Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nagyon foglalkoztat mostanában...

Nagyon foglalkoztat mostanában az Iszlám mint vallás, vajon elég a hitem?

Figyelt kérdés

Olvasom a Koránt , és elég sokat foglalkozom az Iszlámmal mint vallás.

Hiszek Allahban és egy megnyugtató érzés fog el ima és olvasás közben. Viszont a törvényeknek vannak olyan részei amivel nem tudok azonosulni.

A legtöbbet hasznosnak és jogosnak találom ( elnézést a kritika miatt ) de van olyan amit félek nem tudok betartani.

Én eddig nem voltam nagy hívő egyáltalán és úgy gondoltam hogy ha a szívemben őszintén hiszek és mindig a jóra törekszem, helyesen élek, azzal úgymond nem teszek rosszat. Az imák erőt adnak és jó lesik a “gyónás” ha úgy ítélem meg valamiben hibáztam , rosszat tettem. Úgy érzem megtaláltam vele a helyem a világban csak félek hogy néhány dolog miatt sose fogadná el ezt senki.

2022. jún. 24. 00:21
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:

"Akkor előbb juss konszenzusra Abdullah barátoddal, aki lassan a Sátánnak kiált ki engem, mert olyat írtam, ami neki nem tetszett. Döntsétek el, hogy akarjátok hallgatni a "propaganda szöveget" vagy sem. Megmondtam már neked ezerszer, hogy írd ki kérdésnek ha annyira érdekel, mivel látod, hogy őt nem érdekli! Minek legyek továbbra is én a rosszfiú? Hogy tovább szapulhassatok, mert anonimban nem érdekes mit írtok a másiknak?"

Abdullah testvérem arra próbálta felhívni a figyelmed hogy amit művelsz nem szép dolog. Gyakorlatilag te akarsz dönteni a kérdező helyett és kijelentetted hogy a jövőben majd úgy is ott hagyja az iszlámot stb. Már megszoktam hogy keresztényektől csak ennyire telik.

Én konkrétumokat várok és a kérdező is, nem pedig propagandát. Persze tudom hogy azért nem mész bele semmi konrétumba mert kiderülne hogy nincs igazad.

2022. jún. 26. 21:34
 42/53 anonim ***** válasza:

"Gyakorlatilag te akarsz dönteni a kérdező helyett és kijelentetted hogy a jövőben majd úgy is ott hagyja az iszlámot stb"

Igen, köszönöm Testvèrem. Erre gondoltam, csak vitapartnerünk eljàtssza hogy nem èrti miről van szó.

2022. jún. 26. 21:52
 43/53 anonim ***** válasza:
100%

"Abdullah testvérem arra próbálta felhívni a figyelmed hogy amit művelsz nem szép dolog."

Abdullah testvéredet akkor én jobban értem, mint te, mivel arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ne írjak ide. Sőt ha legyet, egy kérdés alá se, ami a muszlimokhoz kapcsolódik. Szóval, sziasztok.

Mondtam, ha téged annyira érdekel a keresztények véleménye az iszlámról, akkor írd ki kérdésnek. De nem írod soha, csak teljesen más kérdések alatt akarsz beszélgetni róla, hogy még véletlenül se olvashassa el senki a válaszokat, akit mondjuk érdekelne is.

"Abdullah testvérem arra próbálta felhívni a figyelmed hogy amit művelsz nem szép dolog. "

Amúgy amiket te szoktál írni az szép dolog? Tedd szívedre a kezed! Nem kérek választ, de azért gondold végig. Arra bezzeg soha nem hívja fel a figyelmet, sőt most se írta egy szóval sem, hogy "Hát, igen... azért mondjuk nem kéne hazugnak nevezned mindenkit." Arra se reagált semmit, hogy alátámasztottam az állításotokat. Csak azt fejtegette, hogy mekkora gusztustalan stb. vagyok. Szóval ezen nincs mit magyarázni.

"Gyakorlatilag te akarsz dönteni a kérdező helyett és kijelentetted hogy a jövőben majd úgy is ott hagyja az iszlámot stb."

