Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség református és...

Mi a különbség református és baptista között?

Figyelt kérdés
Tudom például, hogy a baptisták felnőtt korukban keresztelkednek de azt is hallottam, hogy valamiben egyezik a hitük a kálvinistákkal.

2021. dec. 28. 23:20
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
88%

Baptista vagyok. Iszom alkoholt, hisz az Úrvacsora is bor. Viszont nem szoktam részeg lenni. Nem azért, mert tiltja a Biblia, hanem azért, mert a Biblia óva int attól, hogy gondolkodást módosító és ezáltal akár bajt okozó szert túltoljak.

Értem a Bibliát és nem csak egy szabálykönyvet látok benne.

Ismerem Istent és kapcsolatban állok vele. Megtehetem, a teremtménye vagyok és szeret engem.

Szoktam járni református templomba is, a városunk hitközösségei nagyon jóban vannak egymással, támogatjuk egymást, kivéve a katolikusokat, akik nem vegyülnek velünk, jehova tanúi és az adventisták. Ez a három felekezet nem süllyed le hozzánk.

De a református tesókkal összejárunk. Ételosztás közösen megy, és szervezünk olyan alkalmakat, amikor egyik vagy másik templomba gyűlünk össze.

Nálunk sokszor van dicsőítés, mert imádunk énekelni és olyankor jönnek más, nem baptista gyülekezetből is, de a refi tesók sűrűbben.

A különbség annyi, hogy ők keresztelnek csecsemőt, kicsit másabb a liturgia, de Isten azt mondta, hogy onnan lehet megtudni, hogy valaki az ő gyülekezetébe tartozik, hogy szeretjük egymást. Hát mi szeretjük egymást, és nem is nézzük, hogy kinél mi a szokáskülönbség. De ahogy írtam, nem minden, magát kereszténynek mondó személy akar csatlakozni, mert a külsőségekben gondolja az üdvösség lényegét.

2021. dec. 29. 09:27
 22/27 anonim ***** válasza:
16%

Baptista az aki állandóan döngeti a mellét a vallásával kapcsolatban. Szavaival elismeri, hogy a többi felekezet tagjai is üdvözülhetnek, de igazából nem hiszi el. Gyakorlatilag minden mondatába be tudja csempészni a 'baptista', 'elragadtatás', 'tanúságtétel', 'dicsőítés', 'ifitábor' illetve 'úrjézus' szavakat. Alulképzett szellemi recskázók csapata.

A reformátusok sötét, hideg templomban ülnek és 500 éves énekeket énekelnek de olyan vontatottan, hogy az ember azt gondolja, hogy lassított felvételen szólnak az énekek. Teológiailag és retorikailag sokszorosan múlják felül a baptistákat. Sokkal kevésbé ítélkeznek mások felett.

2021. dec. 29. 17:00
 23/27 anonim ***** válasza:
90%
Ha minden igaz Baptistáknál teljes merítkezés van nem csak a fejedre öntenek 1 kis vizet és ha jól tudom szerintük az is üdvözülhet aki nincs meglocsolva.
2021. dec. 29. 19:07
 24/27 anonim ***** válasza:
90%

Meglocsolva xd

De lényegében igazad van.

2021. dec. 29. 20:09
 25/27 anonim ***** válasza:
19%
Ha az is üdvözűl akkor nem kell bemeritkezni.
2021. dec. 29. 23:51
 26/27 anonim ***** válasza:
61%
27. Nyugi téged a katolikus isten a pokolba zár :c
2021. dec. 30. 15:21
 27/27 anonim ***** válasza:
100%
Hát - bár nem vagyok teológus - tudtommal a reformátusok szerint ez "csak" jelkép, ami emlékeztet. Nincs varázslat, nem lesz szentelt a víz, mint a katolikusoknál, ahogy úrvacsorakor sem válik a kenyér és bor (és az lehet az szőlőlé és gluténmentes kenyér is, hogy senki ne maradjon ki) se Jézussá. Mert Jézus már megtette az áldozatot, ami tökéletes volt, így mi már nem áldozunk "helyette", hanem az ő "emlékezetére cselekedjük" ezt, ahogy kérte. És ő már nem vízzel keresztel, hanem ahogy János mondta tűzzel, azaz Szentlélekkel. Szerintem szép és tiszteletteljes ettől még ennek megadni persze a módját egy folyónál, tónál vagy annak híján a baptistáknál egy káddal, ami tényleg jól kifejezi, hogy egész magadat odaszánod szőröstül-bőröstül :), de a lényeg az, milyen indíték, akarat van a szívedben és persze az is, hogy ezt felvállalod a közösség előtt. (Nem véletlen hasonlítja a Biblia a házassághoz és nem egy titkos viszonyhoz, ami ugye magánügy.)
2021. dec. 30. 20:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!