csak másként értelmezzük bizonyos részeit.
Nálunk valóban felnőttként lehet bemerítkezni, saját döntéshozatalt követően.
Szerintem ez a legnagyobb különbség a két felekezet között, de van több is.
Ja, és ihatunk alkoholt, nyilván mértékkel.
Az Úr Jézus is ivott bort, sőt, a vizet borrá változtatta a Kánai menyegzőn, hogy a násznépnek legyen mit innia
A biblia több helyen is ír viszont arról, hogy meg ne részegedjünk a bornak italától és hasonlókat a részegeskedéssel kapcsolatban.
Nagyon nagyjabol: a baptistak (eredetileg "anabaptistak") a reformaciot kovetoen jottek letre 1609-ben Hollandiaban, tehat a reformatusoknal valamivel fiatalabbak.
A kozossegek felepitese hasonlit a reformatusokehoz, vagyis alulrol iranyit a gyulekezet es valaszt pl. lelkeszt. Nem felulrol, ersekek, puspokok stb. Emiatt nem egyseges egyhaz, nincs egyseges hitvallasuk sem. A celjuk minel inkabb a Biblia szerint elni.
A baptistaknak van egy onkentes kommunarendszeruk kulfoldon, a Bruderhof, akik teljes vagyonkozossegben elnek. Nagyon erdekes szerintem: csaladok elnek egyutt, de szegenyseget es engedelmesseget fogadnak. Tehat mintha csalados szerzetesek lennenek.
Legfontosabb kulonbseg az, hogy nem keresztelnek csecsemoket, hanem ha mar valaki eleg idos ahhoz, hogy donteni tudjon, akkor bemeritik.
Ugy tudom, a reformatus kettos predesztinaciot nem valljak.
Amennyire en magyar reformatusokat es baptistakat ismerek, a mindennapokban nincsenek nagy kulonbsegek. Talan a baptistak meg puritanabbak. Nyugodt, szelsosegektol mentes felekezet, baratsagos, pozitiv. Kevesebben vannak, ezert talan jobban osszetartanak.
10-es nagyon jól összefoglaltad!
Bár nekem új, ez az önkéntes kommunarendszer külföldön, majd utánanézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!