Én leírtam a véleményemet. Nem akarok dönteni helyette. Még le is írtam neki. Ha dönteni akarnék, akkor azt írnám, hogy "Hagyd ott az iszlámot, most azonnal!" Egyszerűen szerintem ez lesz. Ha nem, akkor tévedtem. Most komolyan annyira ördögtől való dolog, hogy leírtam a véleményemet egy olyan oldalon, ahol az emberek a véleményeiket írják le? Ne legyetek már ennyire álszentek! Főleg te ne, aki miket írt már ezen az oldalon! Arról meg nem is beszélve, hogy még ide is leírtad, hogy csak az egóm miatt nem vagyok muszlim, meg tudom, hogy az iszlám az igaz vallás, csak nem ismerem el. Szóval ki dönt ki helyett?

"Én konkrétumokat várok és a kérdező is, nem pedig propagandát."

Ha annyira akarod, leírom a véleményemet, akár tetszik Abdulláhnak akár nem. De röviden! És nem érdekel a kommented rá, ez az utolsó válaszom, mert nem tetszik, amit csináltok. Kiforgatjátok a szavaimat.

Konkrétum: Az iszlám és a kereszténység istenképe más. A kereszténységben Isten egy aktívan cselekvő személy, aki szeretetből lejön, együtt van az emberekkel, meghal értük. A Szetlélek által jelenleg is az emberekben munkálkodik, csodákat tesz. Tehát egy emberközeli istenről van szó, aki gyermekeinek fogadja az embereket, velük van stb. Az iszlámban istenképe másabb, mivel egy távoli, megfoghatatlan, hatalmas Isten, aki nem érintekzik az emberekkel, hanem közvetítőkön keresztül egyszerűen fejezve ki magam "levelezget" velük. Jobban hasonlít az Ószövetség istenképépre, mint az Újszövetségére. Szerintem a kettő ugynaaz, csak más a megismerés szintje. Mint ahogy lehetek valakivel közelebbi és távolabbi viszonyban és ha jobban megismerem, máshogy látom az illetőt. Tehát számomra az iszlám istenképe is hiányos, mert iszlámban isten jóval távolabbi viszonyban van az emberekkel, mint a kereszténységben. Tudom, hogy a Korán ír olyanokat, hogy Allah közelebb van, mint a nyaki ütőerünk stb. De, mégis azt látjuk, hogy angyalokon keresztül üzen még a prófétáknak is. Még Mohamednek is. Nem is gyermekei az emberek az iszlámban. Sokkal inkább tiszteletre méltó bíró és úr, akit tisztelni, kell, akinek engedelmeskedni kell, "alávetni magát az akaratának", ami az iszlám. Ugyanez megvan a kereszténységben is, csak kiegészítve egy jóval közelebbi viszonnyal. És igen, a kereszténységben fontos a szeretet. Isten szeret minket, nekünk szeretni kell egymást és Istent. Teljesen más a lényeg. Az iszlám az engedelmességre törekszik, mint az Ószövetség, a törvények betartására. Az iszlám ebből a szempontból sokban hasonlít a zsidó vallásra.

Szerintem Isten tényleg szereti az embereket, tényleg hajlandó cselekedni értük és igen, akár meghalni is értük. Én ilyennek ismertem meg, nem olyan kissé ridegnek, mint az iszlámban. Szóval ez az egyes pont, amivel bajom van. Magával az istenképpel. Mivel én másmilyennek tartom Istent, mint az iszlám. Mert sok szép dolog van az iszlámban, nagyon kedves, jólelkű emberek is és nagyon magasztosan is tudnak gondolkodnak Istenről, de maga a viszony, a hozzáállás Istenhez és amit tudunk Istenről az iszlámban, nem fog változni, mivel nem is változhat, mert rögzítve van a Koránban.

És a kettes pont. (Mivel ez a két dolog a leglényegesebb, a többi már részlet kérdés.) Jézus és Mohamed. A kereszténység központi alakja Jézus. Az ő tanítása, az élete az én szemben messze felülmúlja Mohamedét. Ha elvonatkoztatok minden negatív dolgoktól, ami csak Mohamed esetén felmerülhet, vagy kétséges és olyan szent életű, igaz prófétának látom, mint ti. Akkor is úgy gondolom, hogy mélyebb a tanítása Jézusnak és sokkal hősiesebb az útja. Egy olyan valaki, aki tényleg az életét áldozta azért, amiben hitt. Szerette az embereket, az ellenségeinek megbocsátott és kész volt még az életét is feláldozni másokért és a hitéért. És szerintem csak így van értelme csinálni a dolgokat. Lehet, hogy nektek ez nem elég gyakorlatias, "üres hippi szöveg", de ez van. Én így gondolom és az iszlám ban ez nincs meg. Jézus az aktív cselekvésre, aktív szeretetre szólít fel. "Azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled tegyenek." Máshol csak annyi van, hogy "ne tedd olyat másokkal, amit nem szeretnél, hogy tegyenek veled." Ez megvan a kínai filozófiában is.

