Mi a különbség református és baptista között?
Baptista vagyok. Iszom alkoholt, hisz az Úrvacsora is bor. Viszont nem szoktam részeg lenni. Nem azért, mert tiltja a Biblia, hanem azért, mert a Biblia óva int attól, hogy gondolkodást módosító és ezáltal akár bajt okozó szert túltoljak.
Értem a Bibliát és nem csak egy szabálykönyvet látok benne.
Ismerem Istent és kapcsolatban állok vele. Megtehetem, a teremtménye vagyok és szeret engem.
Szoktam járni református templomba is, a városunk hitközösségei nagyon jóban vannak egymással, támogatjuk egymást, kivéve a katolikusokat, akik nem vegyülnek velünk, jehova tanúi és az adventisták. Ez a három felekezet nem süllyed le hozzánk.
De a református tesókkal összejárunk. Ételosztás közösen megy, és szervezünk olyan alkalmakat, amikor egyik vagy másik templomba gyűlünk össze.
Nálunk sokszor van dicsőítés, mert imádunk énekelni és olyankor jönnek más, nem baptista gyülekezetből is, de a refi tesók sűrűbben.
A különbség annyi, hogy ők keresztelnek csecsemőt, kicsit másabb a liturgia, de Isten azt mondta, hogy onnan lehet megtudni, hogy valaki az ő gyülekezetébe tartozik, hogy szeretjük egymást. Hát mi szeretjük egymást, és nem is nézzük, hogy kinél mi a szokáskülönbség. De ahogy írtam, nem minden, magát kereszténynek mondó személy akar csatlakozni, mert a külsőségekben gondolja az üdvösség lényegét.
Baptista az aki állandóan döngeti a mellét a vallásával kapcsolatban. Szavaival elismeri, hogy a többi felekezet tagjai is üdvözülhetnek, de igazából nem hiszi el. Gyakorlatilag minden mondatába be tudja csempészni a 'baptista', 'elragadtatás', 'tanúságtétel', 'dicsőítés', 'ifitábor' illetve 'úrjézus' szavakat. Alulképzett szellemi recskázók csapata.
A reformátusok sötét, hideg templomban ülnek és 500 éves énekeket énekelnek de olyan vontatottan, hogy az ember azt gondolja, hogy lassított felvételen szólnak az énekek. Teológiailag és retorikailag sokszorosan múlják felül a baptistákat. Sokkal kevésbé ítélkeznek mások felett.
Meglocsolva xd
De lényegében igazad van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!