Ha vallásos életet élek mit veszítek?
18: "Az istenek közül a keresztényeké nem létezik, sok másikról nem tudjuk." Itt újra megkérdem, mivel bizonyítod, hogy nem létezik a keresztények Istene? És mért csak a keresztényekére mondod, hogy nem létezik? A többi sincs tudományosan bizonyítva.
Pont az a baj, hogy szokásból káromkodnak sokan és fel se fogják, hogy mit jelent.
Azt, hogy nem tudod bizonyítani magadnak úgy értettem, hogy eddig mért nem írtad le nekem, hogy hogyan lett az ősrobbanás, és miből gondolod következtettél arra?
Nem lenézésből mondom, ezt rosszul látod.
De egy ilyen fiatalnak, mint te, egészen másképp kell magyarázni, mint egy idősnek: pl. olyan dolgokat még nem tanult, ami kellene hozzá, hogy megértse.
Aki a "nevével dobálódzik", azt egyszerűen nem érdekli. Ugyanúgy, mintha te a rézfán fütyülő rézangyalát emlegeted, ennél többet nem számít neki. Ha akkor éppen egy másik káromkodás jut az eszébe, akkor azt fogja mondani.
Amikor azt tervezted, hogy hajnalban felkelsz, ezzel küldtél egy kérést az agyadnak, hogy keltsen fel.
A tudattalan agyad pedig pont erre (is) képes: mérte az időt, és szólt, amikor kellett.
Ha egy kicsit gyakorolsz, és nem vagy nagyon fáradt, akkor ez rutinszerűen is mehet: próbáld ki, ha érdekel.
Ezért IS kérdeztem a végzettséged, mert később ilyeneket is tanulhatsz majd, ha jó iskolába mész.
A tudományról pedig - addig, amíg majd komolyabban tanulsz róla - azt ajánlom, hogy fogadd el azt, hogy működik.
Ez azt jelenti, hogy ha a tudomány (és nem a tudós!) valamit mond, akkor az igen jó eséllyel úgy is van.
Érdemes lenne még megnézned a tudományos bizonyítás módját (hogyan működik, mi fogadható el bizonyítéknak, és mi nem), ami nagyon fontos lenne ahhoz, hogy felfogd, mi a különbség a tudomány és a hit között.
Ezt mindenképpen jó, ha tudod - addig is, amíg majd tanulsz róla.
"Itt újra megkérdem, mivel bizonyítod, hogy nem létezik a keresztények Istene?"
Azért nem létezik, mert lehetetlen, hogy egy ilyen isten létezzen, mint amilyen ő lenne.
Ennél részletesebben most nem szeretném elmondani, a bizonyítás még nem neked való.
"És mért csak a keresztényekére mondod, hogy nem létezik?"
Allah sem létezik.
"A többi sincs tudományosan bizonyítva."
Valóban, de a többit nem tudjuk cáfolni. Tehát vagy léteznek - vagy nem. Szerintem nem, de ez csak az én véleményem.
"Pont az a baj, hogy szokásból káromkodnak sokan és fel se fogják, hogy mit jelent."
Ez miért olyan nagy baj neked?
Nem téged akarnak megsérteni vele, hanem magukat nyugtatják.
"eddig mért nem írtad le nekem, hogy hogyan lett az ősrobbanás, és miből gondolod következtettél arra?"
Na, állj!
Az nem tudjuk, hogy miből lett az ősrobbanás. Senki se tudja.
Vannak elképzelések a tudományban is, de ugye ezeket még bizonyítani kéne. Addig csak elképzelések.
Azt tudjuk, hogy az ősrobbanás első kis töredék pillanatában hogyan nézett ki a világ (nagyon érdekes volt), és utána pillanatonként mi történt vele (ez is nagyon érdekes történet).
Ezt egyelőre még nem ajánlom neked, túl korai lenne. Ha esetleg nagyon nagy vonalakban pár dolgot szeretnél tudni róla, akkor kérdezz, de egyelőre csak bizonyítás nélkül tudjuk elmondani, mert még nincs meg hozzá a tudásod, hogy a bizonyítékokat megértsd.
De attól még ott vannak.
Nem érdemes másikat mondanod, mert ez nem bizonyíték hanem szubjektív megélés, amit szubjektíven értelmezel.
Ha azt akarjuk bizonyítani, hogy létezik a gravitáció, nem megkérdezlek, hogy érezted-e esetleg a lelkedben, hogy letezik, hanem mérhető, több oldalról vizsgálható, látod a hatását, stb. Ez a tudomány, nem a saját véleményed meg érzéseid.
Na szóval akkor mégegyszer.A keresztények Istenének létét mivel is cáfolod? Mert ezt magyarázod egy ideje de nem mondtad el, hogy miért.
És látod te se tudod, hogy miből lett az ősrobbanás. Erről beszéltem a legelejétől.
Az meg, hogy isten létezik, egy állítás. Neked kell bizonyítani, hogy igaz, amit mondasz. Nem pedig nekem, hogy nem igaz.
Te állítasz valamit, amíg ezt nem támasztod alá, nem hihető az állításod. Alátámasztani meg tudományos biuonyítékokkal lehetne, amit eddig még nem tudott senki felmutatni. Szerinted ez véletlen?
Most ketten beszélünk veled, ne keverj össze minket.
A keresztények istenéről és Allahról azért nem szeretnék többet beszélni, mert még nem értenéd meg a bizonyítékokat.
A többi istennél meg arra lehet gondolni, hogy TE például elhinnéd azt Zeuszról, hogy mielőtt megjelent volna az első turista az Olympos tetején - szépen csomagolt, és zokszó nélkül elkotródott?
Úgy, hogy sose jött vissza?
Szerintem inkább úgy csapta volna le egy villámmal a turistát, hogy az meg se álljon a hegy lábáig!
A tudományban is vannak feltételezések, az így igaz. Csakhogy egy valamirevaló tudományos feltételezést később majd bizonyítani lehet, vagy cáfolni, különben nem sok értelme van. Akkor miben különbözne egy hittételtől?
Fekete lyukat már fényképeztek, az már nem csak elképzelés.
De már jóval régebben mérték a hatását, és már akkor tudták, hogy létezik.
Időutazás is van, előrefelé, ezt is mérték már. Ezzel se nagyon érdemes még foglalkoznod, nehéz téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!