És lehet hogy sokan nem élnek a kereszténység tanítása szerint. Lehet, hogy sok a képmutató vagy a félreértés, de ettől még a kereszténység, mint vallás számomra kiemelkedik a többi közül.

2022. jún. 26. 22:41
 44/53 anonim ***** válasza:
100%

Látom jó sok elírás és hiba került a szövegbe. Hiába, már késő van és nem, olvastam át, amit írtam.

Na mindegy. Ne váljuk el haraggal! Ha megbántottam valakit, elnézést kérek miatta. Őszintén mondom, hogy nem állt szándékomban. Írásban egyébként sem feltétlenül úgy mennek át a dolgok, ahogy én azt szántam. Könnyebb félreérteni egymást. Ez "a propaganda hadjáratot folytatok" elképzelést is erős túlzásnak érzem. Valami komoly félreértésen alapszik szerintem.

2022. jún. 26. 22:56
 45/53 anonim ***** válasza:
0%

"Amúgy amiket te szoktál írni az szép dolog? Tedd szívedre a kezed! Nem kérek választ, de azért gondold végig. Arra bezzeg soha nem hívja fel a figyelmet, sőt most se írta egy szóval sem, hogy "Hát, igen... azért mondjuk nem kéne hazugnak nevezned mindenkit." Arra se reagált semmit, hogy alátámasztottam az állításotokat. Csak azt fejtegette, hogy mekkora gusztustalan stb. vagyok. Szóval ezen nincs mit magyarázni."

A kereszténység amellett hogy hamistott, nem egy szép vallás. Ennek ellenére általánosságban kultúráltan írok róla mégha ez nwektek keresztényeknek nem tetszik. Egyébként semmit nem támasztottál alá csak üres "propagandaszöveget" puffogtattál. És igen nem volt szép amivel bepróbálkoztál.

"Arról meg nem is beszélve, hogy még ide is leírtad, hogy csak az egóm miatt nem vagyok muszlim, meg tudom, hogy az iszlám az igaz vallás, csak nem ismerem el. Szóval ki dönt ki helyett?"

Neked fogalmad sincs a kérdezőről én viszont ismerlek már egy jóideje így a kettő között van némi különbség.

"A kereszténységben Isten egy aktívan cselekvő személy, aki szeretetből lejön, együtt van az emberekkel, meghal értük. A Szetlélek által jelenleg is az emberekben munkálkodik, csodákat tesz. Tehát egy emberközeli istenről van szó, aki gyermekeinek fogadja az embereket, velük van stb."

Isten nem attól lesz közelebb az emberekhez mert megjelenik emberi alakban, jár a földön és megöleti magát mert csak így tud megbocsátani. Akkor ilyen alapon az ókori pogány vallások lennének a legemberközelibbek mert abban minden istenség az emberek között járkál. Ez egy tippikus pogány elem.

"Tehát számomra az iszlám istenképe is hiányos, mert iszlámban isten jóval távolabbi viszonyban van az emberekkel, mint a kereszténységben."

Ezt azért gondolod így mert ti keresztények semmit nem tesztek azért hogy közelebb kerüljetek Istenhez. Egy átlag keresztény nem imádkozik, nem böjtöl, nem adakozik. Nem tudja mi az hogy Istenszolgálat. Csak úgy tudjátok érzékelni Istent ha látjátok és ezért gondolod hogy egy emberként megjelenő istenség közelebbi viszonyban van az emberekkel. Az én meglátásom szerint kétféleképpen kerülhetsz közelebb Istenhez. A szíved és az eszed által. Ha imádkozol, fohászkodsz, böjtölsz stb, akkor közelebb kerülsz Istnhez. Az eszed által pedig akkor ha a körülöttünk lévő világot tanulmányozod.

