Mi a különbség a református és a baptista vallás között?
Szia!
A gyakorlatban egy fontos különbséget emelnék ki, és ez a csecsemőkeresztség kérdése. A reformátusok csecsemőkorban keresztelik meg az embereket, és tudatosan ezt erősíttetik meg a konfirmáció alkalmával, a baptisták pedig a tudatos keresztséget gyakorolják, vagyis előszőr tanítanak, és hitvallás alapján keresztelnek, mégpedig alámerítéssel, amit a görög "baptidzó" kifejezés is jelent.
Üdv. Péter
Nagyon szépen köszönöm. Én ugyan erős református vagyok, de jobban egyet érték a felnőtt keresztelkedéssel.
És a baptistáknál is vannak keresztszülők?
Ennél egy kicsit több. Én, mivel egy baptista közösségben tértem meg, de 6 év után át mentem egy református gyülekezetbe, és 10 évig voltam a tagja, de 1 éve újra a baptista közösségbe járok, azt gondolom, elég hiteles vagyok a témában.
A legfontosabb különbség: A református egyház nép egyház, a baptista nem.
Mit jelent ez? A Baptista közösségek, csak akkor vesznek fel valakit a tagjaik sorába, ha az illető EZT KÉRI, és a gyülekezet az életüket megvizsgálva, a Bibliai elvárásoknak megfelelőnek tartja. Ezen feltétel: megtért, újjászületett élet, látható gyümölcsökkel. ÉS EZ UTÁN BE KELL MERÍTKEZNIE. Ha az új életet és annak gyümölcseit nem látják a felvételt kérő életében, lehet az akár a lelki pásztor gyermeke is, nem lesz tag! (természetesen a gyülekezetbe járhat, az Isten tiszteleteken részt vehet, de nem szolgálhat, és a gyülekezet döntéseibe nem szólhat bele)
A református egyház (sajnos) nem ilyen szigorú. Gyermek korban bárkit megkeresztelnek, és már tagja is az egyháznak. Még csak a szülők rendszeres részvétele az Istentiszteleteken sem feltétel! Besétál két sosem látott ember a gyermekével, hogy meg kéne keresztelni, már öntik is rá a vizet. A felnőtt keresztség egy kicsit nehezebb, de a megtért újjászületett élet ott sem feltétel. Ennek ellenére (hatalmas az Isten) a református egyház sorai közt is van megtért újjászületett ember. (nem is kevés) A lelkészek többsége (sajnos nem mind) komoly, felkészült, Istentől elhívott, és Isten útján járó ember.
Konklúzió: Mind két közösség alkalmas arra, hogy benne Isten útján járj, de a Baptista egyház felépítésében, szolgálatában Igeibb.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Szia!
Nos én nem vagyok baptista, de úgy tudom, hogy nincsen, sőt kifejezetten "elvetik a keresztszülő intézményét"- hogy a hitvallásukat idézzem.
Jómagam is erős református voltam 20 éves koromig, teológiára is készültem, de végül a műszaki pályát választottam, és a teológiát csak másoddiplomásként végeztem el. Éppen a csecsemőkeresztség volt az egyik ok. Ha bármi kérdésed van még szívesen segítek...
Üdv. Péter
Nem csak a baptistáknál lehet bemerítkezni.
A reformátusok közül is többen merítkeztek be, hiszen ez elsősorban az igének való engedelmesség kérdése és nem felekezeti kérdés.
Pl. Zimányi Józsi bácsi, vagy Szabó Dani bácsi is.
Mondom ezt baptistaként. Az igének való engedelmesség nem felekezeti kérdés, hanem szívbeli döntés kérdése.
Zimányi Józsi bácsi alatt ha a Szibériát is meg járt Id. Zimányi József fiát érted, őt és vagy tíz társát ki is zárták a Böszörményi református gyülekezetből, épp azért mert be mertek merítkezni. És a probléma lényegénél vagyunk. Meg ölheted apád anyád, ettől még lehetsz jó református. De ha be mersz merítkezni, azt nem tűrik! Persze ez már egyház politika, a mindennapi gyülekezeti életet ez nem befolyásolja.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Igen, az idősebbet. De Szabó Dani bácsit is kizárták. De aztán újra visszavették. Aztán ismét kizárták, de ismét visszavették, ma is református. :D
Én csak azt mondom, hogy ez nem felekezet kérdése, hanem engedelmességé. Ha valakit kizárnak ezért, akkor az elég nagy baj. Hiszen az ige tanítja!
Kedves 3-as válaszoló!
Írod: //A Baptista közösségek, csak akkor vesznek fel valakit a tagjaik sorába, ha az illető EZT KÉRI, és a gyülekezet az életüket megvizsgálva, a Bibliai elvárásoknak megfelelőnek tartja. Ezen feltétel: megtért, újjászületett élet, látható gyümölcsökkel. ÉS EZ UTÁN BE KELL MERÍTKEZNIE.//
Ez szerinted bibliai eljárás? A bemerítkezés éppen a megszentelődés, az újjászületett életmód, a gyümölcstermés KEZDETE, ekkor születik újjá az ember (víztől és szellemtől). Hogyan lehet valakitől elvárni az Isten szerinti életet, ha még nem adta halálra az ótermészetét? Vagy nálatok csak a felekezetbe való beavatás eszköze, a társaságotokba való felvétel jele a keresztség? Ti mondjátok meg, kinek mikor "kell" bemerítkezni? Hogyan lehet az Isten szellemét visszatartani, avagy kik vagytok ti, hogy bárkit is eltiltsatok a víztől?
Kedves 9-es válaszoló!
A baptista/református/baptista válaszoló nem a megtérést említette az ő felekezetükbe való belépés feltételeként, hanem ezt írta:
// a gyülekezet az életüket megvizsgálva, a Bibliai elvárásoknak megfelelőnek tartja. Ezen feltétel: megtért, újjászületett élet, látható gyümölcsökkel.//
Nemcsak megtérésről van itt szó, hanem már újjászületett és gyümölcsöket termő életvitelről. A megtérés természetes, hogy megelőzi a bemerítkezést: aki hisz ÉS megkeresztelkedik, az nyerhet szabadulást. Megtérés nélkül nem is vágyakozna az ember a bemerítkezésre.
Azonban a szellemtől való újjászületés és a krisztusi életmód rendszerint nem megelőzi, hanem követi a vízbe merülést, az óember halálra adását. Azt feltételül szabni egy bemerítkezésre vágyó embernek, hogy előbb teremjen gyümölcsöket, járjon az Istennel, és majd mi megítéljük, hogy elég keresztény-e az illető ahhoz, hogy a mi sorainkba beengedjük - nos, ez szerintem igen messze van az apostoli gyakorlattól.
(és mielőtt szóba jönne: Bemerítő János a "megtérés gyümölcseiről" beszélt a zsidóknak, nem pedig az újjászületett ember szellem általi cselekedeteiről, hiszen tudjuk, hogy az ő keresztsége a "megtérés keresztsége" volt, nem pedig a Krisztus nevében történő bemerítés, amely által az Atya újjászül bennünket, fiakká fogad és szent magot helyez a bensőnkbe, ami lehetővé teszi az igazságos tetteket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!