"Jobban hasonlít az Ószövetség istenképépre, mint az Újszövetségére. Szerintem a kettő ugynaaz, csak más a megismerés szintje."

Mikor az Ószövetséget olvasod akkor is a szertet jut eszedbe és egy emberközeli istenkép? Csak mert nekem nem ez jut eszembe a népirtásra felszólító ószövetségi versekről. Vagyamikor azt írja kövezd halálra a parázna gyeremeked vagy hogy öld meg ha más vallást akar követni. Ezeket is beleszámoltad?

"És igen, a kereszténységben fontos a szeretet. Isten szeret minket, nekünk szeretni kell egymást és Istent."

Szokásos hippi szlogen kipipálva :)

"Szerintem Isten tényleg szereti az embereket, tényleg hajlandó cselekedni értük és igen, akár meghalni is értük. Én ilyennek ismertem meg, nem olyan kissé ridegnek, mint az iszlámban."

Szóval ha Isten lejön emberként és öngyilkosságot követ el mert másképpen nem tud megbocsátani és ezzel minden bűnödet törli, neked pedig ingyen jegyed lesz a Mennyországba az egy jó istenkép? Az a tudat nem zavarna téged hogy az általad elkövetett bűnök miatt valaki másnak kellett szenvednie? Egy ilyen helyzetben a lelkiismerted nem fog békénhagyni. Ezért is teljsen abszurd a keresztény verzió.

"Ha elvonatkoztatok minden negatív dolgoktól, ami csak Mohamed esetén felmerülhet, vagy kétséges és olyan szent életű, igaz prófétának látom, mint ti. Akkor is úgy gondolom, hogy mélyebb a tanítása Jézusnak és sokkal hősiesebb az útja."

Az Újszövetségben néhány üres szlogenen kívül semmilyen mélyebb tanítás nincs. Továbbá a többi bibliai prófétát is számításba kellene venned mikor összehasonlítod. Például a részegen fetrengő Noét, a parázna cselszövő Dávidot, a tömeggyilkos Mózest és a többi tömegmészáros prófétát. Szóval ez így eléggé szelektívre sikeredett :)

"Egy olyan valaki, aki tényleg az életét áldozta azért, amiben hitt. Szerette az embereket, az ellenségeinek megbocsátott és kész volt még az életét is feláldozni másokért és a hitéért."

Keresztény tanítás szerint Jézusnak nem volt választása. Eleve azért jött a földre hogy megölesse magát. Szóval nem azért halt meg amiben hitt hanem azért küldték hogy meghaljon. Meg ugye keresztények szerint Jézus Isten, Isten esetében pedig nem nagy dolog hogy meghal emberként. Egyébként Jézusnak sokkal könnyebb dolga volt mert az egyistenhívő zsidó néphez érkezett egy viszonylag civilizált, fejlett területre. Mohamed próféta viszont a többistenhívő félnomád arabokhoz érkezet egy elmaradtott barátságtalan sivatagos területre. Az iszlám hatására pedig ez az elmaradott terület lett a világ tudományos, kultúrális és társadalmi szempontból is legfejlettebb térsége.

Szóval amit fel tudtál mutatni az a szokásos "kereszténység a szeretet vallása" üres hippi szolgen, meg egy Jézus Mohamed összehasonlítás, amiben szerinted azért jobb Jézus mert "Jézus meghalt értünk" ami megintcsak egy szokásos üres keresztény szlogen.

Szóval két üres szlogen az amit fel tudsz mutatni. Na ezért mondom hogy csak az egód miatt nem vagy muszlim.

2022. jún. 27. 00:13
 46/53 anonim ***** válasza:
94%

"Ezt azért gondolod így mert ti keresztények semmit nem tesztek azért hogy közelebb kerüljetek Istenhez. Egy átlag keresztény nem imádkozik, nem böjtöl, nem adakozik. Nem tudja mi az hogy Istenszolgálat."

Én hetente kétszer böjtölök, naponta többször imádkozom és kis összegektől kezdve jelentős összegeken át rendszeresen adakozok, ahogy erőmből telik. Mindezt önszántamból. Mégsem ütöm meg a mércédet. Nem szeretek ezekkel kérkedni, de mivel úgy tűnik ezek neked sarkalatos dolgok, így úgy gondoltam ezt még tanulságos lesz megosztani.

2022. jún. 27. 23:38
 47/53 anonim ***** válasza:
69%

"Én hetente kétszer böjtölök, naponta többször imádkozom és kis összegektől kezdve jelentős összegeken át rendszeresen adakozok, ahogy erőmből telik. Mindezt önszántamból. Mégsem ütöm meg a mércédet. Nem szeretek ezekkel kérkedni, de mivel úgy tűnik ezek neked sarkalatos dolgok, így úgy gondoltam ezt még tanulságos lesz megosztani."

Nincs mivel kérkedned. Kezdjük ott hogy nem Istenhez imádkozol hanem Jézushoz vagy nem csak Istenhez amivel elköveted a lehető legnagyobb bűnt és amit te csinálsz az nem is ima hanem legfeljebb fohász. Amit te csinálsz az nem böjt hanem annak kigúnyolása. Hogy mennyit adakozol nem tudom. A keresztények pedig úgy vannak a tudománnyal hogy annak semmi köze Istenhez. És az átlag keresztény még ennyit sem tesz meg mint amiket felsoroltál. Így nem csoda hogy egy fizikalag látható hús vér istenségre van szükségetek. Szóval te csak azt hiszed de valójában így nem jutsz közelebb Istenhez.

2022. jún. 28. 08:47
 48/53 anonim ***** válasza:
47%

Látom megy a muzulmán propaganda itt is 😄

Nem kellene nekünk gójokként zsidó isteneket követni, meg vérfertőzést propagáló pedofilokkal.

Ne feledjük, hogy Mohamed támogatta a vérfertőzést, az iszlámban a mai napig a többség az unokatestvérévek házasodik (Pakisztánban ez 70%) totál beltenyésztettek a muszlimok.

Nem beszélve arról, hogy Mohamed csakúgy mint hitehagyott hazaáruló Vajk pedofil volt. Mindketten ártatlan emberek mészároltak le mert azok nem akartak zsidó isteneknek behódolni, mindketten pedofilok voltak.

Szóval a két gyilkos Mohamed és Vajk közt sok hasonlóság van.

2022. jún. 28. 09:38
 49/53 A kérdező kommentje:
Nagyon sajnálom hogy a kérdésem alatt ilyen vita tudott kialakulni. Nem szabadna egymással ezt csinálnotok akárkinek akármi a vallása. Aki a kereszténységben leli meg a békéjét hát had tegye, ha mi az iszlámban akkor tegyünk úgy. Nagyon sokat tanulmányoztam az utóbbi időben. Ijesztően pontos és tudományosan is helytálló könyv a Korán egy olyan embernek akinek ez nem természetes. Nyilván egy európai ember életéhez közelebb álló dolog egy keresztény vallás, igen sok “nehéz” (mert mindenkinek csak az a nehéz amit azzá tesz) “kötelességgel” jár, de ha Allah úgy akarta hogy én ilyen távolról (Magyarországról) ateistából, alkoholistából, olyan ember aki pusztította magát és mindent csinált amit nem lehetne ,rátaláljon az Iszlámra és ne igyon egy sört se azóta , ne egyen disznóhúst, próbáljon nem káromkodni, rendes lenni ,mert észhez térítette az egy csodás dolog. És ha Allah azt az utat szánta nekem hogy rátaláljak még kis botladozásokkal is akkor az nem hiába van. Nyilván szeretnék beszélni ettől függetlenül Keresztény és Zsidó pappal is , érdekel :) Tudást akarok szerezni olyan dolgokról amihez eddig nem volt szerencsém , minden “oldalt” meghallgatni és ha ezek után is Allah utját választom akkor egyértelmű :)
2022. jún. 28. 22:22
 50/53 A kérdező kommentje:

Mert ha (és csak hogy ne sértsek meg senkit) Isten nekem ezt az utat szánta úgy is rátalálok, mert ő adja a jeleket az pedig rajtam múlik hogy észreveszem e.

Mert ő a legjobbat akarja nekünk. Megbocsátó, irgalmas de szigorú bíró.

Ha egyszer ráterel a helyes útra , az a minimum hogy a legtöbbet megteszem annak érdekében hogy rajra maradjak.

2022. jún. 28. 22:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!